Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Silverstone Strider Essential Series 600 W: aktualizovaný základ

Aby zdroj neprošel díky masivnímu zvlnění výstupního napětí - to tu už dlouho nebylo. Prostě norma ATX stanoví 50mV max. a to i na 12V větvi, takže pokud to jde přes... tak je to šmejd, co se nemá ani prodávat, natož aby si to někdo dal do kejsy...

Je to docela škoda, zpracování bylo (až na to pájedlo) na velice slušné, až nadstandardní úrovni. Kdepak asi "soudruzi z NDR" udělali chybu? Už jsme viděli i podobně mizerně (ok, tak zlé to nebylo...) osazené zdroje podávat výborné výkony, co se zvlnění týče...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Chybu udělali v úvaze, že stačí černá barva plechu a relativně renomované logo. Pajšl byl naopak seřezán v nákladech na totální minimum.

A zrovna u >600W "svářeček" se dost často předpokládá, že budou napájet žravé sestavy (záměrně opomíjím situaci, kdy si blbeček myslí, že 350W noname PSU utáhne herní PC), které budou mít problém se stabilitou a i hrozí přetížení a případný skon zdroje. V tomto ohledu je absence/nedostatečnost ochrany doslova zločin.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Na +12/-12 V je to 120 mV.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"Kondenzátor který pak nabíjí je Teapo LH 330 μF/400 V se životností jen 2000 hodin při 85 °C. Tady je snad všechno špatně (malá kapacita, nízké nominální napětí, nízká katalogová životnost při nízké teplotě a ještě je to čínský humus), za to půl bodu dolů."

Prosím o vysvětlení proč je podle autora kapacita kondenzátoru nedostatečná. Domnívám se totiž, že nechápe princip PFC a tento nesmysl se objevuje snad ve všech recenzích zdrojů.

Nenašel jsem napětí, na kterém pracuje tento kondenzátor a proto by mě zajímalo proč je nominální napětí kondenzátoru považováno za nízké.

Autorovi by se asi taky nelíbilo kdybych shrnul recenzi slovy: "tady je snad všechno špatně" a nenapsal proč. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Boost zpravidla dává 380-390 V, proto 400 V je moc blízko a trpí tím životnost, která je už podle katalogu zoufale nízká.

Norma specifikuje rovněž minimální čas pro překlenutí výpadků (16 ms) bez vypadnutí sekundáru ze specifikace, což tak třetina zdrojů vůbec nedává, viz např. http://www.techpowerup.com/reviews/Seasonic/SS-1050XM2/5.html.

Já budu mít aparaturu konečně ve výrobě, je docela problém najít někoho spolehlivýho, kdo takovou frckozakázku veme, ale o amatéry z FELu zase nemám zájem, eště mi odpálí oscilo…snad v prvním čtvrtletí to bude.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Domníval jsem se, že se recenzuje konkrétní zdroj a né nějaký "zpravidla".
(Lidé mají průměrné IQ100 a přesto bych si nedovolil Vás na základě toho kritizovat.)

Zřejmě mám špatnou představu o funkci PFC a Váš ukázkový výpočet kondenzátoru by mi velmi pomohl. Já hlupák se totiž domnívám, že kondenzátor má úplně jinou funkci:-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, někdy to bylo i 400 V, pak se to ustálilo něco pod, aby tam mohli rvát 400V kondenzátory a neexplodovalo to hned. Každopádně měřit to u každýho zdroje za chodu nebudu, je to životu nebezpečná sranda, stačí, že to musím dělat občas u nefunkčních zdrojů (kde už o nic nejde), pak nebudu za chodu hrabat do vzorku, který mám zapůjčen.

Druhé polovině nerozumím.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně nevíte jakým napětím je ten kondezátor namáhán, ale víte že je to špatně...

Čemu nerozumíte?
Když krizujete nějakou konkrétní kapacitu kondenzátoru jako nedostatečnou je logické očekávat, že víte jaká by tam měla být. Stačí tento výpočet hodit do diskuze.

Určitě by i jiné čtenáře zajímalo jak moc se liší použitá kapacita od potřebné...

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Je to v intervalu 380-390 V, oba okraje jsou špatně, přesná hodnota je zcela irelevantní. Pokud chcete, zastavte se, můžete se v tom hrabat na valstní riziko. Když vás to zabije, aspoň bude klid na práci.

Ani přibližní výpočet není možný, je tam příliš mnoho neznámých, jedná se o intuitivní odhad. Velmi často to vypadá, že výrobce to dělá stejně, nebo si to možná i spočítá, ale kašle na normu a dá tam něco menšího. Nakonec, kdo to dokáže změřit, pár redakcí na světě, že? Ty za to navíc nevyřazují, jen dají půl bodu dolů když je to fakt hodně mimo. Takže šance je u toho chytit je poměrně malá.

Dříve bylo dobrým pravidlem (a fungovalo to v pořádku bez problémů) dát kapacitu v uF odpovídající výstupnímu výkonu ve W. Sice se vylepšuje účinnost spínání a celých zdrojů, ale rozhodně se nezlepšila o 40 % (to už by bylo asi přes 100 %), tudíž snížit kapacitu o 40 % je zcela očividně mimo, zvlášť za předpokladu, že se tam dá něco takového, co tam je. Už se ke mě začíná poslední dobou dostávat až podezřele moc informací o případech, kdy se ten vstupní kondenzátor nafouknul a ne vždycky se to obešlo bez odpálení primáru. Takže na tohle demagogický blábolení o tom, že když to není na papíře a třikrát potvrzený úředníkem, tak to neexistuje, vám akorát z vysoka, protože tohle je případ „veřejné tajemství“.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

"přesná hodnota je zcela irelevantní. Pokud chcete, zastavte se, můžete se v tom hrabat na valstní riziko. Když vás to zabije, aspoň bude klid na práci."

Pokud je přesná hodota irrelevantní, proč ji kritizujete (v článku uvedená 400V)?
(Co když je výstup PFC pouze 350V?)
Kdybych dělal práci za každého vohnouta co se ji snaží vojebat nedělám nic jiného.(Máte tento výraz rád, že?:-)

.

"Ani přibližní výpočet není možný, je tam příliš mnoho neznámých, jedná se o intuitivní odhad."
Nemožný výpočet - zadejte mi:
Minimální vstupní napětí zdroje
výstupní napětí PFC
spínací frekvenci
"požadované zvlnění"

a já Vám ten nemožný výpočet vypočítám.... Nebo si to do toho formuláře na netu dejte sám - zvládnete to?

.

"Nakonec, kdo to dokáže změřit, pár redakcí na světě, že?"
Ano chápu změřit stejnosměrné napětí do 400V je velmi složité...

.

"Takže na tohle demagogický blábolení o tom, že když to není na papíře a třikrát potvrzený úředníkem, tak to neexistuje, vám akorát z vysoka, protože tohle je případ „veřejné tajemství“."
Když je to veřejné tak to zveřejněte. O nic jiného Vás celou dobu neprosím...
Když vám dojdou znalosti a okecávky, tak vytáhnete úředníky. Fyzikální zákony fungují i bez úředníků, státu i vlády. Na ně to tentokrát nehodíte(ale máte bod za pokus ze zoufalství).

Předstíráte, že nechápete o co mi jde a proto se vždy chytnete nějakého slova a zaútočíte.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jde mi o to, že každý vohnout ví, jak by co mělo být, protože se to tak kdysi dělalo. Ale doba jde dál a tak jako se mění spousta jiných věcí i s PFC to funguje trošku jinak. "Očekával" jsem technickou recenzi, ale dostal jsem snůžku zoufalých výkřiků do tmy.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
.

P.S. Domnívám se, že obvod PFC není nijak složitý a jeho pochopení byste mohl zvládnout jen na základě pár úvah bez větších znalostí elektroniky.
Ne, opravdu se nejedná o "generátor špiček".

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Napeti je dano jako maximalni hodnota periody stridaveho proudu, coz je odmocnima ze 2 * stridave napeti. Coz je nejakych 340V (pocitam s tim, ze misto 230 muze byt dle normy v zasuvce az 240 V).
340V je sice celkem v pohode pod 400V, ale problem je, ze v siti dochazi k ruznym prepetim, diky zapinani/vypinani spotrebicu s indukcni zatezi - napr vsechny motory (vrtacka, vysabac, kompresor lednicky) - tyto spotrebice kratkodobe pousteji do site stovky voltu prepeti.
To se sice ma zastavit prepetova ochrana, ale ve zdrojich neni 100% ucinna - a malokdo ma doma zasuvky nebo prodluzovacky z poradnou prepetovou ochranou.

Pak takovy kondenzator celkem rychle odejde. Navic je otazka, zda takovy levny cinsky kondenzator skutecne dlouhodobe vydrzi tu jmenovitou hodnotu 400V.

Ja z praxe doporucuji dat prepetovou ochranu vsude, kde se pouzivaji spinane zdroje (coz je dneska kazda elektronika, vcetne nabijecek mobilu apod) - idealne tedy rovnou do zasuvek ve zdi. Nebo aspon tam, kde je nejdrazzi elektronika (TV, PC, notebooky). Tim dojde k vyznamnemu prodlouzeni zivotnosti zdroju (i snizeni nebezpeci pozaru kvuli vyhoreni nejakeho zdroje).
Me kdysi odchazely zdroje v PC co 1-2 roky. Pak jsem poridil prepetovku a zdroj uz vydrzel celou moralni zivotnost pocitace bez problemu.

Jestli je kapacita kondenzatoru v poradku nedokazu posoudit - o spinanych zdrojich vim celkem prd (ucil jsem se jeste klasicke zdroje s masivnim transformatorem a pak uz se oboru nevenoval).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To platí pro zdroje s pasivním/bez PFC. Boost zvyšuje napětí někam na 380-390 V a navíc se jedná o vysokofrekvenční (zde těch 67,5 kHz) špičkovou zátěž, protože principem činnosti je tvorba špiček na velké tlumivce, přičemž výkonová dioda pak propouští jen špičky správným směrem a blokuje ty záporné.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm tak tech 380-390V je uz sakra blizko te jmenovite hodnote 400V. Sice by kondik mel mit od vyrobce aspon 10% rezervu (aspon pred lety se to tvrdilo), ale za prve se musi katovat kosty a taky kdovi jak je na tom ten Cinan s dodrzovanim norem - viz http://s21.postimg.org/97y5t9buv/china_capacitor.jpg (aneb jak z 35V kondenzatoru udelat 50V)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

My jsme vždycky kondenzátory napěťově ve zdroji dimenzovali o 1/3 víc, než co mohlo se podle výpočtu vyskytnout. A vůbec všechny součástky ve zdroji, neboť ve fabrikách se vyskytovaly špičky i v řádech kV.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To je prave takova ta dobra elektrikarska praxe, aby to dlouho vydrzelo.

Ale pak prijde nejaky manazer a rekne, ze na kondenzatoru s rezervou 5% misto 30% usetri 2 Kc a to uz se u statisicove serie vyplati, ne? Nemluve o tom, ze ta spotrebka po 2 letech odejde a spotrebitel bude muset koupit cely novy zdroj (to samo kazi opravari typu Behemot, ale tech zase neni tolik :-) )

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, u nás je to přesně naopak. Já jsem dostal od vedení v podstatě zákaz do návrhu vůbec používat elektrolyty. Tedy úplně vždy to nejde, tak se dává to nejlepší, co lze koupit. Ale spotřebka to fakt není a ceny jsou trochu někde jinde.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No, tak vám nevim že by to bylo tak extra drahý. Tak třeba podřadný shitana/samwhy 1000/16 D8 stojí v GESu 4,5. Já mám Chemi-Cony už katalogově někde jinde za 5,01. Kde je to tak drahý?

Chemi-Cony KXJ 150/400 tam maj za 119 korun. Já za 68,57.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Minimální zátěž jsem musel navýšit, jelikož nový kontrolér neustále cykloval ...". Mozna by stacilo pripojit na watmetr spolecne s merenym zdrojem nejakou odporovou zatez se znamou spotrebou (zarovka) a pak ji jednoduse odecist.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, ono to přeskakovalo mezi nějakými hodnotami s rozdílem asi 30 W, tzn. mezi tím, kdy PFC jelo, a kdy nejelo (a tam wattmetr skrz distorzi měřil nesmysly že by vycházela 100%+ účinnost).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Docela mě mrzí, že jste nepřišli s tímto článkem dříve, protože jsem v té době už zdroj vlastnil. Tento článek mi nedal spát a rozhodl jsem se počítač otevřít a zkontrolovat si zdroj. Zatím vše běhá v pohodě, teploty jsou mírně větší, ale i při spuštěné AC: Unity se zdá, že zdroj zvládá. Pro jistotu jsem si projel uživatelské recenze a vypadá to, že je to kus od kusu, záleží co kdo chytne. No každopádně už teď své koupě lituju a měl jsem šáhnout po 300 dražším Seasonicu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.