Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nová Sigma 85mm f/1.4 Art převálcovala stotisícový Zeiss Otus

Když před rokem objížděl CEO Sigmy trhy po celém světě a vyzvídal mezi zákazníky, na jaký produkt by se měla Sigma zaměřit, dostal se nový 85mm portréťák na třetí místo. Nyní už je vydaný a povedl se.

Na přelomu roku 2015/2016 jsme vám nabídli překlad rozhovoru s CEO společnosti Sigma, Kazuto Yamaki. Tehdy byl po návštěvě Tchajwanu, odkud si mimo jiné přivezl žebříček produktů, které po něm tamní zákazníci chtěli. Podle jeho slov se až na 135mm objektiv nelišil od přání, která vyslechl v ostatních zemích.

Na prvním místě stály objektivy pro Sony. Toto přání společnost svým zákazníkům splnila vývojem redukce, která podporuje všechny AF režimy, jimiž těla Sony disponují. Během podzimu navíc CEO oznámil, že v plánu jsou i nativní objektivy přímo pro Sony FE bajonet. Dále byl žádán o nový objektiv 24-70mm. V březnu si Sigma nechala konkrétní návrh odpovídající tomuto objektivu patentovat. I žádaná bezzrcadlovka s Foveonem se letos objevila. Varianta s APS-C snímačem je již v prodeji, na variantu s APS-H dojde brzy; vydání bylo potvrzeno před pár dny. Ani žádané rozšíření portfolia objektivů pro m4/3 aparáty nebylo opomenuto, došlo například na Sigma 30mm F1.4 DC DN C, který je opticky na úrovni o 3/4 dražšího Leica Summilux DG 25mm F1.4.

 85mm F1.4 DG HSM Art

85mm F1.4 EX DG HSM

diagramSigma 85 Mm F 1Sigma 85 Mm F 1
MTFSigma 85 Mm F 1Sigma 85 Mm F 1
ohnisko85 mm85 mm
světelnostf/1.4f/1.4
max. clonaf/16f/16
lamel clony99
opt. členů1411
opt. skupin128
SLD členů21
asf. členů11
min. ostř. vzdál.85 cm (1:8,5)85 cm (1:8,6)
délka126,2 mm87,6 mm
průměr závitu86 mm77 mm
cena$1199~$1000
rok uvedení20162010

S přelomem léta a podzimu ohlásila Sigma nový 85mm F1.4 DG HSM Art, před polovinou listopadu došlo k zahájení distribuce, v druhé polovině listopadu se začaly objevovat první recenze. Sice pochvalné, ale velmi stručné. Postupně došlo i na podrobnější testy zahrnující exaktní měření, které potvrdily původní (více-méně subjektivní) závěry. Objektiv kreslí velmi ostře, pro dosažení maximálního rozlišení stačí zaclonit na f/2.8, už při mírném zaclonění je rozlišení v rozích prakticky stejné jako ve středu obrazu, chromatická aberace je ve všech ohledech zkorigovaná lépe než u předchozího modelu a ve většině případů i ve srovnání s konkurenčními produkty, antireflexní úpravy i přes vysoký počet optických členů fungují dobře.

Největším překvapením je ale fakt, že podle recenze webu Lenstip je co do kresby nová Sigma lepší i než Zeiss Otus (Otus APO Planar 1,4/85 T*), který Zeiss ohlásil před dvěma lety. Tento novodobý manuální objektiv se stal portrétní špičkou a svou pozici si udržel - vlastně až dosud. Protože si za tento produkt výrobce naúčtoval v přepočtu přes 100 tisíc Kč a poptávka v této kategorii není nijak extrémní, doplnil později 85mm nabídku i o cenově dostupnější řadu Milvus (Milvus Planar 1,4/85 T*). 

85mm optika Zeissu, zleva: Otus APO Planar, Milvus Planar, Planar
zdroj: VBL

Pokud by vás zajímalo vzájemné srovnání všech tří modelů od Zeissu, mrkněte na odkaz v popisu obrázku, kde najdete test srovnávající myslitelné i nemyslitelné parametry všech tří produktů. Přestože zatím neexistuje takto rozsáhlé srovnání s novou Sigmou, přinejmenším rozlišení srovnávat můžeme:

Jak je patrné z grafu, který připravil lenstip, nová Sigma je od f/1.4 až po f/4 ostřejší než všechny srovnávané produkty, teprve na f/5.6 ji překonává Zeiss Milvus, který je oproti Sigmě i Zeiss Otus zřejmě optimalizovaný spíše pro dosažení maximálního rozlišení po zaclonění (evidentně jeho rozlišení méně degraduje clonění, což by mohlo indikovat tenčí lamely clon, nebo jinou úpravu snižující projevy difrakce).

Sigma 85 Mm F 1Sigma 85 Mm F 1

Rozlišení a chromatická aberace od ephotozine

Lze předpokládat, že Zeiss Otus bude díky APO korekci vykazovat nižší úroveň chromatické aberace, ale i ta už je u nové Sigmy natolik nízká, že nepůjde o extrémní rozdíl. Přestože zatím srovnání dílčích aspektů chybí, lze říct to, že co do rozlišení získala Sigma významný náskok a i kdyby v jiných aspektech dopadla hůře, zůstane opticky ve stejné lize jako Zeiss Otus. Tato liga s sebou ovšem v obou případech nese také hmotnost kolem 1200 gramů, což je zkrátka jedna z daní za optiku této úrovně. Druhou daní je pak cena, která v podání Sigmy zůstala více než 3× příznivější. Zatímco Otus seženete zhruba od 102 tisíc korun, na Sigmu stačí 31 tisíc.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nová Sigma 85mm f/1.4 Art převálcovala stotisícový Zeiss Otus

Středa, 14 Prosinec 2016 - 23:04 | Hana Dusíková | Mám pocit že hodnoty v tabulce jsou proházené,...

Zobrazit diskusi