Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k MTF křivky 14mm objektivu Sigma DP0 Quattro vypadají neskutečně dobře

Wow, to vypada paradne... Mam DP1m a co se tyka opticke kvality tak je to masakr. Samozrejme to ma kvantum neduhu, ale co uz :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Schvalne jestli uz Sigma umi vyrobit fotak co se nerozpadne.

U DP1 se u vsech kusu co jsem videl po case rozpadl objektiv.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" Navrhl jej jako zcela nekompromisní produkt, kde šly rozměry i výrobní náklady stranou." To jsou samozřejmě plky. Objektiv je navrhne a vyzkouší, jestli je nadějný, tak se vyrobí lepší a pokud je stále dobrý, tak začne sériová výroba za pár (desítek) dolarů. Je komické si myslet, že chudák optik poslední kousek chleba věnoval své nevidomé pomocnici na výkrm adoptovaných afričánků :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jste dospěl k celkem zajímavé myšlenkové křivce, která v uvedené větě vůbec není naznačena.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tento produkt určitě není nekompromisní. APS-C je totiž vždy kompromis.
Je směšné uvažovat na bázi neomezených nákladů ve verzi pro amatéry.
Tohle je prostě dobrý produkt pro uživatele, kteří chtějí fotit pevným ohniskem kolem 21mm. Věta, kterou napadám, odráží myšlenku, že se chudák výrobce mohl přetrhnout, aby nabídl nechutně dobrý produkt bez ohledu na cenu. To je prostě čistá lež.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste svoji pozornost neupíral pouze ke snaze vyvrátit za každou cenu moje tvrzení a všiml si kontextu, neuniklo by vám, že v citované větě je řeč o objektivu, nikoli o snímači. Je (slušně řečeno) zvláštní kritizovat, že pro APS-C snímač vyvinul výrobce APS-C objektiv. Ono jaksi nemá smysl vyvíjet pro APS-C snímač full-framový objektiv, uživateli to nic nedá. Tedy krom vyšší hmotnosti výsledného aparátu :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že dá - nižší vinětaci a vyšší ostrost v rozích! I když toto Sony bude brzy řešit kulově prohnutými snímači :-)

(projekce paprsku odraženého světla ob objektu jde vždy přes ohnisko čočky a opisuje kulový tvar za obbjektivem, rovný snímač jak prkno je kompromis. U velkého FF snímače je do krajů dále a proto jsou vyšší nároky na optiku. Dříve byly i první plátna k dataprojetorům prohnutá!!! kulově - čučel jsem na to v Brně na Technetu jako puk s povzdechem, že to bych doma na stěně tedy nechtěl..., až digikorekce ostrosti směrem ke kraji u moderních dataprojektorů toto odstranila a dá se promítat na rovnou stěnu s dokonalou ostrostí i v krajích obrazu :-). Data projektory proto, že až ty měly vysoké rozlišení proti promítačkám a projekci jen filmu, kde to divák ani nepostřehne soustředíc se spíše na děj spíše uprostřed obrazu..., a drobný text plochy windows by byl velmi neostrý až nečitelný v rozích)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by velikost vykreslovaného pole byla tím, co primárně ovlivňuje vinětaci. Například retrofokální návrh pro APS-C snímač bude na APS-C snímači vinětovat méně než světelný kinofilmový full-frame objektiv postavený na bázi rozšířeného tripletu z počátku minulého století (Sonnar, Ernostar).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" Sony bude brzy řešit kulově prohnutými snímači" - CMOS snímač je čip vyráběný z rovného plátku monokrystalu polovodiče, a pokud vím tak neexistuje technologie jak ho udělat kulový či nějak významněji prohnutý. Možná za 30 až 50 let až budou Grafeny a spol ...

"(projekce paprsku odraženého světla ob objektu jde vždy přes ohnisko čočky a opisuje kulový tvar za obbjektivem" - Proto se asi používá objektiv na místo čočky. Objektiv má právě za úkol aby paprsky promítané za objektiv byly zaostřeny na rovinu.

"Dříve byly i první plátna k dataprojetorům prohnutá!!! kulově" - dneska jsou prohnuté i televize.

"až digikorekce ostrosti směrem ke kraji u moderních dataprojektorů toto odstranila a dá se promítat na rovnou stěnu s dokonalou ostrostí i v krajích obrazu" - tohle je podle mně úplná blbost. Objektiv který je digitálně korigován u kraje? Vy jste k nám přišel ze vzdálené budoucnosti !!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Thomas Needle: "pokud vím tak neexistuje technologie jak ho udělat kulový či nějak významněji prohnutý. Možná za 30 až 50 let až budou Grafeny a spol ..."

Mýlíš se! SONY jej dokonce již má!: http://digiarena.e15.cz/sony-ma-zakriveny-snimac-pro-digitaly
redaktoři Diit.cz doufám prominou za link na konkurenční web :-( , dělám to nezištně pouze jako fanda a jako argument.

Objektiv to nedokáže korigovat ideálně - to je tam taky pojednané ;-)

Blbost co??? Já tam byl kdysi kdy ještě a mnohý levnější dataprojektor potřeboval zakřivené "plátno" :-( Asi málo pamatujete??? :-( Korekce je u dataprojektorů digitální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Data projektor co vyzaduje zakrivane platno jsem v zivote nevidel, a to je prodavame uz skoro 20 let :-)

Proc by ho mel potrebovat? Promitat ostry obraz plocheho zdroje umi i filmovy projektor z konce 19. stoleti. Vsechno krasne citelne az do rohu.

Navic nejak netusim, jak by digitalni korekce objektivu mela fungovat :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pamatujete stále máo! A opakuji, nepléct s filmovým projektorem, na hrubém filmu poznáte kulový..., oproti DATA!!!projektoru s Windowsama! (s drobnou ostrou grafikou i drobným textem!) To jen váš osobní mylný dojem, že je vše ostré i v rozích :-)) ... Na mazanici teho moc nepoznáte...

Ale i filmové projektory, nejsouli čtvercové jen 4:3 ale dokonce 24:9, potřebují prohnuté plátno ;-) Viz např: http://www.centrumpanorama.cz/gallery/16/platno_450px.jpg

I moderní snímače (CMOS) SONY již vyvinula bude dělat již jen prohnuté, či přesněji - ideální a tedy kulové! Neb i čočka oka a sítnice, na kterou se také defacto obraz promítá!!!, je kulová :-) Pročpak asi? No, že by fyzikální zákony!? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čočka oka je jednoduchá dynamická optická soustava, proto sítnice je pro tuto soustavu ideálně optimalizovaná. Optické soustavy pro plochu jsou zase optimalizované tak, aby všechny paprsky směřovaly na rovinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ODSakDebí*ku. Složitý objektiv dokáže rovinu korigovat ideálně. Smysl zakřiveného snímače bude v možnosti vytvářet optické soustavy jednodušší a odlehčené. Nic víc a nic míň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Projekce paprsku odraženého světla ob objektu jde vždy přes ohnisko čočky a opisuje kulový tvar za obbjektivem". Ale to jsme se nasmáli. Spíše rozumbrado víš kulové o optice. Koukni se na MTF a jestli nevidíš rozlišení u kraje snímače a tedy korekci objektivu pro rovinu snímače, zkus dát opáčko ze základů optických soustav z fyziky základní školy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.