Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skylakové Pentium: 4k HEVC hardwarově od 1700 Kč (+alternativy pro UHD video)

"Za 17 stovek tak pořídíte produkt zvládající UHD video"
Za 17 stovek bude zvládat leda dělat okrasu ve vitrínce, redukce na starší sockety se nějak zatím neprodávají :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Redukce z DDR3 na DDR4 taky ne :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

I ostatní procesory a grafické karty potřebují základní desku a paměti, to opravdu není jen výsada architektury Skylake ;-)

Pokud je řeč o stavbě energeticky nenáročného HTPC k nové UHD televizi, pak ho asi málokdo bude vyrábět upgradem letitého desktopu :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Intel Core i3-6100T je aktualne na czc.cz za 3499,-KC takze cena asi trochu stupla od vydani clanku :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Spíše ji prohodili s i3-6100.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění. Při vkládání řádků jsem dvě dvojice prohodil a následně opravil údaje v buňkách, ale ne všechny. Teď už to snad bude dobře :-)

Vlastně je zajímavé, proč je v jednom případě „T“ dražší a ve druhém levnější, když by Intel měl obě verze prodávat za tutéž cenu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Marketing prodejce? Nebo radi sotek v cislech

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cakam na dostupnost tejto dosky http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=5651#sp + pentium a konecne budem mat htpc schopne prehrat 4k, aj ked zatial nieje naco kukat:)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Aj napriek clanku v spec je pisane o HDMI 2.0

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ve článku je řeč o specifikacích integrované grafiky - ta HDMI 2.0 nepodporuje. Pokud ale výrobce desky osadí Alpine Ridge Thunderbolt, zvládá deska i HDMI 2.0 (zjednodušeně to lze chápat jako integrovanou redukci).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ve specifikacich desky jsem zbeznym prohlednutim Alpine Ridge nenasel, takze je pravdepodobne, ze se jedna o 4k vystup pomoci HDMI1.4 (tj. v barevnem prostoru 8-bit 4:2:0 @60Hz, coz se tesne vejde do sirky pasma HDMI1.4).

Tento rezim technicky vzato neni soucasti specifikaci HDMI1.4, a proto ho nekteri vychytrali vyrobci oznacuji jako HDMI2.0. Vlk se nazere a koza zustane cela, ale je to pouzitelne jen na filmy, ostrym hranam desktop prostredi komprese barevne slozky nesvedci.

Mimochodem, na Gigabyte mam pifku, tyhle kouzla se silne zavadejicimi ale ne uplne nepravdivymi texty o grafikach u nich maji tradici. U jine desky jsem se nechal presvedcit temito marketing kecy, ze umi vystup na dual-link DVI. Coz o to, umi - ale pokud se dual-link vystup zapne, nefunguji zadne jine vystupy. To jaksi popiralo hlavni duvod, proc jsem ji kupoval (krmit dual-link DVI monitor a HDMI televizi najednou), ale na webu o tom nebyla ani zminka (prave naopak - ano, nase deska podporuje dva monitory, samozrejme).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam dotaz, v clanku je zmineno, ze Skylake podporuje Main normalne a Main10 pres grafickou akceleraci. Mam tomu rozumet tak, ze kdyz do pocitace prikoupim grafickou kartu Radeon, tak o hardwarovou podporu (pres grafiku intelu) prijdu a teda mam s Main10 smulu? Nebo jak toto funguje?
---
Jinak dekuju za clanek, myslis, ze by u chystaneho Radeonu R9 380X uz mohla AMD neco prichystat i v podpore HEVC nebo proste nic a az nova rada pristi rok nebo drahe Fury?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Radeon ti vykucha Intel procesor a sezere grafickou cast :-)

Funguje to uplne stejne jako bez toho Radeonu - musis mit dva monitory,. jeden zapojeny do Radeonu, druhy do Intelu - a kdyz to budes prehravat na Intelu, bude fungovat akcelerace. Kdyz zapojis monitory jen do Radeonu tak to samozrejmne fungovat nemuze.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Moment, neresi tohle Vulkan? Ze ty karty propoji a umozni posilat akcelerovany obraz z jedne do te druhe?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Volně z tohoto soudku vím o dvou technologiích:

1) notebooky s čipsetem Intel (včetně Intel IGP na procesoru), co mají zároveň diskrétní grafiku od Nvidie, obsahují nějaký způsob, jak Nvidie může kopírovat svůj výstupní framebuffer ze své dedicated VRAM do framebufferu Intel IGP. = přinejmenším hotový výsledek (2D obraz) se jako slideshow musí kopírovat skrz systémovou sběrnici (PCI-e). Že by diskrétní grafika počítala přímo do framebufferu IGP = do hostitelské RAM, to považuji za ještě méně efektivní (větší objem dat, vyšší počet drobnějších transakcí = je to citlivé na latence). Pokud by toto propojení nebylo, musel by notebook obsahovat nějaký přepínač LVDS nebo moderněji eDP mezi IGP a diskrétní grafikou (nebo by IGP musela být trvale vypnutá).

2) v Linuxu existuje technologie VirtualGLX, která renderuje OpenGL scénu nebo video stream akcelerovanou grafikou do "off-screen surface" (nebo jak se tomu nadává) a výsledek umí softwarově kopírovat na jiný X-displej, než je servírovaný grafikou. Dá se to použít na plnohodnotný a HW-akcelerovaný rendering OpenGL nebo videa na VNC nebo RDP desktop (X-server) = do framebufferu, který existuje v RAMce hostitelského PC a nemá fyzický video výstup. Pravda je, že se tu bavíme o řádově nižším frame rate, než dá nativní grafický výstup z dedicated VideoRAM.

Jestli nějaký takový hybridní hack umí taky Vulkan (nástupce OpenGL) - to netuším.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade mi neni jasne, jak budu naraz inicializovat dve graficke karty?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Skylake podporuje Main normalne a Main10 pres grafickou akceleraci. (...) jak toto funguje?"

Já jsem to pochopil tak, že na něco jsou tam specializované obvody na dekódování a něco se počítá na "obecných" grafických jádrech. Liší se to hlavně tím, že ty specializované obvody mají nižší spotřebu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak (v jednom z odkazovaných článků to bylo i popsané). Na Main se použije hardwarový obvod určený pro dekompresi videa, který zvládá vše sám a nemá vysokou spotřebu. Na Main10 je použit pro část práce hardwarový obvod a zbytek (který HW obvod neumí) zastává grafické (3D) jádro. To je jinak při přehrávání Main neaktivní. V tomto případě musí být nejen zapnuté, ale je i poměrně dost vytížené (u generací Haswell a Broadwell, které tímto způsobem přehrávaly Main profil, to bylo podporované jen u modelů s výkonnějšími integrovanými grafikami, protože ty slabší by to nezvládaly).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.