Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sigma inovovala legendární Macro 70mm f/2.8, přináší nové optické materiály

Makro sedmdesátka od Sigmy patří asi k nejstarším produktům, které společnost dosud vyráběla a prodávala, a které opticky stále patřily k vynikajícím. Nová verze z řady Art ale bude lepší…

Novodobá historie fotooptiky Sigma by se dala rozdělit na tři éry. Ta nejstarší začala prvními objektivy pro digitální fototechniku. Společnosti se tehdy podařilo zaujmout několika nezvyklými, ale praktickými produkty jako byla 30mm f/1.4 pro APS-C, 10-20mm f/4-5.6 pro APS-C a tak dále. Díky nim si získala určitý okruh zákazníků a pozornost médií. I když šlo o slušné produkty s ohledem na cenu, prvotní za této éry byla cena. Nabídnout levnější alternativu ke značkové optice Canon a Nikon. I když se tu a tam Sigmě podařilo opticky překonat nějaký konkurenční produkt, nebyly rozdíly velké a záhy je setřela aktualizace konkurenční nabídky.

Sigma 70mm f/2.8 DG EX Macro z roku 2006

Druhou éru bychom mohli dát do souvislosti s produkty jako byly první 50mm f/1.4, 85mm f/1.4 nebo 8-16/4.5-5.6. Tyto objektivy už si kladly za cíl atakovat pozice nejvyšších produktových řad Canonu a Nikonu, jejichž optické vlastnosti zvládaly v průměru vyrovnat, ale pro mnoho fotografů šlo stále jen o levnější alternativu. Nicméně díky světelnému záklaďáku a světelnému portréťáku, které jsou tradičně základem nabídky významných výrobců fotooptiky, se Sigma zařadila po jejich bok.

Třetí, současná éra, začala novým rozdělením produktů na Art / Sports / Contemporary a prvních do nich spadajících modelů. Cílem Sigmy už nebyla jen levnější alternativa, ale nabídka kvalitnější optiky oproti top řadám Canonu a Nikonu a zároveň dorovnání nebo překonání nové nabídky Zeissu. Ovšem za „normální“ ceny.

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art

Tento kontext stojí za připomenutí proto, že existoval jeden objektiv vyvinutý a vydaný za první éry, který se ovšem v opticky nezměněné podobě prodával po všechny tyto tři éry a doposud jeho uživatelské recenze hodnotily optické vlastnosti velmi kladně. Byl jím Sigma 70mm f/2.8 EX DG Macro. Sedmdesátka dostala řadu ocenění nejen v dobových recenzích, ale i od nezávislých organizací. Kupříkladu „EISA best product 2007-2008“ nebo „TIPA Best Expert Lens 2007“. Když je řeč o letopočtech, bylo by asi slušné zmínit, že k uvedení objektivu došlo v létě 2006 a dostupnosti prvních kusů v listopadu téhož roku. Je tedy řeč o zhruba 11,5 roku starém produktu, který vydržel zhruba 11 let na trhu. Aktuálně už ho Sigma zařadila do kategorie „discontinued“ a sehnat ho lze (mimo bazary) už jen v pár kamenných fotoprodejnách, které si drží vlastní skládek.

Ukázky výstupů z nového objektivu, pro plné rozlišení klikněte sem a potom tam

Po více než dekádě se tedy sedmdesátka dočkala renovace. Krom nového ostření (které bylo u původní verze na současné poměry pomalé a hlučné) Sigma přistoupila i k nové optice. Co asi překvapí nejvíce, je u Sigmy téměř nevídaný jev a to zmenšení a odlehčení. Přes to, že optická soustava nabobtnala o třetinu - a pravda, má to mírný dopad na délku objektivu - hmotnost i průměr objektivu klesly. Klesl dokonce i průměr filtrového závitu a to opravdu výrazně - z 62 na 49 mm.

 70mm F2.8 DG Macro | A

70mm F2.8 EX DG Macro

diagram
MTF
ohnisko70 mm70 mm
světelnostf/2,8f/2,8
max. clonaf/22f/22
lamel clony9
(kulaté)
9
opt. členů1310
opt. skupin109
FLD členů2-
SLD členů23
asf. členů2-
spec. členů1-
min. ostř. vzdál.25,8 cm (1:1)25,7 cm (1:1)
délka105,8 mm95 mm
průměr70,8 mm76,4 mm
hmotnost515 g525 g
průměr závitu49 mm62 mm

Optický diagram tentokrát vyžaduje komentář, protože je situace složitější, než vypadá z výpisu v tabulce, i než vypadá z grafického znázornění. Použité jsou dva FLD členy (materiál podobný fluoritovému sklu s nízkou disperzí) a dále dva SLD členy (special low dispersion). Jeden z SLD členů je navíc broušen asfericky (takže - ač výpis uvádí dva SLD a dva asferické členy, dohromady jde o tři čočky). Optický blok je zakončen druhým asferickým členem. Navíc, co grafické schéma neuvádí, je použitý jeden speciální člen, který Sigma popisuje jako „element with a high rate of anomalous partial dispersion and a high index of refraction“, tedy jako čočku s vysokou anomální částečnou disperzí (spektrálním rozkladem) a vysokým indexem lomu. Bližší informace o tomto materiálu známé nejsou, může jít o nějakou novinkou vyvinutou ve spolupráci se společností Hoya (jako bylo FLD sklo) nebo jiným japonským partnerem.

Ukázková fotografie, pro plné rozlišení klikněte tudle

MTF křivky jsou velmi pěkné, Sigma slibuje i nízkou axiální chromatickou aberaci (ukázkové snímky tomu odpovídají, mnohé apochromaticky korigované objektivy se mohou jít stydět). Geometrie u těchto ohnisek rovněž nebývá problém, bokeh při nižším clonění vypadá vcelku epesně, takže to na žádný průšvih nevypadá. Stejně jako u nové světelné stopětky si ale budeme muset počkat na ceny a naskladnění.

Závěrem ještě jedna ukázka, kterou ale Sigma neuvedla do zveřejněného výběru. Důvod může být ten, že duhový rozklad světla procházejícího sklem vázičky (vlevo dole) by někdo mohl mylně považovat za chromatickou aberaci objektivu. Pro plné rozlišení rozklikněte tadydlenc.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Sigma inovovala legendární Macro 70mm f/2.8, přináší nové optické materiály

Čtvrtek, 1 Březen 2018 - 12:25 | Ti Bi | Máte pravdu, že sedmdesátka byla výjimečná. Dobré...

Zobrazit diskusi