Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Scribd bude za 9 dolarů měsíčně nabízet neomezený přístup k e-bookům

scribd-per
Známá služba pro online sdílení dokumentů Scribd se chce v oblasti elektronických knih stát tím, čím je u videa Netflix. Scribd za 9 dolarů měsíčně nabízí neomezený přístup k e-bookům od několika vydavatelů, mezi které od úterý patří i obří vydavatelství Harper Collins.

Pro Scribd, který doposud nabízel hlavně knihy od menších vydavatelství, je partnerství s Harper Collins důležitým úspěchem na cestě za novým modelem prodeje e-booků. Většina současných služeb totiž knihy nabízí k prodeji pouze jednotlivě. Obchodní model, se kterým se Scribd snaží prorazit, je jiný.

Služba nabízí za 8,99 dolarů měsíčně neomezený přístup ke všem knihám, které se nacházejí v jejím katalogu. Kromě malých vydavatelů, kteří se Scribdem spolupracují již delší dobu, to nyní budou i všechny tituly Harper Collins vydané před červencem 2012. Ostatní novější knihy od obřího vydavatelství, které patří mezi pět největších ve Spojených státech, bude sice možné zakoupit také, ale pouze jednotlivě. Každý uživatel bude mít svoje přihlašovací údaje, s jejichž pomocí bude moci ve čtení započatých titulů pokračovat i napříč různými zařízeními. Těch bude služba podporovat čtyři druhy - iPhone a iPad od Applu, od Googlu všechna zařízení s Androidem, a jako bonus budou uživatelé moci číst přes libovolný prohlížeč ze svých osobních počítačů.

scribd-screen

Službu začal Scribd testovat s menšími vydavateli již dříve během letoška. Společnost uvádí, že se jí během této doby se počet předplatitelů zvyšoval o 60 procent každý měsíc. Celkový počet předplatitelů zůstává zatím zahalen tajemstvím. Bude ale rozhodně nižší, než souhrnný počet unikátních návštěvníků Scribdu, který je znám a pohybuje se kolem 80 milionů měsíčně.

I přes velký současný cíl je Scribd stále relativně malou společností. Od investorů doposud vybral jen 26 milionů dolarů, což za šest let provozu a vzhledem k relativně známé značce v oblasti online dokumentů, kterou se službě podařilo vybudovat, není tolik. Ve světě prodeje elektronických knih přitom jeho hlavními konkurenty jsou giganti Google, Apple a Amazon.

scribd-screen-dva

Novinka napodobuje úspěch podobně laděného Netflixu. Ten za pevné předplatné 8 dolarů měsíčně nabízí neomezený přístup k rozsáhlému katalogu filmů a televizních seriálů. Ve světě elektronických knih je to ale prozatím nový a ojedinělý přístup, což si chválí i šéf Harper Collins Brian Murray:

Cítím, že směřujeme do nových a neprobádaných vod, jenomže to je to, o čem především jsou jak inovace, tak i čtení,” komentuje partnerství Murray. “Mám pocit, že je to správný krok se správným partnerem a ve správný čas, a že nás to hodně naučí.

Dohodu považuje za přínos i jeden z nejznámějších autorů vydavatelství Harper Collins, Paolo Coelho, autor Alchymisty a dalších populárních románů. “Jsem potěšen, že Harper Collins experimentuje s novými obchodními modely. Prokazuje to, že se vydavatelství nebojí přicházet s novými způsoby, jak rozšiřovat dosah svých autorů,” komentoval Coelho.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Scribd bude za 9 dolarů měsíčně nabízet neomezený přístup k e-bookům

Pondělí, 7 Říjen 2013 - 12:20 | HEC | Chybějící podpora formátů pro čtečky tohle v...
Neděle, 6 Říjen 2013 - 22:34 | vali | Sláva, blýská se na lepší časy! Ale chce to ještě...
Pátek, 4 Říjen 2013 - 14:29 | Nalim | To samozrejme znam. Ty nbelegalni kopie jsem...
Pátek, 4 Říjen 2013 - 13:01 | maruširi | Nalime, laskavě tu nešiř bludy a dovzdělej se:...
Pátek, 4 Říjen 2013 - 11:52 | Nalim | Hmmm spis to tedy bude jeden z duvodu. Ale je to...
Pátek, 4 Říjen 2013 - 10:27 | John Douberro | Musim te zklamat. Za poslednich 15 let se sice na...
Pátek, 4 Říjen 2013 - 09:22 | Nalim | Ach jo, proc neco takoveho jde a USA a ne u nas....

Zobrazit diskusi