Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prototyp OLED monitoru Sony zvládne 2560×2048 bodů

Sony OLED displej
Zatím pouze monochromatický 20,5" displej pro lékařské účely se dočkal představení na konferenci Radiologické společnosti v Chicagu. Za jak dlouho asi Sony odladí výrobu a vrhne se na barevné monitory?

Nový prototyp OLED monitoru k lékařským přístrojům od Sony spatřil světlo světa. Leckdo se bude divit, jestli má vůbec smysl psát o lékařském vybavení. Inu, ano. Pro výrobce je to ideální trh na pozvolný nástup technologie takové, jako je právě OLED. Technologie pro medicínu obvykle jsou drahé samy o sobě, takže Sony má šanci na slušný odbyt i přes jistě nemalou cenu. Obzvláště nabídne-li „vysokou svítivost“ (hodnota 500 cd/movšem nijak speciální není), vysoké pozorovací úhly (zatím přesně nespecifikovány) a vysokou úroveň černé (diody při zobrazování černé vůbec nesvítí, tudíž svítivost dosahuje 10-3 cd/m2). K tomu dále můžeme přidat ještě menší spotřebu než u LCD, které jsou stále podsvěcovány, byť i jen úsponými LED.

Sony logo

Pro Sony je to výzva v tom ohledu, že sice má zajištěnou vysokou životnost elektroniky monitoru (lékařské vybavení je dosud stále vyňato z RoHS), ovšem zaměřit se musí na zvýšení životnosti matice organických diod (které dosud trápí – ač prodlužující se – nízká životnost v podobě snižování jasu jednotlivých buněk). Současně se zaplatí zpočátku chybová výroba větších panelů, produkující více zmetků. Sony tak odladí hned dva procesy před tím, než se bude moci konečně vrhnout na spotřebitelský trh.

Monitor, který byl na konferenci v Chicagu představen, je zatím pouze monochromatický. Na druhou stranu zaujme na svou úhlopříčku (20,5") vysokým rozlišením 2560×2048 bodů. Ano, jedná se o starý dobrý formát 5:4. Výrobce již dle svých údajů prodal na 15 tisíc profesionálních OLED panelů, nyní se toto číslo může dále podstatně zvýšit a dále zjednodušit nástup OLED na trh.

LG 55EM9600 OLED TV

Jen připomenu, že různá koncová zařízení (větší, než telefony/tablety) s OLED již chodí na trh bezmála tři roky. Po mnoha slibech a průtazích si loni i do našich obchodů cestu našel menší, 15'' televizor od konkurenčního LG, model 15LE9500. Pamatuji-li se dobře, na konec léta loňského roku byl slibován 31" model, který snad pořádně nikdy nespatřil světlo světa. Po dlouhém mlčení a dalším roce a půl přichází na trh 55" LG 55EM9600, k předobjednání např. u Euronics za víc jak 200 tisíc korun. Snad nebude opět na dlouhou dobu posledním. Pokud se tak Sony na spotřební trh nevrhne včas, může nakonec mít trochu problém si jeho část ukousnout, a to i přes to, že vůbec první (ač malý) televizor s OLED uvedl právě tento výrobce.

Zdroje: 

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prototyp OLED monitoru Sony zvládne 2560×2048 bodů

Neděle, 2 Prosinec 2012 - 22:29 | zx cygnus | Vypálené CRT skutečně není mýtus, viděl jsem jich...
Neděle, 2 Prosinec 2012 - 19:26 | ASD_SK | Tak to ste toho este vela nevidel. CRT s jasne...
Neděle, 2 Prosinec 2012 - 17:41 | Behemot | Přijde mi to jako takový mýtus, o kterém všichni...
Neděle, 2 Prosinec 2012 - 17:38 | zx cygnus | Když degraduje CCFL podsvícení, tak se to...
Neděle, 2 Prosinec 2012 - 11:19 | kurtd | Zářivky a LEDiody v LCD monitorech/tv taky...
Sobota, 1 Prosinec 2012 - 19:25 | Behemot | Plasmy také degradují, a přesto se jich prodalo...
Sobota, 1 Prosinec 2012 - 12:28 | kkkk | Ve své posdstatě se nic nezměnilo, OLED je stále...

Zobrazit diskusi