Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony: 41MPix technologie Nokie není nic světoborného

Nokia 808 Carl Zeiss
Pánové Paul Genge ze Sony a Damian Dinning z Nokie jsou zkrátka ve při. Zástupce Sony je přesvědčen, že na technologii PureView není nic, co by Sony již nenabízela - podle Nokie to však není pravda.

Celý spor se točí kolem způsobu, jakým Nokia prezentuje technologii PureView, konkrétně implementaci zoomu. I když má samotný snímač rozlišení 41 megapixelů, je standardní rozlišení výstupu nižší (3 - 8 MPix): Každý pixel výsledného snímku je tak tvořen daty z několika samostatných pixelů, což má mimo jiné příznivé dopady na šum. Samotný zoom je implementovaný tak, že se použije příslušný obrazový výřez a výsledný pixel není tvořen daty z (například) devíti fotodiod snímače, ale například jen ze čtyř.

Paul Genge ze Sony UK se na adresu Nokie vyjádřil slovy „…ta technologie není nová, naše produkty ji používají už zhruba rok“. Je pravdou, že podobný postup Sony do svých výrobků implementovala již loni pod názvem pixel digital zoom, ale takové tvrzení hnulo žlučí Damianu Dinningovi z Nokie, který nelenil s oficiální reakcí. Pokud z ní vypustíme tradiční marketingovou béžovku, zůstane nám pět klíčových bodů:

  1. 5MPix snímky vytvořené touto technologií nesou mnohem více detailů než snímky (i více než) 5MPix fotoaparátů
  2. přestože je detailů více, soubory jsou díky čistším pixelům menší
  3. bezztrátový zoom pro video i fotografování, žádný upsampling (bez filtrovaného zvětšení)
  4. Nokia používá oversampling, nikoli pixel binning - oversampling je lepší!
  5. tato metoda zoomu umožňuje zcela tichý provoz a navíc konstantní světelnost v celém rozsahu
Nokia 808 zoom
Nokia 808 zoom

K bodům 1, 2 a 5 nemáme co dodat (ono by se dalo, ale nebudeme až takoví hnidopichové), takže se zaměříme pouze na tvrzení 3 a 4. Pan Dinning dokonce slovo bezztrátový v souvislosti se zoomem zvýraznil, čímž si už značně protiřečí. Pokud přijmeme informaci (Nokie), že je pixel výstupu tím kvalitnější, z čím většího množství pixelů snímače jej vytvoříme, pak je logické, že při zoomování, kdy se tento počet (či poměr) naopak snižuje, kvalita klesá. Pokud kvalita klesá, nemůžeme mluvit o bezztrátovosti (signál se totiž ztrácí na úkor nárůstu šumu).

Ještě zajímavější je čtvrté tvrzení. Mnohá definice technologie pixel binning totiž termín oversampling obsahuje. Pixel binning totiž není nic jiného, než použití signálu z několika fotodiod snímače k vytvoření datové hodnoty reprezentující jeden pixel (obvykle za účelem zvýšení odstupu signálu od šumu). Oversampling je pak vytvoření jednoho pixelu z původně více (pixelů). To nám ale příliš nevysvětluje - jedině snad že by Nokia termín oversampling používala pro digitální řešení, kdežto pixel binning pro analogové (sloučení signálů před digitalizací).

Nokia 808 barvy
Nokia 808 PureView

V jednom ze starších rozhovorů Dinning uvedl, že experimentovali i s použitím technologie pixel binning, ale ta se jim jevila jako horší, protože výstupy byly neostré - přechod kontrastních hran černá-bílá nebyl přímý, ale tři až čtyři pixely široký. Na základě toho si troufáme tvrdit, že nejde ani tak o nedostatek technologie pixel binning, jako spíš konkrétní implementace, kterou Nokia testovala. Problém může být v souvislosti s bayerovou maskou, v jejímž případě nelze jednoduše míchat signály přímo sousedících pixelů, protože reprezentují odlišné barvy. Samotný pixel binning ale podobnými neduhy netrpí (používá jej například Sigma pro implementaci nižších rozlišení v zrcadlovce SD1 a výstupy v těchto režimech jsou dokonale ostré).

A tak celý spor zřejmě nebude ničím jiným, než slovíčkařením připomínajícím dětskou hádku: „Heč, my máme novou kočičku!“ - „To je toho, my máme kočičku už od loňska.“ - „Ne, vy máte jenom kocoura a ten se nepočítá!“

Diskuse ke článku Sony: 41MPix technologie Nokie není nic světoborného

Čtvrtek, 29 Březen 2012 - 16:59 | Jaroslav Houdek | Petr Svetr - takovou snůšku nesmyslů jsem teda...
Středa, 28 Březen 2012 - 11:54 | kmotr pjotr | Tak opět je vidět, že do sporu se pouští manažeři...
Úterý, 27 Březen 2012 - 19:52 | nameless1 | No jenomže na fotkách z mobilů dominuje hlavně...
Úterý, 27 Březen 2012 - 15:35 | Fotobob | Mě tedy zaráží bod dva. S focením mobilem tedy...

Zobrazit diskusi