Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Softbank chce propustit 1000 zaměstnanců ARM. Aby se lépe prodávala.

Koupě konsorciem by jim mohla přinést kvalitní nové architektury, se kterými jistě počítají v plánech na budoucnost. Jak je vidět nemusí to být vždy samozřejmost.

Zvláštní, jak si samozřejmých věcí přestáváme vážit i když o tomhle "lidském efektu" víme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To sa dalo čakať.

Zaujímavejšie je, ako dokázala firma s obratom okolo miliardy zamestnávať 6500 ľudí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bloomberg píše, že se to dotkne převážně všech ostatních pozic krom inženýrů:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-14/softbank-s-arm-to-cut...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Marketakov a marketacky urcita rad zamestna Intel

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj, min. 20% bude neefektivních dřístalů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek vyznívá tak, že je to pro Arm špatné aniž by jakkoli odůvodnil proč. Ale hlavně, že je tam zmíněno AMD :-D

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

AMD je tam zmineno jako negativni priklad, takze nevim o cem zvanis. Kdyby tam byl priklad jak Intel neco podelal, tak je to spatne protoze diit = anti-Intel dira, kdyz tam je "AMD neco podelalo", tak je to opet spatne protoze je tam zmineno AMD....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Každá restrukturalizace stojí úsilí navíc i pro ty, kteří ji přežijí. Navíc, práce sama od sebe nezmizí, takže se musí absorbovat jinde. Což snižuje efektivitu týmů, které s tím nepočítaly.
A dlouhodobý výtlak to může ovlivnit taktéž (krátkodobě je to šumák, takový kolos se jen tak ze dne na den nezastaví).
Samozřejmě dlouhodobý výtlak aktuální management nezajímá, ten musí vykazovat KPI každý kvartál.

A třešnička - když se zjistí, že se vyhodil "někdo kdo je vlastně ku**a potřeba", tak se najme jako externista přes agenturu znova, ale s troj/čtyř-násobnými náklady pro společnost.

Jo a ti schopní se po zvýšení zátěže nad únosnou míru vypaří sami, proč taky ne, že, když je o ně zájem.

Takže jen takový všeobecný pokec/pohled na důvody, proč jsou restrukturalizace velmi velmi často špatně vnímané.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ARM prodejnější neudělá. Ale můžou tu firmu změnit v patentového trolla. Zdesetinásobit ceny licencí pro výrobce ARM CPU. Sice by to byl konec levných mobilů (drahých by se to nedotklo, tam je cena SOC zlomek ceny), ale vzrostl by zisk z 200-300 miliónů dolarů na 3-4 miliardy. Takže by se japonské žraločí firmě vyplatilo si jej podržet. A protože, by mu to nepřineslo konkurenční výhodu, protože procesory nevyrábí, tak by ho firmy nemohly u soudu napadnout z neférových licenčních poplatků.
Takhle to dělají farmaceutičtí vyděrači a prochází jim to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

z kratkodobeho hlediska je zdražení dobry, z dlouhodobého to pomůže jen riscv, on stejne do 10 let nejspíš riscv ukonci nadvladu armu tak jako tak, apple už na tom maka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad vyhodí ty, co jsou zodpovědní za téměř nulovou penetraci Cortex-X1 v desktopech a noteboocích. Např. EU by stačilo jen natáhnout ruku, nevyhodit pár desítek miliard eur na úplné kraviny a přesměrovat je sem a měli bysme vládní EU procesor (vyráběný asi na Taiwanu) i OS. No, konec snění, Putin přece na Ukrajině bojuje kvůli zmaření našeho Green Dealu (moje poznámka - kéž by).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Penetrace je slabá, protože hrubý výkon X1 je furt o hodně menší než M1, což spolu s chybějící hardwarovou akcelerací emulace x86 znamená slabý výkon v 99 % aplikací. Ve Windows totiž nic netlačí vývojáře, aby udělali x86 build, protože slepice-vejce, málo zařízení protože málo aplikací a naopak.

EDIT: Jakmile vám jede aspoň jedna x86 aplikace (hlavně trvale, např něco v traybaru), tak máte CPU vytížen na 100 % (jednoduchá emulace ve Windows je skrze nekonečnou smyčku). Výdrž na baterii je pak poloviční, tedy na úrovni stejného zařízení s x86, čímž padá důvod koupit Windows on ARM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hrubý výkon X1 je pro kancl práci víc než dostatečný a emulace x86 není vůbec nutná - doporučuji vystrčit hlavu z prd.... tedy EU a zvýšit si rozhled.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak jsou lidi, či frčí na desetiletém SandyBridge. Ale takové zařízení jako nové výrobce masám neprodá. Nezapomeň, že zařízení s ARM je jen nepatrně levnější, protože displej, RAM, disk, baterka, šasi atd. jsou stejné. Navíc je tu přirážka za malosériovost. ARM je levnější jen v masovém měřítku, např když Apple nahradí většinu svých počítačů nebo Amazon většinu svých serverů.

PS: Koukám mám chybu v předchozím příspěvku. Má být "Ve Windows totiž nic netlačí vývojáře, aby udělali *ARM* build"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ze začátku budou stačit masy úředníků a jiných státních zaměstnanců a že jich je v EU plno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by si najednou úředníci odtrhli od úst? Ty masy snad už brzo skončí díky digitalizaci a obecnému schudnutí států po kovidu, válce, energiím a uprchlíkům.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já u nových věcí dělám ARM build. Protože je to cool :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si vyzkoušel "univerzální" (x86+ARM) build v macOS ve virtuálce na PC/Windows, a pak zkusil na skutečném MacBook M1, co má brácha.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak všechny opensource věci byly na Windows zbuildovány pro ARM už před 10 lety, když hackeři odemkli desktopový mód ve Windows RT pro všechny aplikace (nejen MS Office). Vše od 7zip po Quake 3. Navíc dnes jsou ARM buildy oficiální - kamarád má Microsoft Surface Pro X a jede ARM verzi Visual Studia a .NET SDK (ty dnes již jsou nativně i pro Mac a Linux).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to chtelo videt pocty zamestnacnu rekneme 1-2 roky pred tim, nez avizovali fuzi s Nvidii a ted. Obcas se dela i to, ze firma "nabere" vic lidi, aby zvysila svou "hodnotu" pred prodejem, pokud maji jisteho zakaznika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je údaj dostupný na Wikipedii: 2018: 6250 zaměstnanců. Takže k žádnému výraznějšímu nárůstu nedošlo. Tady skutečně nejde o nějaké hlubší racionální důvody - jen o ořezání, které usnadní / zvýhodní prodej. Bez ohledu na dlouhodobé dopady.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ok :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> které usnadní / zvýhodní prodej

Tohle slovo (prodej) je (IMO) tak trochu zavadejici. Podle googlu, i podle zdrojoveho clanku, se chysta vstup na burzu. Jiste, vicemene "vstup na burzu" = "prodej" ale prece jen, je to odlisne od prodeje konkretni firme nebo konsorciu (a slusi se to spomenout).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skvělý úvodní žánrový obrázek!!! :-D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V zásadě dobré zprávy - protože po managorské reformě, racionalizaci, efektivizaci atd. a několika "nadějných prodejích" ARM konsorcium zajde na úbytě a tak se konečně chytí RISC-V a další designy...

A do 10-ti let budeme mít všichni v kompech a plackách nějaký žluťácký rozsypaný čaj.
Chci tím říci, že současný korporátní management je schopen zničit cokoliv, i tak super hyper kvalitní vývoj a standardy jako má ARM.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Top 3 RISC-V firmy nemaj dohromady 1000 lidí. Konkurence jistě tleská, nebudou muset nabízet šílené peníze, aby někoho přetáhli a dokonce si budou moct vybírat, koho zaměstnají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zalezi jak to TOP specifikujes, na riscv maka treba apple, sice ho neprodává verejne ale to neznamená ze pokrokem už dávno nemůže byt dost vpředu a kdo ví kolik lidi na tom maka

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No přesně tak, chvíli jsem se kolem toho taky motal. Zatím celé RISC-V vypadá spíš jako akademické třeštění - je to "nadějné" jako plno jiných a dávno již zapomenutých směrů.

Jen jsem poznamenal, že dnešní korporátní bordel může docela snadno dokázat i nemožné, ovšem jen v negativním směru. Třeba zničit ARM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.