Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Specialisté z Lenova o Robsonu a hybridních discích

Robson Module

Na blogu společnosti Lenovo „Inside the Box“ napsali firemní specialisté několik zajímavých řádků o technologiích, které by měly urychlit práci Windows Vista prostřednictvím vlastnosti „ReadyBoost“ či „ReadyDrive“ a eventuelně snižovat spotřebu notebooků. Zaměřili se především na komponenty, se kterými budou moci při výrobě PC a notebooků počítat. Jsou jimi hybridní pevné disky a připravovaná technologie Intel „Robson“, která by měla být součástí Centrina Pro.

Obě technologie jsou si hodně podobné a mají stejný účel – částečně nahradit rotující pevné disky flash pamětí. Zatímco hybridní disk nese takovou paměť v sobě, „Robson“ karta ji obsahuje extra a připojuje se do Mini Card či Express Card slotu, v případě desktopové varianty pak přímo do PCI Express slotu. Intel jde logicky cestou přídavného řešení, neboť pevné disky nejsou jeho „byznys“.

V případě hybridních disků vidí specialisté z Lenova nevýhodu v množství flash paměti, které lze na 2,5palcový disk „naroubovat“ (připomeňme listopadovou zprávu, kde se hovořilo o množství flash paměti od 256 MB do 1 GB u nejvyšších modelů). „Robson“ karta má naopak jedinou nevýhodu tu, že zabírá nějaký slot, který jinak můžete využít na něco jiného (třeba zrovna na externí grafiku od firmy Asustek ;-). Výhodou je naopak větší množství paměti, které na takovou kartu lze umístit (na druhou stranu „až 4 GB“, o kterých se píše, zase není až tolik).

Každopádně se analytik Lenova Matt Kohut sám za sebe (nikoli jménem společnosti) vyjádřil v tom duchu, že by byl rád, kdyby v Lenovu první generaci těchto „urychlovátek“ úplně vynechali. Celá první generace bude prý spíše pokus vyšlapat novou cestičku, která může být zajímavá až v dalších verzích.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Specialisté z Lenova o Robsonu a hybridních discích

Úterý, 9 Leden 2007 - 01:44 | Anonym | prasopes, stejne jako hybridni disky

Zobrazit diskusi