Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sedm (alternativních) kotev, které táhnou Linux ke dnu

WOW...tomuhle rikam clanek na urovni...chci vice clanku od tohoto autora a mene clanku od tech, kteri pisi ted:-)
Sam bych to nenapsal lepe, a mozna s par vecma uplne nesouhlasim - predevsim mam jiny nazor na M.Ebena, ktery si myslim je schopny se pripravit na rozhovor s naprosto KYMKOLIV a ten rozhovor bude mit uroven...Ale to jsou jen malicke musky:-)
Fakt super clanek, prvni tohoto typu, ktery jsem cetl na tomto serveru. Klobouk dolu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne také článek mile překvapil. Nicméně z něho cítím onu Linuxovou ukřivděnost jak jsou zvýhodňovány Windows. Mám na mysli onen článek o úspoře za licence.

V tomto bodě se autor dopustil podpobné nekorektonsti jako onen novinář který informoval kolik politik ušetřil. Ono koupě software není jenom o ceně za licenci ale také o ceně za lidi. Víte ono těch lidí co opravdu rozumí Linuxu je málo a jsou dražšší. To by ale tolik nevadilo. Za to co napíšu mne bude hodně geeku kamenovat ale když najmu človeka od windows tak zpravidla najmu pracovníka kterému dám úkol a on jej začne plnit. V případě Geeka najímám většinou vizionáře který místo práce mne začne kázat a přesvědčovat jak je bezvadné mít linux. Také většinou odmítající rozumné ragumenty proč nechci linux. To Vám zabere hodně času mu ukázat širší perspektivy než je pouhé blaho mít na počítači Linux. Po předchozích zkušenostech s geeky je asi diskriminuji a při pohovorech zkoumám pečlivě jejich OSovou orientaci v kombinaci s charakterovými vlastnostmi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K bodu 7 - když do ČR přijede generální guvernér ostrovního Tuvalu, tak to ve zprávách taky nebude :-)

Za sebe mohu říct, že si raději zaplatím za Windows (což jsem udělal) než abych zadarmo používal Linux. Chci totiž počítač normálně používat a neřešit půl hodiny každou p***vinu - alespoň taková byla moje poslední zkušenost s Ubuntu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvuj nazor je velmi kratkozraky a delas jako by nebylo na Windows potreba resit spoustu picovin. Je to potreba, jenze tim, ze jsi proste byl na Windows odchovany ti to uz ani neprijde. Kdybys mel s Linuxem nejakou vetsi zkusenost, bylo by to stejne. Ze si nevedel jak vyresit banalni problem a zabyval se tim hodinu nerika nic o systemu, ale spis o uzivateli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno...nechci zavadet nejaky flame, ale trebas ted jiz par tydnu mam na Pc Win7 a priznam se, ze jsem nezazil jediny problem, jediny pad, jedine zamrznuti.
Jedine, kde se mi tohle nekdy stane jsou hry, kdy zkousim, co muj HW vydrzi a cpu vsechno na max a jeste k tomu s 3D brylema a obcas uz to nejak neda:-)Mimo toho jediny problem. Nemel jsem ani jediny problem s instalaci. Co se nenainstalovalo automaticky, to se potom po instalaci samo dotahlo, mam na mysli ovladace. Takze jsem pouze instaloval ovladace na zvukovku,protoze jsem tam chtel mit nejake origos aplikace k tomu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, me zase na w7 neskutecne stve podpora ovladacu. HP neni schopno dodat jediny ovladac ktery by pracoval bezchybne jak na starsi A3 modely tak i na aktualni, kde podporu w7 inzeruje. Vlastnosti kvuli kterym ta tiskarna stoji 20000 a ne 2000 proste nepodporuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak a nyní si představte jaké by jste měl problémy v Linuxu. :-)

A3 mi nic neříká. I když zrovna HP má podle mých zkušeností podporu excelentní když zrovna nechcete za každou cenu používat jiný systém než na který je produkt designován. Oni V HP mají takovou jednu nectnost a to cpát do svého HW dosti specifické díly které vyžadují speciální ovladače. Uvedu příklad u svého Lenova je to konkurence ale chovající se podobně. IBMák nacpal do svého notenooku radeon mobility grafiku ale zpotvořil ji tak, že nemohu použít ovladače od ATI ale speciální od Lenova. :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja pred casem koupil XP na domaci pocitac. Jede to, ale obcas to drhne (treba zrovna ovladace pro TV kartu). Koupil jsem NTB s vistama. Take to jelo. Nejak. Ale od vyrobce nainstalovano se spoustou balastu, ktery z casti ani nesel odstranit. Par chyb jsem nasel primo v systemu a ovladacich. Tak jsem zas na XP. Nemuzu si kazde dva roky kupovat od MS novy system s tim, ze ted uz mozna bude chodit vse tak jak ma. S linuxem se s trochou snahy obvykle dostanu do stavu, kdy chodi vse co pozaduji. Kdybych nebyl stoura, tak s tim nejspis vydrzim a mohu normalne pracovat. Jenze zkousim "co to da" a tak si nekdy rozhodim i ten Linux. Takze mam dualboot, XP relativne spolehlive, ale omezena funkcnost (mail, hry, dokumenty...) a Linux na moje "hrani si", TV + recorder, apod. s tim, ze muze padnout kdyz to s tim 'hranim si' prezenu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows se většinou samy od sebe nesypou, aspoň jejich poslední verze ne. A když už se něco podělá, v 90% stačí restart, v dalších 10 je pak úmyslný zásah do systému nebo nějaká špatně napsaná aplikace, kterou stačí odinstalovat. No a když už člověk hodně neví (třeba proč mu zmizely ikony z plochy), zadá do googlu windows missing desktop icons a okamžitě vyjede návod na opravu za třicet sekund, klikáním.
Linux oproti tomu spoléhá na to, že uživatel zná nazpaměť všechny konfigurační soubory a rozmístění nastavení v nich, jejich možnosti a celkově architekturu systému. Takže vývojáři jádra a další specializovaní odborníci (řekl bych že jich bude tak 10 tisíc na světě) jsou schopní nastavit cokoliv, zbytek světa neudělá nic.
Když třeba vůbec nenajede xserver(což se mi několikrát bezdůvodně stalo ve skoro čisté instalaci), nechá to uživatele v příkazové řádce, absolutně bez nápovědy, jen s černou obrazovkou a člověče, poraď si! Ideálně přepiš deset konfiguračních souborů v komandlajním editoru s nemožným a nelogickým ovládáním(Vi - bože, za co mě trestáš!).
Linux bych nepoužíval ani kdyby mi za to někdo platil :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

imho vi je genialni

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako odpuzovac uzivatelu bezpochyby ano. ;) Jeho uzivatelska privetivost je na takovy urovni, ze by misto nej mohl byt rovnou ed a nebyl by v tom zadnej vyznamnej rozdil, protoze rozumne se neda pracovat ani s jednim. Diky bohu za mcedit, zadnej hit to sice neni, ale aspon funguje logicky a da se pouzivat bez predchoziho studia manualu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no spíš pro geniuse :-) nám plebejcům se i edlin jeví logičtější

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pises nesmysly a nevim jestli zamerne, ale srovnavas nesrovnatelne. Srovnavas problem chybejicich ikon s necim jako nefunkcni xserver nebo nutnost textove konfigurace (nehlede na to, ze ani na tyhle problemy nemusis byt zadny guru kernel hacker, abys vedel jak je vyresit, takze zase opet pises nesmysly. Spousta problemu na Linuxu tez neni problem vygooglit za par desitek vterin...

1) konfigurace veci, ktere by mohli BFU zajimat se v Linuxu uz bezne daji tez naklikat, nejsem si vedom, ze by nejake bezne konfigurace nemely jiz nejaky graficky frontend. To ze se tedy da vetsina veci konfigurovat i klasicky textove neni nic spatneho, je to moznost volby a spousta lidi to naopak i oceni, ver tomu nebo ne, ale ja bych Linux bez prikazove radky ani pouzivat nechtel. Ty nez se nekam proklikas ja sfouknu jednim prikazem, to je pro user-friendly pristup, spousta lidi si user-friendly plete s dumb-accessability

2) kdyz chces srovnavat nenajety xserver s necim podobnym, srovnej ho treba s tim, kdyz ti Windows budou pravidelne hazet BSOD z nejakeho duvodu. Ano, az ti system spadne s core dump hlaskou, bezny uzivatel okamzite vi co a jak resit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl... Problem je s kazdym systemem, kdyz nevite, jak s nim pracovat... Jako priklad treba ma kamoska - kazdeho pul roku potrebovala preinstalovavat XPcka. Jednou jsem rekl dost a dal ji tam Linux (tenkrat to byl nejaky Mandrake) a od te doby byl klid nekolik let. Myslite, ze byla linuxovy guru? S Widlema je obcas i problem se pripojit k WiFi a pro laika pekne slozite... Nebo pripojeni tiskarny, to je teprve porod...
Mimochodem - nejsem uzivatel linuxu a nikdy jsem nebyl. Naopak jsem uz pres 15 let jablickar, takze dle vasich argumentu by mi mel Linux vadit jeste vic nez vam ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém jsi vyřešil, ale nenapadlo tě, že třeba ta kámoška likvidovala svůj systém pro to, aby ses k ní stavil a teď už to v Mandrivě nedokáže ;-) ?

Jinak ano, já jsem to udělal stejně, celé rodině jsem nainstaloval Kubuntu a mám svatý klid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ekvivalent nenajetí X serveru na Windows je BSOD v půlce startu systému. Pochybuji, že by tohle uměl běžný uživatel vyřešit, i pro experta přes Windows je to situace zralá na čistou instalaci. Přitom pro Unixového experta je nenajetí X serveru jen otázka přečtení jednoho logu a úprava jednoho konfiguráku, případně reinstalace několika balíčků.

Co se VI týče, tak pro mě jako pro programátora je jeho ovládání k nezaplacení. Možná ti připadá, že jeho ovládání je složité, ale díky tomu se v něm dá spousta složitých věcí dělat jednoduše. Celkem pravidelně ve VI dělám věci, které by v kterémkoliv jiném editoru (možná kromě EDu a Emacsu) trvaly několik hodin. Ve VI je to otázka několika sekund.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, ten můj názor je asi trošku zaujatý. Já si jen pamatuju, že jsem si např. chtěl nainstalovat v Ubuntu ovladač grafiky a musel jsem googlit jak na to a i tato relativně banální záležitost se změnila v náročný proces vyžadující administrátorské příkazy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, spustit utilitu pro instalování nesvobodných ovladačů a kliknout "Ano" je opravdový oříšek, který jen tak někdo nezvládne.

Jedna z výhod Linuxu je v tom, že pokud tohle selže, je tam ještě možnost udělat vše jinak. Když to ve Windows jednoduchým způsobem selže, nejde už dělat nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvedu jeden příklad - chtěl jsem si nainstalovat ovladače grafické karty a tato banální záležitost se změnila v ohromný administrátorský zákrok, bez pomoci google neproveditelný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omylem jsem to postnul dvakrát, omlouvám se :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tímto názorem nemůžu souhlasit. Jsem sice "odchovaný" na Widlých, ale Linux nezatracuji. Bohužel, generálně řečeno, když mi usmrkanci, coby "geekové", neustále radí, abych použil strýčka Gůgla, mi nezbývá, než se vybrat jednou cestou, a to jsou Wýdle.

Používám několik serverů na Ubuntu a to jak na physical HW tak ve VMware. A to, co jsem si "vyslechl" při instalaci VMware Tools, to bych nikomu nepřál !!! Nyní mám vyladěný PDFko a panáčkové, já jej prodávám!!!

Dokud bude komunita okolo Linuxu, a je jedno která distribuce!, uzavřená a neustále bude odkazovat na Google a nebude radit, tak BUG#1 N E O D S T R A N Í M E (SH) !!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no tak presne z toho duvodu nepouzivam windows ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vidis,a ja mam presne taku skusenost s win7 64bit-narazil som na (pouzijem tvoj vyraz) p...viny ktore by som ocakaval od nejakej zapadnutej distribucie linuxu ktoru dal dokopy nejaky student cez vikendy v alkoholickom opojeni,ale rozhodne nie od plateneho os od spolocnosti ktora ma 99% desktop trhu.

a nie,nebola to piratska verzia,nie,nebol to jeden pripad,a nie,nebol to jeden problemovy stroj..

tzn,urcite neber seba ako "jedinu spravnu" vzorku celej populacie uzivatelov..tisic ludi,tisic roznych problemov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Chci totiž počítač normálně používat a neřešit půl hodiny každou p***vinu"

Přesně z tohoto důvodu nepoužívam windows.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

suhlas.. ja mam tiez najednom pc xubuntu, mozno je to aj kvoli tomu, ale kedze mam tam wifi, kabel nieje zapojeny, tak aby na tom pc siel net, musim po instalacii bednu odpojit, preniest k routru a nahodit ovladac do wifi, ktory uz WinXP(!) v sebe ma. A najhorsie je, ked dojde k updatu kernelu (grub nahodi dalsie dva riadky na zvolenie updatnuteho systemu) sa mi rozhadze driver na grafike (GF5600@agp) a musim ho odinstalovat a nainstalovat aby to slapalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen půlhodinu - víc než dva měsíce jsme řešili problém, kdy nové PC s Win7 občas náhodně přestalo reagovat na cokoliv a nebylo to chybou hardware. Nakonec to (snad) vyřešil ne úplně veřejný hotfix KB2265716 - fixnul chybu komunikace mezi procesem Lsass.exe a jádrem Winsock.
A inventura + skladová uzávěrka, nervózní šéf a tuhnoucí Win7, to mi věřte, to je pekelná kombinace.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkný článek. Původní článek na nejmenovaném serveru byl fakt děsná hromada keců. Tady to má hlavu a patu a to se mi líbí. Linux používám hlavně v práci a nemůžu si stěžovat, alternativa na Windows platformě je většinou o dost dražší a nenabídne nic navíc. Doma ale kvůli hrám jedu na Windows 7 a po dlouhé době můžu říct, že jsem spokojen. Zkouším také různé distribuce Linuxu a pro normální činnosti spojené s použitím internetu a multimediálního využití jsou dnes už na velmi dobré úrovni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bych dneska zacinal s pocitacem, tak bych pri vyberu systemu pro praci mohl brat Windows a Linux jako temer rovnocenny (za predpokladu, ze bych nemel nejaky specialni pozadavky). Pokud ale spokojene ziju s Windows od verze 3.11, tak by musel Linux nabidnout neco hodne navic (a tim myslim *fakt hodne*), abych uvazoval, ze pristi verzi uz si nekoupim a zacnu se radsi kamaradit s tucnakem.
A vubec to neni neochotou ucit se novy veci. Na serveru si s Linuxem hraju uz skoro deset let a zadnej problem. Muj prvni Slackware mel nakonec mnohem bliz k LFS, jen tak pred necim jsem se nezastavil. Tim chci rict, ze se vubec nebojim problemu, ktery bych nedokazal vyresit. Presto bych si Linux na desktop nedal.
Na Windows mam vsechno co potrebuju. Za ty roky perfektne vyladeny, nastaveny dokonale podle sebe, na nektery veci vlastni utilitky, proste prostredi pro maximalni efektivitu. Kdybych presel na Linux, tak to muzu vsechno zahodit a vymyslet znovu. Trvalo by mi aspon pul roku, nez bych se dostal ke stejnymu komfortu jako mam ted ve svych Windows. A co dal? Porad mi tam chybi to neco navic, kvuli cemu ma smysl se do toho poustet. Usetrenych par tisicovek jednou za X let dostatecna motivace opravdu neni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně ono. Téměř celý svůj počítačový život (když pominu éru osmibitů) jsem strávil na produktech od MS (a nadával na ně jako špaček), měl jsem vše perfektně vyladěno a svůj styl práce. Pak jsem potkal (někdy v roce 1997) Linux a jako počítačového fandu mě úplně ohromilo, co ten systém umí a nechápal jsem, jak může být zdarma. Několik let jsem se ho snažil nárazově používat, ale protože pro mě byly velmi podstatné hry, tak jsem neměl motivaci přejít zcela. Nicméně ta doba nadešla (nebudu rozebírat proč, důvodů byla celá řada a už tak je tento příspěvek dost dlouhý) a já se rozhodl, že Windows smažu a budu čelit všem problémů přímo na Linuxu (dřív když mi něco nešlo,tak jsem prostě rebootnul do Widlí a bylo vymalováno). Trvalo to asi rok a dnes jsem ve stavu, kdy je pro mě můj Linux s KDE naprosto vyladěný a bezproblémový a když musím pracovat s tak strašně "omezenými" Windows, je to jako bych měl zlomené obě ruce. Také jsem si uvědomil jak neuvěřitelné množství času jsem musel věnovat udržovaní Windows v chodu. U Linuxu to zabere dva dny po instalaci, ale pak už prostě jen pracujete, žádné zdržování nesmysly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Článek je napsán dobře, i když určité výhrady mám(viz kernel), ale stoprocentně pravdivé je ovlivňování trhu ze strany MS předinstalovanými systémy, o státní sféře raději ani nepíšu..Jsem na tom jako Corwin78 . Po počátečním nadšením z 8bitů jsem přestoupil na widle a u těch jsem byl i jako správce několika firem hodně dlouho. V určité době jsem se náhodou dostal k Linuxu (přístupový router, pošťák atd..). Od té doby mě to "okouzlilo".Po nějaké době (cca 6 let zpátky) jsem to zkusil i na desktop,samozřejmě s problémy! Vydržel jsem s tím jako s druhým prostředím. CCa před 4 lety mě chytila vlna HTPC .. Po počátečním nadšení ve Woknech, které ale brzy opadlo jsem zkusil prostředí HTPC v Linuxu. Dnes si již nedovedu představit, že bych v obýváku WIDLE!! Pro znalé jen info : XBMC a VDR . Souběžně s tím jsem začal používat i pracovně Linux na desktopu, Wokenní věci řeším virtualizací k plné spokojenosti ! Řekl bych, že to je o ochotě zlomit počátek a ty 2 dny jak píše Corwin tomu věnovat. Potom už jen pracuji a nestarám se o systém.... Widle ve virtuálu mají obrovskou výhodu. Po pádu i častém pouze obnovím image ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi vysvětlit, jak se mám starat o své Windows 7 64x? Protože to jaksi nedělám, a ono to jaksi samo funguje... Dělám něco špatně? Díky!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi teda delam neco blbe..Nainstaloval jsem Win7, vse si to naslo samo, doinstaloval jsem jedny ovladace, ktere jsem musel, zbytek si to naslo samo...
Od te doby to funguje, nepada, nic nikde nemusim "ladit", maximalne si doinstaluju nejakou lepsi aplikaci, nez jsou integrovane funkce.
Co ja delam blbe, ze mi vsechno funguje, aniz bych tam musel cokoliv resit?:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná spolužáka na gymplu, když dokončil cvičení z programování a zcela vážně (narozdíl od tebe) se zeptal: "paní profesorko, jaktože mi to chodí?" (chodilo to totiž spíše shodou okolností).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to opravdu nebude tím, že ty Windows 7 opravdu fungují jak mají :) Příklad: Mám doma 3 počítače - Přítelkyně má Notes (uživatel BFU), vše funguje, nic nepadá, je spokojená jako nikdy předttím za 46 let :) Můj Comp - pohoda (nato že tam dělám taky bordel jak se dá - metoda pokus omyl) a nej je Comp Syna (je mu 8 let) - Mega Bordel - Desktop = Jungle Icon, nic tam nevypadá jako ve funkčním počítači a hele ono tojede,nepadá to, neseká se to, kupodivu i přes ty jeho super zásahy to Funguje jak má :) Jen tak pro tebe: Mysslím to Smrtelně Vážně :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nekrm trolla ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jednou bych chtel byt stastny uzivatel Win Vista 64b a Win 7 64b ;-) asi mam smulu na HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, tvůj personal firewall, antivir, anti-spyware, anti-nevím co, to všechno se touží co chvíli aktualizovat, žere to systémové prostředky, pořád se to na něco ptá, do toho je potřeba defragmentovat disk, promazat bordel co se kde ukládá do všech možných tempů, atd. a je to stejně fuk, protože se ti ten Windows zableší tak jako tak. To si myslím žere dost času. To že sedmičky jedou jakž takž dobře první půl rok není nic. Až přežijí 5 let a několik upgradů na vyšší verzi a pořád poběží jak po instalaci, tak si povíme :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, ze podobne veci neresim. Mam 4jadro, 8GB pameti, takze nejak neresim, jestli mi nekde neco zere ci nezere nejaky vykon, nepoznam to. Chapu, ze pokud ma nekdo misto Pc prerostlou kalkulacku typu EEE a podobne, tak asi muze mit problem s rychlosti.
To, ze se antiviry a podobne touzi aktualizovat povazuji za plus - nove viry, nove aktualizace...ono to neni takto spravne? Naopak bych byl nastvany, pokud by se muj antivir neaktualizoval :-)
Defragmentovat disk? Priznam se, ze tohle jsem delal naposledy nekde na 486tce, od te doby jsem nemel tu potrebu. A v dnesni dobe uz vubec ne. K cemu by mi to proboha bylo? Ze by se mi film kopiroval o 0,239583 sekundy rychleji? Stejne filmy uz ani zadne nemam:-) Mozna by se mi o miliontinu sekundy pustila rychleji nejaka hra...mozna.
Priznam se, ze mne muj Pc na nic moc nepta. Obcas se nainstaluje nejaka aktualizace, kdyz dam vypnout Pc, ale za tech par mesicu se mi to stalo asi 2x, a ani jsem o tom defacto nevedel. Samozrejme mimo toho, ze se mi vypinal dele Pc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš za pitomosti? Říká ti něco Microsoft Essentials? Zjevně ne, jinak by se tvůj výčet "nutných" činností smrskl na nulu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si k tvému příspěvku dovolím doplnit jen jediné slovo: "Zatím."

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Motivace k prechodu je prave to, co marne hledam. Napada me akorat tak nezavislost na MS, kterej ma vyvoj Windows pevne v rukach a teoreticky muze pristi verzi nejak zasadne prekopat do takovy miry, ze bych to nezkousl. To by se u Linuxu stat nemelo, kdyz se zblazni vyrobce jedny distribuce, tak existujou dalsi. A kdyby bylo uplne nejhur a hrablo vsem, tak si muzu udelat distribuci vlastni, teda aspon teoreticky, v realu bych na to hledal cas tezko. A to je asi tak vsechno. Aplikace z Linuxu, ktery bych mohl chtit, jsou vetsinou naportovany i na Windows. Se stabilitou systemu si taky nepomuzu, protoze od ty doby co svetu vladnou NT, nejsou v tomhle ohledu problemy ani s Windows. Linux jsem mel vzdycky rad kvuli sitovym funkcim, ale na desktopu jsou mi nanic. Proste at hledam jak hledam, duvody k prechodu nenachazim.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, racionální důvod nemůžeš nalézt, protože neexistuje. Existují vždy jen iracionální bajky v podání lidiček jako je Corwin, kteří Windows 7 zjevně ani neviděli, hlavně že jej zapáleně haní pseudoargumenty, které jsou znalým uživatelům k smíchu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jeden z racionalnich duvodu je cena.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Jenomze v praxi se prilis neprosadi. Domaci uzivatel totiz krome "Linux zdarma" a "Windows za prachy" ma na vyber i "nelegalni Windows zdarma" a s legalitou SW si dela tezkou hlavu jen malokdo. Slyset by na to mel treba stat, ale ten nechce. A nebo kdyz nahodou ano, tak z toho nakonec vyleze, ze to vyjde draz nez Windows, coz ale naprosto nedava smysl. Teda pokud pomineme obecnou tendenci statnich zakazek menit se v cerny diry. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tezkou hlavu si dela malokdo, ale par lidi uz znam. Ohledne ceny je dobre zduraznit, ze linux je a bude uz na porad zdarma. Nebude nutne za 5 roku kupovat novy system, kvuli ukoncene podpore.

To same plati u aplikaci. Kdo se jednou rozumne nauci s Gimpem, uz nebude tlaceny prejit na neco jineho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux tu jednu výhodu přece jen má. Když na Windows po letech musíš přejít na novou verzi, tak si prostředí musíš ladit znova od začátku, znova instalovat všechny programy a znova je konfigurovat. To platí i při koupení nového železa. V Linuxu ale konfiguraci systému můžeš bez omezení přenášet. Já před pár měsíci měnil notebook a instalace systému sestávala z nainstalování stejným balíčků jako na starém stroji (podle seznamu vytaženého z balíčkovacího systému starého stroje), zkopírování /etc a /home. Během pár hodin (kdy instalace běžela bez dozoru) tak byl nový stroj v prakticky identické konfiguraci jako ten starý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už deset let to zkouším :-) Ale stále čekám na distribuci, která mě nezaskočí nepřipraveného...

Například na notebooku D610 s docking station ani nejnověší Suse, ani Ubuntu 10.10 stále nechápou pojem hibernace a oddokování za chodu tak, jak to umí stařičká distribuce s názvem WXPSP2 :-)

No ale já jsem optimista, počkám za další půlrok....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autorovi bych vzkázal, že prezenované "nevýhody" Linuxu, jaou z velké části spíše jeho výhodami a díky nim je to nejuniverzálější a také nejpoužívanější operační systém na světě. To že nemá majoritní postavení na Desktopu neznamená, že by popisované vlastnosti byly špatně. Linux má totiž majoriní postavení všude jinde.

Váženým diskutujícím bych vzkázal snad je jediné. Spravuji asi stovku desktopových stanic a cca 20 serverů s Operačním systémem od Microsoftu. Lze snad tedy konstatovat, že jsem (na rozdíl od většiny diskutujících) dostatenčně fundovaný vyslovit nějaký kvalifikovaný názor.

Je zcela neuvěřielné, a diskuze to ukazuje, jak už uživatelé počítače dokázali zdegenerovat, a co všechno jsou ochotni považovat za normální. Například není normální neustálá potřeba restartovat po aktualizaci systému, instalaci nějaké systémové koponenty atd. Není nomální že do dvou let jsou Windows prakticky nepoužitelné. Mnozí naši dodavatelé špičkového a drahého software mimo oficiální kanály přiznávají, že podporovat Windows je vzhledem k naprosté absenci použitelné dokumentace k mnoha částem systému dost obtížné. Windows jsou nestabilní naprosto příšerná parodie říkající si OS. Pokud se mnou někdo nesouhlasí, je to jeho věc. Ale rozumy od někoho, kdo má doma dva počítače v této otázce neberu za relevantní...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím v jakém oboru se pohybujete, ale já mám například zkušenost zcela opačnou.
Windows a jeho API jsou, dle mého názoru, zdokumentovány velmi dobře (i když mám někdy dojem že ta kvalita klesá, pravda) a pokud tvůrci software nějaká dokumentace schází, je velká šance že se snaží dělat něco co by neměl, typicky vnutit něco uživateli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je to relativně stabilní API. Né, že člověk něco píše, potom dojde aktualizace distra a najedou to nejede, při čemž po půl dne hledání zjistí, že daná funkce byla odstraněna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

plne souhlasim, ja se staral o mnoho linux serveru i desktopu ... pak mi pribylo asi 30windowsu a mel jsem s tim vic problemu za tyden nez s temi linuxy za 5let ... pravda, vse jsem nakonec smazal a preinstaloval (windows), zaradil do samby ... a nakonec to nekam dostal ... predtim to spravoval windows admin a podle toho to taky vypadalo ;-))

Ted jsem ve firme, kde jsou velke tymy lidi, kdyz neco poslete na UNIX/Linux tym, tak to vyresi, kdyz na windows adminy, tak vam to vrati, neumi ani preinstalovat program, ktery je nestandarstni a vyzaduje urcity postup pri upgrade (a zse kvuli tomu, ze jsou windows nahlavu postavene) ... ale vysledek je, ze reknete unixakum, ta to nainstaluji a oni to tam daji, windowsakum date dokumentaci a oni si ji neprectou (podotukam ze je na 5. radku co se ma delat) a oni vam to hodi na hlavu, ze to nefunguje a chteji skoleni ;-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám stejnou zkušenost, schopnosti a znalosti lidí, kteří se označují za Windows administrátory jsou často velmi ubohé. Ale jsou i výjimky, pár jich znám a to jsou opravdu borci na svém místě - tedy čest výjimkám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude ve všech korporacích stejné. Naše IT oddělení je podobně nechopného střihu. Nakonec můžu být rád, že si výše uvedené stroje můžeme administrovat sami, byť nám do toho kecají....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Komentář k bodu 1 :-)
Přesně o té komunikaci to je. Dost bych to připodobnil k všeobecné módě googlování, kdy největší machr je ten, kdo první napíše "Nauč se Googlovat", nedejbože dá odkaz na dotaz v googlu.
Všeobecně mám nějaký problém. Hledám řešení. První, co udělám, je, že jdu na Google. Tam propírám nejdřív oficiální stránky. Potom fóra. Když nic nenajdu, hledám fórum, které je tematicky nejblíže dané oblasti. To prohledávám důkladněji. Pak třeba po hodině hledání vznesu dotaz.

Pak přijde nějaký vtipálek a napíše mi, ať si to vygoogluji.
Přijde druhý krutý typan a hodí mi na dotaz link třeba přes lmgtfy.com.
A nezajímá je, že jsem hledáním strávil několik hodin. Nezajímá je, že to, co mi poradili, je úplně k ničemu, protože to bylo to první, co jsem udělal. Nezajímá je, že fóra jsou obecně Googlem prohledávaná, tudíž jsou právě zdrojem těchto informací. Ve výsledku vytvořili další stránku, která se zobrazí s největší pravděpodobností někde nahoře mezi výsledky a bude úplně k ničemu. Potom přijde admin, řekne si - aha, další lamer, co neumí použít google, zavře stream, problém vyřešen, dva lidi se cítí krutě, já jsem bez odpovědi. Nikdo nikdy už nebude moci odpovědět a já můžu zkusit založit vlákno někde jinde a možná se tam objeví někdo, kdo mu bude rozumnět.

Mimochodem, hláška RTFM by měla být doprovázena i patřičným linkem na dané místo, protože většina začínajících lidí neví, který FM má hustěkrutopřísný specialista na mysli...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, ale to obecně platí na všech fórech, Linux tedy není výjimka. Nicméně jsou i Linux fóra velmi kultivovaná a kvalitní, např. české Ubuntu fórum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neslušné reakce na dotazy začátečníků v diskuzních fórech nejsou žádné specifikum linuxu. V každé skupině lidí existuje v určitý čas určité procento lidí jednajících jako idioti. Je to důsledek toho, že linux má velice rozsáhlou komunitu příznivců, vždy ochotných a připravených pomoci.
Nejpalčivější je ovšem kotva 4, kvůli které se obávám linux doporučit komukoliv ze svých počítačové méně gramotných a nebo počítačově gramotných, avšak pohodlných (líných) přátel. I když na Vás totiž ukáže štěstěna prstem a Vám se podaří nainstalovat kamarádovi distribuci tak, že je plně funkční, nikde není psáno, že tomu tak bude i po x-tém updatu. A některé jakoby zničeho nic objevivší se problémy jsou hóódně kuriózní, až má člověk pocit, že si z něj někdo dělá prču. A já zkrátka nechci být terčem dotazů typu: a proč mi v tom Tvém linuxu nejde tučné písmo, a proč mi najednou přestala jít doma wifina a proč mám od té doby, co jsem to neúspěšně připojila k televizi, všechny ikony větší a rozmazané... Ne, ne, ne, proboha pochopte, já používám taky linux, takže mám svých problémů dost :)) Kupte si Windows a nechte mě na pokoji :))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na kotvu 1 jsem narazil mockrát - pak člověku nezbývá nic jiného, než si říci, že 90% linuxářů jsou idioti a přestat se o něj zajímat.

Téměř celý článek se mi líbil, autor se snažil nechat vášně v šatně a psát "objektivně", což se cení.

Bohužel poslední dvě "kotvy" jsou zase jen pláčem ukřivděného linuxáčka, kterému zlý svět ubližuje, zatímco on je mu přece takovým skvělým přínosem zdarma...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chválím autora za článek a dovolím si přidat několik osobních postřehů.
S RTFM na fórech nesetkávám, ale možná to je tím, že nehledám odpovědi na jednoduché věci. Nesouhlasím však s názorem, že vyřešení problému pro například Ubuntu je zcela nepoužitelné pro Fedoru. Pokud má člověk odpovídající znalosti, je často schopen si vybrat merito řešení problému a aplikovat jej u sebe. A bez znalostí to v žádném OS nejde.

Do budoucnosti Linuxu se dívám s nadějí, neb momentální trend vývoje je přenášení aplikací na web a podpory pro ně. Ať už se jedná o záložky aplikací v FF4, nebo celý Chrome OS. A pokud by se doopravdy začaly dělat i webové hry, jak se někteří erudovaní jedinci snaží tvrdit, tak by to teprve byl mazec.

Jinak život na linuxovém desktopu vnímám jako celkem ničím nerušenou idylku :) Přechod z Windows před pár lety bolel,hlavně kvůli tomu, že léta sbírané zkušenosti byly najednou z velké části na nic, ale vydržel jsem a nelituji.
PC mám na práci, funguje, jednou za čas updatuji na NTB distro a když se to nepokaká, tak i na stolním PC. A když to nevyjde, tak záloha celého OS má do 10 GB a vrátit to zpět je otázka čtvrt hodiny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kotva 3 je blbost

>3. kotva: nejednota kernelů a rozhraní odrazuje výrobce hardwaru

Existuje Linux standard base
http://www.linuxfoundation.org/collaborate/workgroups/lsb

Co je sada kniznic a ich umiestnenie, ktore musi kazdy LSB compatible Linux dodrziavat, a vsteky deskopove distribucie (Ubuntu, Fedora, RHEL, openSUSE, SLED,...) LSB dodrzuju resp. v pripade Ubuntu sa doinstaluje podporny balik na nezakladne veci v LSB

na LSB sa tvorce moze spolahnut, to istre kernelove API/ABI

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bibble pro neni zase tak dobry RAW prevodnik, spise je katastrofalni, nebot vse preexponuje a musi to pak clovek davat dolu ... nastesti to ze dam -1_2EV neznamena, ze mi obrazek zmrsi, nebot v RAWu to je, to jen on to ma nejake posunute ;-))

kazdopadne nejvice mi vyhovuje ufraw + gimp ... ale Bibble pro je na dobre ceste, je ale otazka, zda jej neprevalcuje RawTherapee ... ale zajimavy SW je lightzone ... hlavne pro krajinkare ;-))
No mi by se libil tez Nicon CaptureNX2 ... pro linux.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows mi Bibble nic takového nedělá, alespoň s mými RAW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hezký článek.
Nevím na jakých webech se pohybujete, že dostáváte arogantní či nějaké ošklivé odpovědi... na ubuntu.cz mě vždy ochotně poradili. Rád bych tímto veřejně poděkoval Vojtovi Trefnému, Corwinovi78 a řadě dalších, kteří mi pomohli v mých linuxových začátcích (od 5.04) :-) Navíc drtivá většina známých úskalí je zpracována ve wiki(ubuntu).
Samozřejmě, že arogantních pitomců jsou mraky, nicméně nemám pocit, že by se vyskytovali na linuxových fórech v nějaké zvýšené míře než jinde... a jakýsi "metajazyk" v některých odpovědích je prostě standardem... zavítejte na nějaké jiné odborné fórum (např. věnované matematice, astronomii apod.) také odpovědi budou obsahovat prvky jakéhosi "metajazyka" pro naprostého laika těžce srozumitelného... ale vždy se najde někdo, kdo vám to "přeloží" do češtiny :-)

Spokojený uživatel operačních systémů, které mu vyhovují :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Největší průšvih je, že v IT si 95 procent všech myslí, že rozumí všemu (nebo alespoň něčemu). Bohužel jak se ukazuje fundavaných lidí je opravdu hrstka, a ti navíc do diskusí přispívají minimálně. Ajťákům také hodně často chybí jistá dávka empatie, psychologie a umění komunikace. Proto jsou ty flamewary tak žhavé. A to vůbec neplatí jen pro Linux. To samé probíhá na jiných odborných diskusích. Linuxáci jsou ale bohužel v jisté nevýhodě, takže jsou ve srovnání s Windowsáky často v "agresivnější defenzívě".

Neschopnost tvůrců se sjednotit není možné vnímat jako nevýhodu. Je to nepochopení filosofie GNU. Tam je naopak pozitivně vnímána otevřenost a roztříštěnost. Sjednocení napříč distribucemi nikdy žádné nebude, maximálně na úrovni nějakých drobností. Spíše to dopadne tak, že obrovský market-share bude mít Ubuntu a bude definovat standardy. Podobně jako Microsoft, ale s otevřenějším přístupem. Tedy spíše jako Google. Nebude tedy ani třeba nic slučovat, linuxová masa bude mít Ubuntu, ostatní linuxoví odborníci "to své".

Sjednocení kernelu je utopie a snad zbožné přání (nevím tedy koho). Je to nemožné. On ale ten kernel není zase tak rozdílný. Je z 99 % na všech distribucích stejný (pokud se jedná o "číselně-blízkou" verzi). Autor naráží asi na to, že na nějaké distribuci kousek hardwaru jede, jinde ne. To překvapivě bývá spíše rozdílným nastavením a verzemi programů, které jsou okolo. Tedy té omáčky, nikoliv samotného kernelu. Kernel není ani možné, ani nutné jakkoli slučovat. Bylo by to velké znevýhodnění.

Nekompatibilita je střelbou do vlastních řad - stačí se pokusit instalovat tiskárnu, která je určena pro Windows XP do Windows 7, když neexistují ovladače. Dost často bez šance, musíte se například obejít bez skenování. Kupte si tiskárnu určenou pro Windows 7, odvětí odborníci. Kupte si tiskárnu, která funguje v Linuxu, říkám já. Tohle je hodně dobře srovnatelné jak na Windows, tak na Linuxu.

Je potřeba si uvědomit, že hry jdou na web. Za 5 let bude 80 % všech her webových - ať už v dnešní podobě, flashové hry nebo zcela nové technologie (WebGL). Není potřeba tuto nevýhodu Linuxu vnímat tak těžce. Uvidí se. Tohle se týká také programů, všechny velké společnosti investují do klaudů. Včetně Microsoftu a jeho nového Office. Nějak se to musí projevit.

Linux dneska dominuje. V oblasti serverů. Neexistuje společnost v TOP 100, která nemá nasazen Linux alespoň na jednom serveru. Je potřeba si uvědomit, že Linux musí jít v tomto směru dál. Není možné ho teď "předělat" jen kvůli desktopům.

Zbývá dodat jediné. Linux pomáhá i Windowsákům. Nebýt Linuxu, jiné firmy včele s Microsoftem by nikdy něučinily některé kroky, které byly ku prospěchu všem. Když už tak polemizujete o cenách licencí Windows (skoro na "nule"), tak musím na tomto místě říct - nebýt Linuxu, možná jsou o mnoho výše.

Myslím že Douglas Adams se píše s jedním "d", jestli je to ten samý člověk.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>Největší průšvih je, že v IT si 95 procent všech myslí, že rozumí všemu
> (nebo alespoň něčemu)

najhorsie je,ze su to prave ti, ktori nicomu nerozumeju

29. 4. 2008

Český statistický úřad vydal zajímavou studii týkající se lidských zdrojů v oboru informačních technologií. Česká republika trpí v současné době nedostatkem pracovních sil.

Kvalifikovaných lidí je málo

Analýza se zabývá také vzděláním jednotlivých IT pracovníků. Zaměstnanci s vyšším než středoškolským vzděláním, tvořili v roce 2006 necelých 45 % všech pracovníků. Překvapivě ale jen 8 % mělo správnou kvalifikaci v oboru informatika a výpočetní technika
http://www.root.cz/clanky/jak-je-na-tom-cesko-s-it-odborniky/

v roku 2009 tu, vdsak krize stuplo na 16%, ale pri rozhodujucich kadroch (technicky pracovnici v IT) )je to stale 10%
http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/3_it_odbornici_podle_vzdelani

a to je hlavna pricina komercneho uspechuMicrosoftu,. MS predva len iluziu o schopnostiach ovladat pocitac, Unix/ Linux ukaze realne schopnostio vldata pocitac. A ludia si radi o sebe namyslaju.
A to je primarna kotva Linuxu

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale k cemu uzivateli bude "predvest" na Linuxu sve schopnosti? Uzivatel chce pocitac vyuzit (at uz k zabave nebo praci) a ne se v nem "vrtat", coz stoji cas a vysledek je nejisty. Verim tomu, ze MS vydava dost penez i na vyzkum lidske povahy a vysledky zapracovava do OS, coz v dusledku znamena, ze jejich system je odrazem valne vetsiny uzivatelu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, vice prezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

Microsoft se proto rozhodl důkladně vyhodnotit obdrženou zpětnou vazbu a řídit se podle pozitivních zkušeností uživatelů. Předtím pro něj byla důležitější technická stránka věci, kterou řada uživatelů nedokázala docenit. Windows se navíc musí vyrovnávat s tím, že se stále více softwarových aplikací přesunuje na internet, čímž na jejich úkor roste role webových prohlížečů.
http://www.itbiz.cz/microsoft-predstavil-windows-7

Ta technicka stranka veci je primarne sudo to znamena nebyt prihlaseny stale ako administrator

vysledkom je, ze mame nebezpecnsjsi system
April 1, 2010

Windows 7 is hard to hack if the user account doesn't have administrator rights.
ks. But according to IT solutions firm BeyondTrust, 90-percent of critical Windows 7 vulnerabilities can be mitigated by the removal of administrator rights from Windows users

Key findings from this report show that removing administrator rights will better protect companies against the exploitation of:

* 90-percent of critical Windows 7 vulnerabilities reported to date
* 100-percent of Microsoft Office vulnerabilities reported in 2009
* 94-percent of Internet Explorer and 100 percent of Internet Explorer 8 vulnerabilities reported in 2009
* 64-percent of all Microsoft vulnerabilities reported in 2009
http://www.tomshardware.com/news/windows-windows-7-uac-malware-malware,1...

Inak povedan system je bud bezpecny, alebo oblubeny beznymi uzivatelmi

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, je rozdíl, jestli uživatel počítač (plně) využívá, nebo si to jenom myslí :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co je, napr. nejakemu doktorovi, po tom, jestli v praci vyuziva PC na 100 % nebo na 30 %? Jemu jde jen o to, aby se v tom vyznal, nainstaloval si potrebne programy a "aby to standardne fungovalo". V tom smyslu jsem reagoval na prispevek vyse - pokud bude Linux "pro hracicky", potom, bohuzel, moc sanci nema. Nicmene vyvojari to jiz asi pochopili, staci se podivat na rozhrani - z radky na plnohodnotne graficke prostredi ala Wokna (mnohde i lepsi).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když má doktor z klikátek pocit, že počítač využívá na 100%, přestože ve skutečnosti je jeho efektivita hluboko pod 1%, tak nemá žádnou motivaci na té efektivitě zapracovat. Když je mu jasné, že pracuje neefektivně, tak se naopak bude snažit něco s tím udělat.

To tvoje úžasné grafické prostředí právě tuhle falešnou iluzi vytváří. Smyslem počítače není dělat jednoduché věci jednoduše, to se dá i bez počítače. Smyslem počítače je dělat *SLOŽITÉ* věci jednoduše. A to se pomocí klikátek z principu dělat nedá. Na to už člověk potřebuje příkazovou řádku a plnohodnotné skriptovací jazyky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si tak úplně jistý, jestli Microsoft jen vytváří iluzi schopnosti ovládat počítač. Dost mi to připomíná hádku mezi programátorem C++ a Delphi. Kdysi jsem zaslechnul, že prý Delphi je pro lenochy, že každý programátor by si měl program vystavět od základu. Argument, že jestli chce programovat od píky, měl by programovat v assembleru se tomu člověku samozřejmě nelíbil.
Ta iluze tam není. Prostě ve windows jde nastavit vše, co je důležité. Komentáře a poznámky jsou automatické a nesmazatelné, nápověda je součástí balení. Pokud chcete vědět a udělat víc, musíte holt taky do příkazové řádky a vyznat se v registrech. To mě ale nikdy nepálilo. I jádro windows jde vyměnit, když víte jak na to. Je to prostě o tom, co hledáte.
Naopak konflikt mezi Linuxáky a Windowsáky je už dost let opravdu spíš jen náboženská válka a jak je známo z historie, džihád nikdy neskončí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vid. vyssie slova
Julie Larson-Green, vice-prezidentky Microsoftu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha - takze jako mame vyvinout "bezpecny" OS, ktery ale bude tak slozity na ovladani, ze jej zvladnou jen experti? OK, beru, ale rekni to 99 % celosvetove populace - asi te poslou kamsi. :O

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft umí být v otázce cenové politiky opravdu flexibilní. Já, jakožto uživatel Visual Studia 2008 Standard, jsem za poloviční cenu klasické upgrade edice koupil Visual Studio 2010 Professional Promo for VS 2008 Standard Users, pokud by někdo chtěl a podařilo se mu tuhle krabici ještě někde sehnat (a koupit si taky VS 2008 Standard), tak se dostane k nové licenci VS 2k10 za cenu upgrade, možná ještě o pár tisícovek levněji. Microsoft díky svému postavení bez problémů natlačí uživatele tam, kam potřebuje (v tomto případě bylo cílem dostat uživatele standard edice na edici professional) a věřím, že u vlád tomu není jinak. Dáme slevu a i přesto vyděláme miliony a média budou tleskat jak politikům, tak nám. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi vzácný druh: objektivní Linuxák. Slova tesat do kamene a autorovi postavit pomník v životní velikosti. Článek má i přidanou hodnotu, že je napsaný Linuxákem a není možno ho napadnout, jako kdyby to napsal woknař. Jinak co se týká praxe se zacházením s Linuxem, tak jsem se dopracoval ke stejným závěrům jako on a Linux mi ani v jedné distribuci na různých železech nefungoval bez chyb, pokud byl vůbec použitelný.
Nicméně se použití Linuxu nebráním, ale čekám, až budou fungovat alespoň základní věci ohledně HW.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dost často čtu námitky o nefungování "železa" v Linuxech. Musím se ozvat, krom webkamerek a sem tam nějakým scannerem jsem nepotkal "železo", na kterým by to nechodilo a když si od oka prohlídnu nejčastější stížnosti od uživatelů, tak drtivá většina jsou vlastníci těch "baterkovech nesmyslů" notebookama počínaje...
To jen tak naokraj, jinak je pravdou, je to kostrbatější v Linuxech, ale chodí to...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8. kotva
když prostě musíte používat pracovně win aplikace (třeba z důvodu kompatibility dokumentů sdílených s dalšími firmami), které nikdo ve Wine nerozchodil , pak nemá smysl se o Linux ani pokoušet. Smíříte se s jedno nebo dvouletou nutností reinstalací samoseru OS nebo aplikací, které z neznámých důvodů v náhodných časech nedělají to co mají, protože nedohledatelně kde došlo k ... ?!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nutná reinstalace je mýtus - když budete na Windows dělat jen to, co umí linux, tedy houbeles, vydrží vám bez reinstalace klidně dvacet let.

Reinstalace bývá nutná na pokusnických strojích - tedy na těch, na které se instaluje kdejaká ptákovina, aby se zjistilo, jestli je k něčemu dobrá. Bohužel programátoři jsou různí - a mnozí programátoři ptákovin jsou nebetyčná hovada. Když se k tomu přičte práce pokusníků s právy admina, výsledek je jasný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hřebík na hlavičku :) +1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt pekny clanek s vlastnimi uvahami a nazory, tak by to melo byt. Za mou malickost bych jeste trosku rozvinul bod 6 - proc by se MS nemohlo chovat tak jak se chova, kdyz kazdy vi, ze za Linuxem stoji, samozrejme krome nadseni nekolika fanousku, bohate firmy, ktere jej de facto financuji? A v tom pripade se naskyta otazka, jak vlastne potom posuzovat onu dominanci na trhu a jeji zneuzivani? Priznam se, ze Linux jsem se dvakrat pokusil nainstalovat, pokazde stavkovala grafika :( a ac docela rad experimentuju, z tech navodu "jak na to" jsem to proste nerozchodil, tak jsem toho nechal, skoda. Ve vidlich se mi parkrat stalo, ze se nove ovladace sekly, ale stacil restart a znovu spusteni instalace a v pohode. :O No nic, snad se to postupne zlepsi a az budu mit cas, tak dam mozna Linuxu jeste sanci. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc pěkný článek. Poslední dobou je takových článku málo.
Ještě tam chybí poslední bod a to je rychlost systému. Co jsem zkoušel notebooky od známých s Linuxem tak o moc rychlejší to nebylo. Myslím že rychlost by byla dobrým důvodem pro přechod na Linux. Nedávno jsem pustil W95 na novém stroji s nějakým dualcorem a byl to neuvěřitelný fofr. Totéž platí pro pokus Atom+DOSem.
Trend je jasný co nejednodušší psaní aplikací, ale teď je to řešeno na úkor rychlosti. Máme tu dva programy od kterých nejsou zdrojáky a v dílně ho chtěli upravit pro testy nových zařízení. Jednoduché aplikace tak se to přepsalo ve Visual studiu. Všechno krásně fungovalo, hotovo za dva dny, ale na starém počítači (VIA 600MHz) to nestihá a museli jsme ho bohužel vyměnit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to vám W95 zcela jistě jely jen na jednom jádře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nediskutuji na tema linux vs. windows, je to nekonecny pribeh ...

Autor tohoto clanku vyjadril zhruba 90% mych vlastnich pocitu a timto mu sklanim poklonu. Osobne pouzivam "linux" jiz od FedoraCore 3 a zakotvil jsem u Ubuntu (od verze 5.04) a ac si dokazu jiz dnes poradit v podstate s cimkoliv tak se mezi geeky neradim. Nejvetsim omylem zacinajicich uzivatelu linuxu (ano a postihlo to i me) je predstava ze linux jsou windows zadarmo - NEJSOU a je nutno pochopit onu rozdilnost a smirit se s tim, ze driv nebo pozdeji bude nevyhnutelny odklon od windows aplikaci - viz kotva zminujici wine. Co se tyce HW a grafik predevsim, tam naprosto souhlasim tim co je v clanku.

Ja tvrdim ze svoboda a variabilita linuxu je paradoxne jeho zhouba, diky moznosti nepreberneho mnozstvi distribusi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

podle me je zasadni problem v tom, ze lide jsou postupne "zbavovani selskeho rozumu", bude to tak, ci onak / nejen platforma OS, ale i pouzivany SW /, namitky se nepripousteji...
Linux, jakkoli jsem mu fandil v zacatcich, diky zde popsanym 7 kotvam je tam, kde je...
jako "laik" jsem nainstaloval Ubuntu 10.04, spokojenost, ale abych zprovoznil starou TV analog PCI kartu 3Demon, tak mne pomoh az Mr.Google... a pro zacatecnika to zabralo docela dost casu / IMO /

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidis, ja zas svoji starou PCI kartu Hauppauge už nezprovoznil ve win7 x64. Ani Google nepomohl :-( Prijit na to, jak neco rozchodit je dost casto stejnej problem u Win i u Linuxu. Akorat linux ma lepsi logy, takze clovek aspon obvykle vi odkud vitr vane..
Podle me je nejvetsi kotva, ze na nem nebehaj nejnovejsi hry, takze na nej lidi nejsou zvykli odmala a pak uz jsou z lenosti zakotveny u win.. Jinak kazdy ma svoje a posledni dobou treba ubuntu uz je takova klikarna, ze i BFU zvladne prakticky vse stejne jak ve win..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja 3Demon PCI pod W7x64 rozchodil... / ale nestandardne /...
hry je jina oblast, ktera me az tak nezajima...
me tehda spis zajimalo, zda to lze zprovoznit...
http://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=44566 http://www.pctuner.ru/files/drv/btwdmdrv-install-by-hand-5.3.8.64.zip

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mohu se zeptat jak? Mám tu samou kartu, a zatím ani na Googlu jsem nic nenašel..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v prvnim odkazu, jak to udelat, mas dva linky na postup, v druhem mas odkaz na stazeni NON WHQL ovladacu, ovladace rozbalis, podle napovedy / readme.txt ?../zmenis hodnoty v .inf souboru / bt878.inf ?../, upravene ovladace priradis ve sprave, pisu to z hlavy, takze nekde je mozna nepresnost...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že nikdo už kartu nepodporuje, tudíž není nikdo, kdo by ovladače upravil, znovu přeložil a nechal ms podepsat. Což není ani problém systému, ale čistě ekonomický.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, flamy win - linuch, to tady na tomto webu jeste chybelo.Jinak Linuch je samozrejme best -)), ale nejedou na nem hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Posledni verze Winduxu jsou idealni pro dnesniho bezneho uzivatele.

Cas straveny ucenim GNU/Linuxu/Winduxu a Windows je uplne stejny. Jen si uz nikdo nepamatuje jak dlouho se ucil Windows ;-)

Kontrola nad systemem v podani GNU/Linux je bezmezna, coz se neda rict o Windows. Jsem presvedcen, ze cas straveny nad problemy ve Winduxu je stejny jako ve Windows kdyz vis co delas. Coz souvisi s tim co je treba se naucit tak jako v pripade Windows.

Stabilita Windows a Winduxu je 100 a 1. Nejspis mam spatny HW a Windows odmita fungovat dle mojich predstav. Obzvlast auto-rozesiraci funkce windows je unikat jiz od Win 3.11 . Uroven aplikaci a ovladacu je nekde jinde oproti Windows. Bohuzel vse s velkym spozdenim z duvodu uvedenych v clanku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autor má nejen slovní průjem, ale má naprosté nedostatky odborných vědomostí. Například verze jádra (nebo backporty) má nulový význam pro aplikace (pro které jsou důležité knihovny a ty není problém dodat v jakékoliv požadované verzi). Okrajově zde má význam pouze funkce binárních ovladačů (ATI, nVidia), která je však dostatečně široce zakryta mezivrstvou, která se vždy kompiluje automaticky na míru). Navíc každá solidní distribuce zachovává ABI (pokud vůbec autor tuší, co to je), takže tím se problém dále zmenšuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjevne jste expert na Linux - nechtel byste sem napsat clanek a poucit BFUcka, co je v clanku spatne popsano a zavadejici, please? Takhle jste zatim jen potvrdil autorova slova o pristupu nekterych obeznamenejsich lidi vuci tem neznalym. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z velké části bych s článkem souhlasil, až na to kopnutí do OEM, to považuju za nesmysl. Linuxových systémů jsem dával dohromady několik, většinou síťové věci. Nicméně jako systém na desktopu ho použiju jen když musím (a to ještě virtualizovaně), kdykoliv jsem se pokusil o větší nasazení, věci typu ovladačů jsem rozjel vždy. Ale nakonec se vždy našla nějaká blbost, která mě dokázala vytočit a ukončit jakýkoliv můj zájem (vždy se to týkalo GUI - pomalé, padající, mrznoucí...). Na windows mě vadí jediná věc - nevidím do hloubky, což by se nejednou hodilo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me se tento clanek zda prilis bulvarni. Autor mele pate pres devate, nema to logiku, celkove to pusobi jako vykriky nespokojeneho uzivatela, ale zda windowsaka nebo linuxaka, to se me tedy nepovedlo identifikovat.

Co tak se chovat slusne, nevnucovat nekomu sve nazory (ci os nebo drivery, zalezi kdo jste) a vzdy uspokojit kazdeho.

Pokud nejaka firma pouziva ve vyrobe nebo ke svemu chodu coby i jen jednu instalaci Linuxu, klidne kdesi na routru ci wifi ap, mela by sve produkty nabizet i pro nej. Je to zcela ferove rozhodnuti - pokud se na to vykaslete, tak at si potom dba pedantne na zakazu pouzivani Linuxu ve vyrobnim procesu u sebe i u subdodavatelu. At poznaji realitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Firma je od toho, aby vydělávala peníze. Na co její produkty budou, je čistě věc ekonomické rozvahy (pokus se to vyplatí, linux podporovat bude, pokud ne, tak se na to vykašlke). Navíc to co navrhujete je dokonce i proti filosofii celého GNU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejznámější světové burzy přecházejí na Linux, některý už na něm spokojeně frčej, už je toho plnej net, takže proč si to třeba takovej gigant, jako je Microsoft nechá utýct... No hold to prostě nejde, aby ty OS, ať jsou makový nebo takový, uměly všechno, to zkrátka a dobře nelze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ijelinek: ano pan Keršláger je uznávaný linuxový odborník, který již napsal mnoho hodnotných článků o Linuxu. Takže pokud toužíte po nějaké kvalitní informaci z jeho "pera" tak stačí jen trochu zapátrat. Ujišťuji vás, že jich je dost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja to nevyvracim, jen jsem poukazal na jeho reakci, tak pekne popsanou v clanku. De facto se jeho prispevek presne nese v duchu "boha, vy blby amateri, je to takhle - tecka" - alespon na me tak jeho prispevek pusobi, prehliziva arogance.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Většinou se do takových ohnivých diskuzí nepouštím, naposledy, když sem tak učinil, jsem byl málem ukamenován, když sem tvrdil že se linux prostě nehodí pro všechny a jako příklad jsem udával grafické editory. Tvrdil jsem, že mi na linuxu chybí alternativa k velkým softwarům od Adobe. V diskuzi se okamžitě objevily jednoslovné příspěvky "gimp" (kotva 1). Něříkám, že je gimp je špatný nástroj, ale přeci jen Photoshop je o několik levelů jinde, co do komfortu používání, tak do podpory. Když sem zmínil photoshop, tak se okamžitě objevily příspěvky jaký sem warezák a že jde stejně spustit ve wine. Tímto názorem mě krmili lidé, kteří koukli na wineHQ, kde měl photoshop platinovou hvězdu (a ani dál nezkoumali poznámky), takže to prostě fungovat musí, ale když by to někdo zkusil (a že jsem tomu věnoval poměrně dost času), tak by zjistil že se hodí k udělání screenshotu, že to funguje (dnes je možná situace jiná). Stejně tak celý balík Creative Suite, který má zlatou hvězdu za to, že se podaří spustit instalátor, ale nic nainstalovat nelze. Tím jsem se již stal úplným vyvrhelem a dokonce mi přišlo i několik nesnášenlivých zpráv.
Né o moc lépe jsem dopadl, když sem se snažil řešit rozchození linuxu na mém netbooku s via nano, kde mi bylo doporučováno, abych jej vyhodil a koupil si pořádný stroj.
Samozřejmě to jsou extrémní případy, na druhou stranu jsem v mnoha případech našel díky komunitě řešení problému, ale věřím, že podobná zkušenost může odradit spoustu lidí od tohoto systému. Osobně je mi jedno co za systém používám, jde mi jen o to, abych na něm mohl pracovat co nejpohodlněji, to v některých ohledech splňuje linux a v některých zase windows...

Na závěr bych rád poděkoval autorovi, že nepatří do skupiny zaslepenců :-) A ještě bych dodal, že patřím k fandům linuxu (již z dob, kdy Fedora Core 5 byla ještě sexy), věřím v RedHat a stále mě mrzí, že MS zničil divizi Corel Linuxu (věděl moc dobře proč to dělá).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

photoshop je jeden z duvodu proc nejsem na Linduxu. RAW konverze v podani GNU aplikaci je slaba z duvodu proprietarich RAW formatu. dokonce open source DNG format od Adobe dela problemy. chapu programatory, ze vetsina lidi nevyuzije profi funkce RAW konvertoru a tudiz se tim vubec nezabyvaji. demozaik algoritmy maji tez hodne daleko od komercnich programu. GIMP+jakykoliv RAW konvertor(ufraw/dcraw a jejich klony) jsou bohuzel nepouzitelne pro me, nemluve o pomalosti workflow v GIMPu. Svetlou vyjimkou je komercni Bible, ale cas straveny interakci Bible+Gimpu znici veskerou produktivitu "draheho" Photoshopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že celá diskuze není o principu toho nebo onoho systému. Je to o lidech, a ti jsou stále stejní. Každý ajťák (rozuměj zkušenější uživatel pc) nějak začínal, byl jelito a z uctivé dálky zdravil a ptal se na "prkotiny". Geek pokud neměl náladu (nebo ještě hůře, neuměl a dodnes se neumí chovat) ho zpražil. Pokud to onoho začínajícho neodradilo, propasíroval se nějakou literaturou, samostudiem a diskusemi k pokrokům, dostal se do fáze šoféra co má najeto deset tisíc a je machr. Pak nutně následuje povýšenecké chování vůči piňďům.....(bohužel je to dáno i věkem a životní zkušeností, mladí jsou víc chytří a radikálnější). Další vývojové stadium je, že povyroste právě v toho geeka a přestane radit, má prostě dost diskuzí pro něj o ničem a stáhne se do ulity a možná v komunitě a úzké komunitě radí dál. Vlastně si vytvoří takovou elitu, uzavřenou společnost a z ní vystrčí nos jen někteří. A linux (desktop) má smůlu v tom, že těch informací je potřeba mnohem víc a odbornějších. Nepředpokládám, že si nováček bude hned tvořit server. Začínal jsem s RH6, a dost mě to odradilo, dodnes je pro mne problemem prave ta široká základna vývojářů. Někdy si připadám jak biolog či botanik co musí!! znát i čeldě a kmeny brouků....je to skvělý hoby, ale....
Je lepší mít doma modelku, blond, exkluzive non plus ultra, o kterou se musíte starat, či nenápadnou šedou myš která (pozor, ať mne nikdo neobviňuje) se kterou oba fungujete?? A na tuhle otázku si musí každý dát odpověď sám, tam radu ve forech nedostanete. Pro mne byl Win vždy balík co mi naservíroval někdo a někdo to za mne vymyslel (a rozhodl co je pro mne dobré), linux byl základ ke kterému jsem si musel zbytek dotvořit. Tam to rozhodování zůstalo na mé straně....zůstala mi svoboda. Svoboda ovšem není zadarmo....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz se te zacinaji pta porad dokola na jednu pi*ovinu, kterou si neni schopen zapamatovat, je to tezke nekomu radit.

Ma rada je RTFM a UTFG. Pokud si byl urcen stat se tzv. geekem, pak nepotrebujes rady ostatnich ;-) Kterou jsou ve vetsine pripadu k nicemu, protoze ti co radi toho moc nevi, proto radi.

"Kdo neumi, uci. Kdo neumi ani ucit, tomu veli."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Článek by se dal shrnout do 5 bodů, se kterými více či méně souhlasím.

1) Trollové v diskuzích (kotva 1). Trollů je sice poměrně málo, zato jsou o to víc slyšet. S tím souhlasím. Na druhou stranu mizerná komunikace v diskuzích není vždy vinou trollů. Spousta inteligentních lidí po sednutí ke klávesnici počítače vypne mozek a přestane umět číst. V diskuzích pak často předpokládají, že ostatní mají křišťálovou kouli a umějí číst jejich myšlenky. Shrnuto a podtrženo, trollové jsou sice problém, ale ne jediný. Starý článek Erica Raymonda How To Ask Questions The Smart Way by se měl tesat do kamene.

2) Linux je technicky nepřátelský k proprietárnímu softwaru (kotvy 2, 3, 5). Pro jeho rozšíření je to sice jednoznačně brzda, ale podle mě to za tu cenu stojí. Proprietární model je přežitek a dlouhodobě nemůže konkurovat rychlosti vývoje otevřeného software. Kdyby se Linuxové distribuce snažily za každou cenu podporovat proprietární software, tak tím zbytečně ztratí obrovské množství prostředků a velkou část své konkurenční výhody.

3) Bugy (kotva 4). Ano, to je pravda. Ale to samé platí i pro všechny ostatní systémy.

4) Monopol Microsoftu (kotva 6). Až na drobnosti souhlas.

5) Mediální obraz a marketing obecně. Tohle je v podstatě jen důsledek předchozího bodu a smutný doklad mizerné úrovně našich novinářů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V podstate s autorom článku súhlasím, venujem sa počítačom už vyše 20 rokov a veľmi dobre si uvedomujem, že nie každý človek je ochotný (riešiť problém), či slušný (ak problém nastane, vyriešiť ho bez zbytočných emócií, poprípade pomôcť, poradiť, ale nie iba šíriť okolo seba blesky, nadávky a urážky).
Ja som pevne presvedčený o tom, že problém je hlavne v ľudoch, v ich zatrpknutosti, zlozvykom a návykom a tak ďalej. Každý OS je iný, primárne určený na niečo iné, teda nepovažujem zo rozumné ich moc porovnávať. Myslím, že tvrdenie, UnixLike=server, Windows=pracovná_stanica , je na mieste a ešte asi dlho bude, aj keď sa to už obzvlášť v dnešnej dobe do značnej miery prelína. WindowsServer, nech už je akákoľvek verzia, nikdy nemôže dosiahnúť kvality (výkon, škálovateľnosť, správa systému, a pod.) UnixLike systémov a do značnej miery je to aj naopak, UnixLike veľmi ťažko dosiahne úroveň pracovných staníc, na akej je dnes Windows (napr. grafika zapracovaná do jadra, ortodoxnými linuxákmy tak zavrhovaná "klikačka" zjednodušujúca bežnú prácu s počítačom, špecializovaná softvérová základňa a pod.).
Windows majú z drvivej väčšiny zlú reputáciu hlavne pre svojích neschopných užívateľov ( prihlasovanie sa pod správcovským účtom a následné surfovanie po nete pod ním, absolútna neznalosť systému, a pod.), čo je u užívateľov UnixLike veľmi málo pravdepodobné.
A už vonkoncom neuznávam názory jedných či druhých, pokiaľ neskúsili ten"iný" systém a nespoznali ho do hĺbky, ale napriek tomu idú o ňom rozširovať klamstvá, polopravdy a lži.
Priznám sa, s Windows si rozumiem o troch viacej, a viem zo svojej bohatej praxe, že systém ak je dobre ladený (regedit, gpedit.msc) a spravovaný (bežne využívané na prácu užívateľské účty s najnižšími oprávneniami), tak je stabilný a hodne blbuvzdorný tak ako aj UnixLike, za predpokaldu, že ho používa inteligentný jedinec, ktorý vie, ako sa má chovať ( nie len k svojmu počítaču) ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ked som uvidel toto:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9a/Gldt1009.svg
So 100% istotou budem tvrdit ze linux NIKDY nebude mat viac ako 2-3%. NIKDY!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

parada to hovori za vsetko :) pocuj nespravime nejake dalsie distro nech tiez prispejeme do chausu linuxu? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.