Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Snapdragon 8180: ARM pro počítač spatřen v seznamu testu Geekbench

Hele a ten Geekbench existuje jako nativní ARM binárka pro Windows (nevím o ní)? Protože ten procesor je tam ve výpise dokonce uveden jako "Virtual", takže pokud by to nedejbože měla být nějaká emulace, tak by ty výsledky byly celkem bomba a zajímalo by mě jaký to má výkon nativně na ARM.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom odkazovanem clanku to vypada, ze Windows bezely jako emulace. Takze zadne nativni Windows pro ARM. Tim padem si myslim, ze to je dost dobry prvni vysledek

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to komplet emulace, tak nevěřím vlastním očím a ten výsledek mi přijde dost ohromující. Ne že bych taková Windows chtěl provozovat, ale jsou i jiné OS žeano. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba rozlisovat, co v takom pripade bezi nativne a co emulovane. System ako taky bezi nativne. Windows nie je zas tak velky problem prelozit tak, aby bezal nativne na ARMe. Onoho casu v dobach Windows NT 4 a Windows 2000 existovali nativne buildy Windowsu na architekturu DEC Alpha a IBM PowerPC. To, ze Intel tie architektury vytlacil neznamena, ze Windows uz na ine architektury preportovat nejde.

To, co bezi emulovane je samotna aplikacia. Je to preto, lebo nativny build Geekbenchu beziaceho nad WINAPI na ARMe zatial asi neexistuje.

Z toho vyplyvaju dva fakty:
1) vysledok testu je skrz emulovanu aplikaciu odost (radovo od 30% do 500% podla workloadu) nizsi, nez je skutocny vykon stroja, keby ten test bol nativny. Ci to bude tych 30 alebo 500% zalezi od toho, ako velmi tucna emulacia sa musi pouzit.

2) bez zmeny v hardware alebo v OS je mozne dosiahnut zvysenia vykonu (a to aj radoveho) prostym prelozenim aplikacii pre cielovu platformu ich dodavatelom. To ale dodavatelia SW neurobia, kym nebude nejake nezanedbatelne mnozstvo HW s touto architekturou v obehu. Je to podobny, ale ovela horsi problem, ako dostupnost 64bitovych x86 aplikacii.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nicméně je skóre poněkud nízké na procesor s TDP 15W (Intel Pentium J5005 má TDP 10W a skóruje výše)."

Tak jestli to bezelo virtualne, tak je to naprosto nepodstatna informace, ze jo. Boze!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to je dost podstatná informace, protože spotřebitele nezajímá jestli ta wokýnka běží emulovaně, nebo nativně, ale to jaký to má výkon a jak dlouho to poběží na baterii. A cena

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to stoprocentne, ale jedine za predpokladu, ze budes podavat informaci o vykonu a spotrebe v kontextu platformy.
Jestlize to zasadis podobne jako v clanku do kontextu informace o procesoru, tak je to zrejme naprosty nesmysl, protoze neexistuji zdaleka jen emulovane Windows a na tom ARM muze bezet cokoli jineho, napriklad bych se nedivil, kdyby na tom bezel nativni port linuxu, proc by ne. Pak z te informace nemuzes vyvozovat vubec nic, protoze neznas reziji, kterou sezere prave ta emulace.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jedina informacna hodnota toho testu je spodny pesimisticky odhad vykonu. Ak sa vyrobcovia aplikacii budu mat k tomu, aby svoje aplikacie portovali na tuto architekturu, tak vykon stupne bez zasahu do HW alebo OS kludne aj radovo. OS v tomto pripade emulovany nie je. Iba aplikacie pre x86 bezia v rezime dynamickeho prekladu, podobne ako bezali PPC aplikacie na prvych x86 Macoch cez Rosettu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a proč by to výrobci aplikací dělali, když už teď kašlou na optimalizace pro nativní x86 CPU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davat na ARM Windows v emulaci je totalni bekovina. Na ARM patri linux.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dávat kamkoliv Win10 je békovina ;) Ale co nám aktuálně zbejvá, když se na ničem jiným nedá slušně pařit :( Ale třeba se SteamOS nakonec přeci jen bične!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč by proboha někdo chtěl Windows na ARM, když tady neexistuje jediná nativní aplikace nemluvě o driverech apod?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

MS to chce :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ono žije"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

odhliadnime od toho, ze geekbench nieje najlepsi test.. ale aj tak i7 8550U ma single core take ako tento ARM a multicore 4x tolko ;) Konecna cena zariadenia ale bude porovnatelna a potom sa budu cudovat, preco to nikto nekupuje. No preco asi..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli čtu správně, tak 8550U má doporučenou cenu 409 dolarů? To snad očekávají od ARMu výrazně nižší. Jinak budou muset ořezat zbytek přístroje, čímž si vyslouží negativní recenze (nejsou aplikace, kompromisní HW, jinde dostanete lepší s Intelem za stejnou cenu atd.) nebo skutečně bude ARM levnější a s delší výdrží na baterii tak výrazně, že to i recenzenti uznají.

Lehké to mít nebudou, půlka článků bude „je tohle nový Windows mobile?”, tedy cena/výkon musí být skutečně lepší, jinak nebude jiný HW s ARMem pro Windows a tedy přeložené aplikace a tedy zájem o HW...

https://ark.intel.com/products/122589/Intel-Core-i7-8550U-Processor-8M-C...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ved zaujem ani nieje. Zariadenia s arm boli predstavene niekedy v januari a potom sa stratili pod zem. Ceny boli okolo 800-900€ a presne tam zacina 8550U pripadne o malo horsia i5ka. Asus Novago je teraz na amazone 653$ bez dane, daj si to doniest, pridaj si tam dan a si na urovni normalneho notebooku s i7kou, ktory je 3x vykonnejsi v nativnych apps a 20x (to som si vymyslel) ked zoberies emulovane x86. Proste sa tu snazia pretlacit nieco, co principialne nemoze nikto normalny kupit ani za cenu 20hodinovej vydrze.

edit: Dell Vostro 3578 8550U 758€ vr. DPH v sk alze, takze urcite sa da najst aj lacnejsie..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No sláva!

Akorát nechápu proč to muselo trvat tak dlouho, proč se tomu všichni museli nesmyslně bránit z pochybných pohnutek, vydat na to desítky milionů dolarů (Intel, Microsoft atd) které v podstatě vyletěly oknem a proč se musela ztratit ta fůra času, když bylo jasné už minimálně před sedmi lety, že vývoj nevyhnutelně půjde tímto směrem tak jako tak:

https://genesi.company/products/smartbook

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.