Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SiSoft otestoval Ryzen 9 7950X, udělil hodnocení 10 z 10

Vyzdvihovať 14nm Rocket Lake keď sa Nám to hodí lebo AVX-512 to je zaujímavá zmena paradigmy :-)))

Tomu 14nm Rocket Lake - Cypress Cove, (10nm Ice Lake - Sunny Core či 10nm Tiger Lake - Willow Cove a Skylake-X nehovoriac) bolo / je / a bude AVX-512 asi tak len na tú Sandru od Sisoftu :-) Ostatne pre to isté bude aj pre Ryzen 7000 - Zen 4.

IMHO Linus Torvalds to zhodnotil epicky
https://diit.cz/clanek/torvalds-avx-512-zemre-bolestivou-smrti-koduri-al...

P.S. somzejme gratulujem Ryzenu 9 7950X k zaslúženej 10 z 10 v Sisoft Sandra.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A co si přečíst ten zdrojový článek?
Chápu při změnách paradigma na to není čas.

Nesnáším když někdo vkládá anglické texty ale musím:
By disabling/not-using AVX512 it is possible to reduce turbo power and thus make Zen4 more power efficient similar to Intel’s previous AVX512-enabled CPUs.

Čím se potvrzují moje domněnky o AVX512:
V podání intelu to je selhání tal velké že ho i Linus ohodnotit.
V podání AMD to přinese větší spotřebu. Ale AMD nemusí snížit takty protože zvedla TDP.
Větší TDP se použije jen při AVX512 zátěži.
Takže zatím co u intelu se nikdo nehrnul do AVX512 protože to nemělo smysl. S příchodem Ryzen 7000 se tato paradigma mění protože s AVX512 je možné vytěžit maximum z potenciálu CPU.

No a než dorazí aplikace podporující AVX512, tak si budeme užívat kultivovaného chodu Ryzen 7000

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Výsledky Ryzen 9 7950X za použití 280mm AIO vodníka

"Na desce ASRock se povedlo dosáhnout 5,4 GHz a byl použit benchmark Cinebench R23. Výsledek činil 40498 bodů a procesor si bral maximálně 226 W."

PS: Intel 13900 na to potřeboval 350W.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@Tralalak: vidíš a teď se ten článek zmení na :

Linus Torvlads: "Koduri (ARC) zemře bolestivou smrtí..."
Koduri: "ale zákazníci moje grafické karty milují .... "

.-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

..a pak bude jeste dalsi uprava, az vyjde 350W 13900k:
Linus: Vas motherboard zemre bolestivou smrti..
Pat: Ale pred tim si vyhrejete pokoj na prijmenou teplotu..
Zmena paradigmatu...
;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

K čemu se reálně používá AVX-512? Takové věci si přece raději a stokrát rychleji spočítám přes GPU, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když GPU nemáte? Samozřejmě, můžete si ho za padesát tisíc vždycky koupit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to potřebuju k práci, GPU si koupím, ne? :D Prostě GPU má v tomto třeba 700x větší výkon, dělat to na CPU je ztráta času a tudíž peněz... a nemusí to být grafárna za 50k

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ešte stále je SW video encoding o dosť kvalitnejší ako HW. Teda aspoň na bežne dostupnom consumer HW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Ale stále - i tohle můžu přece pustit na GPU :D Pokud toho potřebuju víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GPU není dost universální. Je velmi dobré na silně paralelizované úlohy, ale moc mu nejde vyhodnocování podmínek, což je logické, není na to totiž stavěno, není tak universálně použitelné jako CPU s větším důrazem na jednovláknový výkon. I přepočet multivláknového výkonu na počet vláken - stream procesorů nevychází moc dobře proti CPU. Určení CPU, GPU a nově výpočetních akcelerátorů je zkrátka odlišné stejně jako jejich dosavadní vývoj. kromě toho na vědecké počty ve dvojité přesnosti je vám GPU k ničemu, musíte stejně koupit akcelerátor. Proto AMD ty oddělila RDNA a CDNA architektury. Je to pak ještě efektivnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkrátka a (s)prostě ...

Bylo by hezké mít SW, který to využívá a opravdu to zvýší výkon resp. rychlost výpočtů, ale ... díky politice Intel založené na exclusivitě AVX-512 je takového SW méně než "za krejcar šafránu". Nehledě na ten chaos s různými (sub)sety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za to si přece Intel může sám, četl jste to Tralaláku vůbec celé?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak největší bolístkou Alder je právě komunikace a i poměrně nízká cache. Obé má významně Raptor léčit, tak uvidíme na reálné výsledky
Mě osobně přijde nejzajímavější i9 13900 non-K - pořád vysoká frekvence 5,6Ghz v boostu, zvýšená cache malých jader a zlepšení komunikace. Takže konečně hodně vyrovnaný souboj v higend mainstream platformě.
A jsem zvědavý na reakci AMD na 13600K, protože proti tomu obyč šestijádro neobstojí ani náhodou, už v současné generaci mají s 5600X problém kdy výkon prostě na Intel řešení nestačí. Ta 4 jádra typu Skylake ořezána o SMT mají nezanedbatelný výkon, zvlášť v cenové hladině pod 9 tisíc.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

By mne zajímalo, kdo přišel na to, že jsou "ta 4 jádra typu Skylake". Možná tak v nějakém jednom specifickém testu. Většinou ty Atomy stačí sotva na Haswell, ani ne...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Z Atomu se nadale dela neco, co ve skutecnosti nejsou cili skutecne procesory, sou to naopak obycejne prilis osekane jadra s malinkatou cache s tim, ze i v roce 2022 v sobe nemaji jiz davno leta zavedene instrukcni sady(k prikladu AVX) a tak se velka jadra vykonove omezujou jestli ma dojit k plne pararelizaci vypoctu(velka se prispusobi tem mensim).

Nikdy sem nechapal smysl tehleh procesoru, u mne osobne to jiz byl od pocatku primo mireny produkt na ojeb uzivatele, skutecne radsi jedno poradne Zen III jadro nez ctyri nejnovejsi atomy.

Athlon 3000 za par kacek natrhne prdel i 8 "uzasnym" atomum z Raptor Lake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych na ty Atomy až tak škaredý nebyl.

Mají výkon (a instrukční sadu) srovnatelnou s Core 5-6 let zpět a lepší poměr výkon/spotřeba protože nejsou hnány na tak vysoké frekvence. Své uplatnění mají.

Ovšem z jejich přilepení do "velkého" CPU způsobem Intel, taky nejsem zrovna nadšenej.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja naopak na ty Atomy nadale skaredy budu, nac mi je prosim dnes procesor s architekturou starsi vice jak 5-6 let? K prdeli(!), cili stale bude lepsi poridit si Haswell jako mrdat se s omezenymi atomama, jo je jich vic ale sou jednoduse k hovnu, treba si uvedomit ze je rok 2022, nastupni 2023 za dverma, cili vse co nema moderni/zadane instrukce jako novy produkt je vojeb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerad tomu rikam Atomy, jsou to jadra Gracemont. A jsou necekane schopna (oproti in-order atomum je to nebe a dudy).
Proc existuji? Protoze uzivatele chteji vicevlaknovy vykon. To je jedno, ze je nam vetsinou k nicemu; Intel potreboval dohnat AMD v poctu vlaken a vicevlaknovem vykonu, ale jeho jadra byla tak velka, ze by to ekonomicky nedavalo smysl. Proto prisel s Gracemontem. Co se mu fakt nepovedlo, je spotreba Gracemontu.

Jadra se pridavaji snaze, nez se zvysuje vykon na vlakno. AMD slo velmi efektivni cestou, kdy lidem nabidlo vice levnych jader, coz v paralelizovanych benchmarcich zvysuje vykon linearne, no a lidi na to slyseli. Ono zvysovat mezigeneracne vykon na vlakno o 10%... s tim konkurenci nerozdrtite. A AMD potrebovalo udelat velky skok.

A Intel prece nemuze zustat tak moc pozadu. Tak zvolil zoufale reseni. Ktere se mi i (se skripenim zubu) libilo, nez ze ukazalo, ze to nebylo za ucelem snizeni energie, ale snizeni plochy cipu :-( a je z toho dalsi intelacka ojebavka.

Smutne na tom je, ze tohle je vazne asi to nejlepsi, co Intel muze v soucasnosti delat. Situace na poli x86 neni moc pekna, dlouho jsme nadavali na to, ze Intel nema kam spechat, no a ted mame totez u AMD.
Nejradeji bych mel treba dve, ctyri vykonna jadra, ale dvakrat vykonnejsi, nez jsou ta dnesni. Ale to je zase muj nesmyslny sen.

Kdyz lidi chteji v bazarech auta, co maji najeto 100k km, a ne auta, co jsou v dobrem stavu, tak se taky nemuzou divit, ze najednou maji vsechny ty patnactilete a totalne olitane superby najeto 80k - 120k km. Tak se nedivte, ze vam Intel nabizi 24 vlaken v mainstreamu... vsak jste to chteli.

Spis me prekvapuje, ze kdyz se nekdy v roce 2012 objevila 64 jadrova Tilera, nestekl po ni pes. Ta jadra jsou fakt jednoducha a slaboucka, ale stejne, my, radoby geekove, se uz dlouho v diskuzich predhanime, kdo ho ma vicevlaknovejsiho, a Tileru jsme nejak uplne minuli. Mimochodem jako apache proxy pry nebyla spatna. Ale v routerech jsem s ni spokojeny nebyl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel mohl jít podobnou cestou jako AMD, stačilo velká jádra zmenšit. K čemu v koncepci BIG.little jsou AVX-512 instrukce a všechny tranzistory navíc, když jsou vypnuté, bez nich by jádro bylo menší a šlo by jich osadit víc. Intel plýtvá křemíkem a to doslova.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na řešení Raptoru jsem hodně zvědavý, jak vůbec chtějí komunikaci na Ring Busu vyřešit a co chtějí s latencemi dělat, když přidávají další malá jádra. Ta jsou přeci na sběrnici zavěšena ve čtveřicích (mezi tou čtveřicí je tedy další sběrnice), zatímco velká samostatně a to právě zvyšuje ty latence. S navýšením počtu malých jader to spíš může být ještě horší. Navíc o až tak velkých změnách se nemluví. Pořád se vychází ze stejného schématu. Spíš mne zajímá, jestli ve velkých jádrech zůstane deaktivovaná jednotka AVX-512, která tam jen zabírá místo. Ale s ohledem na to, že pro servery a Workstations + HEDT se počítá jen s velkými jádry, bych na to nesázel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 bude deaktivovane u Raptor Lake na detto cili na 100%, u Alder-u to intel jiz naschval vypnul updatem mikrokodu skrz nejnovejsi BIOS/UEFI.

Raptor Lake je jenom umele dolepeny zmetek cili o vice atomech plus se vyrabi na 5 generaci Intel 7 cili 10nm vyrobnim procesu, k tomu pridany dalsi jiz extra stavy odberu PL3/4(?) coz mu dava moznost zrat pres 300 az 350W.

Jedine pozitivum u Raptoru je zvednuti L2 pro kazde velke jadro ze 1,25 na rovnych 2MB, jenomze pozor, mainstream bude Alderí vojeb.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intel vaří z vody a dělá minimální zlepšení, aby se neřeklo, ale žádnou velkou změnu bych nečekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli nebudou na UserBenchmarku honem předělávat metodiku měření a hodnocení, kde bude zásadní podmínka, že se budou započítávat jakékoliv body pouze u CPU, které budou kompatibilní se „zmenou paradígmy“ big.LITTLE verze x86

BTW, neví někdo, kdy budou smět recenzenti vydat testy nových Ryzenů 7000? Původně to snad mělo být 13. nebo 15.9.? A po tom posunutí to je kdy teda?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že příští týden.
A pro nedočkavce tu je ze stejného zdroje test jednochipletové 7700X

https://www.sisoftware.co.uk/2022/09/21/amd-ryzen-7-7700x-zen4-raphael-r...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neviem či 22.9.2022 alebo 25.9.2022

Akurát včera vydaná AGESA pridáva 10,5% v multhread teste a 2,8% v singlethread
https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-9-7950x-progress-touted-with...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Den před uvedením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

v energetickej efektivite raptor lake sa zďaleka nechytá na Zen3, a Zen4 zas o kúsok poodskočila. AMD sa v tom spätnom zrkadielku začína strácať ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AMD dakuje a udeluje SiSoftu hodnotenie $50000 (odhadom). :)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

sorry, to si pletes s intelem.. ten financuje firmy co delaj benchmarky vychazejici v jeho prospech (sysmark, crossmark)..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Byt intelem, vyprodam hybridniho kočkopsa 12900K v akci za polovicni cenu, rychle...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to dělali když si to blbečci kupujou bez mrknutí za 17 táců

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hloupy lide ho jiz davno maji a ty hloupejsi pockaj na Raptora...

12900K se dle meho nazoru dnes prodava ale ze strasne tezko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zůstávám na AM4, přesto mám z výsledků radost. Čekám slevy Zen 3, otázkou je, jestli se u nás někdy dočkám... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se dockas i 5950X3D .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by možná stálo za hřích ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lisa Su prece rekla ze AM4 jeste neni pro nova CPU-čka mrtva platforma

AM4 je tedy nadale aktivni jenom uz nebude ta preferovana

Neco se suska o podpore DDR4 pameti u Zen IV, cili nizsi derivaty by mohli AM4 osvezit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale neplatí to pro výkonné modely, ty jsou určeny pouze pro AM5. AM4 je odsouzeno do role low-end doplňku a v tomto ohledu bych čekal ty nové modely, ale určitě ne ZEN 4 jádra. AMD si neodstřelí vyšší modely. Pokud by se tu ZEN 4 objevil tak maximálně čtyřjádro a ještě bych se tomu dost divil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.