Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intenzivní modrou starých Foveonových zrcadlovek si užijí i majitelé nových modelů

fov classic blue
A nejen to. Sigma přišla s novou verzí svého softwaru na zpracování Foveonových RAWů, která přináší navíc i podporu pro redukci dalších forem chromatické aberace známé jako „purple fringe“…

Sigma před několika týdny uvedla verzi softwaru Photo Pro (SPP) 5.4 a nyní ji aktualizuje na 5.4.1, která řeší některé nepříjemné bugy komplikující práci na vícejádrových procesorech. Podstatná je ale podpora tří novinek: Majitelé všech nových těl s snímačem Foveon „Merrill“ mohou nyní převést RAWy do barevného režimu starých těl jako SD9 či SD10, které byly známé extrémní intenzitou modré a na druhé straně až zářícími odstíny žluté.

Toto specifické barevné podání jedna skupina uživatelů milovala, druhá nenáviděla, nicméně až dosud zůstalo doménou těchto dvou muzejních kousků. Nyní si i majitelé poslední generace Sigmí fototechniky mohou tyto barvy dopřát, pokud jako „Color Mode“ vyberou možnost „FOV Classic Blue“. Ukázka je spíše ilustrační, nepodařilo se nám rychle sehnat vhodnější RAW s nějakou typickou krajinkou (vzhledem k velikosti kolem 45 MB na RAW se jich online příliš mnoho neválí :-).

SDIM1547nSDIM1547f
Vlevo barevný profil „Neutral“, vpravo „FOV Classic Blue“
autor snímku: Roland Karlsson

Druhá vlastnost, která přišla s řadou SPP 5.4.x, je redukce jevů známých jako „Purple Fringe“ a „Green Fringe“. Jde o specifické formy chromatické aberace, kdy je rovina ostrosti pro některé barevné kanály posunutá oproti rovině jiných barevných kanálů. Zatímco jeden barevný kanál (např. zelený) je zaostřený, červený s modrým jsou mimo hloubku ostrosti, tudíž rozplyzlé, což dává vzniknout tlustým fialovým lemům kolem kontrastních objektů. Nová verze umí tento jev potlačit - je však třeba ručního nastavení.

Sigma Photo Pro 5.4.1

Třetí zásadní novinka, která stojí za zmínku, se rovněž týká poslední generace snímačů. Nabízí kontrolu nad specifickou formou šumu zvanou „Banding Noise“ - cílem je zajistit, aby na jemných barevných přechodech (například odstíny oblohy) nedocházelo ke skokům mezi jednotlivými odstíny, ale aby byly plynulé.

V podstatě všechny popsané novinky byly do SPP integrovány na žádost uživatelů. Nový CEO Sigmy Kazuto Yamaki, který implementaci těchto funkcí svým zákazníkům nabídl, je proto v komunitě stále populárnější - připomeňme jeho první kroky v pozici šéfa Sigmy, jakými bylo razantní snížení ceny zrcadlovky SD1 a následná kompenzace těch, kteří za ni nekřesťanské peníze již dali.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Intenzivní modrou starých Foveonových zrcadlovek si užijí i majitelé nových modelů

Čtvrtek, 22 Listopad 2012 - 12:08 | jm1 | Zdalipak patří mezi podporované OS i Win 8? :-D...

Zobrazit diskusi