Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SparkyLinux 4.4 kombinuje Debian Testing s LXDE, LXQt, MATE či Xfce

A také KDE. Z Polska pocházející projekt vychází z testovací verze Debianu a už dnes umí nabídnout kernel 4.7.1.

Každopádně tedy SparkyLinux 4.4 přichází v oněch několika edicích podle jednotlivých desktopů a nebudou vás v něm trápit věci z Ubuntu, neb jde de facto o Debian. Systém je v instalačních obrazech plně aktuální ke dni 15. srpna 2016 a v základu obsahuje jádro 4.6.4 aktualizovatelné z repozitářů na 4.7.1.

Taktéž Firefox je zde v ESR verzi 45.3.0 s tím, že v repozitářích naleznete i standardní verzi, tedy aktuálně Firefox 48. Systém dostal nové výchozí téma zvané Numix-SX a vedle uvedených desktopů je možné nově z repozitářů doinstalovat i Lumina (vyvíjena týmem kolem PC-BSD), Trinity (přímý pokračovatel KDE 3) či minimalistického správce oken PekWM. Panel tint2 je nahrazen pomocí fbpanel ve variantě instalačky MinimalGUI. V ní také už nenalezneme prohlížeč Midori, ale NetSurf.

Ohledně prohlížečů se sluší dodat, že vedle obvyklého je zde také Vivaldi, projekt navazující na „klasickou“ Operu. Celkový výčet dostupných desktopových prostředí je poměrně pestrý: awesome, bspwm, Budgie, Cinnamon, Enlightenment, Fluxbox, GNOME Flashback, GNOME Shell, i3, IceWM, JWM, KDE Plasma 5, Lumina, LXDE, LXQt, MATE, Openbox, Pantheon, PekWM, Trinity, Window Maker, Xfce a stejné platí i pro webové prohlížeče, kde krom obvyklého nalezneme ještě také třeba SeaMonkey či TOR Browser.

Tvůrci dodávají, že může zlobit start systému, recepis na opravu je jednoduchá úprava Grubu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SparkyLinux 4.4 kombinuje Debian Testing s LXDE, LXQt, MATE či Xfce

Žádné komentáře.