Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skylake: TDP 4-95 wattů, (ne)integrovaný čipset a podpora DDR3 i DDR4

Nějak jsem se v článku nedočetl změn a novinek, jak bych v článku o novinkách předpokládal, dle mého názoru jediný čim se tohle odlišuje od sandy bridge je DDR 4 řadič, který ale nic nepřináší a úsporu energie v řádu stovek za rok si může intel strčit víte kam, než by se investice vrátila tak ty komponenty pochcípají nebo budou "morálně" zastaralé.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Podpora DDR4, podpora DDR3L / LP-DDR3 v nových segmentech, spotřeba SoC snížená až na 4 watty, výkonnější GPU GT4e, až 128MB integrované paměti, integrovaný čipset, externí regulace napětí... To nejsou změny ani novinky? O přínosu se dá diskutovat, ale všechno to jsou novinky, kterými Sandy Bridge nedisponovala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže když vydám nový produkt potažmo rohlík, který místo na 180 stupňů budu péct na 179 stupňů, bude posypán o jediným zrnkem soli na víc a bude obsahovat o 1 % méně tuku, zaplatíš za podpis nové smlouvy o dodávkách znova novou cenu ? Podle mě to novinky nejsou, jen omáčka aby se tyhle 8 let staré procesory vůbec prodali, kosmetické ceny a pak budou zase prodejci brečet že si to nikdo nechce kupovat ?! Proboha proč ?! Jen člověk co nepoužívá mozek může takhle vyhodit prachy oknem...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak napriklad skylake prinesie podporu avx-512 instrukcii. Ci bude obsahovat realne 512bit jednotky, alebo kazdu operaciu rozdeli na dve 256bit operacie zatial ostava otazkou do buducnosti.
A uz od cias sandy bridge sme sa dockali par zaujimavych rozsireni. Napriklad ivy bridge prinieslo eliminaciu register move instrukcii, haswell priniesol podporu fma instrukcii, cim sa prakticky zdvojnasobil fpu vykon a pridal jednu alu navyse oproti sb (nehovoriac o rozsireni pamatovych portov na plnych 256bitov a eliminaciu cache bank konfliktov). Toto vsetko pri rucnej optimalizacii programov prinasa dost vyrazne zvysenie vykonu. skoda ze pri dnesnom mainstream bloatware sa tomu skoro nikto nevenuje

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 je přesně ta novinka, která ve článku chybí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

O AVX-512 jsme už psali, článek obsahuje nově zjištěné/zveřejněné parametry a vlastnosti.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, presne tie vsetky `novinky` stoja za staru backoru - mozno budu mat nejaky vyznam o par rokov (ked bude zoptimalizovany aspon nejaky SW) ale kupovat to teraz len kvoli `pocitu modernosti` je blbost!

Ono totiz aj s tou optimalizaciou je to zakerne, casto existuje nejaky SW uz chvilu po vydani - lenze je arcihlupost vyberat si SW primarne podla zoptimalizovanosti kodu na nove CPU namiesto celkovej kvality SW....
Potom to dopada ako napr. pri `zoptimalizovanych` kompresoroch videa -> co na tom ze vysledok je hnusny, hlavne ze to skomprimuje veeeelmi rychlo 8-O

Keby sa radsej mily intelicek zameral ked uz nie na dalsie vyrazne zvysovanie IPC (jak sa im to darilo do SB), tak aspon na prevadzkove parametre -> t.j. opravit pokurvene tepelne rozhranie na heatspreader ci odladit celkove prehrievanie 22nm CPU v zatazi

p.s. ale nie, uz aj intel spadol na uroven teleshopingu, ponuka zakaznikom `vylesteny prd` menom devil canyon (kde akoze to pokurvene opravil), ale testy vravia, ze je to zhruba ten isty prehrievajuci sa drek ako doteraz :o(
(clovek co upgradoval zo SB na `vymakany novy` CPU od najsamlepsieho intelu si moze hlavu trieskat - a ani za tie roky to neboli schopni dat do poriadku, ale miesto toho serviruju zakaznikom sracky)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale vás přece nikdo nenutí přecházet ze Sandy Bridge na Skylake, nebo snad ano? Skylake má smysl hlavně pro ty, kteří plánují koupi nového PC a nebo upgrade z Core 2. To snad mají tito lidé koupit místo Skylake něco jiného, protože novinky nejsou dostatečně nové?

Ke zvyšování výkonu není Intel ničím nucen, takže se alespoň zaměřuje na snižování spotřeby, což mi přijde fajn. Neříkám, že ohledně výkonu není co zlepšovat, ale těžko čekat, že budou skoky ve výkonu tak velké jako 486 > Pentium I.
Architektura už je dost promakaná a s frekvencí moc hýbat nejde, takže výkon se příliš zvedat nebude.

Smysl Quic Sync není kvalitní encoding s výstupem na úrovni profesionálního studia. Jeho smysl je v rychlé a energeticky nenáročné práci, kterou využívá například WiDi. Pokud používáte QS na encoding videa z dovolené, tak jste nepochopili jeho význam a stěžovat si můžete maximálně tak sami na sebe.
To je jako byste používal místo kladiva šroubovák a stěžoval si, že s ním jdou blbě přibíjet hřebíky.

Místo brečení byste mohli jít do Intelu a ukázat jim, jak to mají udělat, protože tam evidentně pracují blbci. Už se těším na nové CPU, které sami navrhnete.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem aku mate motivaciu obhajovat intel, ale SB spominam hlavne kvoli tomu, ze post-SB CPU boli JEDNOZNACNE z hladiska odvodu tepla a celkovo prehrievania pod zatazou VYRAZNE HORSIE (preto im aj intel zvysil tjmax) -> a za tie roky to intel NEBOL SCHOPNY DAT DOPORIADKU!!!

-> na toto konstatovanie nemusi byt nikto `raketovy inzinier`, porovnat si dve teploty dokazal asi kazdy recenzent a vecsina laikov na forach tiez...

-> aby platilo, ze ludia si spokojne kupia nove intel CPU (a kludne aj ako upgrade z aktualnych generacii) NEMOZE existovat taketo zlyhanie.... odpustit slabsi narast vykonu sa da, odpustit ze to kuri a ide pouzitelne na nizsie frekvencie nie.

Mimochodom nemal som na mysli `quick-sync`, ale vo vseobecnosti princip uprednostnovania rychlosti a pouzivania `noviniek` na ukor vseobecnych kvalit SW.
Racionalny clovek neprejde z overeneho SW na nejaku `rychlokvasku` len zato, ze je rychla a `moderna`.

Pozrite, zhruba zhrnute toto som chcel povedat -> INTEL miesto toho aby sa sustredil na to, v com je najlepsi a je to jadro jeho podnikania (CPU), tak fusuje vsade inde kde je castokrat slaby (GPU), vymysla `revolucne nezmysly` (widi) atd na ukor CPU, ktore posledne roky flaka... A potom fnuka, ze sa mu CPU chabo predavaju, ze ludia neupgraduju, ze musi rusit tovarne!

btw. s takymi kecami jako `tak to miesto stazovania sprav lepsie ty chytrak` mozte ist pekne do prd...e!!!
Ked vas nabuduce kadernicka otrasne ostriha, mechanik vam posere auto atd. tak dufam ze v duchu vasej filozofie budete pekne potichucky drzat papulu - lebo ved nemate pravo kritizovat, ked to sam neviete spravit lepsie!!!! ;o)

(vid analogicky zaciatok postu, uzivatelia nemaju pravo kritizovat intel, lebo ved lepsie CPU nevedia sami spravit)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť nemusíš upgradovat pokaždé, když Intel vydá nové procesory. Procesorového výkonu je dost a na spoustu věcí stačí i i7 první generace. Nechápu na co si vlastně stěžuješ. Snad ani samotný Intel nemyslí, že by měl domácí uživatel upgradovat s každou novou generací.

O jakém selhání to mluvíš? Kdo selhal? Co selhalo? Intel nikdy nesliboval, že IB přinese brutální nárůst výkonu.

Mě třeba taktování vůbec nezajímá a drze si troufám tvrdit, že 90% uživatelů nikdy taktovat nebude. Ivy Bridge i7 mi šlape v počítači dobře, žere míň, než by žrala SB, Nikde se nic nepřehřívá a počítač je krásně tichý. Nic víc mě nezajímá.

Měl jsi na mysli všeobecký princip, ale mluvil jsi o QS. Jaké další SW nedodělky máš na mysli? Žádné SW rychlokvašky tě nikdo nenutí používat, tak na co nadáváš?

Jsi snad akcionářem Intelu, že chceš rozhodovat o tom, co má dělat a co ne? Kdyby se Intel zabýval jen výrobou CPU, tak bychom neměli skvělé Intel síťovky, Intel SSD, NUC, Xeon Phi, Intel compilery a Intel SW na analyzování běhu aplikací.
Co je špatného na tom, že společnost chce rozšířit své portfolio. Třeba takový Samsung dělá začínal u potravin a dnes dělá všechno od mobilů, přes zabezpečovací techniku až po vrtulníky, motory do letadel a samohybné houfnice.
Kdyby se Ťamťung řídil tvou radou, tak dodnes prodává ryby, ústřice a nudle.

Představa, že v Intelu pracují univerzální inženýři, které je možné libovolně přesouvat z GPU oddělení do CPU oddělení je směšná. Stejně tak je směšná představa, že by bylo CPU výrazně lepší, kdyby se Intel soustředil jen na něj.

WiDi je fajn utilitka. Občas ji používám. Když se ti nelíbí, tak ji používat nemusíš, k tomu tě nikdo nenutí.

Neříkám, že nemůžeš kritizovat. Ale ta kritika musí být oprávněná. Jenomže ty navíc radíš, na co by se měl Intel soustředit. Automechanikovi budeš taky radit, i když se v autech nevyznáš?

Představa, že by Intel vydal o hodně výkonnější CPU a zákazníci by si ho okamžitě koupili je možná tak sen obchodního oddělení. Lidé upgradují, pokud se jim počítač rozbije a nebo pokud budou mít vyšší požadavky. Spoustě lidí stačí i Pentium 4 a nebudou ho upgradovat, protože nepotřebují.
Člověk, který si koupil i7 SB nemá důvod upgradovat, protože má výkonu až až. Výkonu CPU je dnes na drtivou většinu činností dostatek.
Vývoj HW předběhl vývoj SW. Intel nasadil laťku natolik vysoko, že už jde zvyšovat těžce. Po procesorovém výkonu ani moc poptávka není. Na co taky.

Jsem rád, že se Intel soustředí i na jiné věci. Intel GPU je v současnosti dostačující. XeonPhi vypadá slibně. Intel síťovky a SSD jsou špička. Ale musím říct, že i na CPU se Intel soustředí. Hodně mě potěšila nová generace Atomů, která se opravdu hodně povedla. A hlavně serverové Atomy.
A také mě dost potěšily Ivy Bridge E5 Xeony a hlavně E7 Xeony. Tam se upgrade jednoznačně vyplatí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel musím souhlasit s kolegou ale vidím to malinko jinak. Od doby Core 2 Quad (srpen 2008) si můžu koupit 4 jádrový procesor. Od té doby šla spotřeba na polovinu. Proč dnes nemůžu koupit za bratru 5 tisíc 8 jádrový procesor proč kupuji stále jen 4 jádrový procesor kde skoro třetinu jádra zabírá grafická karta kterou nepotřebuji? Souhlasím že základní GK v procesoru být může, měla by akcelerovat alespoň 2 4k videa, quick sync je taky fajn ale to se dá zmáknout na podstatně menším prostoru než dnes a na zbytku můžou být klidně 2 jádra navíc. Jenže Intel má pocit, že všichni jejich zákazníci hrají hry. (Za ty ceny serverové Atomy nejsou moc zajímavé :-()

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Skoro 2/3 zabira grafika v CPU
A hrac rozhodne nepotrebuje to jejich pomaly veledilo.
Jinak souhlas stacilo by pouhy zobrazovadlo co zabere 1/10 kremiku.
Alespon v desktopu, v mobilni sfere je to jeste pochopitelny kdyz se privrou obe oci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale nech si tam davaju co chcu, ked im na tom tak zalezi (aj ked tiez by som osobne uvital radsej napr. viac jadier za rovnaku cenu, viac cache.... hocico okrem trapnej intel GPU, ktora nesiaha diskretnemu mainstreamu ani po clenky)

No nie ze vyjde nova rada CPU a 90% `killer features` su vylesenia toho ich GPU dreku (to naozaj nastve) a poseru este prevadzkove vlastnosti plus na ten zazrak pozaduju novy MB (to uz vyslovene demotivuje) :o(

Ale co cakame, ked uz roky nielenze brutalne spoplatnili overclocking - no nie aby boli radi ze to ludia `prekusli`, ale este im za ten premiovy poplatok skurvia thermal interface :o(
(takze ludia si mastne priplatia za overclocking, ktory sa ani nekona)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže to vezmu jedno po druhém:

Kert:
Jenom malá technická poznámka. Dnes si můžeš koupit 6 jádro. Pokud si připlatíš za serverový CPU, tak klidně můžeš mít i těch 8, 10, 12 a dokonce i 15 jader. Já se ale ptám, k čemu ti to bude? Pláčete na špatném hrobě, stěžujte si u vývojářů softwaru.
Další věc je, co je efektivnější - málo silných jader nebo je lepší velká paralelizace? Tím si lámou hlavu větší mozky než jsme my.

Napadlo vás, že kdyby dělal Intel CPU s grafikou a bez grafiky (a tím myslím opravdu bez grafiky, ne jenom, že ji uzamkne, ale fyzicky tam bude), tak by se výroba prodražila?

Nevím, nakolik jsi znalý ohledně serverového HW a provozu serverů. Nejspíš moc ne. Každý, kdo se servery a vlastně obecně řečeno s veškerým firemním hardwarem hledí hlavně na spotřebu.
Když doma provozujete 1 PC, tak je fuk, jestli baští o 10 W více či méně. Ovšem 10 W u serveru může znamenat i několik set tisíc až milionů, podle toho, kolik jich provozujete.

Nechápu, jak ti můžou serverové Atomy přijít nezajímavé. C2750 stojí se prodává včetně desky za 10500 a má velmi nadstandardní výbavu. 4 kvalitní Ethernety od Intelu, 1 IPMI modul, podpora ECC, podpora VT-x, 8 fyzických jader, průměrně 65% výkonu i7-4770 při porovnání takt na takt. TDP celé desky - 25 W. Pořád ti to přijde nezajímavé? Tato deska je jako dělaná na malé routery a na servery pro malé firmy.
Serverové Atomy se prostě hodně povedly. Cena je ve skutečnosti nízká.

JVc:
Vyráběr dvě odlišné varianty CPU by bylo nákladné, Grafiku neber jako přítěž, ber ji jako bonus.

Já jsem si třeba FLASH vypnul. :) Ty to můžeš udělat také.

sp c:
Ano, sice nesahá desktopovému mainstreamu ani po kotníky, ale to také není účel. Předvádíš typický argumentační klam.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam#Irelevantn.C3.A...
Viz - klam irelevantního cíle.

Účel Intel GPU je eliminovat nutnost kupovat zbytečnou diskrétní GPU pro použití, kde není třeba diskrétní. A tento účel splňuje dobře.

Nikdo tě nenutí kupovat nový CPU. Prostě Intel nemá na to, aby neustále zvedal CPU výkon. Vztekal by ses míň, kdyby místo vydávání "málo pokrokových CPU" nevydali 5 let nic?

Troufám si tvrdit, že overclocking zajímá jenom minimum lidí.

-----
"upgrade -> ja fnukam???"

Ano, ty tu neustále kvůli něčemu brečíš. To, že fňuká Intel není tvoje starost a nikdo se tě neprosil, abys hledal řešení problémů Intelu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

`Účel Intel GPU je eliminovat nutnost kupovat zbytečnou diskrétní GPU pro použití, kde není třeba diskrétní`
-> aha, lenze intel ma asi ine predstavy o tom, co chce nahradzovat (inak by tam netrepal dokonca edram), v podstate plati co
citujem napisal vyssie JVC : `Jinak souhlas stacilo by pouhy zobrazovadlo co zabere 1/10 kremiku.`

Takze ked uz tu chces operovat mudrostami z wikipedie, tak si najprv skus ujasnit `co je v tomto konkretnom pripade pravdepodobny relevantny ciel` ;o)

`Vztekal by ses míň, kdyby místo vydávání "málo pokrokových CPU" nevydali 5 let nic?`
-> kolko krat mam zopakovat aby si to konecne pochopil, ze nech si intel kludne nerobi tie pokroky (ale nesie aj nasledky), co nastve su tie kroky vzad -> napr. kto ich nutil prestat pajkovat jadra na spreadery? ha? zrazu po X rokoch naordinuju jednoznacne inferiorne riesenie (tusim okrem xeonov)....

Podobne ma velmi sklamalo aj AMD s tymi ich buldozermi - nac preboha vydavat nieco horsie nez stara rada, s horsim IPC nez phenomy? To uz skutocne radsej nemali vydavat nic a prepracovat radsej ten smejd...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kolega Kert má na mysli C2Q Yorkfield (generace Penryn), protože čtyřjádra Kentsfield uvedli Intelové na podzim r. 2006, na což odpovědělo AMD svým Phenomem "Agena" na jaře r. 2008.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Výkonu CPU je dnes na drtivou většinu činností dostatek."
Kdyby neexistoval prasackej software jako je napriklad monopolni AdobeFlash co drti jedno jadro vzdy na max, pak mozna, ale dnes je spis potreba aby procesory mely jedno jadro na 10GHz a pak se i Flash zacne misto cukani hybat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

upgrade -> ja fnukam??? intel fnuka, ze musi znizovat vyrobu - jednoducho si zvykol ze praveze plno ludi upgradovalo kludne aj kazdy rok!!!
Ale 99% ludi si neupgradne CPU kvoli vylepsenejsemu smejdu intel GPU ci podpore DDR4... (a este novu dosku najlepsie ku kazdej rade)

vykon -> opakujem nevidim problem ze vykon nerastie `tak jak kedysi`, problem je ze sa nan uplne kasle, zhorsuju sa prevadzkove parametre a vymyslaju sa pichoviny....

diverzifikacia -> kludne nech si vyraba intel aj slipy pre superobeznych - problem je ze kasle a zanedbava `core business` (kde bohuzial uz roky nema konkurenciu)

p.s. ano na atomoch zapracovali, mal som na mysli skor klasicky mainstream/high performance desktop.
Samozrejme ze aj inzinieri su specializovani -> prave preto by sa mali vykaslat na snahu o dobiehanie lidrov (ktori su velmi daleko popredu).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Celkem zajímavá může být informace o 64MB eDRAM. To by mohlo znamenat, že se přesune do procesoru, protože už na 22nm má dvojnásobná paměť jen cca 80mm^2. 64MB by znamenalo cca 40-50mm^2. Už toto je dost málo na samostatný čip a vcelku to vylučuje použití samostatného 14nm čipu.
Samozřejmě teoreticky je možné, že se bude jednat o nepodarky, ale paměti ze své podstaty se obecně harvestí jinými způsoby a mnohem lépe, takže tento způsob by byl vyloženým plýtváním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát to naráží na drobný problém, v tom, že pro CPU a DRAM se používá jiný výrobní proces, pokud vím, tak pouze IBM zvládla vyrábět procesory s eDRAM na chipu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, v intelu začali vyrábět eDRAM i proto, že měli volné 22nm kapacity (ty na kterých jinak vyrábí CPU). Výrobní postup tam nejspíš bude jiný, ale rozhodně je to řešitelné (viz IBM).
Nečekám že se to dá vyřešit přes noc, ale toto není problém, který se zrazu teď objevil a zítra je třeba mít všechno vyřešené. Už před uvedením první eDRAM na trh muselo být jasné, že vývoj bude směřovat k její integraci do CPU.
Jestli se to objeví už v Skylake je jen hádání na základě její velikosti, ze které vyplývá jako nejlogičtější řešení. Že se to někdy objeví považuji za skoro jisté (může s tím zamávat třeba HBM a později klidně bájné memristory).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Memristory jsou takový přechodný článek, taková lepší flashka.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Podpora DDR4 a to až 2 ks na kanál... cože? Že by to najednou šlo? :-)
Smysl DDR3L u desktopu nechápu. Zvlášť ve světle zjištění, že DDR4 už není omezená na 1 modul na kanál. DDR3 klasik na 1,5V ze skladových zásob do toho nepůjdou a DDR3L se kvůli nehorázné ceně nerozšířilo. Jen to povede k tomu, že DDR4 bude ještě dražší.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

...a hlavne aj dnesne vykonne DDR3 mas sakra problem dostatocne `nakrmit` - ak nepouzivas aj vstavane GPU...!
Takze ak neplanujem pouzivat intel parodiu na GPU, tak mi moze byt nejaka DDR4 u zadku ;o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Intel parodiu na GPU?:) Mas zmysel pre humor:) IRIS 5200 je vykonnejsi ako GPU v najvykonnejsom destopovom APU 7850K (a to porovnavame mobilny Intel s desktopovym APU AMD).

Da sa predpokladat, ze v Skylake sa naskok opat zvysi. Problem su len ovladace (s vynimkou linuxu), kde ma z pochopitelnych dovodov AMD navrch. Rozhodne by som integrovane GPU od Intelu s eDRAM nepodcenoval.

DDR4 je na zaciatku svojej cesty tak ako bolo niekedy DDR3 a o posun sa v kazdom pripade jedna. Vyvoj sice uz nie je tak dramaticky ako v minulosti, ale to neznamena, ze by mal ostat stat na mieste:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1/ ahaaaaa, takze s extra luxusne intel GPU s integrovanou eDRAM ma AMD APU KONECNE problem?
No ale prosim!!!! ved to by uz bolo aby klasicke APU limitovane zdielanou DDR3 s CPU bolo aj tak rychlejsie nez taketo specialne riesenie od najsamlepsieho intelu!!!!! 8-O

2/ LEN ovladace??? to je ta malicherna malickost, bez ktorej je HW uplne nepouzitelny??? Ja sa ziadneho vyrobcu slepo nezastavam (aj AMD rado zvaluje zas zly vykon svojich CPU na `odflaknuty nemoderny SW`), ale bez kvalitnych ovladacov a SW podpory je na mieste ignorovat aj pripadne kvality a potencial HW - akoby ani nebol (hricky `keby bolo keby` nech si hraju skolkari)....

btw. a co kvalita zobrazovania a renderu 3D, uz aspon trocha okresali to cca 10rocne zaostavanie za lidrami??? ;o)

3/ mimochodom stale sa bavime o kategorii `PARAOLYMPIADA` - kde preteka jednonohy s jednorukym... Vsetky tieto APU su pouzitelne tak pre notebooky a pre kancel ci na net, kto chce hrat, tak kupuje diskretnu grafiku (s neporovnatelne rychlejsim pametovym subsytemom na ktory APU nemaju aj keby sa pokrajali) -> a to hovorim ako odporca `pazravych monstier`, co si zas kupuju opacni extremisti...

4/ pokrok pre pokrok... rozpaciti vyrobcovia v krize maju aspon naoko co `nove` ponuknut - ked uz nevedia ponuknut nieco naozaj hodnotne a ziadane -> a kseft sa moze dalej tocit :o(

Pre vecsinu uzivatelov nejaka DDR4 nema realnu hodnotu a zlepsenie hodne ani 10 centov doplatok -> takze vsetko zalezi od cenovej politiky a marketingu, ci bude vytlacat DDR3 aspon pri novych pocitacoch alebo zostane domenou par fanatikov, co sa odbavuju na tom, ze maju vsetko najnovsie a najmodernejsie bez ohladu na realny prinos.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ad) 3/ pán sp c, tento komentář mohou pročítat i PARAOLYMPIONICI – prosím trochu více etiky, přirovnání lze vymyslet přiléhavější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GPU na PC jsou ted jednoduse omezena pameti. Na diskretnich prestava rozumne stacit GDDR5, na integrovanych je probrem v DDR3. Intel to chytre obchazi na ukor ceny pomoci eDRAM. Na rozdil od AMD si to muze diky nejlepsimu a nejmensimu vyrobnimu procesu na svete dovolit.

Je to trochu srandovni, kdyz si clovek vezme, ze AMD davno ma kombinaci GCN+eDRAM+DDR3 vcetne windows driveru ... je holt pro XBone a ne PC. :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"nebo DDR4 a ty až v konfiguraci dvou modulů na jeden kanál" - prece se hledi na zajmy zakaznika, rozhodnutí vítam

"produkty řady Skylake by měly podporovat konfigurovatelné TDP" - tohle bych neresil, kazdy znaly to technologie si dokaze procesor pro svoje potreby nalezite podvoltovat a dosahnout tak nizsich odberu nebo si rovno zakoupi usporny S nebo jeste vice T model(cenami se az tak nelisi)

"sluší se doplnit, že s generací Skylake Intel údajně upustí od regulátoru napětí integrovaného v procesoru" - za timhle stoji jednoznacne dle meho nazoru integrovana eDRAM o velikosti 64/128MB, rozsireni cipu o nove funkce a razantnejsi propracovani navrhu procesoru podporeno tym ze tenhle regulator nemusel mit vubec takovej prinos jak Intel ocekaval a naopak samotny procesor se s nim vice hreje(vic "topišť" namazane v sedive paste)

Dale ocekavam neco na zpusob SSE4S/SSE5(ne ty SSE5A od AMD), uz by konecne tez mohli dat vic jader k prikladu: Core i3 2/4, Core i5 4/8 a Core i7 6/12 + platforma LGA 2011-3 by to doplnovala o 6 a 8 jaderne modely.

Jenom skoda zas novyho socketu LGA 1151, Skylake se bude muset poradne snazit kdyz je situace na trhu s kvalitnyma hrama takova jako je, malokto proste bude mit duvod pro celoplosny upgrade, majitele soucasnych 46/4770-90 se urcite nepohrnou i tak :-).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

K více jádrům: Vlákno není jádro (i když se tak jeví OS-u) a to už od dob Pentia 4 htt. A Core i5 může nést buď 2 jádra s hyper-threadingem (=4 vlákna) nebo 4 jádra bez htt, procesory s 4/6 jádry A hyper-threadingem se označují (a opatřují příslušnou cenovkou) jako i7.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial je fakt ze Intel ale aj AMD robia skor kozmeticke zmeny posledne roky a furt sa tocia okolo toho isteho. A celkom je zaujimave ze ani von nepresakuju nejake informacie o R&D projektoch ktore by skusali komplet iny smer. Posledne co intel skusal bol Larrabee/Xeon Phi. Aby sa im nestalo ze napriklad HP so svojim Machine ich predbehne. Dalej niektore komentare tu hovoria o neoptimalizacii na viac jadier a pararelizaciu. Toto je velmi zlozite a pararelne programovanie beznych aplikacii je stale v plienkach. Na druhu stranu, pokial chcem aby masove aplikacie boli pripravene na 6-8-12 a viac jadier tak argumentacia ze ak chcete dnes robit development na viac ako 4roch jadrach tak si kupte serverovy Xeon je fakt chora. Ani MS, Autodesk,Google, Oracle a dalsie SW firmy nebudu kazdemu vyvojarovy kupovat na jeho dev masinu Xeon, to by rychlo skoncili. A vzdy je lepsie otestovat sw za realnych podmienok ako len skusit to 4 roch jadrach s tym ze sak pri vyssom pocte, povedzme 8, sa to bude spravat rovnako len lepsie.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.