Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony a99 Mark II je nejlepší „D-SLR“ s bajonetem Minolta A

Téměř 32 let poté, co Minolta uvedla první zrcadlovku s bajonetem A, uvádí její nástupce Sony nový full-frame super-stroj s 42,4 megapixely.

Sony a99 Mark II není zrcadlovka v původním slova smyslu. Sony už klasické digitální zrcadlovky se sklopným zrcátkem a optickým hledáčkem nevyrábí řadu let, posledními byly modely A900/A850, vše ostatní poté už neslo polopropustné zrcátko a elektronický hledáček. Nejinak je tomu u a99 Mark II, která je volně řečeno tímtéž, čím je bezzrcadlovka A7R II, jen má navíc to zrcátko a jiný AF modul a samozřejmě bajonet Minolta A s původní velikostí focal flange distance.

Nový přístroj je poměrně rychlý, dokáže snímat rychlostí 12 fps v plném rozlišení i za použití AF / AE (autofocus / auto expozice). Na 8 fps zpomalí když chcete co nejmenší blackout elektronického hledáčku. Dedikovaný AF modul obsahuje 79 AF bodů a pracuje ve spolupráci s 399 AF body na samotném snímači. Celkově tak a99 Mark II může využívat 478 AF bodů s detekcí fáze, schopných pracovat až do -4 EV.

Stabilizace posuvem snímače (5osá) je dle CIPA měření schopna kompenzovat až 4,5 EV. Závěrka této „falešné zrcadlovky“ je velmi odolná, Sony udává životnost přes 300 tisíc cyklů. Ale to vše jsou takové menší věci. Pro fanoušky Minoltích AF skel (třeba 135/2.8 STF, ve své době skvělého 28/2 ad.) i pozdějších skel Sony (včetně několika označených logem ZEISS) je ale podstatné, že vynikající 42,4Mpix full-frame BSI CMOS Sony se dostává i k originálnímu bajonetu, bez nutnosti „potupné redukce“ z bajonetu Sony E. Navíc s podporou 4k videa s datovým tokem 100 Mbit/s ve formátu XAVC S (~H.264) využívající plnou plochu snímače a žádný pixel binning, plus podpora formátu Super35 s 1,8× oversamplingem - to byla hlavní deviza bezzrcadlovky A7R II a je to též hlavní deviza a99 II.

Z dalšího jmenuje hořčíkové šasi a tělo o 8 % menší než u a99. Hledáček má XGA rozlišení a 0,78× zvětšení, vnější člen má fluiorinový coating, třípalcový displej je dotykový a výklopný ve 3 osách. Nechybí dva SD sloty s podporou UHS-I a pro video se sluší doplnit podporu změny fps z 1 do 120, režimy S-Log / S-Log2 / S-Log3, zebra či 4:2:2 výstup skrze HDMI.

Samozřejmě v principu nadále platí fyzikální skutečnost, že zrcátko v cestě krade trochu světla snímači, takže z hlediska citlivostí či šumu na tom je a99 II hůře než by mohla být, na druhou stranu od dob a99 Sony značně pokročila ve vývoji snímačů a nyní už toto nemusí představovat nijak zásadní problém. Já mám systém Minolta A rád, užil jsem si s ním hodně (za velkého přispění Dynaxu 700si) a až dosud jsem nebyl nadšen z toho, že po A900 nepřišel žádný skutečně zajímavý stroj. Je dobře, že Sony přehodnotila svůj (údajný) někdejší plán nechat původní model a99 na trhu déle a přichází tento inovovaný model, u nějž bych si už dokázal představit, že jej budu bez obtíží používat. Jediné, co tomu klade překážku, je cenovka 3600 € (v přepočtu 100 tisíc Kč), ale to je zkrátka cena za parametrově špičkové tělo full-frame zrcadlovky, ať již „falešné“, nebo „pravé“.

Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony a99 Mark II je nejlepší „D-SLR“ s bajonetem Minolta A

Středa, 28 Září 2016 - 17:50 | ODSakEda | Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=...
Pondělí, 26 Září 2016 - 11:26 | petr22 | Povedlo se vyresit odlesky? Zasadni problem toho...

Zobrazit diskusi