Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Specifikace PCIe 6.0 je hotová, PCI-SIG ji předal členům

S tou zpětnou kompatibilitou by to neměli tolik přehánět. Je to jeden z důvodů proč se neposouvá tak jak by se mohlo. Je to zbytečně složité, velké, žravé.. a platí to pro HW i SW. Jednou za čas by se hodila tlustá čára :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bude až přechod na optiku. Ale do té doby bude muset být optika na pcb a v čipech mainstreamovou záležitostí, takže to hned nebude...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to jde nebo nejde záleží na typu zákazníků. V PC světě už pár pokusů zaříznout zpětnou kompatibilitu bylo, skončilo to neslavně (rozuměj zákazníci hlasovali penězma a nekupovali to) a tak už se o to radši nikdo moc nepokouší. On se totiž obvykle jak na potvoru vždy našel někdo jiný, kdo udělal tu samou funkci sice s horšími provozními vlastnostmi ale se zpětnou kompatibilitou a volba lidí byla jasná. Tlustá čára se dá dělat v diktatuře (= např apple)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo s tím se dá souhlasit, že to může udělat jen sebevědomý a hlavně silný hráč. Na druhou stranu dnes tu máme defakto duopol (intel a amd) a dva se mohou domluvit relativně dobře a zbytku nezbyde nic jiného než se přidat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale PCIe neni otazkou jenom vasich notebooku (pisu to takto, protoze lidi jako vy si klasicke PC uz ani nedokazou predstavit). PCI-SIG ma cca 700 clenu, tak jaky duopol?

Pouziti ma take v HPC, kde se switchuje hodne linek, na jeste vice linek - protoze je tam hromada GPU, storage, sitariy a akceleratoru. Nad PCIe se da skrze NTB postavit velice rychla sit, bez nutnosti extra zeleza.

Nebo se to take nachazi v embedded, resp. kdyz si vezmete klasickou zrcadlovku od Sony, tak mezi AVC/HEVC kodekem a aplikacnim procesorem je propojeni skrze PCIe.

Pokud se podivate do historie, cim se chtelo PCIe nahradit - vemte si priklad ze spolceni IBM+NV, kdy ibm udelalo Power8 s NVlinkem. Ale stalo to za to? PCIe Gen3x16 dava 16+16 GB/s, zatimco NVlink daval 20+20 GB/s. Samozrejme s PCIe 4 ma klasicke PCIe navrh (32GB/s u x16), s PCIe5 pak 64GB/s.

Kde je dnes nvlink? Ano tam.. v temne minulosti nepovedenych pokusu o proprietarni reseni :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„dva se mohou domluvit relativně dobře a zbytku nezbyde nic jiného než se přidat.“

Docela bizarní, názor „Výrobci by se měli domluvit a silou si prosadit co chtějí oni, bez ohledu na spotřebitele“ ze strany spotřebitele :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Jak potvrdil tzv. Gigabyte leak..."

Prapodivný způsob, jak napsat, že tzv. "leak" od Gigbytu měl špatné informace...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.