Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

16mm F1.4 DC DN | C, další zvláštnost od Sigmy

Sigma si libuje v objektivech s kombinacemi parametrů, které nikdo jiný nenabízí. Šestnáctka z řady Contemporary, která je určena aparátům s crop faktorem 1,5-2×, tuto definici splňuje beze zbytku…

Sigma přípravy objektivu avizovala už v říjnu, první kousky s bajonetem m4/3 šly do světa v prosinci, řada obchodů ale naskladnila model s bajonetem E pro Sony až nyní, kdy se začínají objevovat i různá preview. Nebude od věci této příležitosti využít a alespoň v krátkosti se na tuto zvláštnost, na níž před Vánoci nebyl čas, podívat.

Objektiv patří do řady Contemporary, což Sigma chápe jako finančně dostupnou řadu pro ty uživatele, kterým je řada Art příliš drahá, ale přesto hledají optiku nezanedbatelně lepší, než nabízejí setové zoomy. Specifikem novinky pak je 16mm ohnisko v kombinaci s vysokou světelností f/1.4.

Prozatím byly ohlášeny a vydány modely pro systémy standardu micro4/3, tedy bezzrcadlovky od Panasonicu a Olympusu (crop 2×) a pro bajonet Sony E (crop 1,5×). Teoreticky nic nebrání existenci verze pro bezzrcadlový bajonet Canon, nebo v budoucnu Sigma (bude-li něco takového vydáno).

Proč Sigma tentokrát cílí na Sony a micro4/3? Je to jednoduché. Na konci roku 2016 při jednom z rozhovorů, který se konal na Tchajwanu přijal CEO společnosti seznam nejžádanějších produktů od zákazníků Sigmy. CEO tehdy prohlásil, že se až na 135mm objektiv neliší od požadavků, které vyslechl v jiných zemích a pokusí se zákazníkům vyjít vstříc. Jak vidíte, zákazníci žádali objektivy pro Sony FE, což tehdy Sigma vyřešila vydáním univerzálního adaptéru. Objektivy pro E-bajonet jsou logickým pokračování tohoto kroku a objektivy pro micro4/3 jsou přímo obsažené v původním výčtu.

Nová šestnáctka se samozřejmě bude co do šířky záběru chovat různě na různých tělech, podle cropu. Byť zatím pro jiné systémy k dispozici není, můžeme si do přehledu zahrnout i efektivní ohnisko, jaké by nabídla na ostatních systémech:

fyzické ohniskoefektivní ohnisko
crop 1,5×crop 1,6×crop 2,0×
Sony
(Sigma)
(Canon)Panasonic
Olympus
16 mm24 mm25,6 mm32 mm

Na bezzrcadlovkách Sony nabídke objektiv efektivně 24mm ohnisko. 24-25 milimetrů je hodnota, která začala být populární v 60. letech. Do té doby se - krom různých exotických a speciálních objektivů - jako běžné nejširší ohnisko objevovalo 28mm. Jenže to především v městské zástavbě, kde ne vždy můžete od foceného objektu odstoupit, bylo v některých situacích příliš těsné. Východoněmecký Zeiss tehdy přišel s Flektogonem 25/4, později západoněmecký nabídl Distagon 25/2.8 a to stačilo na to, aby se většina asijských výrobců začala pokoušet o vlastní pětadvacítky nebo čtyřiadvacítky.

Na systémech společnosti Olympus a Panasonic bude ohnisko odpovídat 32 milimetrům, což je něco na půl cesty mezi tradičními širokoúhlými hodnotami 28mm a 35mm. V praxi může překvapit, že se reálný úhel záběru prakticky nemusí lišit od některých pětatřicítek nebo osmadvacítek. Ony tradiční hodnoty jsou tak zažité, že na ně výrobci rádi a často zaokrouhlují. Nejde přitom o nějaké desetiny, dva milimetry sem nebo tam oproti údaji uvedeném na objektivu bývá vcelku běžná praxe. Pro představu přikládám výřezy ze staršího testu objektivů (především) pro kinofilm, které uvádějí údaj „35mm“:

I když jsou všechny výřez zarovnané plus mínus podle lampy vlevo, je na pravém okraji vidět, jak odlišný úhel záběru ve skutečnosti nabízejí. Zatímco některé jsou ve skutečnosti užší než avizovaných 35 mm a na reklamním poutači je uříznutá i část slova „koupelny“, některé jsou naopak širší a do záběru se vejde i téměř celé slovo „skříně“.

Tuto skutečnost zmiňuji v podstatě proto, že jsem se v jedné diskusi setkal s názorem, že 32mm ohnisko je „divné“. Reálně se mu ale blíží řada tak zvaných 35mm objektivů (jiné mají pro změnu nakročeno na půl cesty ke 40 milimetrům). Někomu o trochu širší záběr může vyhovovat, někomu ne, ale nic divného na něm není.

 16mm F1.4 DC DN | C

30mm F1.4 DC DN | C

diagram
MTF
ohnisko16 mm30 mm
světelnostf/1.4f/1.4
max. clonaf/16f/16
lamel clony99
opt. členů169
opt. skupin137
FLD členů3-
SLD členů2-
asf. členů22
min. ostř. vzdál.25 cm (1:10)30 cm (1:7)
délka72,2 mm64,8 mm
průměr závitu67 mm52 mm

Srovnání s třicítkou, která je primárně zrcadlovková, berte jen jako ilustrační (v této cenové relaci v řadě Contemporary zkrátka Sigma nic bližšího nemá, alespoň zatím). Z porovnání je nicméně vidět, o kolik složitější musí být optická konstrukce, aby při stejné světelnosti a stejném vykreslovaném poli dosáhl téměř 2× širokoúhlejší objektiv srovnatelných optických kvalit: Namísto 9 optických členů došlo na 16 a namísto návrhu, který nevyžadoval žádné „exotické“ materiály musela Sigma sáhnout po 3 FLD členech (alternativa fluoritového skla) a 2 SLD členech (materiál s nízkým rozptylem).

Důsledkem toho je samozřejmě i mohutnější konstrukce s průměrem závitu 67 milimetrů, délkou 72 milimetrů a hmotností 405 gramů.

16mm F1.4 DC DN | C tak nebude objektivem pro každého uživatele daných systémů, ale spíše pro ty fotografy, kteří mají přesnou představu o tom, jakou optiku - která dosud nebyla dostupná - potřebují. Kombinace ohniska, světelnosti, ceny a optické kvality je zkrátka v tomto segmentu unikátní. Objektiv bude vhodný pro horší světelné podmínky nebo tam, kde delší ohniska nedostačují. Nebude se příliš hodit na detail, protože umožňuje zvětšení maximálně 1:10 (tzn. scéna při nejbližším zaostření bude v centimetrech tak široká, kolik milimetrů má na šířku snímač fotoaparátu, tedy asi 17 cm pro micro4/3 a 24 cm pro Sony). Při odcloněném objektivu f/1.4 je samozřejmě třeba počítat s minimální hloubkou ostrosti a preferencí manuálního ostření, které samozřejmě objektiv nabízí na kroužku.

Aktuální česká cena se pohybuje kolem 10 990 Kč včetně DPH.

Tagy: 

Diskuse ke článku 16mm F1.4 DC DN | C, další zvláštnost od Sigmy

Pondělí, 22 Leden 2018 - 13:26 | code | Já to mám na Sony, je pravda že je trochu větší,...
Pondělí, 22 Leden 2018 - 12:47 | xvasek | Trochu škoda těch rozměrů a hmotnosti. Na Sony je...
Pondělí, 22 Leden 2018 - 10:04 | code | Tak tenhle objektiv vypadá fakt dobře, viz...

Zobrazit diskusi