Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate končí se 7200ot. disky pro notebooky, nahradí je hybridními

Klasicke mechanicke disky snad uz jen na zalohovani kvuli nizke cene za GB. Obavám se ze kdo jednou vyzkousi praci na pocitaci s SSD uz nikdy zadny pomaly disk trpet nebude. Pravda jsou situace kdy potrebujete velkou kapacitu a na rychlosti az tak nezalezi. Ale kolik lidi striha doma 4k RAW video v bezne populaci? No moc jich zatim neni. Ja mam pod stolem servrik od WD v kterem jsou 4 disky v RAID5 na ukladani dat a zalohovani. Ale na beznou pracii jedine SSD. Do tri let bude klasicky HD rarita. Hybridni disky jsou ale dobra alternativa. Idealni by byl u hybridu tak pomer 1:10. 10% kapacity SSD + 90% HD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemozem celkom s tebou suhlasit ..na system mozno ale na tych mojich asi 3 TB bordelu chcem vidiet SSD disk ... HD rarita nebude este 10 rokov a pri serveroch asi este dlhsie .. poviem ti to asi takto ..skus obnovit data z SSD disku ....pre mnohych je dolezitejsie to co je na tom disku ako ked pridem do prace zapnem pocitac dam si robit kavu a vtedy sa akurat prihlasim ako to ze pridem do prace prihlasim sa a dam si robit kavu .. SSD len na nepodstatne veci ako system a programi co naistalujem automaticky zbytok zalohy a podobne iba klasicky disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Plotnové disky nezmizí, naopak si spíše vsadím na to, že NAND SSD budou do tří let minulostí a místo nich přijdou memristory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas.

Je tu este jedna moznost. Ak sa im nepodari najst nahradu za NAND, tak ich stale mozu vyrabat starsou technologiou, ktora ma aku-taku vydrz. Nemusia prechadzat na mnesi vyrobny proces.
Bude to mat ale jednu nevyhodu a to, ze ceny SSD nebudu klesat.

Takyto scenar sa uz pomaly deje pri enterprise SSD. Pri consumer SSD cakam, ze si este budu moct dovolit ist este o jeden stupen dole (niekde okolo 15nm, max 10nm) aby este udrzali aku-taku zivotnost buniek. Dalej uz vlak s touto technologiou nejde.
Jedine ak by spare priestor bol na urovni polovice kapacity disku plus masivna ECC :) To by ich ale vyslo narovnako ako pouzit starsiu technologiu.

Som zvedavy, ci vobec dojde k masovemu nasadeniu TLC NAND do SSD. Tie musia mat slabu vydrz uz aj pri dnesom 20nm vyrobnom procese.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokiaľ bude SSD konkurovať maximálnou kapacitou 512GB s cenou cez 400€, pevným diskom 4TB s cenou 250€ tak pevný disk tu bude ešte dlho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost SSD je pěkná, ale musí se zaplatit, jinak je to pouze pro dobrý pocit a vědomí že mám v počítači to nejlepší co existuje. A zaplatí se to jen velmi malému počtu uživatelů. Něco jiného bude, až nebude na výběr až prostě výkonnější a dražší NTB budou mít pouze SSD bez možnosti dát tam HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ojoj, tady někdo věští. Jestli jsem se o IT branži něco naučil, tak to, že když někdo řekne "do X let se stane Y", tak se netrefil.

Já pracovně SSD používám a jsem z něho poněkud rozčarovaný. V pracovní stanici mám Kingston SSDNow V200 s kapacitou 256GB, podle místní terminologie asi druhá generace. Na start a běh systému nádhera, ale když já restartuju jednou za dva měsíce, ani to moc nepoznám. Ale když třeba chci uspat virtuálku ve VMWare, tak na obyčejném terabytovém disku to trvá zhruba půlminutu (virtuálka má 4GB RAM), zatímco na SSD třikrát tolik a navíc u toho začne celý systém najednou kulhat, odezvy se násobí atd. Další příklad - když dělám překlad a nasazení firemního projektu v té virtuálce (80% je práce s lokální databází), trvá to na SSD asi tak hodinu, na HDD o 10% víc. Taky přesun té virtuálky (40GB) mezi disky je rychlejší směrem SSD->HDD, než naopak, což opět znamená, že HDD má v tomto případě rychlejší zápis.

Jo, zkoušel jsem nějaký diskmark či co a tam SSD bylo vepředu ve čtení a náhodném zápise, ale HDD měl dvakrát rychlejší sekvenční zápis. SSD bylo plné z poloviny.

Sorry, ale dostat v některé úloze 10% výkonu a někde spadnout na třetinovou rychlost, to vše za násobek ceny, to mi nepřijde jako dobrý obchod. Jo v notebooku, kde srovnáváme s 5400ot. diskem, bude SSD jasný vítěz, ale v desktopu mně to nepřesvědčilo. 3. generace SSD je určitě opět lepší, ale to v reálu asi znamená, že nikde nebude pomalejší, než HDD, při ceně za GB řekněme 9x vyšší. To neberu, za to mi to nestojí. (Seagate 3.5", 7200ot., 1TB za 1900,- vs. Crucial M4 256GB za 4400,- jako nejlevnější v té kapacitě)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsi si vybral spatny SSD ... mel jsi vzit neco lepsiho jako zmineny Crucial M4 nebo Intel :-) . Fakt nechapu lidi co aby meli o 10-20% levnejsi vec jsou schopni rezignovat na o vice nez 100% lepsi vlastnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cti poradne. Nerekl jsem ani, ze jsem neco z toho kupoval (a mohl ovlivnit) a rozhodne jsem nerekl, ze mam Crucial - tedy, nekupoval a nemam... Ten Crucial jsem vybral jako nejlevnejsiho zastupce 256GB SSD kvuli cenovemu porovnani s HDD.

Moje zkusenosti vychazeji z rocniho pouzivani pocitace s SSD a HDD, neobtezoval jsem se benchmarkovanim noveho pocitace, takze nevim, jak se to chovalo nove, ale co si vzpominam, bylo to v podstate stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Druhá generace SSD stála za starou bačkoru. Dnes jsou už opravdu o dost lepší, jak jste ostatně sám napsal. Proto prosím negeneralizujte podle zkušeností s vaším kouskem, když dnes už jsme v SSD jinde.

A Bespi větou
"mel jsi vzit neco lepsiho jako zmineny Crucial M4 nebo Intel :-)"
IMHO myslel:
"mel jsi vzit neco lepsiho jako NAPŘÍKLAD TEN zmineny Crucial M4 nebo Intel :-)"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co máš za desku nicméně zkus nechat první satu volnou (disky připojit až na sata2, 3, 4...) - u desek MSI a GB to někdy pomůže. Každopádně podobné chování jsem již viděl na Kingstonu V+100 - třeba v HDTune ukazuje zatížení cpu více než 10%, v Crystalu zase trvá bench déle apod. Po naklonování disku na starší Patriot Pyro všechny potíže zmizely a kabelem to fakt nebylo.

Samozřejmě ale taky nelze vyloučit fakt, že ty aplikace prostě z výkonu ssd netěží - např. Traktor načítá mp3 prakticky stejně jako z klas. hdd ikdyž zrovna tam by člověk očekával razantní nárůst výkonu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A u některých MB nechat volné SATA 1 a 2, bývají to Marvelly. A ujistit se, že je to opravdu píchlé do 6 Gb/s chipsetových portů, ne 3 Gb/s portů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a ten sevřík si bereš sebou na cesty? ;-)

Dneska většina PC jsou notebooky a mobilita bez dat (tak daleko, aby každý měl dostatečnou konektivitu pro VPN domů na "serveřík," ještě nejsme) je mobilita na pendrek.

Není nezajímavý fakt ten, že většina nadšených uživatelů SSD řeší, jak si vzít sebou svá data, a řeší to plotnovým diskem, typicky buď jako externí USB2/3 krabičku (to horší řešení), nebo náhradou (speciální šuplíček) za ODD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidis, a ja bych do notebooku nic nez SSD nechtel, ten pulterabajt se v ty cene toho notesu stratil celkem vpohode

nenapadaji me data o takove kapacite co bych vzdy potreboval jako celek a tedy se nevlezli do tech cca 300GB co me zbejvaj na SSD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže ty si třeba koupíš notebook za 40-50 tisíc, jenže drtivá většina zákazníků chce notebook, jehož celková cena odpovídá ceně tvého půlterového SSD..

A že tebe netlačí data větší než 300GB, to je moc pěkné, ale o ničem to nevypovídá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Normalni lidi (kteri vi o co de) to resi tak ze si koupi NB s klasikym 2,5" HDD a prazdnou pozici mSATA. Do mSATA si pak koupi neco s 128GB a vice. Mas tak spolehlovost klasickeho dysku a rychlost SSD na system/aplikace a to rovnou v tele "maleho" NB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já chci taky nějaký dYsk, tady v krámu maj jen disky. :(

Hybrid má výhodu v tom, že i na SSD bys měl data, která využíváš málo - a cena jejich uskladnění je velká. HDD sám pozná, co používáš často, a to ti do svého kousku SSD hodí, rozdíl pak nepoznáš. Nevýhoda? SSD má krátkou životnost a takhle bude na vyhození i HDD. Z toho hlediska je lepší Intel Rapid mezi HDD a samostatným SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Seagate zatial pouziva SLC a cashuje sa hlavne citanie. Obsah tej SSD casti sa neupravuje tak casto. Ja mam prvu generaciu hybridnich diskov. A povedal by som, ze vyrazne zrychluje len citanie. Pri zapise velky rozdiel nebadam. Ale start system, alebo beznych aplikacii je velmi rychly. Rovnaky NB s Crucial M4 a rozdiel sa subjektivna da len tazko rozoznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak by to mohlo urychlit zápis, když vše, co je na SSD nutně MUSÍ být na HDD? :) Hybrid může ovlivnit pouze rychlost čtení (stejně jako Intel Rapid). Díky, tohle mě nenapadlo, a je to další z výhod samostatného SSD :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč bych si měl brát s sebou všechna svá data. Obvykle mi stačí když si vezmu pár věcí na kterých zrovna pracuju. Rozhodně nepotřebuju tahat s sebou i data stará 8 let. Nicméně i kdybych se k tomu rozhodl tak všechna moje pracovní data (živím se grafikou) nedají za 15 let práce více než nějakých 400GB. Drtivá většina těchto dat je ovšem dnes stejně k ničemu. A když náhodou potřebuju tak si do toho serveru hrábnu z venku. Chápu ale že jsou lidé kteří musí nutně mít uložené všechno co se kolem šustne nejlépe v 8mi kopiích a ještě to tahat všude s sebou. Kdo se ale chová normálně tak na práci ve skutečnosti žádné šílené kapacity nepotřebuje. Ano jsou výjimky ale je jich minimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboli „mít doma vlastní cloud“. Jo, tak to mám taky ;) Několik tera v serveru a domu přes VPNku. Velmi laciné a velmi šikovné řešení :). V noťasu SSDčko a též původní pevný disk, který je věčně uspaný, protože ho drtivou většinu času nic nepotřebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže jsme tam, kde jsem si myslel, že jsme. Ty sis to vyřešil VPNkou a podle tebe to tak budou dělat všichni. Good work!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hybridni disky mají své místo (NB), ale pro PC jsou naopak nejhorší možnou alternativou.

Dnes je pro PC IMHO nejvhodnější 256GB samostatné SSD + (2x) 2-3 TB HDD (2TB kvůli kompatibilitě se staršími PC, 3TB kvůli ceně za GB).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bespi: to mSATA pak v rezimu cache? Docela by me zajimalo, jak casto jde to mSATA prepnout do rezimu klasickeho disku, pripadne jak je to pak s bootovanim (nutnost grub etc. na klasickem HDD a prepnuti na mSATA).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo disk od Seagatu, který byl denně v provozu a po 4 letech ještě funguje? Teď mě chcípnul další, desktopovej pulterák, po třech a půl letech.
Díky, radsi WD...

Nicméně jsou hybridní disky asi "rychlejší", než Intelovský Rapid, který pracuje o 1-2 levely výše, a do notebooků je toto určitě vhodné.

Jenže jednak se to odrazí na ceně (proč? protože může), a jednak, ehm, SSD jsou stále, v jakékoliv formě "spotřební zboží", u kterého se extra životnost nečeká. Třeba u WD by ten HDD SSD přežil několikrát, ale v hybridu si to nevyměníte. To je stejné, jako s multifunkcí - chcípne skener, dáte do do servisu, a měsíc si nevytisknete...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad Seagate: jasně :). Právě dnes je to 4 roky a jeden měsíc, co jsem pořídil 7200otáčkové 1,5terárko (Barracuda 7200.11). Nalítáno má celkem 22680 hodin (něco přes 2,5 roku čistého času), spuštěn 632× (nejdřív sloužil v desktopu, takže byl často vypínán, poslední necelé dva roky běží v serveru 24 hodin denně 7 dní v týdnu). Má 42 přealokovaných sektorů a tak tomu je už víc jak rok (už na začátku jich měl nejspíš několik, za celou dobu, co ho sleduju v serveru, přibyl jen jeden). Jeho reportování mi přijde celkem věrohodné, takže než umře, počítám, že dá vědět. A i kdyby ne, tak to, co tam je, se holt stáhne znova ;). Důležitá unikátní data tam rozhodně nejsou.

Co se hybridních disků týče, pro mě osobně jde o naprosto zbytečné zboží. Buď SSD, nebo HDD, nebo když obojí, tak každý zvlášť (tak to mám teď v notebooku, což vyplynulo z toho, že jsem jej koupil s HDD, ale dal jsem tam SSD, přičemž notebook měl místo pro druhý HDD, tak jsem ho tam nechal, ale většinu času spí - zapíná se jen při probuzení a při uspání notebooku ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám stejně v Y580ce, a prodiskutoval jsem to v její recenzi (i když bych to měl napsat samostatně asi), ty výhody hybridu vs samostatnách disků, a k variantě, ve které to máme, se přikláním - vše hraje pro, a navíc mám vlastní moc nad obsahem a funkcí. Spolehlivost, de-facto cena (s větším SSD), modularita.. Snad jen to sežere více místa, a je potřeba mít k dispozici mSata, což mnoho notebooků (napadá mě Vaio S15, které jsem zvažoval) ještě nepochopilo.

Konkrétně tenhle Seagate byl Barracuda 7200.12 500 GB, natočeno 27 K hodin, spuštěn asi 4000x, vadné sektory v průběhu žádné, SMART nenaznačoval nic, ale disk si občas hrál na skovávanou s BIOSem asi poslední rok, stačilo jakože odpojit a připojit kablík a našli se a běželi zas pár týdnů. Původně jsem si myslel, že deska Biostar (TA790GX A2+). No, ta to vzdala před pár dny, což mou averzi k této firmě prohloubil. Mechanika Asus to vzdala před rokem a půl, a jen čekám, kdy vyplivne i zdroj Corsair (VX650), a celou krabici pošleme dlouhým šikmým vrhem do kontíku. Prokletá hotovka z CéZetCé za 35K...

Bohužel to je už pátý "v kruhu přátel" mrtvý Seagate, následován několika Samsungy, jedním Hitachi a jedním WDC Greenem, které oba začaly breptat po pádu ze stolu. Jednou jsem také slyšel "Samsung je cesta do pekel" od majitele několika drahých sestav. Nemám tedy rád ani disky Samsung, ani Seagate, a doporučuji se jim vyhýbat, pokud jsou vám data milá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsungy mam len 4. V prevadzke 24/7 po dva pary v RAID1. Starsi par uz taha na 5 rokov. Takze to asi nie je mozne len tak generalizovat podla znacky, ale asi zavisi aj ake mas stastie na kus. Mne svojho casu umreli za tyzden dva z troch WD od vtedy som na WD nesiahol(teda pre zalohy, inak mam dva Velociraptory) a odvtedy som ani nemal mrtvy HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsunga mam terarko 7200 rpm, jako druhej k SSD Crucial M4, nalitano ma 13528 hodin a startu ma 481. Zadna prealokace a zatim spokojenost.

OT
Mam zde jeden starsi HDD WD 250GB zadny vadny sektor jen par pomalejsich cca 150ms. Problem je ze nejde naformatovat, oddil lze vytvorit libovolne velikosti, ale pri formatu to spadne. Neporadi nekdo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívejte se na Smart informace (používám Speedfan), jakou hodnotu to ukazuje v CurrentPendingSector - to jsou nalezené, ale ještě nepřemapované vadné sektory, to obvykle způsobuje problémy. Pak bych na něj pustil WDDiag a dal ho celý přepsat 0.
PS: Doufám, že se nesnažíte formátovat na FAT32, to spadne vždy nad 32GB...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proto vždy kupuju disky v páru. Když zazlobí, přehodím elektroniku a aspoň mám nějakou šanci vytáhnout data. Dělám to od doby co se mi kdysi při defragmentaci přes noc uškvařil jeden ze švábů. 40GB IBM to byl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smart je samozrejme v poradku vcetne cekajicich sektoru na prealokaci. Zero fill jsem poustel na prvni a poslednich par Mega sektoru. Celej disk je casove vic jak na tyden. Ten format zdechne hned i pri rychloformatu. Fat32 jsem taky zkousel na mensi partition vse marny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli zero fill vychází na dny, tak je ten disk prostě vadný - normálně je to na noc. Něco podobného se mi stalo u WD 400GB i Seagate 750GB. Partition jsem sice vytvořil, ale po chvilce zápisu to upadlo, disk se i odpojil ze systému. Jestli to bylo elektronikou nebo mechanikou jsem nezjistil, ale SMART byl v obou případech OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"stačilo jakože odpojit a připojit kablík"

Kdysi dávno jsem měl tentýž problém (BIOS vida nevida). Bylo to kablíkem, ne diskem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kablík jsem samozřejmě vyměnil, a tím to bohužel nebylo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam len Seagate. Mam este aj 250GB PATA. Vsetky su denne v prevadzke a niektore idu 24/7. Do teraz ziadne umrtie je to sice len asi 20 diskov, ale ja som spokojny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, nejstaršímu Seagate u mne táhne přes 10 let. Pak jsou dva pětileté jeden tříletý a jeden skoro dvouletý. Minulý rok mi zemřel Hitachi, cca 5 let mu bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Momentálně mám na disku obsazeno celkem 45GB po několika letech používání - nainstalováno XP + asi 20 programů typu Adobe Photoshop atd.. Data skladuju na serveru kde mám i zálohování. 120GB SSDčkem jsem nahradil původní 80GB disk který začal vykazovat chyby. Jelikož jsem vyrostl na IBM PC XT které mělo 20MB HD tak jsem zvyklý mít v datech pořádek. To je důvod proč nepotřebuju terabajty. Na druhou stranu mám známého který stříhá video a ten nikdy nepotřeboval na práci víc než 500GB. Proč taky když hodina FULHD záznamu je něco jako 25GB. Prostě není to o kapacitě - ta je pro většinu aplikací dostačující - ale o rychlosti. A u dobrého SSD je rychlost 5x vyšší než u HD a to je prostě fakt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodina FullHD záznamu má 25GB zkomprimovaných v mpeg4 avc. Ovšem zkuste mít tu hodinu nekomprimovanou :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam hybridni disk Seagate uz delsi dobu, vali to velmi rychle.
SSD i diky slusne sprave pameti pod Win7 nepostradam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.