Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sestava se 120 jádry Xeon Sapphire Rapids je o 2/3 dražší než se 192 jádry Epyc

Zajímavé že si to vůbec Intel ještě dovolí.

To by normální manažer nevymyslel, že když oproti konkurenci náš produkt výrazně zaostává tak místo slevy produkt výrazně zdražíme.

Druhá možnost je že tyhle ceny Intel uvádí jen aby ještě chvíli podržel svých pár zbývajících investorů ale reálně potom nabídne procesory se slevou třeba 40-50%

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že investori sú dávno preč z Intelu.

Intel Corporation (INTC)
28.13 -0.33 (-1.16%)
At close: March 22 04:00PM EDT
Market Cap 116.374B
https://finance.yahoo.com/quote/INTC/

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
97.58 +1.65 (+1.72%)
At close: March 22 04:00PM EDT
Market Cap 157.239B
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

157,239/116,374 =1,35

Teda hodnota AMD je o 35% vyššia ako hodnota Intelu

ešte pred týždňom
Peter Fodrek | před 8 dny | *

Tern pocit majú narušený prvý raz prekročila hodnota AMD 120% Intelu

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
Market Cap 140.916B (121,65 % Intelu-u)
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/
Intel Corporation (INTC)
Market Cap 115.877B (82,23 % AMD)
https://finance.yahoo.com/quote/INTC/

Investori si uvedomili pri AMD, že musia korigovať cenu, lebo ak sa cena zmení o 20% za deň alebo 30% týždeň(ako closing price), tak sa prerušuje obchodovanie s danou komoditou/účastinou až do zistenia príčiny resp. due diligencie auditu .

To hovoria pravidlá a licencia burzy všade na svete. Pozn. Energetická burza v Lipsku ich však porušila a preto máme ceny energií aké máme.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ceny elektriny mame v CR takaove jake jsou, protoze je management CEZ nenazrany. Prumerne naklady na vyrobu elektriny ma CEZ do 70 EUR/MWh, ale bylo obdobi, kdy ji prodaval za 500 a mozna i vice.

V CR neni konkurencni trh, CEZ ma ve vyrobe elektriny dominantni az temer monopolni postaveni. Ceny si mohl "nastavit", jak chtel. Jen nemohly prekrocit ceny na Lipske burze o vice nez asi 2 EURa, protoze, to by se pak vyplatilo koupit tam.

Vubec neni pravda, ze se cena elektriny tvori na burze. CEZ prevaznou vetsinu elektriny prodava dvojstrannymi smlouvami. Vetsinou svym vlastnim spolecnostem.

Take neni pravda, ze kdyby CEZ v CR elektrinu prodaval za nizsi ceny nez v Nemecku, tak by to skoupili spekulanti a vyvezli to do zahranici. A pro CR trh by nebyla elektrina. Exportni profily (draty) jsou jiz nyni vytizeny na temer 100%, neni mozne exportovat vice, nez se jiz exportuje. V soucasne dobe se exportuje cca. cela vyroba Temelina, ci Dukovan, tedy polovina vyroby jaderek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

>Jen nemohly prekrocit ceny na Lipske burze o vice nez asi 2 EURa, protoze, to by se pak >vyplatilo koupit tam.

>Vubec neni pravda, ze se cena elektriny tvori na burze.

Veď to je v priamom rozpore. Ak by nebola, čo i len nepriamo, naviazaná cena na cenu na Lipskej burze, tak by neplatilo 1. tvrdenie, ktorého neplatnosť tvrdí 2. tvrdenie

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Navazani na Lipskou burzu je nesymetricke. CR je masivnim exporterem elektriny, vice nez exportuje uz exportovat nemuze. Ovsem, muze masivne dovazet.

Tedy, pokud je cena v CR vyssi nez v Nemecku, lze bez problemu dovezt cca 40% spotreby CR. Pokud je vsak cena v CR nizsi nez v Nemecku, tak nelze vyvezt vice, nez se jiz vyvazi. Tedy cena muze byt bez problemu nizsi nez v Nemecku, nemuze nastat to, ze by ji nekdo skoupil a se ziskem vyexportoval.

Co dela CEZ je asi totez, jako kdyby chtel developer za kucu v Usti parizske ceny. Jenze ty domy jsou a zustanou v Usti a ta elektrina CEZ je a zustane v CR. Trh CR a Nemecka je v podstate nepropojeny. Respektive v jednom smeru castecne propojeny je (je mozne masivne importovat) v druhem smeru je prakticky oddeleny (nelze exportovat vice, nez se jiz exportuje).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel si to může dovolovat dokud se to bude kupovat. Mám obavy, že i tato intelácká konfigurace se bude prodávat více než ta AMD varianta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda. Naše vedení (IT) mi taky dost vynadalo když jsem nakoupil servery s AMD. Ale měli smůlu, už byly koupené :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A čím to nadávání podepřeli?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kedy to bolo?

Aby sa implementovalo CPU od iného dodávateľa v korporáte ako máte musí :
1. byť jeden 5,5 ročný cyklus byť nový dodávateľ lepší ako doterajší, čo sa týka produktov
2. byť korporát presvedčený, že ďalší 5,5 ročný cyklus nebude nový dodávateľ výrazne horší, ako ten terajší.

a keďže

Sbohem Opterony, AMD uvedla Epyc a ohlásila procesory Zen 2, Zen 3
18. 5. 2017
https://diit.cz/clanek/amd-epyc-uveden

tak do 18.11.2022 nemalo AMD v korporáte šancu a až od vtedy začína skutočná zmena z Intelov na AMD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už nevím jak dlouho to je, ale ještě nebyly zen3 EPYCy, takže tam je 7542. A argument nebyl žádný, prostě "rozhodli jsme že se budou v celém korporátu kupovat DELL s Intelem". Letos "nejsou prachy", ale příští rok budou zase EPYCy, kašlu na ně...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh. Velká firma? Tam jsou jistě kapříci. Né třeba s Dellem, ale s dodavatelem a ten ty kapříky deleguje dál. Pokud jde o 10 až stovky serverů každé dva roky...netřeba dodávat.
Ani mě nepřekvapí, když se za pár let objeví opět kauza, jak Intel uplácel dodavatelské řetězce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě uvažte, že se mnoho let optimalizovala podniková (Enterprise) řešení pro Intel. A ač se to nezdá, oba mají mírně jiné vychytávky. Například ve virtualizaci nemůžete mít v clusteru mix Intel a AMD procesorů, protože by nešlo migrovat stroje za jejich běhu. Taky vím, že VMware před lety uměl swap kernelu za běhu bez restartu. S AMD ne. Jak to je aktuálně nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na dvousocketové řešení se v praxi zas tak často nenarazí. A to ani v obchodech, které dovážejí repasované stanice ze západu. Takže předpokládám že i v bohatých zemích to je rarita. Má tu někdo 2×CPU v jedné stanici?

Příplatek je zpravidla víc než dvojnásobný.
A výkon přidá cca 80%.
Když už si to někdo koupí, tak evidentně peníze neřeší.

Jasně že intel prohraje i v jednosocketu.
Ale má tam jednu silnou zbraň. Platformu W680. Na to AMD nemá odpověď. Přitom by stačilo najít AM5 desku, která umí ECC.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě se bavíme o serverech, ne o desktopech. Dvousocketové řešení je v serverech mainstream - myslím to, co je nejčastěji použité ...
Spíš mě zaujalo Velocity Micro ... To slyším/vidím poprvé. To mainstream v dodavatelích nebude :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

článok:
>Velocity Micro ohlásila pracovní stanice

teda nejde o serveri

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako že EPYC desky neumí ECC? Co je to za kravinu? A mimochodem, dají se najít i AM5 desky s podporou ECC - třeba ASRock B650D4U

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je aj tak jedno. AMD sa na prácu nekupuje, aspoň tak tu niekto písal v diskusii...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No jistě. A skuteční profesionálové používají jedině Apple...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Až kým nepríde Tachyum :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já myslím, že je to zcela rovnocenná nabídka. Protože ten "pocit" je k nezaplacení.
:-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na tom staví i Dell:

„Procesory Intel® Core™ i7 přinášejí nejlepší výkon a pocit z práce s počítačem.“

https://www.dell.com/learn/cz/cs/czdhs1/campaigns/intel-core-dhs

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ono se z toho dělá dobře sranda, ale já co jsem přešel z AMD na Intel (cca 2010), tak spím klidněji. Neobjevují se takové různé podivné chybičky ve fungování, nad kterými sice člověk může mávnout rukou, ale u Intelu prostě nebyly. Samozřejmě nevím, jak je to dnes, ale já fakt mám z používání Intel CPU dobrej pocit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to ja z Intelu dobrý pocit nemám. Používam ako pracovný nástroj T590 a koľko krát po zobudení zo spánku mám len čiernu obrazovku (nenabehnú GPU drajvre) a musím ho natvrdo reštartovať (otvorené aplikácie v prdeli).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Fanklub Pata Gelsingera. Už odešel jeho Mat - Koduri, tak pro Davida šetřeme pozitivní energií na povzbuzení, až jeho idol skončí taky a bude si muset najít jiný objekt obdivu, který bude nekriticky a iracionálně obdivovat/podporovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je normální. Jenže i u AMD bohužel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak to už je víc než 10 let stará IT zkušenost, navíc z hlediska výpovědní hodnoty dost lehce vyvratitelná. Časově to je jako dnes doporučovat Octavii IV, protože Škoda 120 tě nikdy nenechala na holičkách.

Měl jsem špatnou zkušenost s životností PC za 35K postaveném na Pentiu 4, protože se podělalo výrazně dříve než o skoro polovinu levnější PC na Athlonu XP. Nedělám z toho kategorické a mimózní závěry, protože zrovna nejsem ožralý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste lepsi nez pocit z prace byla Intelova marketingova etapa, kdy stavel na "real world scenario" a mel tam nejaky plugin do vicemene dnes bezvyznamneho softu, protoze to dokazalo vyzuit nejakou AI featuru, kterou mel tenkrat Intel implementovanou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Jasně, ono se z toho dělá dobře sranda, ale já co jsem přešel z AMD na Intel (cca 2010), tak spím klidněji......... atd."

To zní jak reklama na vložky :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Už jen pro ten pocit sucha a bezpečí. Nyní s vůní heřmánu.

BTW tenhle týden jdu řešit problém s teplem a hlučností jedné Intel sestavy. Kamarád si zvykl na AMD a teď bez konzultace měnil "za lepší".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak to je dnes ale mám svůj názor hodný veřejné prezentace. Tak buďto se Ježek blíží důchodovému věku nebo mu z toho už začalo hrabat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dle mých zkušeností z B2B segmentu, na ceníkových cenách moc nezáleží. V podstatě každý si vyhádá slevu a záleží na tlaku, rozsahu a důležitosti zakázky, kolik procent zákazník vyhádá.

I když je Intel o 2/3 dražší, stejně se to ve výsledku srovná. AMD dá slevičku 45% (ví, že intel nedává nad 80%, víc tedy dát nemusí), intel 79% z listprice a zákazník má ve finále vedle sebe dvě cenově porovnatelné nabídky. Nechytejte mě za procenta, je to příklad.

Neřeším teď provozní vlastnosti a souhlasím, má to dopad do TCO (ale tady záleží na metodice a use case zákazníka).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No když se před lety ještě za starého CDRka řešil novej stroj (náhrada za tehdejší 2x P3-800MHz), tak byl v plánu Opteronovej stroj. Ale přišla "nabídka na Xeony, kterou nešlo odmítnout" a tak jsme jeli na Xeonech. Zkrátka ceníkové ceny jsou jedna věc, realita různých typů zakázek věc druhá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže někdy v té době Intel začínal s praktikami, za které se později dostal k soudu. Něco z toho opravdu je jen "personalizovaná" obchodní nabídka, ale něco už bylo za hranou ta byla fakt tenká.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To mícháš dvě různé věci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec ne. Protože Intel to tehdy dělal taky v době kdy mu konkurence od AMD začala přerůstat přes hlavu. Ta situace se moc neliší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, ale tim samym problemem si prochazi AMD, ktere zacina experimentovat v low budget segmentu s hybridni big-little architekturou. Zde ma AMD mezery, stejne jako ma Intel mezery v serverovem segmentu s velkym mnozstvim jader. Oboum bude chvili trvat nez sva reseni odladi.

Myslim, ze clanky na diit.cz by mohly byt prestat vyhranene na jednoho vyrobce procesoru. I kdyz to je spis vylucne redaktorem

Tak treba ciplet AMD je cluster s 8 jadry. U 64-jadroveho procesoru to je super, nebot mate na CPU 8 techto clusteru. Pokud nacpete 2 serverove clustery do desktopu, bude to relativne fungovat, na pocitacovych hrach a benchmarcich deficit neuvidite. Pokud vsak 2 serverove 8-jadrove clustery nacpete do mobilniho high end segmentu, uz je to takove divne. Protoze tyto laptopy si kupuji hodne vyvojari, lidi ve vyvoji nejen sw, nejen grafici a hraci pocitacovych her.

Zde opet pripominam Intel 13980HX nabizi 4 clustery little core po 4 jadrech, k tomu 8 samostatnych big jader.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hele bez uz s tou propagandou "AMD je pro hry" nekam jinam. Ja nevim, jestli v Bohnicim nekomu dali pristup k internetu, ale pokud ano, meli by sve rozhodnuti revidovat ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vtipalek. Nejen pro hry, ale i pocitacovou grafiku. Mozna domaci server, jelikoz pouziva ciplety podobne s Epycem. Ale na workstation mi to prijde stale malo, na dnesni dobu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Má to víc výkonu a je to úspornější a levnější. "Ale prijde mi to stale malo, na dnesni dobu." To je dokonalé, perfektní, důkazy buď ignoruje a nebo překrucuje tak, aby dávaly konkrétní smysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na workstation je TR, ktery ma 24-64C. Dalsi verze postavena na Zen4 bude mit az 96 jader Zen4C.
Jedineho koho vidim s problememem tady jste Vy...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 4c jsou určeny do serverů a tam místo 96 nabídnou 128 jader. TR by měly být ve dvou paticích 96 c / 8 kanál RAM - 64 c / 4 kanály RAM. Obdobně s počty PCIe linek. Opravdu kreativně kombinujete známé parametry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Opravdu kreativně kombinujete známé parametry."
.. hele pindoline, mate pravdu. Zen4 posouva pocet velkych jader na 96. Moje chyba. Kaju se. Priste se budu snazit, abych byl mene kreativni :)
ps: nekteri meni dodavatele internetu a nemaji cas, jini zase pracuji a nemaji cas..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsimli jste si, jak tento autor neustale utoci na Intel a prekrucuje technicke parametry? AMD ma 96 fyzicky jader, Intel 120 fyzickych jader. HT nikoho nezajima. Coz je o 25% vice, a cena vyssi o 2/3. Bohuzel to jsou pravidla trhu. Ve finale nebude mit Intel vyssi vykon v cinebench, ale nabidne vice fyzickych jader. Intel mel vzdy drazsi procesory nez AMD.

Alespon, ze vydali 13980HX v mobilnim segmentu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš to já jsem si do teď myslel že 120 jader je 2x60. Zase jsem o kus chytřejší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sestava s AMD má 192 fyzických jader, s Intelem 120 fyzických jader. Jednou se člověk splést může, ale když už jsme ve stavu, že co příspěvek, to útok zdůvodněný vylhanými „argumenty“, tak to zkrátka není obsah, který by patřil do kultivované diskuze. Ban.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ještě si mohl počkat docela mě zajímalo s čím by ještě přišel :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, ze registrace je "na mail", tak ban je tak na tri minuty... Treba se jeste dockas. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tam muze byt i nejake overovani IP adresy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Umíme ban na konkrétní účet i na IP. Někdy si uživatel po banu na účet založí nový a chová se plus mínus normálně, ale většinou ne a pak lze zablokovat i přístup z IP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jestli nové uživatelské ID bude +1 nebo -1 k aktuální hodnotě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud to neuvidím stabilně v nabídkách několika mnoha dodavatelů tak to vidím jako oznámení která má potvrdit papírové uvedení na trh. Tak nějak jsem skeptický jelikož už to tu několikrát bylo a vysoká cena byla vždy proto aby to zájemce odradilo dopředu a když se náhodou nějaký cvok našel tak mu bylo sděleno že leadtime je mnoho měsíců.
Mno uvidíme v několika následujících dnech/týdnech jak to je ve skutečnosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.