Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pár zajímavostí o urychlujících technologiích Windows Vista

MS Windows Vista logo
Na MSDN blogu Iana Moulstera (z Developer & Platform skupiny v Microsoftu) se objevilo pár zajímavostí ohledně popisu některých urychlujících technologií, které se mají objevit v připravovaném a nesčetněkrát oddalovaném systému Windows Vista. Ian Moulster je jeden z lidí, kteří se snaží překládat názvy technologií do všeobecnému publiku srozumitelné angličtiny. My se nyní pokusíme to nějak srozumitelně přepsat do češtiny. Půjde o technologie SuperFetch, ReadyBoost a ReadyDrive (všechny zaregistrovány coby obchodní známky), z nichž některé už jistě znáte.

Windows SuperFetch

Tuto vlastnost už určitě znáte, představovali jsme vám ji v létě loňského roku. Jde o vylepšenou správu paměti, kdy Windows monitorují její používání a hlavně jaké aplikace se nejčastěji spouštějí. Podle toho se pak třeba dopředu nahrávají do paměti a dokonce se SuperFetch dokáže naučit, že přes týden třeba pouštíte jiné aplikace než o víkendu. Zkrátka „Windows SuperFetch urychluje start aplikací“, jinými slovy „přes týden vám rychle poběží Office, o víkendu pro vás Vista do paměti rovnou připraví vaši oblíbenou hru ;-)“.

SNO (Slovo Notorického Optimisty): Týjo, to bude super. Přes den mi poběží Office rychlostí blesku a v sobotu přijdu k PC, pustím ho a Oblivion se mi spustí, ani nemrknu okem! :-)

SNS (Slovo Notorického Skeptika): A běda jak budu potřebovat o víkendu náhodou něco dělat v Excelu. To se načekám, protože v paměti bude přednahranej Oblivion. :-(

Windows ReadyBoost

Další „vychytávkou“ systému Windows Vista bude vlastnost, kterou jste mohli znát pod kódovým jménem EMD. Taktéž jsme se o ní zmiňovali, jen ne zrovna v souvislosti s označením EMD (External Memory Devices). Jde o možnost rozšířit si paměť použitelnou systémem třeba pomocí Flash USB klíčenky, paměťové karty a podobného zařízení. Jak se píše přímo u Microsoftu, ne každý rozumí tomu, jakou paměť do PC přidat a často prý otevření PC znamená ukončení záruky.

Funkce ReadyBoost umožňuje použití právě takových externích paměťových zařízení jako rozšířenou paměť. A protože prý (to fakt na stránkách Microsoftu píší) přístup do takového zařízení je rychlejší než na pevný disk, urychlí se tím celková práce s Windows Vista. Pokud však zařízení odpojíte, vrátí se výkon na původní úroveň, na jaké byl před vložením do USB portu. Žádná ztráta dat prý nehrozí.

SNO: Hezky, rozšířím si paměť v PC i bez nutnosti trhat záruční plombu, navíc si s sebou můžu tu gigovou flešku nosit a zvětšovat si tak paměť tam, kde právě potřebuju. :-)

SNS: Který kouzelník z tiskového oddělení v Microsoftu vymyslel, že na externí zařízení typu USB flashka se přistupuje rychlejc než na interní pevný disk?! :-(

Windows ReadyDrive

I o této možnosti už jsme se bavili a to v souvislosti se Samsungovým hybridním pevným diskem sestávajícím jak z klasických ploten, tak z flash paměti. Windows Vista bude umět takovýto disk využít prostřednictvím funkce ReadyDrive (kódové jméno „Piton“), a to zejména pro účely ukládání dat v případě režimu spánku (tzv. hibernace). Probuzení počítače (typicky notebooku) je pak záležitost rychlá, neboť z této flash paměti jdou prý data do operační paměti rychleji než ze samotných ploten pevného disku. V neposlední řadě budou Windows Vista schopny tuto část disku používat i při běžném provozu a šetřit tak baterie, neboť plotny pevného disku se nebudou muset točit, jelikož nebudou využívány.

Nový „Sleep režim“

„Sleep“ režim bude ve Windows Vista dalším stavem šetření baterie vedle dnes známých „Standby“ (úsporný režim) a „Hibernate“ (režim spánku). Jak se v českých Windows Vista přeloží „Sleep režim“, když už máme „Hibernate“ přeloženo jako „režim spánku“, to je zatím otázkou. V každém případě bude „Sleep režim“, který je kombinací „Standby“ a „Hibernate“, fungovat jinak na desktopu a jinak na notebooku.

Na desktopu bude „Sleep režim“ fungovat tak, že data se zároveň uloží na pevný disk a zároveň zůstanou v paměti. Po probuzení se ve většině předpokládaných případů použijí data z paměti, čímž počítač nastartuje velmi rychle. Pouze při výpadku napájení se použijí tatáž data uložená na pevném disku (a třeba právě v té flash částí výše zmíněného hybridního). Počítač sice naběhne o něco pomaleji, ale zase i přes výpadek napájení nepřijdete o rozdělanou práci.

Na notebooku to bude trochu jinak. U něj se počítá s tím, že má baterie a náhlý výpadek napájení je prakticky vyloučen. Baterie obvykle nedojde ihned to by ji někdo musel prostě vyndat), chvíli jí trvá, než se vybije, a navíc systém ví o jejím aktuálním stavu a zbývající době výdrže. Proto se v tomto „Sleep režimu“ data nejprve ukládají jen do paměti. Teprve když hrozí, že dojde baterie, Windows Vista zavčasu přesunou data z paměti na pevný disk.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Pár zajímavostí o urychlujících technologiích Windows Vista

Úterý, 22 Prosinec 2009 - 00:25 | Anonym | nevite jestli to bude fungovat i pod W7 a ma to...
Čtvrtek, 24 Květen 2007 - 20:07 | bohemian | Porád nechápu, proč bych si měl "...
Pátek, 6 Říjen 2006 - 13:29 | Lukáš Blecha | FroXiC: Tady si zase někdo plete Mb s MB že...
Pátek, 6 Říjen 2006 - 08:14 | Anonym | No k tomu Ready boostu v clanku.... pokud vim tak...
Úterý, 11 Duben 2006 - 16:54 | Anonym | pravda je, ze som instalaciu bez vytvorenia swapu...
Úterý, 11 Duben 2006 - 16:44 | Anonym | uid0: a nie je to pravda, ze linux musi mat swap...
Úterý, 11 Duben 2006 - 16:37 | Anonym | sorry, ale na 256MB RAM s 2 spustenymi X servermi...
Úterý, 11 Duben 2006 - 16:30 | Anonym | J: "Kudpodivu, pod tucnakem mam pamet...
Úterý, 11 Duben 2006 - 16:22 | Anonym | to, ze si proces alokuje pamat este neznamena, ze...
Úterý, 11 Duben 2006 - 13:16 | Anonym | Njn.. existují ještě další důvody proč aplikace...

Zobrazit diskusi