Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma zveřejnila cenu 105mm F1.4 DG HSM Art Bokeh Master

Sigma ohlásila datum dostupnosti a cenu nového objektivu 105mm F1.4 DG HSM Art Bokeh Master i 70mm F2.8 DG Macro Art…

Přípravu obou novinek společnost avizovala koncem zimy; nyní se pomalu blíží jejich dostupnost. Pokud jde o supersvětelný teleobjektiv 105mm F1.4 DG HSM Art nazývaný Bokeh Master, plánuje výrobce zahájení distribuce koncem června, takže lze očekávat zveřejnění prvních uživatelských snímků a zkušeností zhruba za měsíc. Oficiální doporučená cena byla stanovena na $1600. Srovnávat můžeme s Nikon AF-S Nikkor 105mm F1.4E ED, jehož aktuální cena se pohybuje kolem $2200.

Sigma tedy bude o více než čtvrtinu levnější. Druhou výhodou novinky je podpora širšího spektra bajonetů - krom Nikonu také Canon, Sigma a Sony-E. Třetím bonusem pak optický výkon, který bude podle MTF křivek o něco lepší než u objektivu společnosti Nikon (konkrétní rozdíly a subjektivní aspekty ukážou až recenze). Nevýhoda Sigmy oproti Nikonu pak spočívá ve vyšších rozměrech a hmotnosti.

MTF křivky objektivů 105 / 1.4 - vlevo Nikon, vpravo Sigma

Druhým produktem, o kterém byla řeč, je nová Sigma 70mm F2.8 DG Macro Art, která nahradí poměrně známou a rozšířenou Sigmu 70mm F2.8 EX DG Macro. Nové Macro prakticky nemění základní parametry jako světelnost, maximální zvětšení, počet lamel clony; inovace proběhla přibližně v rámci původních rozměrů a hmotnosti. Hlavní devizou novinky je proto vyšší rozlišení v celém obrazovém poli, nejvíc pak v rozích. Dále pak tišší a rychlejší automatické ostření. Podrobné srovnání najdete v únorovém článku:

Oficiální doporučená cena je stanovena na $569. Distribuce bude zahájena do konce května a v první vlně nabídka zahrne variantu s Canon a Sigma bajonetem, později přijde i Sony-E. Oba objektivy, tedy jak nová stopětka tak nová sedmdesátka budou kompatibilní s tzv. Canon Lens Aberration Correction function.

Tagy: 
Zdroje: 

Sigma

Diskuse ke článku Sigma zveřejnila cenu 105mm F1.4 DG HSM Art Bokeh Master

Žádné komentáře.