Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skylake poslouchá, co říkáte, i po vypnutí počítače

No ale v takom pripade musi byt napajana aj pamet alebo ma Skylake nejaku internu pamet kde sa nahra kod ktory bude to DSP ovladat. To moze byt krasne zneuzitelne. Zacinam mat pocit ze tak 5-10 rokov stare technologie zacnu byt dost v kurze prave pre svoju "hlupost" a nesmartovost. Uz to zacina byt zaujimave pri autach kde hlupe auto je nezpecnejsie ako nove neustale pripojene a updatovane. A podobne to zacian vypadat aj pri PC.

+1
+45
-1
Je komentář přínosný?

neboj, vrchnost nám stará auta zakáže z důvodu bezpečnosti provozu a staré počítače z důvodu boje s terorismem a extremismem. koneckonců kdo nic zlého nedělá, nemá se čeho bát.... nebo ne?

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Vrchnost? Tuhle vrchnost si sami volime, takze na to co prikazuje by chom si meli stezovat jen sami sobe :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Stěžovat si sami sobě nestačí. Je potřeba si stěžovat přímo u nich, hlasitě a neodbytně - jsme přece jejich voliči, tak ať nám za zády nevylobovávají píchoviny!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze to vsetko bezi v ME (Management Engine), ta ma vlastny mikrokontroler, firmware, pristupnu aj vlastnu pamat. Tato 'vec' dokaze v PC takmer hocico, bezi cez to kopec funkcii.
Problem je v tom, ze je to jeden obrovsky BLACK BOX. To tvrdim uz roky (od zaciatku AMT) a odvtedy tento box len nabera na velkosti a funkciach.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem chtěl říct, že to nejspíš bude ME. Běžně se s tím člověk nesetká jinak než se zařízením ve Windows, k němuž je potřeba doinstalovat ovladač, aby měl člověk dobrý pocit, že tam není žádný vykřičník nebo otazník. já si to nedávno vyzkoušel na jedné starší Intel desce (osazené ještě procesorem Intel Pentium 4 ;) a vlastně mě docela překvapilo, že se dá na desku dostat přes webové rozhraní, koukat jí do nastavení, zjistit, co je tam za hardware a třeba i zapnout. A to bylo v dobách, kdy začínalo Core 2 Duo. Co tam je dnes - čort znajet.
Samozřejmě nebavím se o klasickém serverovém řešení s remote management modulem, který běžně žere i nějakou tu desítku wattů, ale o úplně obyčejné desce živené čistě ze standby větve.

+1
+53
-1
Je komentář přínosný?

Já nevim jak by to mělo probíhat. PC je offline tzn jede jen standby větev zdroje, zvukovka je napájená 5V větví ne standby větví, tzn musel by se zapnout PC (zdroj) aby vůbec mohlo ňáké nahrávání započíst.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

kolega má doma měřák spotřeby a tak si vyzkoušel, kolik různá zařízení odebírají proudu, když jsou "vypnutá". Výsledek ho tak vyděsil, že prakticky všechno vypíná přímo ze zásuvky.

Můžu vás ujistit, že i během toho, co je vaše PC "vypnuté", tak stejně neustále odebírá nějaký ten proud (zdroj se nikdy úplně "nevypne")

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale už poměrně známá věc. Od toho ty StandBy větve ve zdrojích jsou :). A dodávají čím dál tím vyšší proudy.

Pamatuju dobu, kdy jsem musel zdroj vybírat i podle toho, zda chci mít možnost na dálku zapnout PC přes wake on lan. Myslím, že potřebná specifikace Stand By větve pro funkční WOL byla tenkrát stejná jako je dnes běžné USB (před verzí 3.0), tj. pěcet milíků na pěti voltech. Tedy ano, utáhl bych stroj ve standby z jednoho USB portu jiného PC ;-). Dneska není problém 2,5A SB - tj. PC je schopné při vypnutém stavu sežrat i 12 W, když chce (většinou nechce). I proto se do toho začali srát soudruzi z EU a kvůli nim mají některé desky v BIOSu ten EU režim, kdy to nežere skoro nic, ale taky to nic za tu cenu neumí (tj. je to fakt nečinné - a tedy to v takovém stavu téměř jistě neumí ani poslouchat hlasové povely). Že bychom za tuhle volbu v BIOSu byli ještě nakonec rádi? ;-)

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel odposlouchávání (bez místního rozpoznávání hlasu) se také dá dělat tak, že to "nežere skoro nic", tudíž si nejsem jist, do jaké míry tohle pomůže.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To se dalo čekat. Na druhou stranu, kdo aktivně používá pc denně tak se málokdy obtěžuje s vypínáním ale hodí ho jen do úsporného režimu ať se neotravuje s bootováním....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

A pak jsou tací (jako já), co nevypínají PC vůbec, i když jsou u něj jen hodinu denně :).
Kdyby to někoho zajímalo: Dělám to proto, že se k tomu PC občas potřebuji připojit vzdáleně a odkudkoliv. Bohužel od NSA přístup nemám, tak musím dalším kanálem po svých :).

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

A co tak zkusit VPN router (IPsec) s podporou WOL. Potom můžeš počítač klidně vypínat. Používám už roky. Router v klidu žere tak 5W a v plném provozu do 12W.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jednak mám místo routeru plnotučné PC jako server, jednak nejsem na veřejné IP a v neposlední řadě to pecko, které mi takto běží, má jako na potvoru nějaký marodný WOL ;). Ale chystám se to celý zkonsolidovat, server nahradit úspornější a přitom výkonnější mašinou a do virtuálky mu tam hodit moje PC (tam si sice výkonnostně pohorším, ale to mě netrápí, protože od toho výkon nepotřebuju).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

WOL je na kočku. Pokud počítač vytuhne, neudělá se s tím nic. Pokud nemá nastavené zapínání po výpadku proudu, tak to pak taky nejde. Na win8 spoustě síťovek přestal WOL chodit, protože je systém vypíná úplně. Nejlepší je něco, co přímo manipuluje s tlačítkem power.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Stačí UPS-ka, aby se udržela síťovka, pak je to bez problému i přes různé výpadky napájení.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale za 5 let co to takhle používám, se mi počítač přes WOL nepodařilo zapnout jen 2x - prakticky vždy byla na vině bouřka, proto si z toho těžkou hlavu nedělám. Je to jenom domácí PC. A v práci to máme ošetřené přeci jen trochu lépe.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No než ten zdroj konečně chcípnul a dostal jsem od šéfa druhý, tak ten počítač tuhnul skoro denně. A to nemluvím o tom, že občas se špatně zinicializovala síťovka a počítač sice běžel, ale připojit se k němu nedalo. Takže pravděpodobnost použitelnosti tak 50%.

Vy v práci používáte co?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ten 60megovy balik (IME) je hodne podezrely, odstranil sem to ze systemu a zakazal v dev manageri "Intel(R) Management Engine Interface". Nenasel sem zadny zdroj ktery by nejak komplexne vysvetlil co ten bloatware (hardbloatware) dela. System ted asi zere mene ram a funguje UPLNE stejne :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Cim to je ze mam mensi a mensi chut kupovat novy hw? Zacinam byt rad ze se hw vykonove nikam neposunuje, takze si clovek vystaci se starym ale "bezpecnejsim" kramem.

+1
+52
-1
Je komentář přínosný?

Mno ... jo :) http://diit.cz/blog/proud-kacirskych-myslenek-momentalni-stav-amd-vs-int... - na tomhle se do dneška (půl roku) nezměnilo vůbec nic.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

True story.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mi pripada, ze v AMD tyhle skopiciny nejsou, protoze si nemuzou dovolit tu praci co by meli s vyvojem ... ale co neni muze byt, neprekvapilo by me, kdyby jim to NSA zafinancovala ...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Takže když pc nemá mikrofon tak nic nehrozí? Takhle to vyznělo že sám cpu má nějaký samostatný mikrofon, to už by bylo děsivé.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Mikrofon bude nejspíš potřeba, spíš jde o to, že notebooky ho mají často hůře odpojitelný ;). Mimochodem pro paranoiky: odpojujte raději i repráky, technicky není problém odposlouchávat i jejich prostřednictvím :).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen přes pasivní, přes aktivní to nejde (to by musel být upravený i jejich zesilovač).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Někde se dá mikrák zakázat i v BIOSe, ale je to fakt vzácnost...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja ja herr fuhrer!!! Už se nám tu klubou první čipy pro terminátory, každej budem mít toho svýho a skynet už přece existuje dávno... Jenom to hnutí odporu nějak nikde nevidím :-D

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Hnuti odporu se objevilo az po jaderne valce, predtim si vsichni mysleli, ze se nic nedeje ... teda krome Connoru.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Skynet je tu uz skutecne dlouho. Microsoft Skype + Microsoft .Net = SkyNet

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

Ona je tu i společnost Cyberdyne, vyrábějí robotické protézy, exoskelety, nic nebezpečného :-) http://www.cyberdyne.jp/english/

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Počkej až exoskelety jednoho "krásnýho" dne vymění za endoskelety a dají jim vlastní "rozum"... To pak bude šrumec!!! A možná potkáme i Arnieho :-D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš být zakládající člen. Tak DO TOHO !!!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, radši jsem pravou rukou ďábla než abych mu stál v cestě... Jak se říká, je lepší bejt hračka než potrava :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně se to dostalo do fáze kdy to nikomu moc nevadí, vlna odporu je minimální. Ve Win7 jsem zakázal aktualizace a ostranil podezřelé balíčky - http://www.ghacks.net/2015/04/17/how-to-remove-windows-10-upgrade-update... desítky zavrhuju, to už je trošku moc. Na jiný OS se mi přecházet nechce, ale jestli to takhle půjde dál..

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jak už tady bylo řečeno, vše je zneužitelné. Ale to přece není vina vědců a technického pokroku, který by mimochodem bez vizí a inovátorství nebyl možný. A hlasové ovládání čehokoliv je, ať již se k tomu každý staví jakkoliv, určitě pokrok - třeba taková banalita, jako po tmě hledat vypínač ke světlu, přičemž by stačilo jen říci "světlo". Ale to jsme zase u toho, že potom i takováto vychytávka je samozřejmě zneužitelná a někdo vás bude možná moci odposlouchávat, byť třeba jen pomocí počítače, který bude vyhodnocovat slova a v chytré televizi vám potom servírovat reklamu šitou na míru, protože jste mluvili o tom, že by bylo skvělé pořídit si třeba auto značky Mazda. Potom si také člověk musí položit otázku, co by bylo, kdyby ty lidské masy nebyly za pomoci nových technologií manipulovány, protože je nás opravdu "jako sraček". Anarchie? Bezvládí? Asi jo, protože minimálně my Češi nejsme schopní vládnout ani sami sobě. Myslím si o sobě, že jsem slušný paranoik, ale občas nezaškodí zastavit, zamyslet se a podívat se na problémy civilizace z více úhlů. Každopádně nezávidím svým dětem a všem dalším generacím, protože lidí budu stále přibývat, budou se vyhrocovat energetické a potravinové problémy, problémy se surovinami a hlavě s vodou, prostě a stručně "na ho.no". A jediné řešení, které by mohlo takové problémy řešit, je ve vědě a technickém potroku. Který se dá zneužít. Bludný kruh. :-/

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si někdo nebude schopen sám vládnout tak to je právě tím, že stát a společnost vychovává otroky místo svobodných a tedy i odpovědných občanů. Neustálé zjednodušování věcí jako je např. ono šmírování "abychom mohli za vás lépe vyhledávat" a nebo naopak nepřehledná právní džungle, kterou nemůže člověk chápat, k tomu vedou.

Řešení není v technologii nebo tech. pokroku, ale v úplně jiné rovině - spolupráce, myšlení, vzdělání, pomoc, starání se o prostředí ve kterém žijeme, znalosti své historie atd. A k tomu není potřeba dalších 1000 let zkoumat jak na to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To co jsi popsal, to je samozřejmě hezké, ale de facto je to komunizmus. A ten prostě nemůže fungovat, lidská povaha na to prostě nemá, protože vždy tady budou faktory jako zášť a závist, které zákonitě naruší harmonickou soudržnost. Samozřejmě s tvým výčtem oblastí, kam se zaměřit, souhlasím, ale jako skeptik prostě nevěřím tomu, že bez represe bude lidský druh mírumilovný a jednotlivci se k sobě budou chovat s respektem, úctou atd. K naší vlastní škodě.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to není komunismus. Začněte u sebe, vzdělávejte se, myslete jinak, děkujte, vracejte, buďte šťastný nezávisle na okolnostech.. pak vás takové destruktivní myšlenky ani náhodou nebudou napadat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pánové, je hezké, že řešíte tento problém, ale místo lamentování se podívejte na svůj mobil. Velkého bratra každý nosíte v kapse už nějaký ten rok a vám vadí procesor, který je po vypnutí počítače aktivní? To je docela hloupé nemyslíte? Jen pro připomenutí. Nikdo pravděpodobně neví, co jeho mobil vlastně v tuto chvíli dělá (je to docela dost složité zjistit). Mimo to, operátor, stejně jako výrobce OS může na dálku dělat s vaším telefonem co chce, takže je zbytečné mluvit o konspiracích, když tu největší máte u sebe 24 hodin denně. Závěr? Vykašlete se na to. Když vás nějaká nejmenovaná služba bude chtít odposlouchávat, udělá to a vy nebude mít žádnou možnost jak tomu zabránit. Můžete se maximálně zbavit veškeré techniky a nechat se vystřelit na měsíc. Víte největší sranda je ta, že můžete mít zakázané všechny ty internety a atlasy hub apod., ale pak vás náhodou vyfotí nějaký turista, kterému se do fotek zapisují GPS souřadnice a má nastavené automatické zálohování do cloudu, a jste v ... Soukromí neexistuje. Respektive ano, ale jen to ve vaší hlavě. Tedy prozatím, ještě tak 20 let. Pak i to přestane existovat. Smiřte se s tím. Tohle nejde zastavit.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

pravdu mas, ale len ciastocne .. to, ze je to stale tazsie neznamena, ze musime rezignovat !

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

máme to na mobiloch. takže teraz to máme tolerovať aj na desktope a ešte sa radovať, aké super featurky nám MS/Intel ponúka

btw. na mobile máš možnosť si dať AOSP/CM, kde máš plnú kontrolu nad OS
s Google Play Services je to už horšie

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.