Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma ohlásila 11 objektivů pro L-bajonet a adaptér na SA/EF

Uteklo právě pět měsíců od avizování podpory Leica L-bajonetu a máme tu odhalení první várky objektivů, které pro tento systém Sigma připravila…

Protože Sigma od těla SD1 nevydala žádný produkt se zrcadlem a nastavila čistě bezzrcadlový směr, musely chtě nechtě následovat i další změny, které jsou logickým důsledkem takového rozhodnutí. Za přechodový produkt na straně těl lze považovat SD Quattro a SD Quattro H. Oba modely jsou sice bezzrcadlové, ale oba jsou vybavené ještě klasickým Sigma SA bajonetem, jehož vzdálenost do snímače byla dimenzovaná tak, aby byla dost velká pro umístění zrcadla mezi snímač a bajonet.

Další těla - podle loňského ohlášení má jít mj. o první full-frame Foveon - již nebudou vybavena bajonetem SA. Ten nahradí bajonet L společnosti Leica. Sigmu zaujal nejen proto, že je navržený pro bezzrcadlová řešení, tedy umístěn blíže snímači, ale z důvodů celkově vyváženého konceptu. Je blíže snímači, ale ne tak blízko, jako některé další bezzrcadlové bajonety, u který se dá při neopatrné manipulaci s objektivem snadno poškodit snímač. Podporuje full-frame snímače a objektivy, ale jeho průměr není větší, než je nezbytně nutné, takže na tělu nezabírá zbytečný prostor.

Nový bajonet si však žádá i objektivy. Podobně, jako lze na těla SD Quattro a SD Quattro H nahlížet jako na aparáty přechodové éry, tak lze i na ohlášené objektivy pro L bajonet nahlížet jako na přechodové. Není samozřejmě možné za pět měsíců vyvinout kompletně novou optiku pro 11 špičkových objektivů a projít celým procesem, který předchází výrobě a následně i výrobou samotnou. V souladu s očekáváním tedy první řada objektivů vychází ze stávající optiky řady Art a mění konstrukci - mechanické prvky, elektronické prvky, upravuje pohon a samozřejmě samotný bajonet. To vše má samozřejmě vliv i na celkový vzhled objektivů, které jsou v důsledku této úpravy více protáhlé. Seznam cituji tak, jak jej zveřejnila Sigma:

  • Sigma 14mm F1.8 DG HSM Art ($1,599.00) – World’s First and Only Full-Frame F1.8 Ultra-Wide-Angle
  • Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art ($899.00) – Bright & Sharp Wide-Angle
  • Sigma 24mm F1.4 DG HSM Art ($849.00) – Front Filter Compatible, Fast-Aperture Wide-Angle
  • Sigma 28mm F1.4 DG HSM Art ($1,399.00) – Best in Class Performance
  • Sigma 35mm F1.4 DG HSM Art ($899.00) – Groundbreaking Flagship Wide-Angle
  • Sigma 40mm F1.4 DG HSM Art ($1,399.00) – Beyond Art Series Performance
  • Sigma 50mm F1.4 DG HSM Art ($949.00) – Redesigned for High Megapixel DSLRs
  • Sigma 70mm F2.8 DG Macro Art ($569.00) – First Macro to Join the Art Line
  • Sigma 85mm F1.4 DG HSM Art ($1,199.00) – Award-Winning Ultimate Portrait Lens
  • Sigma 105mm F1.4 DG HSM Art ($1,599.00) – The “Bokeh Master”
  • Sigma 135mm F1.5 DG HSM Art ($1,399.00) – Award-Winning Prime with Reach

Kromě toho chystá Sigma i redukci pro SA/EF objektivy (MC-21), s níž lze stávající modely Sigmy používat na tělech s bajonetem L. Podporovány jsou všechny režimy s výjimkou kontinuálního ostření. Do vydání budou nejspíš podporovány téměř všechny full-frame objektivy řady ART (i zoomů), řada modelů Sports a zmíněno bylo zatím i šest objektivů pro APS-C snímače, které bude možné používat s funkcí auto-crop podporovanou příslušnými těly. Cenu a dostupnost ještě Sigma upřesní.

Tagy: 

Diskuse ke článku Sigma ohlásila 11 objektivů pro L-bajonet a adaptér na SA/EF

Neděle, 3 Březen 2019 - 22:38 | peve78 | i tak dost dobrý....těším se na full frame tělo

Zobrazit diskusi