Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Showa Denko vyvinula HAMR technologii umožňující zvýšit kapacitu HDD na 80 TB

Ještě by se hodilo zkombinovat to s tím Seagate Mach.2 actuatorem: https://www.seagate.com/files/www-content/solutions/mach-2-multi-actuato...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A koho to zajímá když dnes jsou SSD jen 3x dražší než HDD?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Proč nedávají ke kávě v kelímku automaticky plastový víčko? Vždycky když ho dostanu bez víčka, tak se nas*ru a vzteky ho rozleju. A koho to zajímá? :) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože by to Gretě zničilo dětství.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

XD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak chcete zničit to, co už je zničené. Víčka sem!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V Alze:
"Dáte mi k tomu tašku?"
"Jasně, a chcete plastovou nebo papírovou?" (venku pršelo)
"Hmm, dejte mi plastovou. Já je pak házím rovnou do moře."
"Á, zdravím kolegu. Já s nimi zase škrtím želvy."

V KFC, odposlechnuto:
"Dobrý den, někam zmizela brčka."
"Můžu vám je dát, ale v rámci ochrany životního prostředí se snažíma brčka eliminovat."
"A to mám teď jako strkat želvám do nozder propisky nebo co?!!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

HDD jsou pořád velmi vhodné na zálohování a archivaci, pokud se povede do jednoho 3,5" nacpat 80TB s rozumnou cenou, sežere to mnohem méně místa v racku.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

6TB Seagate 4500Kč. 6,4TB SSD 60 000Kč. Nějak ti to násobení nevychází..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, ale teď koukám na alzu a Samsung 860 QVO 2TB stojí 6000. Není to sice 4500, takže 1 GB kapacity není 3x dražší, je dražší 4x, ale to už není až zas takový rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Povedz svojmu sefovi, nech ti znizi plat 4x, ked to "nie je taky rozdiel" :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tiez sa mi pacia taketo vykriky len 4x drahsie. Ked si zoberiem Rack, kde je 24 pozicii, tak to len 4x drahsie inac vyzneje odhliadnuc od toho, ze taketo male kapacity sa na taketo nasadenie uz nekupuju a s vyssou kpacitou sa ten rozdiel v cene len zvysuje. Aj kupa "len" 4 SSD do NAS-ka by to pekne/zbytocne predrazila. Niekde, kde je potrebna kapacita a vykon je na druhom mieste su klasicke disky este stale vyhodnejsie a vyvoj novych ma zmysel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nehlede na to, ze ty SSDcka budou az tak rychle, ze to sezere skoro vsechny jadra CPU a vetsinu prenosove kapacity RAM (viz Linus Sebastian - https://www.youtube.com/watch?v=xWjOh0Ph8uM). Coz v pripade, ze nekdo potrebuje hlavne kapacitu neni uplne ono.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš v tom mém příspěvku, že bych něco psal o 2TB discích? Budu kupovat teď 2x 6TB do RAIDU, rozhodně nebudu dávat přes 100k za SSD..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si vzpomínám, jak jsem se myšlenkou o vícehlavičkových discích zabýval už v roce 2008 ;) http://wrapuch.net/obrazky/MultiHeadHDD/DualHeadHDD_BIG.jpg
Akorát trošku jinak, no ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A takto je to vždy. Najprv nás ohúria obrovskou cifrou v tomto prípade 80TB a potom prisľúbia, že možno koncom roka budú 18TB disky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mě u toho pořád vyvstává otázka, co v případě běžného domácího uživatele je ona "killer app", kvůli které by měl toužit po 50-80-100-1000TB disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Někam si to porno přeci lidi musej ukládat.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Už v současnosti je problém sehnat větší než 4TB disk, aby neměl horší poměr cena / kapacita a neměl šindelový zápis, což je v řadě ohledů limitující. Takže pokud by to mělo znamenat pouze nástup slušných a cenově dostupných 8TB / 16TB disků, tak to bude fajn. Půl TB ročně jen v RAWech, to jde rychle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

8 TB WD Gold by snáď mal byť klasický záznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak, i klasické filmy, ne každý stáhne kinorip a smaže, někdo si stahuje mkv 20-40gb na film a nechává ve "filmotéce", takovým by se jeden 80TB hodil - akorát pak na tom jednom nechcete řešit reklamaci pokud se odporoučí, takže stejně budou potřebovat další 80TB na zálohu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To zase považuju za šílenství. Film co se nevejde v max kvalitě do 5GB světčí o blbém riperovi/kodeku...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, ale pokud má rip třeba ENG audio v DTS a pak třeba CZ taky nebo v 5.1 tak si myslím, že 5GB se nevleze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, ale hodně materiálu zkrátka smrdí kompresí a na BD placku to prostě nemá. Už se mi nechce moc pozorovat divnou změť artefaktů místo černé/šedé/tmavé modré a podobně. Nemluvě o audio stopě. Rozumím, není to mainstream, ale rozdíl tam je a myslím, že bude i větší procento lidí, co je schopno toto rozlišit, než ti, co na první dobrou poznají AGC, "tesla sound" a tak.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Uznávám, že beru ten pověstný poměr "cena/výkon" a i to, že (jak jsem zmínil v jiných diskuzích) jsem "hluchý". Ale i když jsem několikrát (jednalo se o FHD a 2K) porovnával výsledek slušně grabovaného (téhož) filmu a rozdíl mezi 5GB a 20GB verzí jsem fakt neviděl/neslyšel.
Jasně, je to individuální. Pro mě osobně je však díky těmto "testům na lidech" (tedy na mě), zaplácnutí dalších tří míst (rozuměj - zabití prostoru do kterého by se vešly další 3 filmy) zcela nezdůvoditelné...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já taktéž nezpochybňuju, že neexistují špatné a dobré ripy (taky jsem v miléniu vlastnil počítač a žil v česku... a stále žiju). Nicméně doba "CD" filmů je fuč, sledování 300×240px 3h filmů na 700MB v mpegu 1 už taky nefrčí (doufám) a mobily už také nemají 192×128px CSTN displaye. Jo, že se prodávaj v ntb odpadní panely s 6bit TNky, o tom vím, takže pak si na tom mizerným kontrastu tohohle člověk nevšimne (a na mobilu taktéž). Ale na tom 8bit IPSku z relace 10k už to vidět fakt je :)

A v tomhle jsou ty velké disky zkrátka fajn. Navíc možná se bude dost lidí divit, ale disky mám zapláclý hromadou ISO souborů mé CD/DVD knihovny, OS a programy, nějakej ten stagigabajt požrali i drivery včetně legacy SW pro moje muzeum. Warez jsem více méně eliminoval (nové věci jsou placené, abandonware si logicky koupit nemohu, zas tak starej taky nejsem :)). K tomu pár her, hudba, nějakej záznam, dokument, fotografie a voila, 3TB. A to jsem si koupil ten 1TB v SSD navíc jako rezerva, no, ta rezerva se zaplnila chvilku po upgradu. A zálohovat internet se vyplácí, stačí třeba SW pro vývojáře od firmy, co časem zkrachovala, její produkty používalo promile osob, ale ten SW se už sehnat nedá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem se skoro zeptat : "Michale???" :))) ...ale protože ho fakt znám, tak vím, že Rybka nejsi...
A ano, i já ty "CD 700MB filmy" beru Cimrmanovským stylem "Mě o myšlénku se jedná, na té jediné záleží"... tedy je v daném okamžiku důležitější obsah, než forma. A to si přiznejme, většiny mainstreem... (kur*** tohle slovo nikdy nedokážu napsat dobře ;)... filmové tvorby se tohle netýká.

A i já patřím k "zálohovačům internetu", ale osobně i profesně mám jisté limity. "Je to dvanácterák!" zaznělo v jedné z Cimrmanových her a Jára by na mě byl jistě hrdý, neb dvanácteráka si vydržuju i já a dosud díky zálohám stačí. Drivery a různé softy ( Windows only) mám také, ale snažím se vést okolí k (byť pozvolným) upgradům. Donedávna jsem měl složku všeho možného pro Windows XP (+2014) a Vistu. Po ukončení podpory i Wepos/POS Ready XP (+2019) letěla. Profesně nepotřebuju a okolí má stejně (většinou) W7, jejichž složka vydrží opět tak +5let (+2025)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě je jasný, že moc nerdů, zálohovačů internetu, německého fekalporna točeného za totality (takovou kvalitu ani já nevedu), nebo nedej bože, archivníků HW, jako já, není. Jenže je tu ten nerudovský problém, kam s nimi? Internet nám očesávají od toho užitečného, dneska letí všechno jako služba, jenže to já nemám rád :)

Já mám jistotu, že mi ten FLAC nikdo z disku neodpáře (pokud neumře disk, záloha a záloha zálohy), stejně jako mi nikdo "dálkově" nezlikviduje počítače s OS typu W7, jehovista, XP a starší. Zkrátka je to pro mne v životě taková jistota, jako že předpověď počasí na čt bude mít na starosti Taťána míková, že naše politika bude stát za prd jako předtím a tak. Na to, abych hledal něco dobrého na něčem, jako je SaaS, šmatlafoun, asociální řiť a podobně, buď jsem tak velká konzerva, tak starej, nebo prostě "tak jinej". Já tu současnou dobu/stav IT vidím tak nějak průjmovitě. Není to tuhé, ale není to ani naprosto tekuté. Jo, je to pořád to samé, furt tu máme ten chat, video, audio, hry, OS, ale celé se to tak divně změnilo. Místo pár robustních jazyků máme tunu vysokoúrovňových, místo robustního HW tu máme zase lacinej odpad (teď myslím polovodičové úložiště) a jestliže mám nějak zareagovat i v souvislosti s HDD, tak na poli 2,5" disků prakticky zmizel typ "WD 1TB cokoli mimo blue/green šnek"... a zmizelo toho víc mimochodem.

Celé je to takové... jo, můžu si koupit netflix, ale abych to sledoval, musel bych si asi pořídit satelitní internet, nebo nějakou LTE krávovinu od kyslíkového telecomu, protože 10Mbit prej ne. Jo, můžu si pořídit tidal (zdravím spotifáře), ale nevezmu pak třeba jednotlivé songy, proženu to goldwavem s vst pluginy, eliminuju nějak šetrně "loudnesswar" efekt a provedu to, co uměly creative zvukovky realtime před více jak 20 lety (dnes už jedině softwarově). A co víc, přehraju si to offline na malé, lehké PIII na 800MHz, která má spotřebu jak dnešní hi-endovej telefon. A o to mi jde, funguje to a fungovat to bude, dokud to budu vlastnit a já budu na živu. Když budu chtít aby to znělo s hrnec efektem, tak to tak znít bude. Je mi naprosto u zadele, že 70% obyvatelstva hltá hru o záchody na netflixu, který jim chodí na blbé televizi, telefonu, ledničce i pračce, když to bude mít asi takovej wowefekt, jako sledovat ordinaci na ruské šilelisce někde v horách na chatě s dvb-t tunerem (čili neuvidíme ani ten šum s občasným obrazem v šumu). Zároveň nejsem tak bohatej, abych mohl prstem ukázat na cokoliv a mít to, takže to musím řešit takhle. Musím chodit do práce, žít i v téhle době, takže používat tak nechutně rozbitou věc, jako jsou Windows 10, jezdit v tak stupidním řádu, až bych tohle všem těm plánovačům dopravy přál (aneb vlak už je skoro na nádraží, ale k nástupišti se šine 20Km/h, takže v cílovém městě, ten vlak tam už fyzicky je, nabere 7minut zpoždění a mě ujede jednou ze dvou!, ano, dvou, MHD, co jedou na místo kde pracuji... a pak 3h nic nejede btw.). A tím vším se musím brodit, abych jednou za čas slyšel líbivé tóny pro mé ucho, pohybujícíse obrázky a pak to moji potomci vzali a hodili do šrotu, protože všichni v okolí používají iFilm a vyšel jenom tam, exkluzivně, ještěrák aštar :)

... promiňte, ale ulevilo se mi

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pod ten druhý odstavec (minimálně) bych se podepsal. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky tak, už jsem si myslel že jsem v tomhle bláznovství sám. Jenom škoda že loudness war (d)efekt se za určitou hranicí eliminuje blbě, respektive nijak když jde ve zpěvu slyšet chrčení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neřeš, taky jsem měl den, že jsem do sebe hodil víc než jednu "Legacy" ... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuhle "depku" jsem měl nedávno, když jsem se potřeboval přes RS232 připojit k HW zařízení nestandardní rychlostí. To naposledy uměly Win98. Sehnat dnes na internetu cokoli staršího 10ti let je zoufalství. Takže jsem byl rád, že mám zálohy na svých discích. Kdo tvrdí, že na internetu je dneska "všechno", zaslouží si pořádnou ránu do palice. Jistě, kolik lidí dnes takovou funkcionalitu potřebuje? Ale jde o to, že dnešní moderní technologie toho umí čím dál míň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych neřekl, že toho dnešní technologie umí vždy méně, někdy je tomu naopak. Ale řekněme, že se to celé přizpůsobuje spotřebáku a BFU, takže zatímco dříve mohl hypoteticky blbým rozhodnutím znefunkčnit telefon ve smyslu, že se hrabal v nastavení, tak dneska tohle prakticky nemůže nastat, protože tam ty volby nejsou dostupné. Je to jako kdysi s WinMobile 5 a 6 (ještě z WinCE), tehdejší uživatel počítače s tímto problém neměl, ale průmerná kadeřnice z páté avenue by to asi nedala.

Stejně jako třeba obsluha současných zvukovek vs. toho, co nabízel creative. Šlo se dostat do režimu, kde se daly ovládat detailně DSP prvky a v podstatě tak člověk získal profi zvukovku. Dneska? Sci-fi, maximálně nějakej "magic sound wizzard Dolby turbo pro" tlačítko, které "něco" provede a má "magicky vylepšit zvuk, udělat jej víc křupavým a líbivým". Mimochodem, tohle byla věc, která mě, s prominutím, vyloženě srala u jablek. Jo, pokud člověk byl průměrnou kadeřnicí z ameriky, pak byl spokojen, ale jakmile chtěl něco víc, tak narazil.

A že nekecám, stačí se podívat, jak vypadá okno nastavení ve Win10 a vybavit si původní ovládací panely.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak původní ovládací panel pořád ve win10 je, ale jak píšeš to už BFU normálně nenajde na jedno kliknutí, na dvě už jo :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původní ovládací panel tam sice je, jenže už je myslím taky okleštěn, něco už hodili do "nastavení". U toho telefonu a zvukovek mě to kaká podstatně víc, tam návratu v podstatě není a celé je to očesané. Rozumím, business plán, nebudeme nic dávat zadarmo, jenže když už to tu jednou bylo... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toshiba - bývalý Hitaschi. Doporučuju léta (a sám mám) řady X300 a P300 - parádní disky za slušný peníze...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Fakt Toshiba? Nekoupil Hitachi (resp. HGST) před pár lety Western Digital? Jinak co jsem kde četl (a co mám zkušenost s notebookovými disky), tak HGST je asi fakt nejspolehlivější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty, dneska jsem už lízlej na to, abych to dohledával, ale pokud vím - 3,5HDD bývalé Hitaschi patří Toshibě, 2,5HDD Hitaschi (ještě) má WD. Nicméně jsem v rychlosti našel starší článek :
https://diit.cz/clanek/wd-definitivne-koupil-hitachi-gst-avsak-hdd-hitac...
...
a třeba ti odborníci z redakce dohodí další fakta :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, asi to tak fakt bude :), dík za upřesnění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, a to jsem se tuhle zděsil, že jsem v e-shopu našel disk značky KIOXIA a říkám si, kua co to je zase za noname Čínu? Tak jsem googlil KIOXIA a našel jsem hlášku: „KIOXIA Corporation has officially changed its name from Toshiba Memory Corporation…“ ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti nevim, ale Seagate BarraCuda Pro delaj heliove PMR do 14TB ... tak kde je problem?
https://www.anandtech.com/show/13340/seagate-barracuda-pro-14tb-hdd-review

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poměr cena/kapacita se ti rapidně zhorší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomer je idealni u mainstreamu, tj. cca v pulce maximalnich kapacit, coz dnes je nekde u 6 az 8 TB. Disk, ktery bude mit kapacitu maximalni vyrobitelnou, bude vzdy premiove zbozi a pomer nebude idealni. At uz to bude HDD, SSD, procesor, grafika, auto, byt, whatever.

Kdyz se chcete drzet v oblasti optima, je porad cesta jit do vicero disku s optimalni cenou na jednotku kapacity. To vam mimo jine pomuze i lepe prekonat vyrobni/provozni nespolehlivost. A trocha vam to zvysi TCO kvuli spotrebe a radici.

Vzdy je cesta, staci trocha premyslet, vnimat souvislosti a nechtit pitomosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No problém je taky v tom, že zatímco kapacita roste kvadraticky, rychlost lineárně. Takže stokrát větší zisk přepíšete za jinak stejných podmínek za desetinásobnou dobu. A už dnes to začíná být neúnosné a v enterprise je RAID 1 ze dvou velkých disků brané jako risk, chce to alesoň dva + spare nebo dRAID6 s maximálně 12 disky (tedy kapacita 9 efektivně) a k tomu spare.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Také veľké disky sa dávajú skôr do NAS. Jedine ak by človek potreboval s akým množstvom v PC pracovať. V NAS sú aspoň trochu chránené pred haváriou v RAID.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšu, v poměru cena / kapacita. Donedávna jsem každý druhý rok kupoval HDD 2× větší než ten předchozí za ± stejnou cenu. Pak začala cena růst a naposledy byla situace taková, že 2× větší disk stojí více než dvojnásobek předchozího. Pokud tedy přijde technologie, která dostane cenu klasických disků o kapacitě alespoň 8-16 GB tam, kam patří, tak to budu vnímat jako skvělý počin.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já se spíš bojím toho helia. Což o to, disk, který je v desktopu, tedy denně používán, vesměs má poločas rozpadu těch 5 let, čili před/po záruce, bavím se o kvalitním raidovém. Jenže co když ten disk bude archivní věc, co se roztočí párkrát do roka, vyrobí zálohu a pak má zimní dýchánek. Jestliže to helium vlivem netěsností unikne, jak se takový disk bude chovat, že.

V desktopu už nic točivého mimo ventilátory a pumpu nemám, jenže archiv na SSD fakt nechci :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

SSD na offline pouziti neni vhodne. Vyrobce specifikuje cca 3 az 6 mesicu, nez dojde k poskozeni dat vlivem vyprchani naboje:
https://www.extremetech.com/computing/205382-ssds-can-lose-data-in-as-li...

Na offline zalohy jsou vhodne spis pasky nebo opticka media.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však já to vím, ono i ty disky. Ale řekněme že jednou za rok na zálohu dojde, takže HDD. Pásky taky chci, ale zatím není server se SAS a ani prkenice se 100k na páskovku (já vím, ebay, ale i tam to někdy leze do peněz). Navíc na pásku to stejně chce raid/pole, aby se páska krmila hezky sekvenčně a data byly ucelené, aktuální (co jsem četl).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Helium je v pohode. Bezi mi 4 kusy druhy rok a porad je na 100% (ma to kod ve SMARTu)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš co to udělá za 5-8 let, to by mě zajímalo. Materiál taky nestárne lineárně, ale guma prostě začně degradovat a jde to s tím rychle do hnoje. Vzhledem k tomu že ty disky jsou obvykle něčím utěsněny, tak je otázka, jak se to právě takhle s časem bude chovat vůči tomu heliu. Nechci být pesimistou, ale jsem opatrnej, levné disky to nejsou :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A viete odporučiť kapacitne čo najväčší HDD, ale aby nemal Helium a súčasne mal PMR zápis (nie šindel, ale ani to zahrievanie)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budu jako vždy upřímnej, v současnej době snad ani nevím. Prakticky 10 let mám svoje ověřené WD RE3, jenže ty přestal vyrábět a nahradil je WD Gold (a ty už asi helium mají), jenže ani ty už nevyrábí a místo toho jsou disky řady Ultrastar (tohle získal nákupem HGST, což jsou zase divize od IBM a Hitachi). Osobně si myslím, že takové WD black do 2TB včetně budou ještě vzdušné (raději jsem měl ty RE).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ultrastar DC HC320 8TB WD HUS728T8TALE6L4 7K8 512E 7.2 stojí v "mojom" obchode 247 € a má iba 2 roky záruku. A to má akože byť nástupca série Gold? 8TB WD8004FRYZ Gold 256MB SATAIII 7200rpm stojí síce 286 €, ale má záruku 5 rokov. To ste mi nasadili chrobáka do hlavy. Potrebujem nahradiť svoje NAS so 4x 4 TB WD RED, Synology 412+, ktoré stále šlape spoľahlivo 24/7 bez jedinej chyby. Ale morálne a kapacitne to už je mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedalo mi to, zelenej zmrd: Western Digital 8TB Ultrastar DC HC320 SATA HDD 60m záruka. Ostatní modely taktéž.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To som dohľadal aj na iných weboch predajcov aj v datasheete to majú uvedené. A od 10 TB verzie majú uvedené na nálepke HelioSeal. Žeby tie nižšie modely to nemali? Nedoháňajú to náhodou s PMR? Lebo 8 TB verzia Gold je určite s heliom, v datasheete vidno, ako klesla spotreba oproti menej kapacitným modelom. A je zaujímavé, že ten Ultrastar je o 40 € lacnejší čo by indikovalo nepoužitie hélia, ale zase asi museli použiť o platňu menej s hustejším záznamom, takže využili PMR. Je tá úvaha správna? Potom by boli asi lepšie tie Gold modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mne to celkově odradilo od nákupu disků, ale jestli bych si měl za sebe vybrat, tak bych šel taky raději po ověřeném goldu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež to tak cítim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V He discich neni guma. Je tam plechovej dekl kterej je privarenej po obvodu laserem :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak, takže sardinky v plechovce. Já to v ruce neměl, takže zase další poznatek. Tak pak už je to fakt jen o tom, jak rychle to helium vyfičí samo o sobě. Vařenej spoj/svár přeci jen nebude degradovat jako ta guma/silikon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekl přivařený laserem zní líp než těsnění, ale pořád to jestě není všespásné. Pořád tam ještě nějak musí být propojené hlavičky s elektronikou, a motorek taky asi nebude úplně 100% uvnitř kovového šasi disku, takže i tam se asi najde nějaký ten spoj s těsněním nebo lepidlem, a tudíž prostor pro možný únik helia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Motory jsou většinou lepené. Výrobci šroubovali, ale teď myslím jen lepí a je to sakra pevné. Víc než to mě ale trápí, jaká je to detektivka s těmi disky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No předně u helia přibližně víte, kdy vás opustí, disk (pokud je používán) by vás měl i včas varovat. Ale nevím, zkušenosti nemám.
Co se týká archivace, je to vyloženě špatný nápad. Asi jako balit si věci na dovolenou, kam letíte letadlem, do pytle na odpadky. Proto se na archivaci používají třeba pásky, protože pokud nesplesniví, vydrží v trezoru věčnost :) nebo AWS v S3 Glacier používá Blu-ray.
Na druhou stranu si myslím, že data zachránit půjdou i po úniku helia, a teoreticky by šlo v disku atmosféru i vyměnit a tím ho "zrepasovat". Nebo uchovávejte disk v heliové atmosféře :-D to přinese úplně novou úroveň starostí, ale disk bude v pohodě :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vi se, jakej je tlak toho helia v disku? A jake starosti prinese druhy kontejnment ? (napadaj me teda problemy s pruchodkama)... a nebylo by lepsi to cele jenom hodit do oleje? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Očekávám, že spíš nižší. Rozhodně tam nebude přetlak. Ideální by samozřejmě bylo vakuum, ale podle mě se tam dává helium o atmosférickém tlaku - není rozdíl tlaku, je minimální potřeba měnit si atmosféru s venkovním světem.

Helium se tam dává, protože má nižší odpor (turbulence) a díky tomu mohou být plotny blíže u sebe. Olej by fungoval obráceně. Helium je mrcha, má mrňavou molekulu, unikne časem odevšud. A navíc roste jeho cena, ale v disku je ho tak málo, že to asi nehraje roli.

Pokud to celé zavřete do další krabice s heliem, budete muset řešit atmosféru v té větší krabici, což bude náročnější než v malém disku. Navíc občas ji budete chtít otevřít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten olej mel byt vne disku. Ale asi jo.. vznikla by helium-olejo-sodovka. Takze leda umistit disk do He atmosfery s pretlakem, at pripadne neco do disku zpatky pronikne :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak by se to chovalo v oleji, to nedokážu předpovědět, ale nejspíš nějaká matlanice by z toho vznikla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě by teda byl problém to "helium". Možná to vidím moc pesimisticky, ale přijde mi to jako taková křehká technologie co do životnosti, ve srovnání s klasickýma diskama. Samozřejmě se ale možná pletu a helium z disků jen tak nevyfičí, ačkoliv nevím, jestli je tady na to ta technologie dost dlouho, aby se to dalo jednoznačně porovnat s klasikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatim jsou disky s heliem spolehlivejsi a mene se hreji oproti standardu. Nicmene jak rikas je otazkou kolik let vydrzi. Zaruka je 5 let. Ja velice doufam ze snad 15 let vydrzi ... . Mam jich soukrome relativne dost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem si to myslel, nedávno jsem prohlédl nabídku spotřebáku a kupodivu PMR, SMR jsem prakticky neviděl (asi jim to ovčané omlátili o hlavu).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> nedávno jsem prohlédl nabídku spotřebáku a kupodivu PMR, SMR jsem prakticky neviděl

Omyl, vyrobci proste prestali psat SMR do datasheetu. A tim ze SMR je technicky taky PMR [1], tak je to skvelej ojeb na lidi kteri se nevyznaji.

1: ne, to neni vtip. Viz treba datasheet Seagate 2.5" disku 3/4/5 TB:

https://www.seagate.com/www-content/product-content/seagate-laptop-fam/b...

"Recording method: Perpendicular" - a nikde zadna zminka o SMR, pricemz je obecne zname ze jsou to SMR disky. WD je na tom s jejich (dez)informacnimi datasheety vicemene stejne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To si dělaj... hmm, dobrý no. Jako u 2,5" bych čekal SMR nad 2TB, ale u 3,5" řekněme žiju v iluzi, že helium a PMR dělá divy a vyčarovali tak 4TB+ PMR disky, co se dají používat. Jestliže ale tohle jsou taky SMR, tak 2TB musí stačit všem. (ostatně 8×2TB v raidu = 8TB užitného místa, to už by mi mohlo stačit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Franz má pravdu. Kupoval jsem WD RED EFAX 4TB s tím, že 2TB a 6TB jsou prý PMR a 4TB SMR ( https://forums.tomshardware.com/threads/wd-red-2tb-two-versions.3510475/ ). WD odpovídá, že na PMR/SMR otázky neodpovídá, tak kdoví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuším používam WD40EFRX a nemám pocit, že by mali SMR. Aspoň sa tak v NAS pri zápise a čítaní nesprávajú. Zaujíma ma skôr, či existuje niečo väčšie bez Helia a SMR. Prinajhoršom urobím upgrade na WD Gold 8 TB s heliom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by mě taky zajímalo. A jak říkáš, když už, tak je pořád asi menší zlo helium než SMR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiež si myslím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> vyčarovali tak 4TB+ PMR disky, co se dají používat

Tak ony existuji - co jsem slysel, nektere WD Red-y, a pak "enterprise" a NAS verze jsou heliove ne-SMR. Problem je vyznat se v tom chaosu, a vyrobci ti nepomuzou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já to stejně vidím tak, že postavím server na SAS 2TB potvorách v raidu s tím, že ze začátku jen dva 2TB a postupně přidávat. Ta mašina stejně asi nepojede furt, pouštět to budu asi vzdáleně až když to bude potřeba, bude to čistě lokál. To by vydržet nějakou dobu mohlo, nebo to nějak "obejít" přes SSDčka, ale zase aby to sežral řadič. Několikrát ročně to pojede, takže se disky "občerství" a nějaká změna byť jediného bitu by se konat neměla ani na SSDčku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw. než někdo bude zase opruzovat, že nemám pravdu s ovčany: https://www.alza.cz/seagate-archive-8000gb-d2287826.htm#recenze tohle mluví za vše. O existenci PMR tam věděl zlomek, zbytek lamentoval nad problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes uz kupuji vyhradne serverove rady disku Seagate Exos. 12TB SATA za 8.5k s DPH je moc drahe?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Dohledal jsem to v mailech (opravuji - intervaly byly 2-3,5 roku):

512 GB - cca 2000 Kč (to už jsem přesně nedohledal)
1 TB - prosinec 2009 - 1937 Kč
2 TB - prosinec 2012 - 2448 Kč
4 TB - červenec 2016 - 3618 Kč (tady už to trochu lezlo nahoru)
8 TB - říjen 2018 - 5999 Kč (!)

To znamená, že do roku 2012 každé dva-tři přišly 2× větší disky za cenu svého 2× menšího předchůdce. I kdybych akceptoval zpomalení, které přišlo poté, kdy se cena vyvíjela stylem 2× vyšší kapacita za 3,5 roku za cenu o 50 % vyšší, tak by tu dnes mělo být 8 TB za 5000 Kč. Což je jedině produkt s šindelovým zápisem. Klasické alternativy jsou až kolem 6000 Kč (navíc 7200 RPM, já na data preferuji 5xxx RPM), což znamená další zpomalení původního trendu. Budu se opakovat, ale pokud přijde technologie, která tyto produkty cenově posune níž, rozhodně mi to nebude vadit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> dnes mělo být 8 TB za 5000 Kč

Tak pokud je clovek kutil, lze koupit externi HDD a vykuchat z neho ten disk. Treba WD Elements 8TB na nemeckem amazonu je za 153 eur, coz je ~3800 korun. Je to trochu loterie ale nektere disky lze takhle ziskat za prakticky polovicni cenu (treba 5TB 2.5 seagate).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že jeden nejmenovaný výrobce dával do externích boxů kusy z reklamací. Myslím, že u ostatních to nebude jiné. Asi by se mi spalo o něco hůř, takže bych asi nešetřil za každou cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle info je něčím podložené? Protože v Těch Wd elements byly běžně red disky, buď s klasickou polepkou nebo později s bílou (ale stejnými parametry jako WD red). A pokud člověk potřebuje 4ks 8TB do nas tak to byl rozdíl 6500,- za jeden samotný disk, nebo 5000,- a jednu dobu dokonce 4500,- za disk i s boxem a řadičem a to už je při 4 kusech poznat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od člověka, který té nejmenované firmě dělal servisáka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc se mi to nezdá kolik by těch nasových reklamovaných 3,5 " disků pak museli mít aby to ve velkém nahrnuli do těch externích...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop, takto jsem kuchnul zatim tri 4TB modely te 2.5 SMR rady. Potrebuji sehnat ctvrtej, ale uz ho nikdo nema (za prijatelnou 2nd hand cenu tj. ~ 2000.- )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, nevím, jak u 3,5" disků, ale u 2,5" už jsem se jednou nebo dvakrát setkal s tím, že externí disk nebyl normální SATA disk v krabici s USB-SATA převodníkem, ale měl přímo USB rozhraní na vlastní elektronice. Ale asi to byla jen nějaká anomálie, no - pokud si dobře vzpomínám, bylo to něco od WD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K těm šindelům ještě krátce:
Je to tak tři a půl roku zpět, co jsem dělal recenzi šindelového 8TB Seagate Archive, první generace.
https://diit.cz/clanek/recenze-8tb-seagate-archive
Pak nějakej čas ležel a pak jsem ho namontoval. Od tý doby jede 24/7/365 (plus mínus nějaký ten výpadek).

Ten disk má aktuálně nalítáno skoro 30 tisíc hodin.
https://abload.de/img/sga-attr__28kca.png

Nedávno (asi při 24 tis. hodinách) jsem dělal Full SMART scan a dopadl dobře. teď tam vidím jeden error, takže jsem teď pro sichr ten test spustil znovu ;) (poběží to 16 hodin, během nichž se bude s diskem normálně dělat).
https://abload.de/img/sga-stats__apkpw.png
Podle toho, jak to dopadne a jak se bude měnit ten počet neopravitelných chyb, budu zvažovat nákup nového úložiště. Původně jsem chtěl koupit ještě jeden takový disk do mirroru, ale už nebyl k mání za podobně slušnou cenu a pak se tahle generace přestala dělat úplně a přišla dvojka. Já chtěl stejný právě kvůli tomu mirrorování, aby se oba disky chovaly stejně. Jinými slovy nezálohuju, jen to občas sleduju, co to dělá. Teď se akorát naskytla příležitost na to znovu mrknout ;).

Teplota disku osciluje mezi 30 a 34 °C, celkem zapsáno/přečteno pár desítek TB. Používám filesystém exFAT, je méně agresivní oproti NTFS ;). Na disku z těch 8 TB zbývají cca 2,2 TB (2 TiB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl dokonce 1TB RE3, kde se tohle objevilo buď chvilku po zařazení do provozu, nebo později, teď z hlavy nevím, ale ten disk chodil spolehlivě 6 let, než se najednou začal divně chovat a během dne jsem si všiml i jisté odezvy při otevírání menších souborů. Vyskočil parametr podezřelých sektorů na jednotky tisíc a pomalu rostl. Ten disk jsem úspěšně vyzálohoval, chvilku to trvalo, než si všechno přeházel na volné sektory a šlo to pak plnou rychlostí. Podezřívám, že mu "pomohla" oprava průjezdu v baráku, který byl hnedka za zdí. Pár dní nám tam rajtovali žábou dlažbu a lehce se to tu třáslo.

Jinak kdyby ten disk vykazoval nepěkné vlastnosti, osobně bych ho pak uschoval a dělal na něm pokus ve smyslu data retention :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Seagate Archive byl prejmenovan pozdeji na Exos 5E8 ... mam dva, kupovane s odstupem nekolika mesicu a maji mirne odlisnou velikost Kb.

Misto klasickeho mirroru zkus pouzit Microsoft Storage Space nebo jeho obdobu. Je jedno co se pouzije za disky, lze pridavat a odebirat disky z "pole". Mnohem spolehlivejsi nez stara klasika zalozena na HW nebo SW RAID.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak test skončil OK.
https://abload.de/img/sga-test___4lkup.png
Záložka Statistics nedoznala žádných změn. Hádám tedy, že to zatím asi funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1000TB HDD? No to by bylo peklo.
Počítejme, že dnešní 1TB disk má zápis 200MB/s.
Kapacita se zvýší tisíckrát, rychlost zápisu druhou odmicninou z tisíce krát, tedy dejme tomu třicetkrát.

Jak dlouho budu takový disk (sekvenčně) zapisovat?
1TB: ~ 1,5 hod
1000TB: ~ 50 hodin

A to se budou muset softwary hodně snažit, aby šlo vždy o sekvenční zápis... kdybychom se bavili o 30MB/s, což je typičtější rychlost u 1TB disku:
1TB: ~ 10 hodin
1000TB: ~ 300 hodin
Což je u domácího počítače běžícího 4 hodiny denně 75 dní čistého zapisování :-D

Takže dopočítání rejdu by pak mohlo trvat klidně měsíc. Samozřejmě vše za jinak stejných podmínek, což je v praxi nesmysl. Jen pro zajímavost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně na tohle jsem chtěl poukázat. Už 4TB disk je peklo, cokoli nad 1TB očistec, pokud to má člověk zálohovat, kopírovat, nebo nedejbože zachraňovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ti domaci uzivatele tam ale netoci plnou kapacitu uloziste, jim pribyvaj data postupne a skrze inkrementalni zalohy nebo diff snapshoty z filesystemu ktery to umi (btrfs) lze odzalohovat jen potrebnou cast.

Ti co by tocili desitky TB denne na takovem poli, si umi zaridit i zalohy, vetsinou spis formou dvou kopii v HA clusteru, nez pravidelnim odsejpavanim mimo system :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"jim pribyvaj data postupne"
No tak to ten hypotetický disk nenaplní nikdy, protože dřív umře :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže jednou ten disk doslouží, a pak z něj ta data tahat budeš tak jako tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak... 600 GB na seagate thin s 5400k jsem kopíroval asi 22 minut. 1TB bych tedy kopíroval asi 35-40 minut. Rozhodně ne 10 hodin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale notak. Je přece rozdíl, jestli kopíruješ 15GB ripy filmů, nebo spoustu pětimegových fotek, nebo bambilion malých souborů o velikosti stovek kB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po vyloženě masového domácího uživatele asi nic, ale jinak hodně dělá video. Pokud si někdo hraje s točením v 4k ve vysokém datovém toku, což přitom umí už i cenově zcela dostupné přístroje, tak to disky plní fakt hodně a klasika řekněme do 4TB se dá naplnit rychle, master máte klidně i nad 100GB/h a pokud se udělá pár variant, tak se nestačíte divit... A pokud se víc bude objevovat 8k (nebo aspoň 6k s následným upsample), tak to zase pěkně skočí, to už jste běžně v řádech 1GB/s.
Jak říkám - "masové" to ještě chvíli nebude, ale na druhé straně je docela zavádějící i názor, že to bude vyloženě extra minoritní téma, on se do potřeby uvažovat o storage v relaci 50-100TB může dostat i leckterý videoblogger...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nový Flight Simulátor. Scenérie v nejvyšší kvalitě má 2PB, normálně se to neinstaluje ale tahá do cache, tu cache si člověk může nastavit jak velkou chce. Proč ne 2PB :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záloha internetu, pro případ výpadku, přece ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

80TB je na porno hodně málo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velke disky mj. maji mnohem lepsi pomer GB/$. Takze killer application pro BFU bude 10TB disk za polovic co stoji dnes.
Pro lidi co maji slusnejsi kamery, 1 hodina 200mbps video zaznamu je 200/8*3600=90GB
Co nevidet prijde 8k zaznam..

Kdyz jsem pred 20 lety zacal s digitalem a resil kapacitu uloziste, tak nekolik prvnich let skoncilo koverzi do JPG, v lepsim pripade do JP2000. Dodnes toho lituju. Ale nedalo se jinak. Nebo dalo se, ale nepovazoval jsem to za uplne nutne.

Pro mladsi - kouknete se na https://en.wikipedia.org/wiki/Microdrive
jak se tenkrat bojovalo s kapacitou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě štve, microdrive jsem v ruce nikdy neměl (ale měl jsem 2510p s 1,8" PATA ZIF diskem, stejně jako jsem měl Wibrain B1, kde byl ten samej disk). Žil jsem v době, kdy pojem USB flash neexistoval a buď se to tahalo po disketách, nebo se rovnou vymontoval disk. Ale to odbočuju.

Jednu chvíli to i vypadalo, že SSD jdou směrem, kdy by se dalo říct, že nahradí HDD v 90-95% případů, ale od jistého bodu se mi zdá, že se to zase pomalu oddaluje, protože rychlost TLC disků je bez cache zoufalá, endurance nic moc a cena tohle úplně nezachrání. Pár let to vypadalo nadějně, ale jestli fakt budou razit cestu QLC a vícebitovýma buňkama, tak to bude větší a větší bída (a vrstvit to taky nepůjde do nekonečna).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Haleluja

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

stačí se kouknout na dnešní hry:
Red dead redemption 2 - 150GB
Call of Duty MW - 175GB
Destiny 2 - 160GB
Gears of War - 110GB
FFXV - 165GB
Quantum Break - 178GB
a to je jenom pár her, těch které mají přes 50GB jsou již desítky ono potom stahovat na 20mbit internetu 150GB znovu a čekat dva dny než si to člověk zahraje třeba s kámošem 1 večer můlťák, prostě nechce, sám jsem byl překvapen, jak rychle se zaplnil můj 2tb disk jenom na hry, pokud hraju hru víc tak si ji dám na ssd pokud ji už nehraju nebo sporadicky jde na hdd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já takto postahoval za rok na 20Mbit wifi asi 40TB dat , instalace, videa, filmy a seriály... A je mi líto to z nasu smazat :0)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já preferuju technologii HAMRdisků, protože MAMRdů tu máme přehršel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

dnes je asi nejlepší řešení jako náhrada SSD když je třeba kapacita ale nejsou volné desetitisíce koupě dvou 2TB 7200ot. disků v RAID 0. Na větší Steam knihovnu, aplikace které jsou starší a ne tak náročné na výkon. Ostatně málo programů obzvlášť her využije znatelně čtení které přesahuje rychlost SATA sběrnice. Za cca 3000Kč je 4TB místa ale hlavně v prvních 1+1TB výkon který nejde pod 300MB/s.
Škoda že nejsou k mání ty slibované disky s dvěma hlavama, to by pak stíhalo jen SAS, SATA 6G už by byla limitace v takovém obyč RAID 0.
P.S: a k výše zmiňovaným "shit" QLC, jde o úhel pohledu, jde o spotřebku která při zadaném "lehkém" používání nemá šanci vyčerpat limity cache takže výkon se drží pořád dobře a SATA disky nemají šanci. Sám mám zkušenost s 1TB Intel 660p SSD a i při 98% zaplnění poskytuje pořád čtení i zápis dle Crystal Mark 1,6GB/s. Takže pokud nedojde na nějaké poloprofi použití je rozhodně lepší než standardní S-ATA řešení. Pokud někdo chce denně přenášet 50GB+ soubory tak musí hledat jinde než v SSD low-endu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az se povede vyrobit flash pameti co udrzi informaci 10+ let tak magneticke plotny definitivne skonci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Flash paměť co udrží data 10+ let není problém vyrobit, je problém ji zaplatit (první SLC SSD těch 10 let daly, do kopru to šlo až postupně s přechodem na menší nm a MLC/TLC/QLC)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už je tu teď řeč o těch SMR, MRD, HAMR a jinejch ptákovinách, tak alza má v akci Seagate Exos 7E8 8TB za 5599,- a světe div se, je to 7200ot. a CMR!! Dle datasheetu tedy "conventional magnetic recording". 5let záruka navrch.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja tam v popise vidím "Pokročilý zápis mezipaměti (2M interní NOR flash)" a to mi zaváňa SMR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skoro začátek
https://www.seagate.com/files/www-content/datasheets/pdfs/exos-7-e8-data...

"Exos 7E8 provides cost-effective, reliable access to unstructured data. Built on field-proven 9th-generation conventionalmagnetic recording (CMR) technology, the Exos 7E8 drive helps to catalyze the datasphere,enabling data center architects and IT professionals to deliver trusted pe..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, čo Seagate myslí pod pojmom "conventional magnetic recording". Ono aj šindelový zápis je klasický magnetický zápis. Problém je, že do klasického 3,5" disku sa zmestí konkrétny, obmedzený počet platní a tie majú určitú hustotu zápisu, ktorú sa klasickým spôsobom (bez zahrievania) už nedarí zvyšovať. A tak nejako vychádza, že buď sa použije súčasné maximum platní s najvyššou hustotou a bude to najdrahší disk a bude sa horšie predávať, alebo znížia napríklad počet platní a použijú šindelový zápis a tým znížia cenu. A toto mám pocit, že sa stalo u následníka WD Gold 8 TB, teda u HC310, lebo rozdiel v nižšej cene o 40 € u HC310 si ináč neviem vysvetliť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oprava, myslel som disk HC320 8 TB, ktorý je lacnejší o 40 € od WD Gold 8 TB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dám vědět odpoledne. Ten disk jsem koupil. Ale myslím že kdyby v tom chtěl Seagate nějak kličkovat, nedodal by za to v závorkách (CMR). Natlačím na něj jedno terra maximálkou co to dá a uvidím. Stejně jsem měl v plánu jeden větší disk koupit pro coldstorage, jen jsem byl ve fázi vybírání něčeho pokud možno bez šindele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

7e8 je CMR, 5e8 je SMR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako dopadlo testovanie?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako teda dopadlo to testovanie Seagate 7e8?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, bude se to hodit. Jak už tady někdo naznačil - bohužel je tu opět doba, kdy je třeba užitečná data z internetu stahovat na lokál, protože na netu už druhý den nemusí být. A taky že někdy nebývají. Dřív se to dělalo kvůli vytáčené lince, tarifu a obsazenému telefonu, dneska kvůli vítězství formy nad obsahem, ziskům mediálních megakorporací (někdy se to uvádí pod krycím názvem "autorská práva") atd...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ať zahodí a zakopou šindele někam hodně hluboko a daleko.
Diskety si to odkroutily, Blu-raye zhasly a i MO se jen blískla a táhla.

Pokud ale nasadí cenu rozumně, tak 100 TB "MO HDD diskety" by se hodili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.