Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony končí s Blu-ray médii pro uživatele

Jak dlouho se mohlo vypalovat takové 100GB BR?
Placka stála víc než plotnový 500GB disk počítám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho se mohlo vypalovat takové 100GB BR?
-
od 80 do 100 minut.
----
Placka stála víc než plotnový 500GB disk počítám.
-
balenie 5x 100GB stoji od 45 do 100€.
na zalohu dobra cena.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Alze vidím VERBATIM BD-R XL 100GB, 4x, printable, jewel case 5 ks za 1100 Kč
Takže 220 Kč za jedno médium, resp. za 100 GB (pokud nechcete M-Disc s dlouhou životností, ten vyjde na dvojnásobek)

500 GB HDD tam vidím jediný a cenově se nevyplatí, u 1 TB HDD to už je kolem 135 Kč/100 GB, u 2TB už to je kolem 80 Kč/100 GB

A podle Wikipedie se 4-rychlostní 100GB Bluray vypaluje ~96 min (18 MB/s)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Předně je potřeba říct, že kdo chce zálohovat velké objemy dat, nebude kupovat malé disky, ale disky, které jsou nejvýhodnější v poměru cena / kapacita. U 8TB se pohybujeme kolem 45 Kč na 100 GB, což je zhruba desetina toho, na kolik stejná kapacita vyjde s použitím archivačních médií.

Neoddiskutovatelná výhoda HDD pak je, že nepotřebná data lze smazat a použít pro další data.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zálohovanie a archivácia sú dve rôzne veci.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Klasický plotnový disk můžeš použít na obojí.
A rychlost, celková "obratnost" při práci se soubory + opětovný zápis - to se nedá s jakoukoli plackou srovnat.
Úvodní post byl tak jako ironie, že to vypalování zabalili opravdu až 15let po všech ostatních.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Problém archivace na HDD je právě ta možnost smazání/přepisu. To BD nemá, což jej činí blbovzdornějším.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

""""To BD nemá, což jej činí blbovzdornějším"""

Jo ale zase ho snáze zlomíš pokud jsi blb.
Tak asi disk není pro blby.
A jsem si naprosto jistý, že i disk lze zamknout proti smazání.
A to ani nemluvím o faktu, že když data z disku smažeš, tak tam pořád jsou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Fakt dementní argument. Zlomit BD je to samé jako praštit diskem o zem. Ale že ti na disk přistupuje OS a přes něj i nějaká brebera, to je trochu jiný level.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba Windows udělají to, že disk se zálohou starých dat projedou defenderem a člověk se může rozloučit se spoustou softwaru, co před dvaceti lety stáhl na Direct Connectu. Tady mají DVD dost velkou výhodu.
Co se týká disku pro archivaci, nedávno jsem zkoušel přečíst 160 a 250GB disky co jsem kupoval někdy v letech 2003-2005. Přestože s nimi nepamatuju nikdy problémy, tak jeden z nich měl pár adresářů, co nešly přečíst vůbec a pár co se povedlo občas a pomalu. Takže možná ani ten magnetický zápis nedá 20 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono taky kdo chce zálohovat velké objemy dat, tak už i kvůli pohodlnosti je lepší 8TB disk, než 80ks Bluray disků, nehledě na cenu :-)

Nějaký scénář, kdy by BD byl vhodnější, by i tak vymyslet šel. Třeba když potřebujete uložit max. 100 GB dat jednou měsíčně a uchovat to po dobu třeba 10 let.
Flashdisk 64/128 GB je jen o málo dražší, ale nevím, co je z hlediska dlouhodobé spolehlivosti lepší. Na BD za 10 let nemusí už být k sehnání mechanika. Za to u USB flashdisku, pokud z něj ta data nevyšumí, nejspíš problém s připojením nebude.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na flashdisku, ale uvádí se, že v určitých časových intervalech je potřeba je připojit ke zdroji, jinak data mohou zmizet. Osobně jsem vždy našel data i na těch, které několik let ležely bez použití.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To blahoželám!
Jeden známy, keď šiel do dôchodku, tak si ukladal z firemného emailu súkromnú korešpondenciu, potom fotky všetky zo svojho dig. fotoaparátu (to bola doba keď naväčšie kapacity boli 8 až 32GB) na usb flasky.
Ja mu vtedy hovorím, nerob to, ukladaj to na externý disk, alebo si to prepošli na gmail. On mne na to - mne to takto vyhovuje, nechaj to tak.

Asi tak 15 rôznych USB flasiek, najčastejšie kingston 16 a 32 GB.

Pred cca 5 rokmi ma požiadal, aby som sa mu na to pozrel, že niečo hľadal a nevie to nikde nájsť.
Tak niektoré flashky sa tvárili že sú čisté, hlásená len free kapacita.
Iné hlásili že potrtebujú naformátovať.
A tretie mali, jupí, súbory, ktoré nakoniec boli len náhodným zhlukom dát.

Jediné čo sa zachovalo, tak to emaily, ktoré si dal posialť už na súkromný gmail, od roku 2019. To viem preto, že pred cca mesiacom hľadal úradnú korešpondenciu, sťažoval sa že má len to čo má vytlačené a nič staršioe pred rokom 2019. TAk som mu pripomenul, že staršie emaily mal na firemnou emaily, ktorý je už dávno vymazaný a potom na tých jeho fleskách, ktoré môže teraz používať ako nové. Obrazne. Lebo skúšal som urobiť z nich img, pozrieť sa čo stiahlo, najlepšie príde - mnohé tie staré flesky skapali. Vzal som si na hranie nejakú 8GB, na záznam ku TV ako timeshift a ešte v ten deň sa začala tváriť ako readonly. Kupovával som kedysi flash disky aj podľa dizajnu. Len kvôli tomu som ich nevyhodil, mám ich už niekoľko a buď ich vôbec nedetekuje systém, alebo sú read only (nedajú sa ani vymazať, ani naformátovať).

Čo mám čerstvé a doslova naštvalo ma to, jednu kovovú flash, pretec, s diodkou, USB3, rýchlu, 16GB (kupované v dobe keď boli drahé, drahšie ako dnes 256 GB), kde som mal prenosné systémy pre prípad núdze, diagnostiku a pod. Min. týždeň som potreboval zachraňovať jeden počítač, disk, a nenabootoval z flasky.

Teraz keď ju dám do PC, vyskočí oznam, médium nenaformátované.
By som sa na to doslova vykašlal, ale klasická chyba, mal som tam i porteus, aj vytvorené jedinečné dáta, ktoré občas som prekopíroval na disk, keď bude čas.

Rovnako robím chybu, SD karty z mobilov, fotoaparátov, nechávam v nich. Vždy sa snažím, keď niečo zaplním, čo najskôr to dávať na disk, ale niekedy zaplním len z časti, prestanem zariadenie používať a už sa mi aj stalo, že zapnem fotoaparát a pýta sa ma, či naformátovať kartu.

Moja rada pre mňa samého je - najneskôr pri nabíjaní mobilu, tabletu, fotoaparátu, presunúť či prekopírovať všetky dáta na pevný disk.
To je aj dôvod, prečo nemám v mobile, tablete, fotoaparáte, väčšiu ako 32GB kartu. 128GB kým zaplním, ubehne veľa času. Zámerne som sa vrátil ku 32 a max. 64 GB. Flashdisk, ku mediaboxu je väčší, prídem maximálne o niečo čo sa dá stiahnuť, alebo som nahral v TV.

Jedna pikoška, ako doplnkový mobil som mal starší Xiaomi. Na točenie FHD videa dobrý. Vymenil som v ňom 8GB za 32 GB kartu. Začal som o sebe pochybovať, to natáčam videá ale zabudnem to zapnúť?
Po takmer roku som zistil, že ten Xiaomi má nejakú chybú súäsborového systému, že pri karte 8GB nahráva všetky videá, ale pri väčšej kapacite, každé 8. - 10. video má nulovú veľkosť. Myslel som si, že vadné mSD karty. Všetky som otestoval, dáta držali bez chyby pol roka, v iných mobiloch fungujú, žiadna strata dát.

Z toho vyplýva, ak máte pocit, že ste niekde niečo mali a bolo to na flash pamäti a nie je to tam, alebo je to nečitateľné, či s nulovou kapacitou, chyba pravdepodobne nie je vo vás.

Mám tiež svojho času úplne nový a drahý kingston SSD, kúpil som dva kusy. Jeden skapal (ani systém ho nenájde) do niekoľko týždňov (nereklamoval som ho, myslel som si, že nejak z neho zachránim dáta - nestalo sa), druhý má cez 65000 hodín prevádzky ako systémový disk.

Mám a nereklamoval som ich, aj úplne nové mSD karty, 32 GB, adata a kingston, na ktoré som dal prenosný linux, kde mám súkromné dáta, ale vydržali menej ako 2 týždne a nereklamoval som ich. Z ničoho nič sa stali readonly.

V PC z ktorého píšem, mám 6 SSD diskov, ale snažím sa aspoň raz týždenne prekopírovať súkromné dáta na externý 3,5" disk.

USB flash používam menej ako v minulosti (predsajlen, posielame viac cez internet) a je možné, že sme najviac zakúpili v nejakom divnom období, keď boli viac kazové (niečo ako bolo aj u HDD), ale rozhodne odporúčam, dôležité dáta mať na USB flash len ako kópiu, nie ako jediný kus. Buď mať niekoľko 2,5" externých hdd, alebo jeden veľký 3,5" externý disk na zálohu. Určite nenechávať jedinečné dáta na SD a USB flash mesiace, a už vôbec nie roky. Keď nič iné, nikde nie ej zaručené, že nedôjde nejakej chybe, nejaký bit, bajt sa samovoľne nezmení. Keď to bude v jpeg fotke, nič strašné. Ale môže to postihnúť hlavičku súboru, súborový systém.

Kedysi boli SLC, potom MLC, teraz sú TLC a QLC. V tomto sa už nevyznám, len predpokladám, keď na pamätové kartičky skrátili záruku z doživotnej, na 2 až 5 rokov, či tam nie sú QLC pamäte a ku tomu tej horšej kvality, aby sa stlačili výrobné náklady. Neviem ako robia tie ceny, ale ak je 128, 256 GB SSD typu QLC drahší o desiatky percent, ako pamäťová karta, či USB flash rovnakej kapacity, pričom na SSD je rozhodne väčšia zátaž, pri mSD, usb flash ani nepíšu počet ani množstvo možných zápisov,
mne vyšlo ako lepšie, spoľahlivejšie riešenie, 2,5" SSD v externom boxe ako doplnková kapacita ku notebooku. Flash USB nad 128GB nemám, za to 1TB TLC SSD viac ako 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uff tak kdo tohle dočte alespoň do půlky má u mě větrník :)

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem 4 odstavce,vizuálně tedy 1/3. Dal to nešlo. Chybí tomu TL;DR

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já to dal celé :-D. Já se řídím zásadou nemít všechny vejce v jednom košíku, takže mám svoje data poroztahované (kopie) po několika počítačích (serverech) na hdd. Zálohy na DVD jsem přestal dělat asi před patnácti lety a flešku by mě nenapadlo používat jako zálohu (dost často jsou tam i mechanické poruchy, jako "ulomený" konektror).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl jsem to celé.

Ale hlásit se o větrník nebudu.
Mám zakázano sladké :/

Nejhorší na tom je, že si ani nemůžu vychutnat řádnou mstu.
Protože je sladká :(

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

a nejlíp chutná za studena

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

So solid-state Kingston vecami mam tak zle skusenosti, ze sa tej znacke pri comkolvek inom, nez pamatiach vyhybam.

Zazil som USB kluc Kingston, ktory vydrzal pol pouzitia. Data nanho sice nahrat slo, ale o 2-3 tyzdne neskor ich uz precitat neslo. A mnoho inych, ktore odisli predcasne.

Celkovo z mozno siestich USB klucov Kingston, co sa mi tu valaju je vacsina bud uplne nefunkcna, alebo vykazuje I/O chyby.

Tiez si pamatam z ery, ked zacinalo HD video, ze Kingston Class 10 karty boli sem-tam Class 10 tak v prvom megabajte a potom to slo do kopru.

Preto u mna plati, ze solid-state device Kingston = smejd

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takového známého, který by mi nevysvětlil, že jsem debil, pokud zálohuju fotky na levný flešky do USB, bych fakt chtěl mít.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spousta snahu o radu v ohledu "zalohovani pochybnym" zpusobem zcela ignoruje se slovy "Me to takle vyhovuje", atd.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sranda je, ze me funguji i treba stare SmartMedia karty ... tj. karticky co maji kapacitu v jednotkach MB :-) Ja tomu tehdy rikal miniaturni disketa. Jinak ty USB flasky co jsem kupoval funguji az na jednu 1GB, co umrela po 15 letech, snad vsechny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na ty SmartMedia karty si vzpomínám ... s trochou nadsázky by tam byly jednotlivé bity vidět pod lupou ;). Nejvíc vzpomínám na ten "disketový adaptér", tohle rozchodit byla kolikrát věda, taky než k tomu Olympus (nebo kdo to dělal) udělal použitelný ovladače, tak to chvilku trvalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este ako student som na vysokej skole pouzival diskety na prenos veci zo skoly do mojho pc (internet bol vtedy len v kaviarnach). Diskety boli male a kazili sa, uz ma to stvalo, tak som si za peniaze z brigady kupil 256MB USB flashku. Mam ju dodnes a stale ju pouzivam (uz len obcas). Stale spolahlivo funguje aj po vyse 20 rokoch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Flešky se na to nehodí, ale klasický plotnový disk dnes těžko "porazíš" jakýmkoli kotoučkem v jakémkoli scénáři.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Disk je mozne premazat, muze ho napadnout vir/ransomware a smazat/zasifrovat a tak..... CD/DVD obsahuje, co tam bylo vypaleno a tim to konci.....

Stale jeste zalohuji na CD/DVD a vzdy minimalne dve media, ktera davam na dve ruzna mista. Kdyby treba jedno vyhorelo, nebo ho vykradli, ......

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to CD/DVD často končí tak, že ho nepřečteš.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To fakt ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu CDčka vypálená v roce 93, to je 31 let a stále krásně čitelná.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Disky používám jako média, 2.5” disk strčíš do USB docku, nahraješ tam co chceš, vytáhneš a strčíš to pouzdra.
Viry tam nahraješ stejně jako na DVD vypálíš, ale dnes už máš alespoň Defender ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2.5" HDD pouziva na zalohovani jen pomatenec. Jejich spolehlivost je mizerie a rychlost taky, navic dnes az na vyjimky sindel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoli, 2.5" disky používám já.
3.5" zabírají mraky místa, (když jich máš moc), jsou hlučné a nepřipojíš je běžným USB / SATA převodníkem pokud je potřeba.
Z těch na které ukládám (nepodstatná) data "do skříně" ještě neodešel žádný.
Ale nepoužívám hrůzy jako HGST atd, ale WD black.

Předpokládám že máš nějaké předsudky z dob kdy booky nebyly rozšířené a všichni měli "bednu" s 3.5".
Pokud se 2.5" statisticky víc rozbíjely, tak prostě proto, že byly "přenosném zařízení" a s tím stačí za běhu "klepnout" o stůl a je hotovo.
Za to ty disky ale nemůžou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nikoli, 2.5" disky používám já.
3.5" zabírají mraky místa, (když jich máš moc), jsou hlučné a nepřipojíš je běžným USB / SATA převodníkem pokud je potřeba."

Tak za prvé, 8x1TB 2,5" zaberá viacej miesta, ako 8 TB 3,5", nehovoriac o tom, že cenovo je to v pomere asi (pre tvoj WD Black 2,5" 1 TB ku WD Gold 3,5" 8 TB) 3:1, nehovoriac o manipulácii s ôsmimi kusmi.
Čo sa týka hluku, vieš to riešiť 5400 rpm 3,5" HDD, ktorý aj tak bude mať prenosovú rýchlosť vyššiu ako ten 2,5".
A 3,5" pripojíš bežným prevodníkom, len musí mať napájanie. Nevidím v tom problém, zvlášť, keď to bežne doma používaš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já mám mraky disků zadarmo a to jak 2.5" tak 3.5", a rozhodně bych nikomu DNES nedoporučoval kupovat plotnový disk v obchodě.
Zvítězili 2.5", jsou prostě menší lehčí a kromě velkého docku je připojíš i převodníkem co nemusíš krmit se zásuvky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsi nepochopil, co jsem mel na mysli. Data na tom HDD/SSD nejsou chranena pred nevyzadanou zmenou. Strcis to do pocitace a o archivovana data prijdes. A ani to nemusis zjistit, treba az casem, kdyz neco urciteho potrebujes....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano jisté riziko tam je, doporučuju nebýt bulatý a nahrávat to "dvojmo" pokud jde o smrtelně důležitá data.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vypalit to na dve, tri CD/DVD je ideal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě můžeš na svém dvojčáku kopírovat i kazety, jak je libo.
To co ty složitě a pomalu zapíšeš na média dekádu nebo dvě? stará média, já mám nakopírováno za 30sekund.
A co když tam chceš zálohovat 20GB film, který už na internetu skoro nenajdeš?
To vymlaskáš 5 médií a strávíš u toho celé odpoledně?

Respektive fakt tě baví tato irelevantní debilní debata na téma 4.5GB placka se zápisem 3MB/s vs pevný disk???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to ješě opomíjíme tu (fyzickou) náročnost vyhledání záznamu na konkrétním médiu.
Najít něco v adresáři na síťovém disku je něco jinéo, než hledat DVD #326 v krabici č.15.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíš mít kartotéku jak doktorka když jsme byli děcka. :)
Železná krabice 1x1x0.5metru plná DVD .)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To sice ano, ale na magnetických discích dochází časem také k poškození dat. Dlouhodobě mám na HDD MP3 knihovnu (převážně audioknihy) a čas od času je musím nechat projet přes BT klient, aby mi opravil poškozené soubory.

To se u optických medií stát nemůže. Tam bylo spíš riziko poškrábání, dále rozpadu odrazové vrstvy, kterou tvořilo většinou organické barvivo, nebo křehnutí plastu, z něhož byl disk vyroben.

Jedinnou spolehlivou zálohou, která odolá zubu času je tesat do kamene...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím nic o tom, že by magnetický disk (správně uložený) byl náchylný ke ztrátě dat víc než flash/SD (to je úplný nesmysl) nebo placka. Tam to vydrží taky dost, ale práce s tím je tristní - malá kapacita, cena, už to pomalu není na čem číst, 100let to zapisuje, pak už tam nic nezapíšeš, rozdělování na archivy, 100let to čte.
To se s pevným diskem naprosto nedá srovnat. Je to prostě historie.

A tesat do kamene můžeš, zkus takhle jedničkách a nulách "zapsat" jednu fotku a věř mi, že dřív postavíš pyramidu.

Spolehlivost zaručíš navyšování kopií ať už na jakémkoli médiu, přeci nemusím "závodit" o tom co je spolehlivější, když to můžu zapsat 2x, 3x a spolehlivost tak poroste geometrickou řadou.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to budou stejne disky stejne serie, tak mohou chcipnout temer soucasne...

Ono take zalezi, co clovek uklada. Jak dulezita ta data jsou. Vetsina dat je nedulezitych a v zasade vlastne temer na nic nejsou. Pak nema cenu moc resit, jak je uchovat a jeden je muze hodit na disk, pripadne treba i dva....

Nektera data jsou dulezitejsi a tam je dobre je archivovat s peci. A tech dulezitych dat vetsinou neni zas tak moc. Pro bezneho cloveka to nebude vic jak jedno, dve DVD rocne. Par fotek tydne, par videi mesicne, nejake ty dokumenty.... Zbytek je balast.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Snažilš se mi naznačit že nějaké DVD je o třídu spolehlivější než disk, jenže není.
Je tam tak 2x víc pastí, ty si nepamatuješ na eskapády s palením a spolehlivostí DVD?

Respektive ty bys DVD dnes opravdu pálil? Mě to přijde jako zajínavá retro debata, ale jinak jsou jakékoli placky absolutně out, tím spíše 100GB BR, ty se ani nestačily rozšířit natož aby je teď někdo aktivně používal

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja DVD/CD stale palim a stale je pouzivam na archivaci dulezitych dat. Zadne problemy se ctenim nemam ani po desitkach let. Nejstarsi zalohy mam 30 let stare.

No ale jeden musi pouzivat kvalitni disky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V pořádku, každý má svou cestu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ako chceš používať kvalitné disky, keď Kodak Gold sa už dávno nevyrábajú? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O stavění pyramid vím asi tolik co povídají v televizních dokumentech. Nicméně zápis do kamene (nebo kovu) je spolehlivý. Nikde však netvrdím, že je rychlý. Takže zapsat jednu fotku by nejspíš trvalo dlouho, ale ne tak dlouho jak si představuješ. Krom toho, stačilo by (stejně jako na optických médiích) "zapisovat" jen jedničky, nebo místo binárního kodu použít kódování jiné (16-ckové a alespoň pro text lze využít i morseovku).
I když teda ASCII art v kameni by vypadal zajímavě...
A teoreticky by možná byly praktičtější i hieroglyfy nebo sino-janonské kanji, kde jeden znak (byť složený z více tahů) znamená celé slovo a tedy menší náročnost na prostor i úsilí k vytvoření zápisu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zapis do kovu se pouziva u CD a neni to zas tak pomale. Ale ja zazil jeste zapis na papir. Derne stitky a pasky. Odladit program pomoci derovani derne pasky na dalnopise byl ukol pro vraha....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano a ty za DÚ zapiš alespoň jednu fotku na děrný štítek, spooehlivé to asi je, ale “přečíst” tu fotku opravdu chtít nebudeš :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrou fotku vytisknu ve velkem formatu. To je v podstate nejlepsi archivace. A dobrych fotek clovek rocne moc neudela a ten zbytek snad ani nema cenu archivovat.

Ty neustale zamenujes ukladani informacniho smeti a archivaci dulezitych veci.
Jinak, je, myslim, i metoda, kdy se digitalni informace uklada tiskem/laserem na papir. A da se tam nacpat dost dat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale na 100% se to úplně nevylučuje.
Už dlouho fotím a fotky ukládám kupodivu na disky - dva, s tím že ten jeden se automaticky (jednosměrně - omylem nic nesmažeš) synchronizuje ještě do cloudu. Disky se pravidelně otestují a hlídá se SMART.
Rozhodně fotky nepálím na placky, to už by mě fakt nebavilo.
Respektive mám jednu 15let starou DVD mechaniku, ani nevím jestli ještě něco vůbec přečte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

500GB funkčních točivých disků je plný svět a zadarmo, lidi s tím podkládají stoly, pokud ho nevyhodili. :)
Mám jich v šuplíku 15 a si nechávám jen ty nejlepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak u Bluray ale mam doma DVD-R znacky Maxell jiz skoro 20 let a porad funguji bez problemu, naopak nejake Sony DVD-R je jiz necitelne.
Sveho casu jsem hodne pouzival program DVDInfoPro a tam jsem zjistoval kdo byl vlastne vyrobce media a Maxell byl snad jediny kdo si je sam vyrabel a opravdu mel kvalitu coz se mi teprve ted potvrzuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale celá tahle informace je už spíše jen "zajímavůstka" z historie.
Pokud bys měl na těch médiích cokoli relevantního, dávno už to máš na běžném disku nebo cloudu.
Stejně tam 95% z nás mělo jen filmy v PAL kvalitě v XviD :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

... jj, filmy. ;-

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, někde mám snad ještě schovaný vypálený starý péčka :D Ale ty už asi přečíst nepůjdou :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Paradox je, že všechny podobné disky můžeš v klidu vyhodit, protože prakticky všechny podobné data - včetně starých “péček” najdeš v archivech na netu.
Jsou nadšenci co takové ty Jozefíny ještě furt digitalizují i z VHS a posílají na net s cílem zachovat kultůru :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu ... je spusta věcí, která už na těch internetech není.
Ať už byl důvod vymizení jakýkoliv.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale CD/DVD na spindlu 20let kdesi ve sklepě.
Tam asi bude hafo artefaktů, ale v 640x350 a XviDu..
Ty by ses na to ještě díval i kdyby to neměl nikdo na planetě?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napálené zlaté Kodaky, koniec 90-tych rokov. Z 32 kusov bola úspešnosť čítania sektorov 100%. Skusmo som skúsil nainštalovať do virtuálu OS/2 Warp a úplne bez problémov. Pod mikroskopom to vyzerá ako včera napálené.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Však aj preto toľko stáli. :-)
Nie každý bol ochotný ich zaplatiť (zvlášť keď existoval "ekvivalent" Traxdata).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kámoš vypaloval na BR, vyřídím, že Sony končí. Je vůbec ještě někdo, kdo to vyrábí nebo je to definitivní konec?
A zeptám se, jestli mu to furt funguje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já pálím na Verbatimy, tak snad to ještě budou dělat. BD od Sony jsem tady moc v prodeji neviděl, od nich se používaly spíš speciální BD třeba pro kamery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty BR občas do mechaniky dává a normálně fungujou i po 10 letech. Jinak ale řikal, že už nepálí, takže je mu jedno, že to končí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred mnohými rokmi som uvažoval na BR. Nikdy, doslova nikdy mi BR nevyšlo lepšie ako mať 2 klasické disky.
Mám doma cez 200 kusov DVD-R ešte zabalených, nových, na vypaľovanie. Boli lacné, ulakomil som sa.

CD-R aj DVD-R, aj BR-R majú svoj význam.
1. sú lacné
2. nie je možné ich po napálení modifikovať

Už sa aj v zdravotníctve používa internet, pomohol tomu kovid, ale ešte v roku 2020, keď vás niekam poslali na RTG ale výsledky mal spracovať iný lekár, dali vám to vypálené na DVD-R, Cena média bola 20c.
Rovnako ak potrebujete dokumentáciu, čo niečo archivované, kde potrebujete zarušiť nemennosť dát, tak DVD-R. Mechaniky takmer vymizli, čo je v pohode, nemennosť dát sa rieši elektronickou pečiatkou, medzi ľuďmi emailami ale viem si predstaviť, keby som riešil niečo s úradmi, s vyšetrovaním, sú sudmi, že elektronické materiály by som dodal na DVD-R. Síce sem tam sú správy, že nejaká nahrávka bola na USB, ale pokiaľ súbor nemá priložený aj kontrolný súčet, nie je elektronicky podpísaný, nikto nevie zaručiť, že je to originál.

Textové dokumenty, CAD, CAM výkresym, aj dokumentačné fotografie, či zvukový záznam, na to DVD je stále dobré, je možné ho archivovať (je to plocha). Používal som len Verbatim DVD-R. Po viac ako 15 rokoch, keď som ich kopíroval na disk, ani jeden nebol chybný. Ale už v tej dobe som vypaľoval max. 8 násobnou rýchlosťou, čo už vtedy sa hovorilo, čím vyššia rýchlosť, tým nižšia kvalita.
Nemať veci archivované na CD-R a DVD-R, prišiel by som o množstvo dát, disky z tej doby už dávno nie sú funkčné a nie vždy bolo možné mať aj disk len na zálohu (v pomere na mzdy cenovo boli niekde úplne inde, 320GB disk som kupoval za 7500Sk).

Ale dnes, na doma, na zálohu a hoc aj na archiváciu dát, HDD.
Nie je problém mať 5TB 2,5" disk a ani nie je problém mať 20TB 3,5" disk.
V poslednej dobe zdraželi, ale 5TB 2,5" stojí cca 10% z priemernej mesačnej mzdy. 20 TB 360 Eur, čo je 25% z priemernej mesačnej mzdy.

Na zálohu a aj archiváciu preto, že môžte to mať súčasne na 2 rozdielných diskoch a zároveň môžte použiť ECC, na kontrolu a obnovu. Po tom, čo výrobcovia skrátili záruku diskom z 3 na 2 roky a kvalita šla dolu (sám mám niekoľko zlých kusov), teraz sa dajú kúpiť servrové verzie s 5 ročnou zárukou.

Pre firmy, úrady BR-R aj DVD-R má význam, ale pre jednotlivcov, rodiny a malé firmy, je to záťaž.

Ak nejakému médiu neverím a nestačí mi WinRAR s ich recovery, používam https://github.com/Yutaka-Sawada/MultiPar Preto som spomenul aj tú archiváciu, je možné vytvoriť https://en.wikipedia.org/wiki/Parchive a mať to uložené na inom médiu.

Mne aj z pohľadu času najviac vyhovuje, dáta z PC kopírovať na externý 2,5" disk trvalo propojený ku PC a raz za čas to presunúť na externý 3,5" disk.
Mal som kedysi aj zdvojené dáta (klonované disky), ale s čím pracujem, mám v PC aj na 2,5" externom disku a čo nepotrebujem, uložím ako RAR s RR a presuniem na 3,5" externý disk. Môže sa stať chyba súborového systému, síce to nerobím, ale nie je problém mať i druhý 3,5" externý disk. Kedy som to tak mal.
Keď pridávam nový, väčší disk (štvrťročne až polročne kupujem min. jeden nový) prekopírujem dáta zo staršieho, na nový, zpravidla väčší. Dnes používam už len 22TB. Takto mi tie najstaršie dáta zostávajú aj na tých starých diskoch. Ak by som dnes pripojil 12TB disk, budem tam mať dáta cca 3 roky staré, ktoré mám aj na 22TB disku. Po nejakej dobe tie najstaršie disky dám porovnať s najnovším, totožné súbory vymažem. Disk zaplním zbytočnosťami, ako sú filmy, pomocné súbory a pod., k čomu sa asi nikdy už nedostanem, ale chcem to mať.

Poznám ľudí, ktorí za roky nevedia zaplniť ani 4TB 2,5" externý disk. Málo fotia, video skoro netočia, z TV nič nenahrávajú, majú nejaké stream služby, youtube a pod.

Dáva sa stužková na DVD alebo už len na USB flash disku?
Ani by som sa nedivil, keby tí pod 30 rokov veku, ani nevedeli nič o DVD, či CD, o vypaľovačkách. CD možno áno, ale i na to majú spotify, ale DVD? To za mňa skončilo v boome tých lacných DVD predávaných v novinových stánkoch. Mal som ich desiatky, ale potom prišli streamovacie služby, mnohé spoločnosti začali dávať filmy na youtube, mnohé som vyhodil, tie nostalgické mám v pivnici. DVD prehrávače máme 2, aj jeden DVD rekordér ku TV, medzitrým nastúpilo DVB-T a aj DVB-T2.

Koniec výroby CD, DVD a BR je skôr pikoška, zamyslenie sa nad tým, to niekto ešte aj v roku 2024 doma používal?
Malo to len 2 výhody - nízka cena, 4GB SD či USB je stále niekoľkonásobne drahšia ako vypálené DVD a zaručená nemennosť dát.
Obe veci poriešil už internet. DVD a BR si viem predstaviť jedine na archiváciu, keď sa ukladá spis do archívu. Neviem si predstaviť mať elektronické dáta zo spisu na USB pri premlčateľnosti 10-20 rokov a očakávať, keď ak by sa niekto ku tomu vrátil, flash USB bude čitateľný a bezchybný aj po 15-20 rokoch. Dáta na CD, DVD, BR nezničí ani elektromagnetický impulz. Cenovo nie je náročné vytvoriť a archivovať dva originály. Zároveň máte zabezpečené, že ku dátam sa nedostanete, kým ich fyzicky nemáte.

Len mali zvyšovať kapacitu, už pred rokmi oznámili že budú TB kapacity.
Rozhodne, niečo také je potrebné.
Nemám teraz zapojenú DVD mechaniku, ale pred cca 2 rokmi mi v pohode načítalo CD-R Verbatim z roku 1999 či 97. Vtedy sa chodilo do predajní PC, kde za poplatok napaľovali CD-R z prineseného disku.

Dokonca mám aj externú disketovú mechaniku a načítalo aj diskety, ešte súbory T602. Na zálohu veľkých dát, magnetické pásky sú tiež skvelá alternatíva, ale nič z toho nie je na domov.

Externý 2,5" hdd drvivej väčšine domácností bude stačiť. DVD mechaniky v notebookoch, snáď viac ako 5 rokov ich už nemontujú, či?
Jední, čo chýba HDD, je to čo mali všetky diskety a malo-má to aj SD karta, šupátko, ktoré presunutí zmení na stav - len čítanie, bez zápisu. Neviem či to niekto robí, ale určite by nemal byť problém, externý disk, alebo aj interný, ohobatiť o prepínať, ktorý by v polohe read only zabezpečil na úrovni diskového radiča, že z disku bude môcť byť len čítané, nič zapísané. Mali to aj audiokazety. Neviem prečo to neurobili aj pri HDD, aspoň pri externej verzií. Ešte nedávno sa jumpermi určovalo master-slave, mohlo byť aj read only. Klasické HDD po zaplnení, by mohli byť fyzicky prepnuté do ReadOnly módu, čo viac chcieť ku archivácií?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

".. Dáta na CD, DVD, BR nezničí ani elektromagnetický impulz .."

Možná to vydrží.
Zavřné v tlustém kovovém trezoru hluboko pod zemí.
Ale úplně bych na to nespoléhal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No takové CD nebo DVD v mikrovlnce pěkně jiskří, takže bych odolnosti proti EMP moc nevěřil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EMP ma podstatne nizsi vykon a trva podstatne kratsi dobu nez "peceni" v mikrovlnce. A bavime se nejspise o rozdilu nekolika radu.

Kazdopadne, pokud by EPM neprezilo CD/DVD, tak by jej nejspise neprezil ani jeho majitel.... Takze by to nebyl zas takovy problem. A jeden si muze ty disky dat do kovove krabky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. EMP ma podstatne nizsi vykon .."
Záleží na vzdálenosti.

".. pokud by EMP neprezilo CD/DVD, tak by jej nejspise neprezil ani jeho majitel .."
EMP není to, co Vás zabije.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by to EMP bylo tak silne, ze by znicilo CD, tak by zabilo i cloveka. Nebavime se o tom, jak EMP vznikne.

Ano, zalezi na vzdalenosti, prave proto se da predpokladat, ze impulz bude vyrazne slabsi, nez stovky wattu v mikrovlnce. A take bude trvat kratsi dobu. Protoze u toho CD pujde o celkovou energii toho pulzu. Kdyz das CD na 1 ms do mikrovlnky, tak se mu mozna ani nic nestane....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak pro zajímavost:
Impulsní výkon radaru s vlnami v metrovém pásmu: 1 MW
Impulsní výkon radaru s vlnami v centimetrovém pásmu (hodně blízko tomu, co generují mikrovlnky): 5x 500 kW (5 magnetronů)

Při projíždění kolem toho zařízení musel řidič autobusu vypínat snímač platebních karet páč se několikrát "uškvařil".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co je v metrovém pásmu by nemělo moc vadit, málo co bude fungovat jako anténa. Ty centimetrové vlny nejspíš "uškvařily" vstup přijímače (komunikaci s bankou).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsme zkoušeli nasměrovat na sebe dvě antény pro pásmo 2m, zaklíčovat a na tu druhou připojit žárovku do auta. Svítila obstojně, přitom výkon do té první antény byl kolem 200W. Takže když čtečka karet, která obsahuje anténku, vleze do svazku, usmaží jí to spolehlivě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na ochraně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychlý drahý spínací tranzistor svým pohotovým sebezníčením ochranil levnou pojistku, která ho měla chránit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ach bože, kovová vrstva, používalo sa to na likvidáciu diskov (pekne to smrdí), potom prišli upravené skartovačky. Pokiaľ pripojíš disk, kde sú kovové časti medzi dva vodiče a pustíš prúd, bude to mať následky, ale elektromagnetický impulz sa všeobecne pri tomto myslí jadrový výbuch, alebo silná slnečná erupcia.

Skús dať USB flash do mikrovlny. Zaujímalo by ma, ako by to prežil héliový HDD. Či by mikrovlnka poškodila elektroniku, alebo by všetko zachytil kovový plášť disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kovový plášť toho zachytí hodně.
viz Faradayova klec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Si zareagoval skôr ako som stihol zeditovať príspevok o opravy preklepov.

Keď už som toľko toho napísal, tak ešte poznámka, s narastajúcimi kapacitami HDD, keď 20TB nie je nič extra, pre mňa stratilo význam mať v domácnosti NAS. Stačí jeden veľký disk pripojený ku routeru, alebo ku jednému stále zapnutému PC.

Blu-Ray zaspal dobu, možno to bolo aj na diit, ale google mi našiel toto z roku 2023 https://www.techradar.com/news/exclusive-blu-ray-successor-will-cost-dol...

a diit z roku 2009, už v roku 2012 malo byť 1TB médium!
https://diit.cz/clanek/nastupce-blu-ray-bude-mit-1-tb

Skôr je prekvapivé, ako dlho sa vyrábali CD, DVD a aj BR-R média, ktoré už pradávno mali byť nahradené niečim výrazne lepším. Ako keby miesto AV1 a VVC sme stále mali len mpeg2 a xvid. Za tie roky sa takmer vôbec nezlepšili. Aj v kontraste s HDD.

CD, DVD a BR nemôže zničiť elektromagnetický impulz preto, že záznam nie je magnetický, ale fyzicky vypálené diery do materiálu. Ako keby niekto pochyboval o tom, že dierne štítky nezničí magnet. No nezničí, lebo sú to diery v papieri, či v plaste. Môžeš ich zničiť jedine fyzicky, teplom, chémiou, ale nie magneticky, ani elektromagneticky.

Osobne neviem ako by prežili zakopané v pôde, všeobecne sa tvrdilo, že plast sa rozkladá stovky, tisíce rokov, potom zas tu máme mikroplasty, pôsobenie UV žiarenia, a záznamová vrstva môže byť napríklad organická ale aj "kameň"

"M-DISC je mimoriadne odolné a spoľahlivé úložné médium, ktoré umožňuje trvalú archiváciu údajov. Disk M-DISC ako jediný disk prešiel prísnymi testami amerického ministerstva obrany pre dlhodobú archiváciu.

Vďaka patentovanému materiálu podobnému kameňu sú dáta doslova vryté do záznamovej vrstvy. Táto fyzická zmena na médiu znamená, že uložený obsah je možné archivovať až 1000 rokov.

Anorganická vrstva tiež zaručuje, že počas skladovania nie sú potrebné nijaké špeciálne opatrenia, pretože na ne nemá žiadny vplyv teplota, vlhkosť alebo slnečné žiarenie."

rozhodne žiadne CD, DVD ani BR nepoškodí, nezmení elektomagnetický impulz, je to vypaľovanie dier laserom do materiálu. Vždy to tak bolo. Trvácnosť disku určuje z čoho je záznamová vrstva a ako je chránená vrstvami okolo nej. Niektoré šmejd disky sa začali rozkladať od okrajov, niektoré sa rozlepovali, niektoré doslova explodovali vo vysokorýchlostných čítačkách, niektoré sa aj samovymazali (také úplne neznačkové, možno mali takú úplne bledomodrú farbu, už po mesiaci boli nečitateľné, samomazacie, predávali sa po 50 ks, veľmi rýchlo zmizli z predaja, v dobe, keď existovali aj obchodíky, kde predávali len CD a DVD médiá). Píšem o CD a DVD. BR som nemal a nemám.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Néé už dóst :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

".. CD, DVD a BR nemôže zničiť elektromagnetický impulz .."

Elektromagnetická indukce.
Pokud je v tom médiu někde uprostřed kovová vrstva, chová se jako cívka transformátoru s jedním závitem (malé napětí, velký proud).

Ne. Záznam (vypálené dírky v tom barvivu) to opravdu nezničí.
Ale zničí to tu kovovou vrstvu a to tak, že popraská a oloupe se.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen by ten impulz musel byt setsakra silny..... Nebo slabsi, ale trvat dlouho. Tedy by neslo o impulz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Nebo slabsi, ale trvat dlouho .."
To nefunguje.
Musí tam být změny potenciálu v čase.
Proto jsou trafa jen pro střídavý proud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prepinac zakazujici zapis mivaly i klicenky a pametove karty....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasické SD karty ho majú stále. Aspoň tie ktoré mám.
Diskety, audio a video kazety, SD karty ho majú.

Neviem či je taký problém, vyrábať externé 2,5" disky, kde by bolo šupátko, ktoré zabezpečí, že radič disku už neumožní zápis a disk sa systému bude tváriť ako readonly. Čo som hľadal, ľudí to zaujímalo už napr. v roku 2009.

Ak by to tak bolo, HDD by mohol byť aj ako plnohodnotné archivačné médium, s fyzickou ochranou voči zápisu, prepisu, zmene údajov.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne by to externi disky mohly mit. Drive to mivaly i flesky. Jednu prastarou jeste mam. Je zvlastni, ze to vymizelo. Pritom by se to v dobe viru a ransomware docela hodilo.

Pamatuji se, ze jsem s tou svou fleskou sel do copycentra, nechat si neco vytisknout a neco se hned snazilo na tu flesku zapisovat..... Nastesti jsem mel zapis zakazany.

Clovek si tak muze neco dotahnout z ciziho pocitace, raz, dva....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Njn, zrovna nedávno jsem si koupil mechaniku... klasika. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita médií je jedna věc. Kvalita dnešních mechanik věc druhá.
Doprdele to šlo někdy kolem (v době) LG GSA-4163B, respektive po ní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem kdysi černou Toshiba mechaniku zvládající jak Bluray-RW tak HD DVD-ROM formát, ale jednou v noci jsem po tmě prošel těsně kolem case bohužel při vysunutém tray. :´(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mňa by zaujímalo akú diskovú kapacitu bude potrebovať DIIT, aby mohol Jan Kozoroh ďalej prispievať do diskusií :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče Sony, tak měla většinou se svým systémem médií docela pech. Docela se divím, že BD přežilo až tak dlouho. BETA, Minidisc, Karty Memory stick až po BD. Vše bylo kvalitní, ale vždy se objevila nějaká "svobodnější" alternativa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sony byla asi jedina firma co nakonec vypustila ty 4-vrstve 128 GB BDXL, takze timto opet po kratke dobe zmizi z trhu, Verbatim vzdy koncil na 3 vrstvych 100 GB. Ale o cem se v clanku ani nepise a co je s vykricnikem je, ze se zda ze Sony to vzdava i na profesionalnim poli, nebot jejich Optical Disc Archive je jiz nejakou dobu veden jako "discontinued". Cili mi to tu lehce smrdi tim, ze v budoucnu budou i filmova studia zalohovat jen na magneticke nosice a jednoho dne pri mohutne slunecni erupci se to vsechno odporouci...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To bude mít lidstvo (krom kmenů z divočiny) krapet větší problém, než co si pustit v čumbedně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne musim priznat, ze Blue-Ray medium sa mi za tie roky nedostalo do ruky.
Po dobe DVD som uz prestal vypalovat, presiel som na zalohovanie na vacsie HDD.
Filmy (aj ripnute BD) prisli z internetu. Uplne odpadla potreba kupovat BD mechaniku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi dávno jsem kupoval notebook Fujitsu Lifebook N532, popsal jsem povídáním o něm pár stránek tohoto serveru. A byla (stále je) v něm BD-RE mechanika (a stále plně funkční, nějaká Matsushita, tedy docela dobrý kousek).

Množství Blu-ray médií, které tou mechanikou prošlo, by se dalo spočítat na prstech jedné ruky nešikovného truhláře (o tom, na kolik z nich bylo zapisováno, ani nemluvě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jako končí? Ještě jsem si to nestihl koupit DD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.