Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate uvádí vůbec poslední HDD s 15 000 otáčkami

Nejdřív Velociraptor a teď tohle. Snad na trhu zůstanou i běžná SSD s něčím lepším než TLC. Osobně mně vadí jen rychlost klasických 5400 rpm. HDD z notebooků a podobných šneků, ale jinak snesu snad každý modernější (320GB a větší) 7200 rpm HDD.

BTW někdo tady psal, že těch 5 let záruky na WD Black měl problém uplatnit a musel to posílat někam do zahraničí. Moje zkušenost u 4,5 roku starého Blacka zakoupeného u bohemky je naprosto jiná. Vyřešeno a uznáno jen přes ně jako normální reklamace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem reklamoval Blacka po 4,5 letech v Alze a bez problemu, dokonce vymena z ruky do ruky, ale prisel jsem i s vypisem Datalife Guard, takze tam nebylo co resit.
Jinak 5400rpm na NAS, zalohy, odkladiste medii - naprosto v pohode a ideal, ale neni to na to instalovat na to system nebo pouzivat jako pracovni disk.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já tehdy rychlostí nadupaný a zodolněný serverový HDD WD (ač fcí server jako takový doma nemám) do zahraničí posílat musel, při tom se zjistilo (kupoval jsem přes internet) že se neměl HDD ani v ČR prodávat :-) a posílal jsem to do Německa ale disk mně pak přišel z Maďarska :-)
A jak píšeš podobně víc dole, u mne co se týče souborů fotek a dalšího čeho si cením zatím to odmítám svěřit SSD, doufám totiž že přece jen stihnu včas zaznamenat to že úložiště tj. HDD má potíže a proto také kladu důraz na sledování a i na teplotu HDD.
Dnes mám na SSD systém a pracovní soubory /home, cokoli na déle a potenciálně cenného strkám na rychlý serverový HDD a jednou za čas to zálohuju na už další běžný HDD.
Proto, až doslouží současnost, existenci HDD jako je popisován v článku přivítám. Protože i ta žádoucně vyšší rychlost prvosledového zálohování má pro mne význam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Technicka: na /home jsou ruzne konfiguraky, wine tu ma spoustece, ... - jestli nemas /home na SSD, tak si to zbytecne zpomalujes.
Ja mam / a /home dva oddily na SSD a potom mam /mnt/disk1, coz je velkej 7200ot. HDD a na ten jak / tak /home pravidelne zalohuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě na tom mate jen jedno - že se prý nedá důvěřovat SSD. Podle mě se nedá důvěřovat ani SSD ani HDD a obojí je třeba mít opravdu kvalitně zálohované. A pakliže mám kvalitní zálohu, selhání zařízení je jen ekonomický problém, nikoliv zásadní - a v záruce to dokonce není ani ekonomický problém, ale jen problém času na navrácení dat ze záloh (což je třeba u systémového SSD cca 15 min). A kvalitní SSD určitě neodchází více než HDD (při profilu zatížení na který jsou stavěné).

Na pomalé umírání HDD bych nesázel. Většina HDD co mi kdy chcíply bylo KO do několika minut po prvním příznaku a nebo byly prostě najednou KO (odlomí se seekem unavená hlavička, nebo něco takového). Nepopírám, že by z ploten asi data obnovit šla v profi firmě, ale cena daleko a daleko převyšuje cenu za redundanci, tedy že je lepší mít násobnou zálohu na několika levných consumer HDD, než HDD věřit, platit pálku za záchranu a stejně nedostat ven všechno, pokud se třeba plotna poškrábe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak prosim te zalohujes real-time?
Ve firme jsou denni a tejdenni zalohy, ale doma zalohuju cca. mesicne. Za ten mesic neco na ten PC vypotim a prijit o to by me mrzelo, ikdyz by to nebyla zadna traga, takze tak jako tak potrebuju do urciteho casu tomu HDD verit.
RAID samozrejme v praci, ale doma na nej nehraju, za prve by to lezlo do penez a za druhe pri poskozeni souboru na RAID1 se ti tento poskozeny soubor odzrcadli na druhy disk a tudiz to resi jen vadu disku, ale neresi to tyto mozne chyby.
Takze bych doma musel mit original disk, jeho zrcadlo a dalsi zalohovaci disk a to je trochu moc i treba z hlediska zvysovani teploty v PC, to znamena investovat do NASu, ..., a penize jen litaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně - důležité dokumenty v RAID1 (i ten blbý RAID 1 mi několikrát zachránil kůži) v NASU, zároveň automaticky synchronizováno s cloudem a jednou týdně automatická klasická záloha na jiný disk. Poslední část chci vyřešit ještě lépe. Samozřejmě filmy a písničky nezálohuji, i když už jem o pár desítek filmů přišel, a mrzelo to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na pracovním macu je TimeMachine, takže inkrementálně každou hodinu na síťový disk. Na Windows kde mám své fotky zálohuji podle potřeby, když nafotím nebo je zpracuji, tak se to okamžitě synchronizuje (zrcadlo) na jiný "vnitřní disk" a po připojení příležitostně i na externí disk (resp. USB 3 - SATA dockinu), což po zpracování fotek udělám automaticky v rámci zpracovávací rutiny. Maily a takové věci jsou po delší dobu stále na serveru a i na jiných počítačích, takže hlavně ty fotky. Systém mi nevadí, kdybych se musel v nouzi vrátit i k několik měsíců starému obrazu, ničemu to nevadí - ale mívám i tak zálohy co týden max. dva. :-) A na Mintu zatím nemám nic neztratitelného (maily jsou nějaký čas na serveru a hlavně zálohované v dalších systémech), tak jen příležitostně tu a tam udělám zálohu /home a je to.

Jinak SSD se sytémem a datovým oddílem s maily atp. zálohuji "ručně" inkrementálními obrazy v Macrium Reflect, ostatní HDD s fotkami, videi atp. po sobourech pomocí synchrosoftu, což se spustí prostým zapnutím vypínače na USB3 dockině. Dalo by se i do NASu, ale ten nemám, na SMB sdílení mi stačí služby routeru, na zálohováni nejsou zorvna propustné. Záložní HDD mám dva a náhodně je střídám (zrovna nedávno mi jeden z nich odešel, nějaký WD Green).

RAID je na domácí využití zbytečně komplikovaný, s tím souhlasím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechapu co je na RAIDu komplikovaneho. A co se spolehlivosti proti nerozpoznane chybe (nebo u ransomware) tyce, tak bezne zalohovaci strategie bud generuji zalohy rostouci nade vsechny meze nebo tu chybu zkopiruji taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne že je RAID komplikovaná věc, ale na doma je to zbytečně komplikované řešení.

Navíc RAID není záloha, je to redundance. RAID je super v serveru, který nechci aby jej položila hávárie disku, kdy můžu udělat hot-swap a rekonstruovat pole za chodu, ale i tam, ten server, musím průběžně zálohovat. Nebo někde ve firmě, kde by dočasná nedostupnost dat, než se obnoví ze zálohy, stála hodně peněz tam také RAID, jo. A pokud někdo chce Stripe kvůli rychlosti, to bych též na doma pochopil.

Doma potřebuji hlavně zálohu "na bezpečné místo", nejlépe vícenásobnou, nepotřebuji, aby komp byl schopen běžet bez odstavení, takže RAID by byl jen kopec disků, které by neřešily to hlavní - dosta data někam mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zivotnost = nesmysl, uprimne - pokud se bavime o serverech, vetsi duveru budu mit v nejake SSD S3700 series od Intelu, nez v jakekoliv rotujici plotny.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ja ne, na HDD ti odejde nejdriv elektronika (radic) a ten se da vzdy vymenit, pokud nahodou odchazi plotny, tak to vetsinou da vedet dopredu v SMART a je cas to premigrovat na jiny, navic v servru mas stejne aspon RAID5.
Zalezi na vyuziti, takze souhlas, docela vyrobce chapu, ze s 10K a 15K pomalu koncej, protoze pracovni prostor nebo cache obstara nejake solidni SSD a na datovem poli mas 7200ot. Red Pro.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak v našich serverech odchází spíše HDD, než SSD. Z hlediska předtuch je to +- na stejno, řadiče je prostě vyhodí ihned, jakmile se vyskytne větší problém, tak se to vymění, od toho jsou RAIDy.
U hodně diskových serverů je u HDD už problém se spotřebou, ani ne v penězích, tam se rozdíl samozřejmě nevrátí, ale se zátěží sítě, a chlazením. Atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pri SSD nemozes mat akoze RAID5? Nemusis mat len zakladne RAIDy 0,1,10,01,100 ale aj paritne polia. Pri tych vznika este extra write penalty W-IOPS kvoli paritnym suctom (R-IOPS je furt ta ista) a moze to byt relativne narocny proces na vypocty. Ale toto spravidla v serveroch neriesi CPU, ale specialny ASIC cip (HW radic RAID). Write penalty RAID5 je 4 a RAID6 je az 6. Pri rychlostiach a hlavne latenciach a IOPS ake maju SSD je to ale to posledne o co sa treba zaujimat. Takze pokojne aj RAID6 z SSDciek. Dalsi problem moze vznikat pri strip size, ale ked sa to da na velkost aku maju stranky SSD, nevidim problem. Samozrejme pouzijes aj nejaky 1-2 spare disky. Pri SSD vo vseobecnosti netreba riesit ziadnu rychlost, ale spolahlivost. RAID 100 alebo RAID6 + 2spare disky a mas vystarane, ide len o to kolko mas diskov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak pisu, pokud na systemu nepotrebujes byt 24/7 online, tak RAID na SSD nepotrebujes, to se resi pravidelnyma zalohama oddilu, cache SSD urcite ano a docela casto je obmenovat, jak budou odchazet opet tam RAID nedava smysl a datove pole nepotrebujes rychly pristup a teda ani SSD, tam nahodis Red Pro v RAIDu 5 nebo lepe 6. Tohle je pouziti ktere treba vyhovuje u nas v praci, ale jinde to muzou potrebovat uplne jinak, proste kazdemu dle jeho potreb, je dobre ze jsou tyhle moznosti. Cely prispevek byl o tom, ze bud potrebuju HDD ale nepotrebuju rychlost nebo potrebuju rychost a mam SSD, takze logicky 15k rpm HDD bude postupne umirat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No to je pravda,ale aj tu SSDckovu rychlost (ktora je pre SSD akosi prirodzena) musis mat poistenu redundanciou aspon v podobe RAID1. Iba samovrah by v podnikovom prostredi instaloval napr. OS alebo nejake trans logy (ktore sa comituju do DB a ta moze byt na HDD) na single SSD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

(Samozrejme na single HDD by to taky instaloval jenom sebevrah, ale u SSD to nektere lidi zda se porad prekvapuje ...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s tou elektronikou uz dnes neplati a dnes jednoducha vymena elektroniky nestaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bys mohl mozna rozvest, proc uz to nejde, to by byla cenna informace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit že mi výměna elektroniky také nepomohla. A to mají moderní disky firmware na plotnách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoducha vymena elektroniky nestacila nikdy.

Vzdy je treba prepajet pamet s ulozenou konfiguraci disku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

eeprom je potrebne prepajkovat az pri novych diskoch s advanced format.
U starsich stacilo prehodit elektroniku - bezne sme to pouzivali. Stacilo zobrat rovnaky disk(rovnaka rada a kapacita) a prehodit elektroniku.
Skoda, ze uz to nejde.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Éra pevných disků s vysokými otáčkami definitivně končí. Seagate uvádí na trh poslední řadu pro ty, kteří ještě nepřešli na SSD" - naopak era SSD konci! a uzitelna hodnota HDD bude znova nabirat na obratkach, prave dnes sem si prosel nabidku SSD jak od velkych tak mensich vyrobcu a byl sem zdesen!:

Technologie TLC ma dnes zastoupeni v 75% mire a dal roste, MLC zastupuje jiz mene jak 20% a dal aktivne klesa, nejdrazsi SLC pak zabira zbytek trhu, jenze to sou veci za tisice dolaru.

Tak nejprv vadili masovemu rozsireni technologie SSD ceny, ted je srazi pro jistotu na kolena TLC. Prave pred par dny nekdo psal ze koupil TLC SSD disk a po par dnech jeho uzivani mel vlastnost prenosu dat horsi nez HDD!, okamzite ho vratil. Muzu nasrat vsem SSD s TLC a podle meho nazoru prijde i lacinejsi QLC, tohle vyresi uz jenom technologiie 3D XPoint od Intelu a Micronu, protoze kdyz to takhle pujde dale, TLC bude zabirat 90% trhu s SSD a pak s tim muzou jit jedine tak do prdele, k prikladu Intel obnovil celou svou produktovou radu a hned nato v navaznosti vymenil spolehlive MLC za TLC, vykonnou serii 730 uz pro jistotu nedela vubec, splachl bobkem, nasrat mu.

Nevidim ani dnes problem v porizeni vykonneho 7200 otackoveho 2-voma procesory rizeneho WD Black-a, navic s 5 rocni zarucni lhutou a velikou 64-128MB cache, nemel sem s vykony tehleh disku nikdy problem a kdyz to jde mezi disky a ulozistemi rychlosti vic jak 100MB/s, muzu prdet na SSD.

Rychlost(SSD) neni vse!, navic kdyz se pomalu zacne srat HDD dokazu z nej nejaka citliva data vydolovat, u SSD to nehrozi, kdyz odejde jedna cast pameti nebo rovnou radic, muzete to rovnou zaslat na reklamaci nebo lepe j_bnout do kose.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Za poslední rok jsem postavil 2 PC a obě s HDD. Do toho druhého jsem dokonce nacpal NAS HDD od Seagate kvůli tichosti a hle, Win10 startují do 15s. Sám jsem se tomu divil, ale je to tak. Jedině při restartu trvá naběhnutí déle, ale při klasickém zapnutí a vypnutí opravdu cca do 15s a to se nejedná o hybernaci nebo uspání. Na obou PC je APU, jedno od AMD, druhé od Intelu, a kupodivu se dá na tom ledasco zahrát třeba Skyrim ve fullHD s rozumnými detaily.
A co se týče záchrany dat, tak už mnohokrát jsem nejsem sobě z HDD doloval ztracená data. U SSD máte smůlu, protože jednotlivé bity nejsou řazeny za sebou, ale jsou rozházeny po disku kvůli rovnoměrnému opotřebení. Takže pokud tato informace není k dispozici, nemáte šanci ta data zrekonstruovat. U HDD stačí deep scan bit po bitu, sektor po sektoru a máte velkou šanci, že z toho data vysosáte. Dnešní OS totiž soubory zapisují vcelku, tj. ne fragmentovaně jak tomu bylo dříve.
Takže za mě s ohledem na kapacitu, cenu a životnost dávám přednost HDD.
U NB bych SSD ještě zkousnul, ale zálohoval bych hodně často.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tos mě nepotěšil. Skončil jsem s flash disky a vrátil se k externím plotnám a teď to vypadá, že ani nepřevedu OS na nand flash. Do TLC mě nikdo nedostane, protože i MLC beru jako maximální kompromis. Napadá mě jedině hybridní disk s nějakou tou SLC. Problémovost mobilů a tabletů díky TLC/QLC taky pěkně stoupne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To su len tvoje tajne sny. Era SSD nekonci a s HDD to lepsie uz nebude. To sa este neustalil trh s SSD Pri SSD sa da spekulovat a vymyslat vselico. U HDD to neslo, tak sa dalo len hybat otackami, poctami platni v ramci dvoch formatov. U SSD moze byt ych kombinacii ovel viace a vyrobcocia to nalezite vyuzivaju(niekdedy aj zneuzivaju)
Bohuzial dnes kazdy chce vsetko co najlacnejsie a to sa pri SSD sa da len s TLC. Kupuj len MLC a vyrobcovia sa prisposobia.
Intel zacal pouzivat TLC a my sme prestali kupovat ich SSD(doteraz sme pouzivali vyhradne ich SSD). MLC diskov je na trhu dost a tak sme sa presunuli k inemu vyrobcovi.
TLC SSD je zaujimave pre velku skupinu pouzivatelov.

Nikto ta nenuti pouzivat SSD. Ja by som uz klasicky HDD nechel a to mi tu na stole lezia dva 500GB velociraptory.
Rychlost(myslim pristupovu dobu a nahodny zapis/citanie) SSD je podstatna vec. Citlive data sa nedoluju ale zalohuju a dnes dvojnasobne, ked tu mame ransomware.

Pri naku pe SSD je potrebne trochu viacej rozmyslat ako pri nakupe HDD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyjmenuj jedinny pripad, kdy se vyrobci prizpusobili tomu co chteji uzivatele, ja teda vidim vsechno naopak, vyrobci proste rozhodnou a maximalne se podbidnou uzivateli cenou toho co mu chteji prodat a to co nechteji proste zdrazi. Napriklad monitory kdy ze dne na den zdrazili nekolika nasobne 4:3 a zacali lidem cpat 16:9 a beznej ferda, kdyz se podiva na 16:9 za trojku a na 4:3 za dvacitku, tak moc na vyber ani nema. :-/
---
Jinak souhlas, za par let bude mit beznej frkulin v pocitaci nebo notasu jen SSD a HDD se stane domenou pouze profesionalu predevsim pro ucely zalohovani dat, coz beznej frkulin stejne nedela. Samzrejme, ze ty HDD patricne zdrazi.
Jinak to 3D TLC co je v Samsungu 850 EVO zase tak spatny neni, ja do nej sel, jinak mam starsi SSD taky jen s MLC, tak uvidime, jak to zacne odchazet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono si priznejme ze takove TLC SSD se velice blizi snu vsech vyrobcu - produkt, ktery spolehlive odejde nekolik dni po skonceni zaruky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> psal ze koupil TLC SSD disk a po par dnech jeho uzivani mel vlastnost prenosu dat horsi nez HDD

Takze z toho ze ADATA dela desivy sr**ky vyplyva ze Samsung 850 / 950 Pro je stejna sr**ka ? zkus obcas pouzivat mozek misto emoci.

"pomalu zacne srat HDD"

Obavam se, ze dalsi vlhky sen. Najdi si studii chybovosti disku, kterou delal Google (cirou nahodou firma s asi nejvetsim poctem disku na planete), hadej co zjistil ? ze vic nez v 50% pripadu ti disk chcipne bez jakehokoliv varovani ze SMARTu. A jak psal nekdo vyse, dnes uz nestaci vymenit desticku s elektronikou. Takze tak 50 na 50 ze budes vubec neco dolovat.

Plati to co vzdy platilo, SSD nebo HDD, nekteri lidi zalohuji, zbytek se to nauci az prijde o data :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WD má rychlé přenosovky, ale IOPS je u jakéhokoliv disku na prd. U jednoho serveru jsme před lety potřebovali absolutní rychlost odezvy, zkoušeli nejrychlejší HDD v nejrychlejších kombinací RAID apod., Max. možnost RAM u dvou CPU apod. A nestačilo to. Vyřešily to dva nové PCI Express SSD v RAID 1 a stačil pak už jen jeden CPU s max. RAM na něj. Sice ty disky stály cca 50 000, ale celkově to bylo levnější, než jakákoliv jiná možnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.