Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Socket FM2+ vydrží do roku 2016, možná včetně Kaveri

APU Carrizo, nástupce Kaveri, se podle nejnovějších zpráv vůbec nemusí dostat do desktopu. Fakticky by to znamenalo, že socket FM2+ dožije právě na stávající Kaveri.

Podle italské redakce bits'n'chips, která čerpá z vlastních zdrojů, máme počítat s následujícím:

  • nástupce socketu FM2+ přijde v roce 2016 (to již vlastně víme)
  • nová „pobuldozerová“ x86 architektura v roce 2016 (také víme)
  • podpora DDR4 v desktopu přijde nejdříve v roce 2016

…což minimálně tušíme. Tyto tři základní informace v podstatě vyplývají z dosavadních roadmap a prezentací, které AMD v posledních měsících zveřejnila. Jednak jsme se dozvěděli, že společnost pracuje na ARM architektuře K12 i nové x86 alternativě, které mají být připravené v roce 2016, jednak jsme se dozvěděli, že přípravy APU Carrizo postavené na x86 architektuře Excavator běží beze změny.

Z kombinace těchto údajů přímo vyplývají první dva z trojice výše uvedených bodů. Třetí pak je důsledkem faktu, že Carrizo bude, resp. by měla využívat socket FM2+, který podporuje DDR3, což znamená, že platforma postavená na socketu FM2+ nemůže být DDR4 kompatibilní (třetí bod).

Trochu překvapující je, že podle bits'n'chips se Carrizo pro desktop (socket FM2+) vůbec vyrábět nebude, nebo bude, ale pouze v BGA provedení. Při takovém scénáři by posledním produktem pro FM2+ socket zůstala Kaveri. Dokud tato verze scénáře nebude podložena nějakým rozumným důvodem, budeme ji považovat spíše za nepravděpodobnou. Carrizo je totiž menší (= výrobně levnější) a zároveň výkonnější než Kaveri, takže by AMD byla sama proti sobě, pokud by chtěla desktop držet na starší řadě produktů a novou nabízet jen v mobilní sféře.

AMD 2015 APU roadmap

Roadmapa AMD z listopadu 2013 s Carrizo pro desktopový socket FM2+ počítá

Je docela možné, že si Italové pouze chybně interpretovali některá data a dospěli k chybnému závěru - podobně jako jsme před rokem čítali, že Haswell bude posledním socketovým procesorem Intelu. Důvod může být jednoduchý: Mobilní sféra roste rychleji a jsou v ní o něco vyšší marže než v desktopu, takže je pro oba výrobce prioritou vydávat v první řadě úsporné mobilní produkty, což často znamená BGA čipy. Stejně jako se v roadmapě Intelu z těchto důvodů objevil Broadwell zprvu pouze v BGA podobě, tak se i Carrizo mohlo v některém z interních dokumentů AMD objevit pouze v BGA variantě. Z toho si nezávislý pozorovatel mohl snadno udělat chybný závěr, že socketová verze prostě nebude existovat. Jak se potvrdilo právě s Broadwellem, který přijde příští rok i v socketové podobě, absence důkazu o existenci není důkazem o neexistenci.

Berme proto tuto zprávu pouze jako potvrzení toho, že Carrizo přijde v roce 2015 pro mobilní sféru, kde nabídne řadu nových fíčur, v roce 2016 jej nahradí další generace se zbrusu novou x86 architekturou a zřejmě i socketem kompatibilním s DDR4. Čtvrtá generace DDR ale sama o sobě pro desktopové produkty nic zásadního nepřináší, prozatím nabízí jen mírně nižší spotřebu (což je přínosné spíš v noteboocích) - výkonem nepředehnala a ještě v příštím roce nepředežene DDR3, takže není řešením úzkého hrdla paměťové sběrnice integrovaných grafických čipů. Tento nedostatek v případě APU Carrizo řeší barevná delta-komprese, která bude představena s novou generací architektury GCN.

Diskuse ke článku Socket FM2+ vydrží do roku 2016, možná včetně Kaveri

Žádné komentáře.