Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Současné vedení Mnichova navrhuje návrat k Windows

go Bill get 'em!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HMM licence OS + kancelářský SW - Linux 0,+- Euro + něco za podporu
Microsoft -cca 14 000 za goverment licence na stanici, případně měsíční ekvivalent - něco na podporu.

Kdo to schválí, by měl být okamžitě zastřelen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vas vypocet je uplne mimo misu :) a navic v nem chybi dost podstatnych faktoru ;) takhle zjednodusovat to opravdu nejde ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Teď máte na mysli ten nezměněný úmysl Mnichova přejít na vzdálené služby a webové klienty, aby stanice byly nezávislé na operačním systému a bylo jedno, jestli na nich jsou nebo nejsou Windows, nebo nezbytné úplatky?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě je to zjednodušené, ale ceny sedí, a to jsem dal opravdu co nejlevněji.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jste někdy kupovat software ve větším množství? Vyjednávat s dodavatelem? To funguje trochu jinak, než si myslíte.

Nevím, jaké ceny nabízí Microsoft při objemu 14 tisíc licencí, ale jako příklad vám uvedu jiný komerční software. Dlouhou dobu se v naší firmě používal WinZip. Ano, ten WinZip, jehož jedna licence stojí €30 a proti kterému můžete postavit 7-Zip zdarma. Jenže firma vyjednávala a na 10 tisíc licencí získala cenu €1 za licenci. (Nakonec jsme i ten WinZip opustili, ale to je jiná story, důvodem je to, že Windows nyní umí ZIP archivy nativně).

Takže nekoukejte na ceníkovou položku, kterou Microsoft ukazuje na webu za jednu licenci. Organizace, která bude uvažovat o koupi 14 tisíc licencí, o tom bude vyjednávat a dostane výrazně jinou cenu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě nějakou slevu dostanou, ale určitě ne takovou => je to státání instituce, pokud přehlasují návrat k WIN, tak proč by jim Microsoft slevňoval, když bude vědět, že to stejně MUSÍ koupit. Společně s tím půjde určitě nějaká "malá domů" do kapes těch, kdo to prosadí
Takže vy asi zase nevíte, jak to funguje u státních zakázek.
Nicméně v soukromém sektoru máte pravdu

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Téměř 100% se nebude vyjednávat s MS ale spíše s nějakým prodejcem, respektive se udělá výběrové řízení do kterého se bude moci přihlásit kdokoli, i když.. v tomto případě bych dokonce čekal že MS se tam přihlásit nebude moct. Například Oracle se kterým pracuji do institucí nedodává Oracle ale jeho partneři. Je pak na partnerech co si vyjednají s Oracle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ČR má speciální smlouvu pro licence MS pro státní sprá vu, kde jsou výchozí ceny jasně dané, a odpovídají tomu, co jsem napsal. Pak se pohybujeme už jen v maržích prodejců, teddy cca 15 % z ceny.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Práve kvôli tomu množstvu 14 tisíc licencií by som išiel jednať priamo s MS a nie nejakým partnerom, lebo ten tiež chce z niečoho žiť a jeho marža navyšuje cenu od MS. A pri tom počte to už môžu byť nezanedbateľné peniaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A MS, pokud jste město pošle ke svému distributorovi, jelikož má podepsanou smlouvu s vládou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomuto nerozumím, MS by posílal za městem, pokud by byl zavázanej distributorovi, že poptávky bude dávat distributorům (a tím prokáže, že si váží distributorů, potažmo, není to to, jak funguje zastoupení MS v zemích, zastoupení není eshop), což si myslím je docela reálný. Čili ne s vládou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaciekonomika/_zprava/1269145

Prostě jsou dohodnuty maximální ceny s Microsoftem, jednotlivé dodávky se pak soutěží, kde se "bijí" partneři, ale reálně právě v těch cca 15 % obchodní marže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je že právě tohle úplně nejde. MS má jinou pozici než partneři, teoreticky MS může prodat za jakoukoli cenu, partner za tu za kterou mu to prodá MS, pokud nepůjde do mínusu. Pokud MS začne podstřelovat finanční možnosti partnerů, budou se partneři bránit. MS na tom vydělá tak jak tak a partnery potřebuje.

Proto třeba mnou zmíněný Oracle nedodává své produkty přímo ale odkazuje zájemce na síť svých partnerů

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že to prodávám, tak ceny znám.
MS je v tomto svinský. Ano, např Office pro školy stojí zlomek komerční licrnce, ale pro státní správu je sleva cca 10-15 %, takže Office standard cca 7500 bez DPH. Paradoxně speciálně dohodnutá cena za Select licenci je o fous dražší, než standsrdní cena OLP verze. Uz ám, že v Nemecku smlouvu nepodepjsoval Topolánek, takže tam mohou být na tom o fous lépe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zkus jit misto filozofovani delat do nejake statni organizace. :-D
Takhle to vubec nefunguje, mas jasne dane komercni ceny, ceny za goverment verze a ceny za education verze softu.
Microsoft navic zasadne nevyjednava, ani si nepamatuju, ze by ho k tomu nekdo nekdy tlacil. Obcas se udelala bububu linux, aby MS prihral nekomu neco do kapsy, ale rozhodne se nic nezlevnuje.

Navic ikdyz pomineme nejake ty uplatecky, tak obvykle se proste nahodi nejaka verejna zakazka nebo aspon verejna poptavka na e-trzisti a zalezi kdo co nabidne. A tohle se obvykle dela ve velkem, takze se nekupujou jen licence za Windows ale treba i pocitace, tiskarny a dalsi veci a cena za licence Windows je jen kapka v mori.

Ja jsem kdysi ve statnim pracoval v IT a vyjednal jsem si pomerne znacnou slevu od Dellu na servery na skoro polovicni cenu a vyjednal jsem si znacnou slevu od Adobe na jejich produkty. Dalo mi to hodne prace, kterou nikdo neocenil a byla to jen ma dobra vule, ze jsem to udelal a statu neco usetril. Ovsem od te doby uz jsem "dospel" a nevidel bych duvod se namahat kvuli kapce v mori, kdyz vidim kolik se toho jinde rozkrade. Navic povinnost pouzivat elektronicka trziste statni spravy ti moznost vyjednat si slevu od vyrobce znacne stezuji az uplne znemoznuji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký výkřik do tmy, ne? :-o Kdysi jsem si pročítal článek na http://www.nasstat.cz/res/data/003366.pdf?seek=1386164437 , je to sice starší, ale snad vcelku přehledný dokument. Od té doby se samozřejmě i něco změnilo (např. komentáře škol, jak nasadily open office, protože je zadarmo, už jistě neplatí, protože i MS office je školám a studentům licencován zdarma, nebo třeba implementace sazby matematických vzorců, kde v open office, když jsem jej kdysi zkoušel, to bylo utrpení, bohužel). Takže suma sumárum, když člověk neví lautr nic o konkrétním nasazení, tak ani nemůže říci, co bude výhodnější, natož tady kvičet něco o zastřelení. :-/

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je třeba rozlišovat licence pro školy a goverment. Pro školy jsou opravdu výhodné programy. Není nic vyloženě zdarma, ale jsou gam hajímavé bonusy, kdy se při určitm pkčtu licencí dá velká část użivatelů zalinlcencovat za korunu apod.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že je rozdíl mezi úřady a školami, však to nikdo nezpochybňuje. Ta poznámka v závorce jen upřesňovala, že i MS prošel od vydání článku určitým vývojem. Ale prostě přece nelze jednoznačně říci, že free SW (což neznamená SW zadarmo, ale jen svobodný SW) musí být ve výsledku finančně výhodnější. :-/ Pozitivum v tomto případě samozřejmě je, že i MS se musel cenově přizpůsobit (i když ty ceny pro obyčejného koncového zákazníka stále nic moc, tam by ještě mohli zapracovat :-) ).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejdražší jsou to přechody, pokud už mají funkční řešení na Linuxu, tak jít na Windows je finanční nesmysl.
Samozřejmě rozhodování např. mezi upgradem WIndows / Office a přechodem na svobodný software už je úvaha mnohem složitější.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ty jejich "funkční řešení" na Linuxu jsou virtuály, ve který běží Windows. Prý dočasně, až se to vyřeší a najde řešení pro Linux.
Přechod na Linux bylo ve své době ideologické rozhodnutí, protože radnici v Mnichově ovládá levice.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký nesmysl, proč by proboha na kancelář virtuovaly Windowsy, zvlášť když používají Libre Office?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože nepoužívají primárně Libre Office, ale zakázkový software. Nebo jste někdy viděl, že byste přišel zaplatit na radnici odpad a ženská otevřela Office?
Jakýkoliv Office používá maximálně sekretářka na psaní dopisů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pak jsou to ťulpasové. Zakázkový soft dnes má klientskou stranu na web technologiích, či multiplatformě.
Pošta používá např. Linux a funguje to bez problémů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nepouzivali virtual, na 5000 strojoch nechali kvoli specialnemu sw Windows.
Reiter je laviciar, SPD je Socialno demokraticka strana, cosi ako Sobotkova CSSD.
CSU je Krestanski socialisti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"nebo třeba implementace sazby matematických vzorců, kde v open office, když jsem jej kdysi zkoušel, to bylo utrpení, bohužel"

Tím utrpením máte na mysli to, že se v OO/LO dají vzorce docela rychle a pohodlně psát v textovém formátu podobném groffu/eqnu?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to mám na mysli. Řešení v MS Office mi přijde pohodlnější a je přímo vidět, jak vzorec vypadá. Nevím, jakou cestu za ty zhruba 3-4 roky (?), co jsem OO zkoušel, ušel, ale tehdy mi to připadalo, snad se nikdo nebude zlobit, jako rozdíl T-602 pro MS-DOS vs. Word pro Windows. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mi přijde poněkud divné, protože já osobně jsem v LO vždycky "přímo viděl, jak vzorec vypadá", a mnohem rychleji se mi v tom psalo.

Spíš naopak mám pocit, že v MSO vyřešili ten vzorcový clusterfuck z předchozích verzí a že to konečně začalo být alespoň základně použitelné (ještě někdy kolem MSO 2000 to děsně padalo).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zbývá popřát jim škodolibě "hodně štěstí s tým Majkrosoftem" (hodně štěstí tým pertinaxom, z Jáchyme, hoď ho do stroje).

Nehledě na tu prostou věc, že v nejbližší době nastane totální přechod k VDI, takže co bude na klientské stanici je úplně irelevantní, dost pravděpodobně to bude VDI terminál s něčím jako dnes dělá Teradici či nějakým následovníkem RDP. Prostě vzdálený přístup na virtuální instanci běhu OS v cloudovém prostředí.

S touto perspektivou jsou všechny peníze, které z nich Microsoft vytáhne za klientský OS, vyhozené do kanálu. Ale je dost možné, že redmondská nabídka je již v tomto směru, dodávka klidně "zadarmo", protože hlavní peníze budou za služby v budoucnu jistě zcela cloudové. Microsoft si je tedy "uváže", aby nepřešli na řádově levnější řešení na bázi např. OpenStacku či něčeho podobného.

Jaký OS v cloudovém prostředí pro VDI klienta poběží, je také docela jedno, jelikož ceny za tyto licence budou limitně klesat k nule, respektivě se přesunou do cen za použití s účtováním po časových jednotkách nebo datových objemech. Co si administrátor nakliká, to tam bude mít.

Ohledně Office, jistě je MS Office desetiletí před čímkoliv jiným, včetně Libre/Open Office, kde se navíc v poslední době objevují celkem zbytečné chyby a lapsy, dané asi hlavně tím, kdo na tom v poslední době dělá a kdo a jak to řídí. Ale pro běžnou kancelářskou práci je jistě Libre/Open Office zcela vyhovující, navíc se dá pro velkého zákazníka zakázkově doprogramovat přesně na míru, jednoduše integrovat do vyšších "firemních" řešení, ... Má prostě všechny výhody (i nevýhody) otevřené platformy.

Volba Office každopádně není úhelným kamenem pro přechod z čehokoliv na cokoliv, protože MS Office, ačkoliv není intrinsicky multiplatformní, se dá dnes pustit přes Wine či prostě přes RDP, v bezešvém módu klidně i na Linuxu nebo FreeBSD, Solarisu, ... z cloudu, s dynamicky on-demand startovanými servery. Je to běžně používané řešení, které funguje bez odporu a potíží.

Je prostě už trochu jiná doba, než když se v Mnichově zaváděl Linux.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jde nějak mimo mne, ale někde jsem zahlédnul službu MS Azure. Je to to, co zmiňuješ, tj. vše na cloudu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale zaujalo me ze MS Azure bezi na linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

VDI jako standard? Nemyslím si, že to tak bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem proti aby statni organizace pouzivaly Cloud, pokud stat nespravuje servery na kerych to bezi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud používáte Office, tak si musíte koupit licenci i když ji používáte přes terminál.
Ono MS platforma je licenčně v cloud řešení dražší, než když má každý stanici, ale samozřejmě se ušetří na HW a hlavně na správě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VDI vyjde celkově dráž, jak desktop. Jediné, co vyjde levněji, je správa.
Příklad : Server pro 40 uživatelů citrixu tě vyjde na cca 250 000,-Kč, což dělá cca 6kkč na uživatele.
Ty to ale potřebuješ mít zduplikovaný, což u desktopu ti stačí držet skladem jeden, dva náhradní PC sety.
To už jsme u serverového HW na 12kkč / uživatel. K tomu potřebuješ tenké klienty. Jeden stojí minimálně 6kkč (a to je fakt relativní minimum, není problém tenký klient za 16kkč). Monitory, klávesnice, tiskárny atd., to vše musíš mít jako u desktopu.
HW tě tedy vyjde na 18kkč / uživatel. Pokud chceš používat něco jako Citrix, tak :
- licence na Windows server (několik)
- licence na Windows CAL (podle počtu uživatelů, ale CALy už jsou většinou kopené)
- licence na Windows Remote Access (povolení se připojovat z dálky na server)
- licence na Office (tato licence lze používat jak na terminálu, tak zároveň na pc a notebooku, je dražší jak OEM)
- licence na citrix (tady se bavíme 3 000 - 5000 / uživatel)

Prvotní náklady na jednoho uživatele tedy silně vzrostou. Otázkou je, jak moc se to vyplatí ohledně správy + ušetřené spotřeby.
Když někdo jede nějaké značkové PC v jedné serii s ssd a integrovanou grafikou, tak jsou to nesmrtelné PC a člověk udržuje stejný hw všude.

Teď kolik se ušetří na spotřebě, když to přeženu, tak ten kancelářský PC s i5, intel gpu a 8GiB ram +ssd bude žrát 100W, při práci 12h denně (i o víkendech) jsem na ceně za el. 1500,-Kč / rok.
Jenomže, tenký klient má spotřebu cca 14 - 20W, takže rozdíl bude menší + spotřeba serverů, na kterých to poběží, nebude také malá.

To by u běžného kancelářské PC mělo návratovost za 7 let k nule (a ještě o tom lze pochybovat). A to jen za předpokladu, že jsme malá firma, která nemá lepší smlouvy ohledně el. a ten PC běží opravdu nadmíru.

VDI má tedy výhodu por management, že může pracovat kdykolik odkudkoli a má stále to samé a může pokračovat v již rozdělané práci.
Z pohledu správy pak nevím, jak moc času to ušetří, protože my třeba trable s fyzickým hw/desktopem moc nemáme. Jestli tak 10x rok se řeší výměna pevného disku (správa cca 300 pc). My je monitorujeme, takže většinou vyměníme disk, než odejde ve vhodném čase, aby to práci uživatele neovlivnilo.

Správu to může ulehčit v nasazování sw, kdy všichni používají nějakou generickou VM, kterou jim lze měnit a vždy uvést během chvilky do default stavu. To je ideální stav, reál je takový, že všichni nemohou mít všechno.

VDI je drahá sranda, která není určena pro každého.

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komedie pokracuje. Ale ja se jim s tim vecnym snazenim o prechod na windows nedivim. To co tam pouzivaj je nejen silene zastaraly a jeste to hnusne vypada. Pred casem nekde bylo srovnani ruznejch "vladnich" linuxu a ten mnichovskej byl jednoznacne nejhorsi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je pravdou, že při nákupu nových licencí se dá udělat aspoň nějaký rozumný "tunel" a něco si přihodit do vlastního korýtka. Ale s tím, jak se teď všechno nesmyslně cpe do webových aplikací, tak za chvilku bude každému uživateli stačit monitor integrovaným prohlížečem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se si e cpe, ale tu licenci Office stejně musíte zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To "politické rozhodnutí" je jednak podložené tím, že ani po deseti nebo kolika letech se nepodařilo dosáhnout takové funkčnosti a ergonomičnosti, jaká byla s MS produkty kdysi, a druhak, že ta úspora 11 milionů za licence stála víc, než 100 milionů euro za vícepráce, tedy za instalace, programování a školení. Udržet takovéhle "nechci slevu zadarmo" deset let muselo linuxovým fanatikům dát hodně práce.

No, třeba příště někde jinde - jenže v průměru funkčnost open source zaostává za komerčním softwarem stále víc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Toto mne vždy rozesměje. Ono op du lze u IT udělat studie, že zadarmo je 100* dražší, než za velké peníze, že to ve skutečnosti není pravda nikoho pak nezajímá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ceny za licence OS jsou u desktopů to nejmenší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když s multilicencí je pro Vás 5000-7000 to nejmenší, tak budiž. Ale ano, mnohem dražší jsou multilicenční Office a CAL k Windows serverům, které navíc MS pravidelně zdražuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, svobodný SW se stává stále lepším a pokrývá čím dál větší funkčnost. Producenti komerčního SW jsou nuceni vymýšlet stále nové funkce, které jsou většinou ze soudku "nice to have", ale přinášejí uživatelům jen malý užitek navíc. Proto se komerční producenti SW vrhají na model předplatného, protože samy cítí, že je svobodný SW, ale i starší verze jejich komerčního SW, vytlačují z klasického prodeje neomezených (doživotních) licencí.

Mohl bys uvést zdroj těch víceprací? Nebo sis to vymyslel? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A proto má Linux na desktopech pořád pod 1%?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mýlíš se. Pod 1% nemá již pěknou řádku let. Taky si uvědom kolik svobodného SW se používá na Windows. Dříve byly programy často placené nebo ve trial a shareware verzích, později se prosazoval freeware a tipnu si, že dnes si při instalaci svých oblíbených programů několikrát odsouhlasíš nějakou z copyleftových licencí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

licence Windows = cca. 5.000Kc, licence linuxu = 0 Kč.
Myslim, ze nemusis byt zadny ajnstajn, abys chapal co je levnejsi.
Ze se na to nabali viceprace za instalaci, to je vec nejakych zlodejin, ktere se provadi at jsou Windows nebo linux. Instalovat je nutne oboji.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Organizace s 15 tisíce počítači určitě neplatí licenci za Windows v ceně 5000.

Do "licence Linuxu" musíte započítat cenu vývoje vlastní distribuce a extra náklady v IT, také sehnat kvalitní lidi je těžší a dražší.

Nicméně, stále si myslím, že Linux bude levnější, stabilnější a lepší pro budoucnost. Celé je to hrozně zmedialozovaná kauza - protože je to desktop, na letošním FOSDEMu byla pěkná přednáška o úspěšných projektech a jsou jich stovky. Takže i kdyby Mnichov "padl", o nic nejde - Linux se nasazuje masově jinde.

No a na serverech (statisticky) nic jiného než Linux neexistuje :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě platí +-5000. Napřed musí mít OEM (multilicence pro komerční a státní odběratele požaduje podkladovou licence verze Pro), tedy cca 2500-3000. Ovšem na 10 000 PC dostanete velkou slevu na HW, takže se částečně kompenzuje.
No a pak budete chtít centrální správu,. takže multilicenční Windows, u nových strojů se dá pořídit relativně výhodně SLA na Windows Enterprise, což je +-3000 bez DPH. TO jsou základní ceny, ale slevy lze jen z marží prodejců, takže prostor pro slevu cca 15 %. Nebo to dát v 365, to je v základu cca 200 za měsíc, marže prodejců je cca 10 %, ale pak jsou zpětné marže, do celkové cca 25 %. V tom se dá pohybovat.
Alternativa je mít kamaráda v Microsoftu, pak se dají dělat věci mimo systém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten kamarad musi byt hodne velky kamarad. Problem je nutnost verejnych zakazek nebo pouzivani e-trziste statni spravy. Nekdy se clovek dokaze dohodnout s vyrobcem softu nebo i hardwaru na v podstate charite, kdy ti misto slevy na goverment (cca 15%) daji slevu na education (az 80%), ale pak to nejde pres prostredniky a vyrobce se na tebe bude koukat na debila, ze ti dela charitu a ty bys ho jeste nutil to zadavat pres e-trziste statni spravy, kde vyrobce neni registrovanej a nutno podotknout, ze provozovatele e-trzist si berou desatek, coz cenu navysuje, respektive se pri normalnich cenach desatek skryje do marze obchodnika, pri charite by s tebou leda tak vykopli dvere. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jedna naše univerzita si přes kamaráda vyjednala výjimku a nemuseli mít podkladovou licenci Windows. A také nějaké další slevy. Ale zas tak extrémní rozdíl oproti standardnímu Campusu to nebyl, to je fakt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prvý odstavec priamo odporuje tomu, čo tu niekto vyššie písal. A to, že cena licencie je v porovnaní s HW zanedbateľná čiastka. Mne to tak nepripadá, lebo ako vidno, tak desktop môže stáť aj 500 €, ale tie licencie asi 200 €, čo ako nepodstatná čiastka nevyzerá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nakupoval jste někdy software za miliony? Ceníkové ceny jsou v těchto případech zcela irelevantní. A to i bez kamaráda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Do "licence Linuxu" musíte započítat cenu vývoje vlastní distribuce a extra náklady v IT, také sehnat kvalitní lidi je těžší a dražší."
O akej vlastnej distribúcii píšete? Ja som myslel, že Linux aj Windows je len OS, nad ktorým spúšťam aplikácie. Ak máte na mysli úpravu distribúcie v zmysle, že sa nakonfiguruje tak, aby sa nainštalovali hneď aj potrebné aplikácie, tak to vlastne ušetrí pre Linux kopec času pri inštaláciách systému, lebo do Windows ich bude nutné zvlášť do každého inštalovať samostatne. Extra náklady IT? Akože pre Linux musia byť drahšie desktopy? Prečo? Dnes je všeobecne problém zohnať kvalitných ľudí. Ale jedného drahšieho linuxáka nahradia traja lacnejší windowsáci. Takže Linux drahší nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, Linux je "jen OS" ale Mnichov využil možnost si ho hodně upravit, takže vzali nějakou distribuci (myslím že Ubuntu) a přetvořili si ji k obrazu svému. Nevyvíjí tedy distribuci novou, ale upravují stávající, většinou se jedná o konfigurační nastavení, ale firmy často překompilovávají software, aplikují záplaty které v distribuci nejsou, přidávají software nový, odstraňují nějakou funkčnost z důvodů bezpečnosti a podobně. To něco stojí, někdo to musí dělat, testovat atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a půjdou na Desítky ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po roce 2020 nebude již nic jiného podporováno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Půjdou na win7 a zaplatí si extra podporu a vydávání opravných balíčků. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když koupí Windows na Ebay za 150 Kč ušetří :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem četl, tak na těch slavných linuxových počítačích jely virtuály a na nich Windows a aplilkace pro Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Papír toho snese hodně :) Bez přesnějších informací na kolika % stanic bylo nutné používat virtualizaci je to jen plácnutí do vody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak mi tu chybí info o tom, že lidé ve stávající koalici lobovali proti přechodu na Linux z opozice jen co se o tom začlo mluvit. Dva z nich jsou známy tím, že mají vazby na MS. Že se o to pokusí, bylo myslím jasné již těsně po volbách. Těžko se jim návrat obhajuje, proto vznikne studie, která se dá použít ve veřejné diskuzi jako argument. Nevím co je pravdy na tom, že používají jako argument SAP, což je úsměvné.

Trochu jste tu zapomněli na jeden z hlavních důvodů přechodu na Linux. Finance nebyly tím výchozím, nýbrž až dalším argumentem. Tento počin startoval především na zjištění, že odcházejí informace k "zahraničním kamarádům". Dalším argumentem bylo odříznutí se od zahraniční korporace a podpoření národních firem a až jako třetí pádný důvod byla cena licencí.

Přechod na Linux ani případný přechod zpět na Windows, nemá nic společného s "umístěním tlačítek" ani dalšími zaručenými argumenty zde v diskuzi. Někteří odpůrci Linuxu zde mají opravdu zábavné argumenty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Všichni vidí Linux = zdarma. Ne, není to tak. V profi nasazení se platí minimálně za podporu a správu.
Takže Windows oproti Linuxu v takovém množství nasazení vyjde stejně, možní i levněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mohu se zeptat kdo jste a jaké máte zkušenosti, když dokážete takto rezolutně smést ze stolu možnost, že by mohlo být nasazení Linuxu levnější?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je to uplne jednoduche ..... za licenci windows das v multilicenci bratru tri az petikilo ...... coz je celkem zanedbatelna castka .... zvlaste, kdyz pak prechazis z jednoho na druhy .... to mas pak preskoleni kazdeho zamestnance aspon dva dny ... to je u nas rekneme 4 litry za kazdeho zamestnance, ze misto prace byl na skoleni, ve fasisticku minimalne 10 litru. Od zacatku tvrdim, ze nema absolutne smysl migrovat pracovni stanice, aby se usetrilo par stovek za licenci a taky to, aby pry nemuseli porizovat novy HW, ktery po nasazeni linuxu kupovali za nejakych 600 mega pul roku pote:o))) Zjistili, ze sice na tech 15 let starych Celeronech II nejaky ten kriplosekanylinux jede, ale ze to stejne nepouzitelne .....
Preskoleni a to, ze jim ta migrace zabrala 10 let (DESET LET!!!) muselo vyjit MNOHANASOBNE draz nez kdyby tam nechali windows ..... a to nemluvim o tom, kolik to vyjde zas ted, aby se vratili zpet.

Kdyby meli windows server, kde by za licence nejakeho SW platili mesicne milion a mohli mit ten samy server s linuxem, kde by platili 100k, bylo by stejne rozhrani, meli na to podporu, nebylo to opensource delane nadsenci, kteri to muzou druhy den zabalit a jen by se to prohodilo, tak nereknu ani pul slova, ale migrovat uzivatelske stanice kvuli licenci za par stovek, na to nepotrebujes ani kalkulacku:o))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Hoďte na něj síť!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkdy je Mnichovská radnice GOLD partnerem M$? Protože ta cena je tak reálná pouze v tomto případě v rámci MSDN subscription, ale nevím naco starosta použije např. MVS prof. nebo TFS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klientská li ence Windows stojí 300, ale měsíčně ty trdlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

licence je za OS, ale kde máte další licence na sw, jako exchange, SQL, RDP atd?

Nejvíc mě pobavilo, že pokud máte DHCP na windows serveru, potřebujete licenci i pro tiskárnu, která dostala IP z toho DHCP (možno dohledat na webu MS)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Statni organizace, kde taky pracuju (uz ne v IT), driv pouzivala na serverech linux respektive i Solaris. Vsechno jsme si jako zamestnanci delali sami na kolene ve trech lidech s rozpoctem nekde okolo 10 milionu rocne. Dneska uz nikdo z tech linuxaku v IT nepracuje a vsechno jede na Windows, IT ma neco okolo deseti lidi a rozpocet je 300 milionu.
Paradne stat usetril, dekujeme vsem danovym poplatnikum, ze jsou ochotni ty Windows platit. (drsny sarkasmus)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Lacnejšie? Môžete mi povedať, kde v sieti windows neplatia za podporu a správu adminom? Tí chodia do práce zadarmo? Viete koľko je s windows v takej sieti práce? To čo zmákne jeden linuxák, na to treba troch windowsákov. Viete i povedať, ako to môže vyjsť rovnako, alebo lacnejšie?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si firma vybere komerční linuxové distra, tak podpora se pohybuje mezi 25-50 usd za workstation a asi 500 usd za server na rok. Navíc v případě serverů se neplatí za počet jader. Administrace také složitá není, většinou stačí poslat admina na patřičné školení k dané distribuci. V případě nekomerčních dister není problém vyhledat univerzitu s IT fakultou, která má linux v malíčku a domluvit s ní spolupráci. Navíc pokud by se jednalo o českou firmu a českou univerzitu, tak peníze jsou investované do vzdělání a né poslány na účet M$. Ostatně touto cestou by měla podle mě jít i naše státní správa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Provízie vždy vyhrajú nad zdravím rozumom. Poznám samosprávu, kde fungovali na linuxe a open office. Keďže štát nie, museli prejsť na MS. Teraz sa striedajú s robotou pri počítačoch, lebo nemajú dosť na nákup licencií pre všetkých na MS server. Nech žije trhové hospodárstvo a zdravá konkurencia.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak Reiter si zasluzi od MS slusnu provizku.
23 Serverov, 20 000 stanic + vsade Office + podpora + CAL = najvacsi uspech Nemeckej pobocky MS za toto storocie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

OMG, ja malem spadl ze zidle:o)
http://diit.cz/clanek/mnichov-se-na-windows-nevraci
Kuwa to bylo hejtu:o)))

Ty diskuze pod tema clankama o Mnichove vyslovene stoji za precteni, to jsou strasne hlody:o)
Treba tady http://diit.cz/clanek/mnichov-slavi-usetril-prechodem-na-linux-10-milion...
jsem pred dvuma a pul rokama rikal, ze jim to vydrzi dva roky nez se to rozpadne a zjisti, ze jim ten bastl nema kdo spravovat, protoze ti studentici si najdou poradnou praci ..... mno, sekl jsem se o pulrok ... ikdyz mozna ani ne, na rootu o tomhle prechodu zpet na Windows psali uz pred Vanocema, cdr je "aktualni" jako vzdy.

Ale uplne me dostaly ty hype nazvy:
"Nevěřte nesmyslům, Mnichov se na Windows nevrací"
Jo a tady je ta ctvrt roku stara zprava z roota: https://www.root.cz/clanky/linux-v-mnichove-pry-nefunguje-opet-se-uvazuj...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dyt je to furt dokolecka. Kasparci co je plati microsoft (jako tebe) opet navrhujou prechod na windows. Uz ani clovek nevi po kolikaty to je.. ale tak treba ted posle microsoft kapriky spravnym smerem a projde to.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Výsledným řešením má být asi SAP jak se spekuluje v článku(jako německá firma je u němcu velice oblíbená, ať si myslí o něm kdo chce co chce) a kancelářské PC budou fungovat pouze jako terminál, což je zcela běžná praxe. No nevím, který člověk s nedostatečným intelektuálním potenciálem hodlá vyhazovat nemalé peníze za sapové řešení a ještě za kvazi OS od M$ - on ten SAP je drahší než např. řešení od M$ postavené na Project, Sharepoint a Office.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.