Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Schéma Zen 2 + X570: Všechna PCIe rozhraní jsou 4.0

Představí AMD i nějaký lepší chipset, protože nezlobte se na mě ale procesor se 12C24T resp. 16C32T si opravdu zaslouží 10GbE.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Sorry jako, ale volba síťovky je v režii výrobce desky. AMD s tím nemá nic společného, už vůbec né chipset. Meleš a nevíš o čem. AsRock má některé desky osazené 5Gbit, možná i 10Gbit. Navíc, co ti brání si tu kartu koupit zvlášť a šoupnout ji do slotu, místo toho aby si jí nutil každému? 10Gbit zdaleka ještě není standard a v domácnostech ještě dlouho nebude. Tam se všechno tlačí přes upocenou zarušenou WiFi a všichni jsou happy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

S Vaším přístupem se to nikdy nezmění. Když není problém zadrátovat 2x10 GbE do V1000 APU, nevidím důvod proč by nemohl být v prémiovém chipsetu který beztak bude potřebovat aktivní chlazení.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Totalni nesmysl. Proc by chipset mel obsahovat neco, co vyuzije 0.0001% populace ? V dnesni dobe si nedokazou obhajit ani integraci 1gbit ethernetu do chipsetu a pritom to je defakto mainstream.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Obhajoba 1gbit zní: "100mbit už je často málo a 1gbit je nejbližší upgrade". Těch 16 linek pro grafiku je na tom podobně. I RTX 2080 ti přeleze 8 linek PCIe 3.0 asi jen o 1-2 %, ale lze očekávat, že takových karet bude spíš přibývat (taky je tu Titan RTX a podobná monstra). Takže ikdyž jen 0,0001% zákazníků přeleze 4 linky o 2%, potenciální bottleneck nebo místo jen pro 1 kartu si nemohou dovolit.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mozna ti uniklo, ze dnesnich chipsetech neni vubec zadny ethernet. Takze tvoje obhajoba nedava vubec zadny smysl... ostatne smysl nedava ani zbytek tveho prispevku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Proc by chipset mel obsahovat neco, co vyuzije 0.0001% populace ?"
Takže podle tvých slov by měla být na grafiku jen jedna PCIe 4.0 x4? Protože 0.0001% populace na grafiku víc nepotřebuje => nemá to tam co dělat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Odbrzdi sa, a zamysli sa: chipset neobsahuje sietovku!!! Neobsahuje ani integrovanu, ani externu.

Vyrobca dosky je zodpovedny za jej implementaciu. Places na nespravnom hrobe, ale ked ta to tak bavi, tak pusti dalsie slzy a zaspamuj toto forum.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zadny takovy slova sem nevypustil. Resila se sitovka a ty se z toho snazis diky sve neznalosti udelat totalni kovbojku...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, co je v APU, je jen část síťové karty. Chybí tomu PHY, které není za hubičku. Proto taky ne všude je ten 10Gbit vyveden.
Pokud chci u složitějšího systému 10Gbit, už koukám po schopnostech síťovky. Na kolik IRQ umí rozhazovat, jestli má akceleraci iSCSI a další věci. A vzhledem k cenám síťovek...
Krom toho AMD prostě síťovky nevyrábí, musel by do čipsetu integrovat cizí čip. A to už je lepší nechat na výrobci, jestli tam dá něco navíc. Ve schéma vidím Killer 2500, to vypadá na 2,5Gbit ethernet. S tím nemám problém. Ale jistě nebude povinný a výrobce tam bude moci dát i cokoli jiného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

.Krom toho AMD prostě síťovky nevyrábí,

Ale v minulom tisícročí vyrábalo a špičkové. Patenty si nechalo aj po vzniku Legerity a jej predaju Zarlinku

08.07.00
AUSTIN, Tex.--A new chip company, called Legerity Inc., emerged today from the sale of Advanced Micro Devices Inc.'s Communications Products Division. On Friday, AMD announced that it had completed the sale of 90% of the division to Francisco Partners Ltd. for $375 million in cash after announcing the transaction two months ago (see May 22 story).

Under the acquisition agreement, AMD retains a 10% stake in Legerity and has a warrant to purchase an addition 10% share in the spin-off company.
https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1185874#

Legerity was acquired by Zarlink Semiconductor in 2007.
https://www.franciscopartners.com/investments/legerity

a potom postupne cez Miocrosemi až k Microchip Technology

Tých patentov bolo veľa vrátane Magic packetu

. One popular technology for implementing the Wake-On-LAN feature is referred to as the “Magic Packet” technology, developed by Advanced Micro Devices, Inc. See “Magic Packet Technology—White Paper” Advanced Micro Devices, Inc., issued November 1995.
https://patents.google.com/patent/US6393570

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můj přístup je, že mám doma v NASu a v osobním počítači kde to využiju 10Gbit PCI-E síťovku!
Killer 2500 je stále jen 1Gbit. https://www.killernetworking.com/products/killer-e2500/#1538447316649-15...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas až na to že s Wifi jsou všichni happy a že 10Gbit není potřeba... Každý kdo chce mít stabilní připojení vždycky použije kabel, zvlášť v centrech měst a na sídlištích jsou pásma totálně zarušená.
Pro síťový domácí disk by těch 10Gbit bylo žádoucí - vždyť 1Gbit je nejméně 4x pomalejší než SATA, o NVMe nemluvě !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre domace NAS je aj ten gigabit dostacujuci pre 99% pouzivatelov. Bezne k nemu aj tak skor len pristupujes na citanie (videa, foto, dokumenty). Kopirovanie tu nie je kazdodenna cinnost a ak je, vacisnou je to par giga dat. Okrem toho Synology a ine znacky uz maju 2 sietovky, teoreticky 2Gbit, co pri rychlosti beznych diskov (nie SSD, kedze tie si do NAS-ka ozaj nedava skoro nikto) je dostatocne. Ano 1Gbit je sice pomalsi ako SATA3, ale tie disky nedokazu kopirovat rychlostou 600MB/s. NVMe s tym ma co spolocne ? To predsa mas v PC a nie v nasku. Hadam nepotrebujes kopirovat extremne objemy dat z NAS-ka na lokalny SSD NVMe ? Osobne robim vo firme, kde je 10Gbit bezny a aj tak ho dokaze vyuzit len velmi malo ludi. V enterpsire segmente je to ok, ale na doma ? Pre potreby beznych smrtelnikov je to stale uplne zbytocne. Asi ako mat 40-100Gbit chrbticovu siet vo firme s 50 zamestnancami :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chci používat síťový disk jako lokální disk v PC tak je to nutné. A i základní videoeditace na gigabajt velkým videu se tím prodlouží, je přeci jen rozdíl mezi 5Gbit na SATA a 1Gbit na ethernetu. Jako síťový disk nemusí sloužit nějaký NAS s Atomem, ale server PC nebo notebook s dvěma síťovkama (+switch na příslušné rychlosti), ve kterém můžou být právě 1 nebo 2 NVMe. Jelikož se předpokládá pokles cen SSD, tak za rok dva to bude standard i na vysokých kapacitách (rotační disk je stále dobrý, ale spíš na archivaci).

Jo a argument, že v malé firmě to není potřeba není argument, tam samozřejmě bývá historicky jinak nastavené workflow. Stejně tak by se mohlo argumentovat, že 100mbit ethernet je dostačující /když se tomu přizpůsobí firemní procesy, tak to tak jistě bude/.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco by som mal chciet ja ci ktokolvek pouzivat sietovy disk ako lokalny v domacom prostredi ?
Ved to ho rovno zapojim do toho PC lokalne a mam pokoj. NAS ako take pouzivam aj v ramci pripojenia cez internet a tam je 10Gbit pomerne dost zbytocne. Na citanie z TV ci inych zariadeni je to tiez dost zbytocne. Ty tu stale riesit nieco, co je pre 99% ludi absolutne mimo realitu. Mimochodom preco si potom nekupis rovno SAN-ku ? Nejaky trapny 10Gbit LAN je dnes nezaujimavy :) Ja osobne mam v PC kde potrebujem vykon 512 + 2TB NVMe SSD a ostatne data cez LAN 1+1Gbit NAS. Bohato staci na vsetko. Pracujes so 4K videom pomerne casto a nepocitujem ziaden problem. Uz moja konfiguracia je na pomer domacnosti hodne prehnana. Ale ako pisem, ak ti raz nieco nestaci, nebude ti stacit ani ten 10Gbit. Ja uz koncom mesiaca pripravujem access switche so 40Gbit uplinkom :) Realne to sice nikdy konkretna firma nevyuzije, ale budu to mat, to je pravda :) O cene radsej pomlcim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u gigabyte si nikdy není člověk jistý, zda to není další z jejich bugů v BIOSu, ale PCIe 4.0 alespoň pro první x16 slot by fungovat mohl i na starých chipsetech https://www.tomshardware.com/news/gigabyte-amd-ryzen-3000-pcie-4.0-x470,...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ach jaj tito intel-dementel deformovani divni luidia - PREBOHA! prv ako vypotim nejaku hlasku ze amd toto amd hento, najprv si v gebulke ujasnim ze co a ako je na tom intel

a to akoze vsetky intel sc. 2066 fosne na tie 10-12-14-16-18-jadraky za 2 tisic €, maju 10GbE ???

aha kukam najdrahsia fosna na alze: https://bit.ly/2HuRtlF a co nevidim: 2× GLAN

PCIe slotov ma takato fosna mrte, takze vzdy si tam mozes dat namakanu 10G sietovku aj so 4 portami a pouzivat to ako 4x2,5G alebo 2x5G ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to dobre, ted jeste aby se nasel vyrobce, ktery to dokaze bez vetraku. Vetrak na desce nechci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dokáže mi někdo vysvětlit, co tam dělá ten osamocený asmedia usb bazmek, když hned vedle je páreček "obyčejných" usb 3.1 gen2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mas ty volitelne USB viz prehled na konci clanku
aneb pro desky kde se rozhodnou mit extra USB navic

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Z toho nákresu to nebylo úplně patrné a tabulce jsem přes rozčílení už nedokázal věnovat pozornost :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky tam vidím wifi/BT v čipsetu, což nevím jak moc to je nebo není integrované u Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To schema ma zobrazovat komplet vybavenou desku i s vecma co v chipsetu nejsou. A wifi/bt v chipsetu neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když je v té cestě čtvereček, znamená to že je to externí řešení. To co je navěšné přímo v chipsetu má jen šipku. Viz ASmedia a Killer jsou přídavné čipy pověšeny na PCI-E z chipsetu, všechno okolo (SATA, USB, M.2 slot č.3, atd...)už je přímo v chipsetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nejaky clanek o poslednich opravach Intelu a dopadech pripravilo dnes tomshardware ... fakt to nekdo bude jeste kupovat? https://www.tomshardware.com/reviews/intel-amd-storage-test-mds-zombielo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.