Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Coffee Lake: Pěkný výkon, ale spotřeba může být >55 wattů nad Ryzen 7 1800X

50W nad Ryzenem.. kdo to koupí? No přece ten, kdo řeší že AMD grafiky mají vyšší spotřebu než nvidie! :D

Na nvidii ušetříme a na Intelu zase propálíme, nula od nuly pojde. :-))

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Covfefe Lake dosahuje výrazně vyšších frekvencí a výkonu než Ryzeny když už nic jiného, větší frekvence způsobí vyšší odběr i zahřívání, běžná věc.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle Tech uniklych testu, pokud jsou korektni, tak v MT to akorat tak lizne 1700 a neprekona jej. Tudiz pro MT bude R7 porad o dost lepsi volba, nez tyhle napumpovany Kaby. Pokud zapocitam spotrebu, tak i vyrazne.
Kdo ma prospech s lehciho MT, tak tam to bude fungovat dobre a hracska CPU to budou nejspise vyborne. Jenom nechapu, kdo z Intelovskych hardcore si je koupi, ti preci razili heslo, ze staci 4jadro ;)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze 8700K po pretaktovani vsetkych jadier na ~4.9Ghz na tom nebude zle. Po delide pojde asi i na 5.1Ghz + lepsie IPC. Ten rozdiel oproti 4Ghz Ryzenu bude maly.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A proč jej nepřetaktovat rovnou na 50 Ghz? Asi tak stejně reálné při standardním chlazení bez LNO

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dakujem Vam za Vas hodnoty prispevok. Snad Vas to potesi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten vysledek je urcite uctyhodny na 6jadro. A tohle R5 1600x neda.
Podle tech testu dava v CB15 8700k@4.5Ghz=1440bodu a je priblizne stejne R7 1700=1425 (Comuterbase). Kdyz to bude mit o 10% (4.9Ghz) vyssi takty a vykon v CB15 pujde linearne s taktem tak da 1580b. Nepretaktovana 1800x dava 1630, Pri OC na 4.0Ghz pak 1740.

Kdyz to shrnu, tak max OC(bez delidu) je nekde mezi 1700X a 1800X. Pokud vezmu 1800X 4.0Ghz OC, tak mu Ryzen zase pohodlne ujede.
K tomu je treba pocitat, ze provozni vlastnosti bude mit Ryzen stejne stale lepsi a v pripade heavy MT je lepsi i vyssi pocet jader. Kdyz pripocitam jeste i jeho OC, tak se to Kafe pro MT ve srovnani s R7 nevyplati. ST je to samozrejme naopak.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim. Tento rok bol na poli procesorov zaujimavy po dlhej dobe a rovnako to bude asi i buduci rok. Vylepseny Ryzen s trochu vyzsimi frekvenciami a mozno i podporou rychlejsich pameti. Intel uz nema velmi cim prekvapit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude zajimave sledovat, o kolik se AMD podari ty frekvence popohnat nahoru. Nekde jsem cetl poznamku, ze je soucasny Ryzen pry "umele" omezeny.
Pokud AMD navysi o tech 10% frekvence, tak to Intelovske 8jadro pro desktop na pristi rok, tady nebude dost rychle ;)
Tak uvidime.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mam to chapat tak ze AMD ve skutecnosti zadnou inovaci nema protoze ZEN se jim na prvni povedl az moc dobre tak ho nastavili tak aby konkuroval soucasnym intelum a maji jen pripraveny jiny microkod verze ZEN+ ktery z CPU vytahne trochu lepsi vykon pri zachovani stavajicich provoznich parametru ? :) (to se mi moc nezda ...ale tak vse je mozne )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to nejaky dohad nekoho...neco na tom muze byt, a nebo taky to muze byt blbost jako vrata ;)
Tady by se ale stejne jednalo jen o Zen+, nikoliv Zen2. Zen+ snad zadne inovace, krome vyssich frekvenci mit nema

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen uměle omezený? Není možná! Přece AMD takhle neojebává své současné zákazníky ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade, Intel je musi ojebavat ze predu i ze zadu..kdyz jedina neomezena CPU jsou 3kusy K rady ;)
Nicmene tohle je nejaka domnenka, ktera muze byt taky uplne mimo. Nebo je to nejaka kombinace technickych issues, kdo vi. Tudiz byt Vami, zadny zaver z toho nedelam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

moment i K jsou konstrukcne omezena pastou sedivkou :D navic i otevrene K rady jsou oprosteny od nektere podstatne funkce vs non-K ....atd. atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já viděl jiné testy a tam to bylo jen okolo 1200b

https://cdn.segmentnext.com/wp-content/uploads/2017/09/Intel-i7-8700K-Ci...
https://www.svethardware.cz/intel-core-i7-8700k-otestovan-v-cinebench/45139

Teď je na místě otázka, co dělá tak velký rozptyl u MT, protože ST výsledek je prakticky shodný.

Napadá mě:

1. jiná power obálka procesoru
2. lepší chlazení
3. lepší kusy křemíku na "oficiální" testy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz zbyvaji jen 4 dny do uvedeni, tak budem chytrejsi ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono není jednoduché rozhodnout, kdo je právě teď vlastně v lepší pozici. Ve prospěch Intelu hovoří, že je schopen ve výše položeném rozsahu frekvencí (odhadem kolem 4.0-4.5 GHz?) dosáhnout téže spotřeby při vyšší frekvenci, resp. nižší spotřeby při stejné frekvenci. Jenže...není zcela jasné, že totéž platí i v nižších rozsazích (notebooky a servery - klíčové oblasti odbytu!). A je co je jasné je to, že to Intel stojí více peněz na jádro i na čip. Navíc do dvou-tří let může Intel veškerou výhodu lepšího procesu ztratit. Přitom AMD zůstane architektura s již teď lepším SMT a navíc by už měli mít připravené některé další změny, které do vydání prvního Ryzenu nestihli doladit (tj. první Ryzen je "MVP"). Intel dost možná bude nucen provést změny mnohem zásadnější. Takže jim pořád hoří koudel u zadku. Což je podle mě ale jedině dobře. :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

přesně, je velmi dobře patrné, jak od uvedení Ryzenu Intel začal konečně makat - i když tedy tak zkostnatělá korporace zvyklá na tučná léta musí nejdříve shodit ta přebytečná kila (což se děje právě teď).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

> Navíc do dvou-tří let může Intel veškerou výhodu lepšího procesu ztratit

Ja mam pocit ze uz ji ztratili. V dobach 45/32/22nm byli o rok dva pred ostatnimi vyrobci, ted jsou sice o neco vepred ale prakticky to uz neni videt..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, vidět to je, minimálně díky frekvencím a dalším inovacím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho Covfefe Lake, ty ani psát neumíš. Větší výkon než Ryzen - jak kde - v průměru je to plichta - a ta spotřeba i teploty - pasta šedivka se projevuje - 6 jader - mno Intel by to dokázal lépe - ta spotřeba nevím - 120 až130 W TDP by odpovídala více.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je dobře uvést věci na pravou míru.
Pohledem do tabulky totiž AMD začíná prohrávat.
Například i9-7980XE se 165 W poráží ve všech ohledech Threadripper 1950X se 180 W.
Až na poloviční cenu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Co tak se radeji zamyslet drive, nez psat...TDP sice muze mit napsane 165W (papir snese vse), nicmene zere uplne stejne jako 1950X..tudiz v cem by mela byt vyhoda opravdu nevim.
Cenove a pomer vykon cena je 1950X samozrejme mile ve predu. Kdo potrebuje naopak ultima vykon, tak pro nej je 7980 to prave :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

No spotřeba 7980 je opravdu jinde - o dost věší - a cena - no coment. Intel to tady fakt nezvládl - původně v této kategorii počítal s 10. až 12. jádry a AMD mu vypálila rybník - Thread Rypper nikdo nečekal - Intel tím méně - byl to projekt několika inženýrů, který AMD posvětila - Intel musel upravit až 18. jádrové XEONY - přetaktovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte jistě, že 7980XE poráží Threadripper "ve všech ohledech" s těmi 165 watty? Ono to totiž vypadá, že ve spoustě měření si řekl o dost více, aby dosáhl prezentovaného výkonu. Tam, kde by se striktně měl držet 165 wattů, s největší pravděpodobností nebude nárůst výkonu (mimo třeba BLAS/AVX-512) až tak výrazný. Navíc pokud koukáte po 7980XE, pak pravděpodobně jako o cenově vhodných alternativách uvažujete spíš o 7401P nebo 7551P.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Core i9 - 7980XE neni k IHS pajenej(tudiz je nutny delit ale kto to bude u 2000 dolaroveho procesoru delat), nepodporuje ECC pameti a je zravejsi nez ThR 1950X, Intel necht se vzpamatuje jinak skonci na propadlisti dejin, jedine co ho dnes chrani sou tvrde/dlouholeté zmluvy s vyrobci hotovych sestav(OEM) kde sa proda vsechen balast.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zatím to vypadá, že podpora ECC je u TR spíš papírová než reálná. Chtělo by to desky a paměti. Ale kdo potřebuje ECC spíš tak jako tak koupí EPYC. Ono ostatně mezi 1950X a 7401P je to celkem jasná volba - téměř stejná cena, +50% jader? O_o;

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A cena zakladni desky pro 7401P? co se tyce podpory ECC u ThR tak zatim pry jedou jenom v zakladni desce Gigabyte X399 AORUS Gaming 7, vsechno se ladi jako u Ryzen-u kde postupem casu novy a novy BIOS/mikrokod AGESA umoznil jet jako procesoru tak operacnim pametim na vyssi frekvenci a stabilne, ThR je novy produkt, ladit se musi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

U 7980XE delid je zbytocny, toto si nekupuju bezne ludia co sa zenu za pretaktovanim. Takych je minimum. Napriek panike ktora sa sirila o tomto procesore ze neudrzi turbo frekvencie prave naopak nema problem s chladenim na stock frekvenciach.

Nema vyznam hnat 7980X do vysokych frekvencii lebo brutalne narastie spotreba a bohvie ako dlho to ten procesor znesie. To radsej ist rovno do Epycu.

Kto chce ECC priplati si trochu za Xeon verziu alebo pojde rovno do Epycu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512 nemají všechny modely v plné konfiguraci - navíc - spotřeba při jejich použití by byla tak vysoká, že se musí velmi výrazně podtaktovat - na cca 2 GHz. - Přínos tedy velmi diskutabilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Například i9-7980XE se 165 W poráží ve všech ohledech Threadripper 1950X se 180 W.

1) ty fiktivni TDP jsou fajn, pak jsou realne testy, kde je spotreba v zatezi naprosto totozna..

2) Až na poloviční cenu. - asi jste chtel rict za dvounasobnou cenu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

TDP není spotřeba, dozvíte se jen kolik tepla to přibližně vyrobí, spotřeba je typicky vyšší, při OC až brutálně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A můžeš mi prozradit, do čeho jiného, než tepla, se ta spotřebovaná energie mění? ;)

U takového elektromotoru nebo žárovky je jasné, že TDP a spotřeba jsou totálně odlišné.. U polovodičových obvodů je to de facto to stejné..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žárovka ani motor žádný TDP nemají. Mají prostě elekrický výkon, který se počítá podle známého vzorce. CPU a GPU mění frekvence a napětí, zapojujijí a odpojují hromady obvodů či dokonce celých jader, takže se u nich elektrický (zatrátový) příkon dost špatně určuje, proto TDP, kdy si výrobce definuje, při jakém druhu zátěže se daný tepelný výkon určuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečně to komplikujete. Stačí poučka, že energie kterou odebírají obvody čipu + energie co prosákla pod izolační vrstvu se mění v teplo a podle toho se musí volit chladič. Dále výkon CPU není tedy úměrný spotřebě, protože musíte odečíst energii co prošla izolační vrstvou a ač nevykonává žádnou práci, tak velmi zahřívá čip. Při přetaktování a zvláště při zvýšeném napětí dochází k ještě větším průsakům a tak se nůžky mezi spotřebovanou energií k práci čipu a průsakem energie rozevírají ve prospěch průsaku k nelibosti majitele takového čipu. Proto energetická efektivita čipu stoupá při podvoltování čipu. Průsak proudu totiž klesá daleko rychleji než frekvence čipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto totožná spotřeba - hotová fikce - jde o přetaktovaný 18. jádrový Intel XEON - laskavě si uvědomte na jakých taktech výchozí procesor pracuje. 2 násobná cena - samozřejmě - tady Intel fakt přestřelil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže i9-7980XE žere jak tank a musíte mít opravdu dobrou desku co má 2x8pin pro CPU a kvalitně chladit i napájecí kaskádu. Takže to zase taková hrozná prohra není.

Ano i po přetaktování je 7980XE výkonnější, ale při 4,5GHz si takové PC řekne jen v CPU zátěži asi o 600W. Což je víc než dvojnásobek oproti default nastavení. Výkon ale dvojnásobný není. Na 4,7GHz to atakovalo snad 750W. V loadu samozřejmě. Idle má jen asi 150W.

Tj. je to takový ruský procesor, největší, nejrychlejší, nežravější a nejdražší :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ruský procesor LOL :)))

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A ne ? Vždyť z toho má legraci půlka internetu, procák se spotřebou 700 W po přetaktování ? jako vážně ? To už je dost zoufalost :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Při 4,9-5GHz je to asi 1kW. Ale výkon je kulervoucí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A cena taky :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty frekvence jsou nadhera pro takovy chip. Ale pri takove spotrebe to bude potreba cele navrhnout dobre.
A v neposledni rade, polozka Elektrina se uz nestava marginalni zalezitosti pri dlouhodobe zatezi takoveho stroje. V zatezi
provoz 1h = 4kc
provoz 8h = 32kc
provoz 1mesic = 960kc
provoz 1rok = 11.520kc, pri 8h zatezi denne, pocitano i s vykendy
Tady uz prestava sranda :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak jeste k tomu prihodit dve vegy 64 s vodim chlazenim a 3kW zdroj a v zime si zatopis komplem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oficialne by malo stacit 8pin+4pin. 8+8 pin je pre extremne pretaktovanie. Vecsina ludi to nepotrebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou spotřebou máte pravdu - po přetaktování - v základu je taky poněkud vyšší - rusové vyrábí Intel? Odkdy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako vidím TDP už nemá zmysel, klame každý, odlišné merania atď..BFU si kúpi chladič podľa TDP a čuduje sa, že mu nestíha chladiť, alebo zdroj, pred 10rokmi som bol jeden z nich a čudoval som sa prečo sa vypína PC pri plnej záťaži.. Mala by sa v tabuľkách používať reálna spotreba CPU vo full load AVX, nonAVX a ešte hry ~ 30-60% load. Spotreba ma nikdy moc netrápila, dlhé roky som fungoval na fx 8320 na 5.0, ale Ryzeny sú výhodnejšie v spotrebe, výkonu a cene. Tých pár FPS v hrách na 1080p s dobrou grafikou je dosť slabá argumentácia v prospech Intelu, ale či mám 130 alebo 140 FPS je podľa mňa zanedbateľné.. Pri 2k, 4k už neni skoro žiadny rozdiel, niekedy aj v prospech r5,r7, TR nepočítam, to si asi nekúpia hráči (len občastný :) )

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

TDP od vyrobcu je jedna vec, pak je mereni cele sestavy....

https://arstechnica.com/gadgets/2017/09/intel-core-i9-7960x-review/2/

7960X - 451W, TR 1950X - 451W ... takze asi tolik k intelackemu "TDP 165W"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale měří spotřebu celé sestavy, ne jen samotného CPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu, nicmene z tom testu pouzili stejne GPU, a odlisne RAM+SSD velky rozdil neudelaji... maximalne co muze udelat nejaky rozdil je deska.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vždy mám radost, když vidím příspěvek, co není jen slepé fanouškovství, ale je za ním prostá logika!

Škoda jen, že nedokáží všichni skousnout, že jejich oblíbená firma už prostě není neodiskutovatelně nejlepší.. :/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uz pred mnohymi rokmi som pisal, ze AMD bojuje proti 3D FinFET 3-gate a 5-gate 14 nm Intelu svojimi PRASTARYMI PLANARNYMI 28/32 nm a platilo do az do Q1 2017. Boj to bol nevyrovnany, IPC polovicne (ale to je vec architektury) a pomer vykon/spotreba bol na strane Intelu. Ale to sa nemoze nikto cudovat, to ako keby slo jazdectvo AMD na konoch proti tankom Intelu, proste bez sance. Za tento nerovny boj si AMD zasluzi hlboku poklonu.

AMD je ale zname tym, ze z aktualneho vyrobneho procesu vytazi take posledne kvapky moznosti a tak ho vypiluje do dokonalosti, ako to nedokaze ani pan technologicky lider Intel. Nie preto ze by to inzinierov v AMD bavilo, ale preto ze museli, inak to neslo. Som strasne pre-strasne zvedavy, ked by Intel-dementel musel do Q1 2017 existovat na PRASTARYCH PLANARNYCH 32 nm miesto svojich 3D FinFET 3-gate a 5-gate 14 nm, ake by mal vykony a spotreby a prudove uniky a pomery vykon/spotreba. Vzdy som pisal ze AKONAHLE AMD dobehne Intel co sa tyka vyrobenho procesu, zacne to byt veeelmi zaujimave, pretoze ak sa uz neda pohnut, Intel prejde na mensi vyrobny proces, AMD vycucava z toho aktualneho co sa len da. A VZDY SOM PISAL: ATOMY a MOLEKULY sa nezmensia a to dokonca ani kvoli technologickemu liderovi Intelu.

AMD so 14 nm ESTE LEN ZACINA a bude tu este asi mozno az rok kym ho nenahradi 12 nm zdokonalenie a 7 nm u AMD od GF tu bude imho najskor za 2 roky ak nie za 3, Intel sa uz so 14 nm chysta SKONCIT po 5-6 nasobnom odklade.

A takyto je vysledok: AMD 14 nm zelenac novacik je v pomere vykon/spotreba na tom cca rovnako ako vysluzily profesor 14 nm Intel na odchode do dochodku a pred slubovanym prichodom 10 nm mladej generacie !!!!!!!!!!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ako sa hovori, hlad je najlepsi kuchar. Myslim ze keby Intel musel z nejakeho dovodu dlho stat na jednej vyrobnej technologii tiez ju vyladi do mrte. Ono to aj Intel robit mohol ale ak zasa chcel ostat leadrom ani nemohol dlho stat na jednej technologii. Ale ako nahle sa to zacalo kazit tak z tic-toc tiez spravili tic-tac-toc a mozno este aj pridaju. Keby AMD malo davnejsie lepsiu vyrobnu technologiu tiez by sa nepaprali s tym co mali.
Z dlhodobeho horizontu si ale myslim ze bude potrebna zmena celej platformy, respektive sposobu ako sa spracuvaju instrukcie/data a ako je dnes vystavany cpu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano to je mozne ze ak by bol intel v pozicii amd, tiez by ladili do mrte co by mali k dispozicii

tick-takc-tock ani nikdy neexistoval, ono sa to z tick-tock hned preplo do tick-tack-tock-teck

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hosi by meli zacit makat, za chvilinku jim dojdou samohlasky :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD nachytala Intel v nedbalkách, na poměry tak obrovské a bohaté firmy jako Intel dost velké zklamání. AMD na jaře chystá 12 nm refrsh, tak uvidíme. 7 nm GF, snad to stihnou. Intel odkládá, co se dá, mají značné výrobní potíže, 10 nm riziková výroba malých chipů je v nedohlednu. Ani Coffe Lake - není až takový zázrak - nový chipset - Intel musel upravit napájení - ale proč neudělali rovnou novou patici - nemuseli - nekompatibilita je umělá - 370 byla potřeba, aby Intel prodal s každým procesorem nový chipset - spořeba 4. a 6. jader i5. a cena??? Možná i3 8xxx se povedla - 2 až 4 jádra tu byla fakt moc dlouho - Intel usnul na vavřínech. Intel neměl na výběr - Ryzeny se povedly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmyslny dvoujaderny 110W Core i3 pro X299, Coffe Lake zravejsi nez Kaby Lake a 8 jaderny Ryzen 7 1800X, nutnost vy-menit nasilu zakladni desku a i tam je problem z rozbehem Coffe Lake a to vse za vyssi cenu vuci siroce kompatibilni AM4 a Ryzen-u, platforme kde v pohode pojedu jenom s vymenou procesoru(12nm-IPC > Zen2 generation-7nm) do roku 2020.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro X299 je minimum 4. jádro - jinak souhlas - 7740 je ústřel - to Intel fakt nemyslí vážně. Vtip roku. Coffe Lake - pro Intel nutnost - papírové vydání - reálná dostupnost bez potíží. Ale proč nový chipset? - Aby prodali nový s každým procesorem - Intel musel fakt narychlo reagovat - nevím do jaké míry se jedná o nové CPU - i3 mají parametry loňských i5 - jen s výrazně sníženou cenou - 6. jádro byla nutnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Intel má k dispozici nejpokročilejší výrobní procesy ze všech výrobců"

A napriek tomu nedokážu ani pripájkovať IHS na čip procesora !

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mezi die a IHS pouziva Intel pastu horsi nez je ta sovetska, delidem, vycistenim jadra a IHS a naslednym nanasenim MX-2 od Arctic Cooling se provozni vlastnosti procesoru Core zlepsi podstatne vyrazne, stabilnejsi je jak Turbo Boost(OC jader) tak klesa provozni teplota, tym padem nedochazi k hazeni prazdnych cyklu, cili zadna degradace vykonu a zivotnosti procesoru, a o to Intel-u dnes jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže MX-2 má tendenci vyschnout a ztvrdnout, to bych osobně pod IHS fakt nedal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta intelí šedivka ne? jiste je MX-2 kvalitnejsi nez ten humus co tam dava Intel. MX-2 uzivam roky a bez problemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslíš, že ji tam Intel dává, aby ušetřil, pak jsi poněkud naivní.. Pokud by bylo k dispozici něco lepšího s garantovanou životností přinejmenším 5 let (spíše 10), tak by to tam Intel dal.. Nemůže si ale prostě dovolit, aby to po dvou letech ztratilo své vlastnosti.. To by ztratil důvěru firem a skončil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ha ha ...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Otazka na Tebe... Pracoval jsi nekdy pro velke korporace? Pokud zni odpoved "ne", tak jsi omluven, ze jsi napsal takovou srandu :)
Pokud zni odoved "ano"...tak nevim..napada mne snad jen, ze jsi pro ne nedelal dostatecne dlouho ;)
U korporaci nelze povazovat Selsky rozum za pravidlo, spise za vyjimku. Pravidlem jsou penize, v jakemkoliv mnozstvi :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pravidlo číslo 1 : vydělat co nejvíce, vše ostatní jde stranou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Coffe Lake - z nouze cnost - AMD dohnalo s Ryzenem Intel do kouta - chipset 370 - Intel musí na něčem vydělávat - nový procesor - nová deska - Intel 2roky staré přeznačené modely i5 - jako letošní i3 a tak se dá pokračovat, pasta šedivka u Intelu standard ve všech cenových kategoriích, 18. jádra i9 taky. Intel se s tím nesere. AMD ThreadRypper byl pro Intel poněkud šok, nějak s ním vůbec nepočítal - jednalo se o soukromou iniciativu několika inženýrů, kterou AMD posvětila. Modulová koncepce AMD Ryzen - AMD serverový Epyc se vyplácí, takže upravit patici bylo vlastně logické - úpravy minimální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Jestli myslíš, že ji tam Intel dává, aby ušetřil, pak jsi poněkud naivní

1) asi jste zapomnel na tu drobnou epizodku, kdy intel ztencil substrat na Skylaku (jestli to nebylo setreni, rad si vyslechnu jaky duvod tam byl)

2) Asi nemate moc tuseni o cenach India a o celem procesu pajkovani IHS. Kupodivu to neni vubec levne, pri vyrobe CPU v milionovych seriich na tom usetrite par mega tolaru...

3) jses brutalne naivni jestli si myslis ze Intel se snazi o zivotnost 5 let..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O problémech s Indiovou pájkou vím. Intel to ale přehání a šetří i kde nemá. Viz jeho Top-End a serverové 12. a 18. více jádra. O Coffe-Lake se ani zmiňovat nebudu - tam to s novým chipsetem a šetřením opravdu na nesprávném přehnal. A já vím proč k němu dává i nový chipset. Ostatně velcí výrobci počítačů z toho mají "fakt velikou radost". "Nový chipset Intel" každého půl roku + "nová" patice, proč ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TDP je bohužel marketingová hodnota nic neříkající o produktu. Stejně jako nm.
A proto je dobře že tu máme recenze jako tato, které uvedou věci na pravou míru.
To jenom aby jsme si rozumněly.

Rozumíte někdo tomu rozsypanému čaji na fotkách ?
Co je žlutý sloupec ? Předpokládám že W. Ale při čem ?
Červený bude plná zátěž CPU ?

Druhý graf ukazuje teploty.
Ty jsou špatné u Intelu kvůli pastě šedivce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je červený sloupec celá sestava, žlutý jen CPU a třetí zelený celá sestava v idle. (vše ve wattech)

Vycházím z toho, že ty dva poslední čajoznaky jsou v prvních dvou řádcích stejné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Použil jsem chytrý telefon a google mi to přeložil jako:
Červená: Celá sestava Plná zátěž
Zelená: CPU Plná zátěž
Žlutá: Pohotovostní režim.

Teplota pod plným zatížením.

Coffee Lake je opravdu horký šálek kávy.
Snad bude Ice Lake též dobrým reprezentatem svého jména.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ice Lake - no to si ještě počkáme - vzhledem k problémům s jakými Intel zavádí nové výrobní postupy 5 - 6 let zpoždění 10 nm, navíc nová architektura - raději uvidíme, co AMD s 12 nm Ryzen Refresh na jaře. To ještě bude zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V TDP intelu a u budoucích procesorech i podrobně udávané Max turbo frekvenci, aby se prase vyznalo. Tady už to fakt přehání. Coffee (čti káva, ne rozsypaný čaj) byl poslední, kde to bylo do detailu rozvedeno. (dále to bude sázka do loterie a bude sakra záležet na kvalitním - rozuměj drahém chlazení) Jak to chce Intel řešit dál, je otázka. Ani těch slibovaných 10 nm ještě není - už teď 5 až 6 let spoždění a riziková výroba (fakt malé, ultramobilní čipy a paměti snad v závěru příštího roku). Intel už taky s novou výrobou opravdu hodně nestíhá a stává se z něj fakt velká slibotechna. Když uvážím, co GF spolu s AMD vymáčklo z 14 nm mobilního procesu Samsung - klobouk dolů na tak malinkou firmu - a to nehledě na finanční problémy v jakých byla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Intel žádná hrůza, je to nepoloží.
Ale i tak přeju AMD, že se může chvíli vyhřívat na výsluní. Snad tuhle šanci ke stabilizaci firmy nepropásnou.
Ať žije konkurence! :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Počkám si na 12 nm Refresh Ryzen na jaře. Intel do té doby bude mít jen Coffe Lake, tam se nic nemění, krom konečně nových chipsetů - 370 byla jen nouzovka - vlastně naprosto zbytečně přeznačený 270. Intel u Cofee záměrně změnil rozložení pinů patici. Údajně kvůli napájení a žravost 6. jader potvrzuje, že oprávněně. Ale oficiální důvod je jiný - vydělat, co nejvíc to jde. Museli kvůli AMD razantě snížit marži a to se akcionářům nelíbí - proto i "nový chipset". Skutečně nové až začátkem roku. Ono 370 ani není "hi-end", jak se tvrdí - tím bude až 390. Krom toho budou i výrazně levnější. Jen tak na okraj - modely pro přetaktování? - To je jako fakt míněno vážně? - Který zoufalec by si připlácel několik tisíc dle modelu? Intel Core i3-8100 - 3027,- s DPH - poprvé 4 jádra na 3,6 GHz u i3 - díky AMD, odemčený Intel Core i3-8350K, jen 400 MHz rychlejší za mizerných 1600 navíc - nekup to. AMD má odemčené všechny modely.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně TDP, jak tu všichni o něm mluví. V dobách dávných AMD i Intel měli pod pojmem TDP jiný termín :
AMD - maximální proud, který CPU může odebírat na továrním napětí a frekvenci v nejhorších tepelných podmínkách.
Intel - mělo by být použito jako cíl pro návrh chlazení pro daný CPU. TDP není maximální tepelný výkon, který může CPU vyzářit

Výše zmíněné stále visí na CZ wiki :
https://cs.wikipedia.org/wiki/Thermal_Design_Power

Na forech na netu jsem se pak ještě dočetl, že Intel má pro TDP definici ve stylu : hodnota, která vznikne z plného vytížení CPU průměrnou app. To samozřejmě také neodpovídá maximálnímu TDP dle definice AMD.

Otázkou tedy je, zda je to zastaralý údaj, nebo zda jsou definice u Intelu a AMD stále rozdílné, protože podle testů to vypadá, že se nic nemění a definice jsou stále rozdílné. Pak je ale bezpředmětné porovnávat TDP obou výrobců, když si Intel svojí definicí TDP evidentně snížuje.
Je tu někdo, kdo zná aktuální stav?
Díky
Zdar Max

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano ty hodnoty jsou takové přibližné a rozdílné, v podstatě se hodí jen na přibližný odhad jak výkonný chladič k tomu CPU přiřadit. Takže třeba k i7-7700 co jest 65W TDP doporučuji použít chladič co zvládá alespoň 95W tepla odvádět.

Ještě existuje i SDP "Scenario Design Power", to tuším používalo AMD u stavebních strojů, tedy hlavně u Opteronů, tato hodnota je typicky nižší než TDP, takže to vypadá papírově lépe :)

U Intelu navíc narazíte v AVX2 zátěži, kdy se typicky dost snižuje frekvence aby se CPU udrželo v TDP a power limitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No a co taková pasta sedivka, pak je ti i vodník k prdu, pac se to teplo prostě nepreda...(bez delidu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AVX-512, nikoliv AVX2 - to má Intel už dlouho - od roku 2013 konkrétně. AVX 512 je jiná písnička ani všechny po-end modely nemají plnou podporu - Mimochodem patice 2066 je pěkný maglaz - od 4. jádra s 2. kanálovým řadičem po 18. jádro. 4 jádra v top-endu? v Intelu se definitivně zbláznili. Nehledě na počet PCIe linek a paměťových kanálů. AVX 512 je jiná písnička, ani všechny po-end modely nemají plnou podporu, některé vůbec, jiné poloviční rychlostí - uměle - jiné se kvůli obrovské spotřebě silně podtaktuí na 2 GHz - tedy přínos zero - nic - nula. AVX-512 se u intelu poprvé objevil u akcelerátorů a tam měl taky zůstat. Ostatně s nimi Intel taky velkou díru do světa neudělal - podpora karet končí a zůstává jen silně omezená nabídka. Vlastně je to naprosto zbytečná plocha křemíku na procesoru. A TDP Intel a AMD nejde naprosto srovnávat, metodika je tak moc rozdílná, že jsou to jen čísla, nic víc. A k pastě šedivce, asi už hodně lidí zapomělo na i7-7700K - model určený k taktování - který nejde uchladit ani na základním taktu - throttluje - a intel nakonec doporučil netaktovat - proto má 7740 o tolik zvednuté TDP. 4. jádro do téhle drahé platformy koupí jen šílenec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky se možná podívat, co píše samotný Intel k jejich TDP.

"Thermal Design Power (TDP) represents the average power, in watts, the processor dissipates when operating at Base Frequency with all cores active under an Intel-defined, high-complexity workload. Refer to Datasheet for thermal solution requirements."

Což je dost vágní definice a ze zkušenosti s jednou firmou, která si navrhuje, vyrábí a prodává výpočetní moduly pro větší systémy, vím, že právě s tímto řeší dost problémy.

Nehledě pak na ty neustále propírané přetaktování na šílené frekvence, to u nás tak počítače na zkušebně EMC také zkoušíme a jak říkal zákazník, ono udržet ty vysoké frekvence v drátu není jen tak. Zkrátka Intel by tak jako tak ty současný krámy prodávat na 5 GHz nemohl už proto, že by neprošli zkouškami EMC vyzařování, když by ten jejich krám zářil spíš jak wifina, což je nežádoucí rušení jednak pro komponenty uvnitř krabice počítače, tak zařízení kolem. Schválně kdo si ještě vzpomene, jak 5,4 GHz wifina rušila ty zázračný monitory od Apple, eh. Tak toto se pak děje, když se nehledí na EMC kompatibilitu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tady je zas nablito.

Coffee Lake ma samozrejme TDP 95W a je to bomba, uznejte 6 jader a ta super spotreba. Pravdepodobne rozbitej wattmetr, mozna jeste nejsou doladene ovladace, ale Coffee Lake jeste oficialne nevysel, takze to je OK.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tady je zas nablito.

Ryzen ma samozrejme TDP 95W a je to bomba, uznejte 8 jader a ta super spotreba. Pravdepodobne rozbitej wattmetr, mozna jeste nejsou doladene ovladace, ale Ryzen jeste oficialne nevysel, takze to je OK.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co na me zkousis, ale proti RyZenu nic nemam.

Momentalne jsem v situaci, ze mam PC s 4+4 Skylake a Haswellem a nemam duvod upgradovat. Kdyby to ale bylo treba, tak rozhodovani meze Coffee Lake a RyZenem, potazmo po novym roce jeste lepsim RyZenem Plus by bylo opravdu hodne tezke. Oboji jsou to skvele procesory a myslim, ze situace snad ani nemuze byt lepsi, dve konkurencni firmy a obe jedou naplno, parada.

Pokud me tady nesledujes nebo naopak klikas minusy aniz bys cetl komentare, tak ja tu reju do AMD a nadavam jim skrz herni grafiky, protoze v tech se na NVidii tezce nechytaj, ale procesory jsou OK.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Snaží se ti naznačit, že ty tvoje výkřiky do tmy nemají moc smysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Snaží se mi naznačit, že ty moje výkřiky do tmy nemají moc smysl na fanouškovském webu AMD zapřísáhlých fanatiků. Ano, já vím, ale nedokážu si to odpustit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně se už těžko rozlišuje co myslíš jako ironii a co vážně.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To me mrzi. Zkusim psat jednoznacneji. Nekdy mi ale nekteri diskutujici prijdou, ze maji rudou pasku pres oci a jak vidi Redmarx, tak uz v tom vidi nejaky podraz proti AMD. Ja ale opravdu proti jejich procesorum uz nic v tuto chvili nemam, problemy vyresili a je to Intelu dustojna konkurence.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě DIIT mi moc jako fanouškovský web nepřipadá, chodí zde spoustu rozumných lidí a dá se tu až na vyjímky zjistit spoustu zajímavých informací.
Fanouškovský web intelu je Pctuning a pro AMD je zde DDworld, pak tu jsou nezávislé weby jako DIIT, SHW a další.
Pokud se sem nepřijdou vyzvracet děti z pctuningu, pak je to opravdu špatné. V práci máme několik idiotů,kteří svou hloupost, když jim něco nevyjde schovají za oblíbené "to byla legrace, asi nemáte smysl pro humor", ty děláš to samé.
Plácáš tu dlouhodobě nesmysly a chováš se jako demagog a čekáš, že tu budeš oslavovaný jako nějaký hrdina ? Možná by stačila trocha sebereflexe a zamyslet se nad tím, proč máš tolik mínusů pravidelně, zdejší návštěvníci nejsou pitomci (spíš tipuju vrchních 20 procent co se rozumu týče) a nedávají ti je jen tak. Tak se prober, klidně si i najdi doktora, není to žádná ostuda, ale už tu prosím přestaň mlet ty nesmysly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poznamka: Ty minusy mam prave proto, ze to tu je samej fanousek AMD.

Jinak DD je totalni AMD fans, o tom zadna. Ale PCT rozhodne neni prointelovsky, stejne jako na Cnews tam je par lidi co radeji Intel a par co vic preji AMD, ale celkove je to vyvazeny. Tady na DIITu chodi dost lidi co preji AMD, clanky sami o sobe jsou vcelku OK, neni to rozhodne hloupa AMD propaganda jako na DD.

Edit: Sem tam se taky muzu splest, ale vetsina negaci na me, je spis urazliva, malokdo ma nejaky skutecny protiargument. Z toho mi jasne vychazi, ze se az tak casto nepletu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Díky za věcnou reakci. Každopádně tomu nerozumím, jednou napíšeš uplnou kravinu (a dostaneš mínusy) jindy normální příspěvek (a dávám ti plus).
To odůvodnění, které jsi napsal ohledně mínusů je nesmysl, všimni si sám, že to tak není vždycky.

DD je jasnej, PCtuning je těžce prointel a Obermaier je nemocnej nebo těžce zaplacenej, to ti jeho recenze připadají vyvážené ? Vždyť se ty jeho články dají uplně klidně rozbít a vždycky tam píše naprosto demagogické kecy.

To je logický klam, mnohdy ti ostatní píšou v čem s tebou nesouhlasí, ale ty napíšeš nějaký nesmysl do větru a vypadá to, že si spíš vyslaný troll než kdokoliv jiný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát že TDP je papírová hodnota, nic exaktně měřitelného ani mezi výrobci porovnatelného. Jak vidět, Intel se to snaží zařadit do lepší papírové škatulky, než to ve skutečnosti vykazuje na wattmetrech.

Druhá věta je jen důkazem, že člověk si dokáže zdůvodnit cokoliv... :-(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, proto ta "nová" patice, ne spotřeba je opravdu jinde - bez pořádného chladiče ani ránu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má dobrý produkt, Intel má obří výrobní kapacity a smlouvy. Setrvačnost je sviňa.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma dobry produkt, Intel ma dobry produkt. Vyhoda Intelu jsou ty dlouhodobe smlouvy, jak pises. AMD se proto musi snazit vic jak Intel, aby ziskala naskok na volnem trhu, tam kde u velkovyrobcu pocitacu budou tratit. Preju proto AMD spoustu oddanejch fanousku, ktery jim pomuzou zvednout prodeje. My jako zakaznici si muzem blahoprat, lepe byt uz nemohlo.

(Skoda, ze v hernich grafikach je situace uplne opacna a jeden vyrobce valcuje druheho.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty dlouhodobé smlouvy vytrolily všechny v dobách P4.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GloFo má väčšie výrobné kapacity ako Intel.

Intel má v USA veľa tovární ale všetky dohromady vyrobia zhruba toľko čo jedna veľká v Izraeli alebo továreň GloFo na Malte.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

GloFo by mohlo dodat více nebo stejně 14nm Ryzenů než Intel svých 14nm Core? Nemohlo. V minulosti i dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky asi nie. GloFo vyrába aj pre iných. Okrem ASICov napríklad procesory IBM. (IBM serverov sa predá zhruba za 10 miliárd + ešte viac sa nasadí ako cloud).

Ale teoreticky, ak by si to AMD zaplatilo, tak by nemal byť problém. Prakticky to ale asi riskovať nebudú.

V minulosti mal Intel kapacity väčšie (najme od dôb Pentia 4) ale v posledných rokoch továrne skôr zatvárajú a žiadne nové už asi 10 rokov neotvorili. (respektíve otvorili len niečo na pamäte).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

coffee is hot... Odjakživa. A čemu se jako divíte? Ochlazení přinese až ice lake. Možná. AMD intelu docela rozlilo kafe.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

NADHERA, AMD vypalil Intelu rybnik :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

i7-8600K nebo i5-8600K? Tak už se rozmyslete...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já už mám vybranou sestavu s Ryzenem na parádní HTPC, ještě řeším zdroj a case, ale už i tady asi vím, akorát se rozhoduju jestli tam plácnu small size RX 560 nebo RX 570 nebo nějakou odpovídající NV... Na tý 570 by se mělo nechat i těžit, ale k tomu to asi využívat nebudu :D

No a tyhle zkazky o Intelově zoufalých snahách o odpověď mně víceméně přesvědčují o tom, že je to ta správná volba, no :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HTPC bych asi skladal z nejake low TDP iX xx00T od intelu ale bohuzel ac od 7 genrace umi plne akcelerovat 4k HEVC/VP9 tak s nativnim HDMI 2.0 ma stale problem a tyka se spise drazsich M/B: takze jako akcelerator videa bych sahl po levnejsi GTX 1030 uz jen kvuli spotrebe a lepsim vykonem pod DX11 a starsi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, RyZen na HTPC je dost nesmysl. Bud vzit Intel (treba Core i3-7100T) s TDP 35W nebo jeste chvili pockat na AMD APU RyZen Mobile pro desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono to jde jeste dal protoze na tomhle zakladu se da postavit pomerne spolehlivy domaci multifunkcni server s ECC (chipset Cxxx) >> AMD pokud se nepletu v teto generaci nema alternativu :)
a za maly priplatek pasivni low profile kartu (GTX 1030 ktera si vezme par wattu ) s HDMI 2.0

nevim jestli APU VEGA+RYZEN Prijde v kombinaci ktera bude umet i ECC a jestli budou i desky .....Intel tohle nabizi i v nizsi cenove hladine .... kdyby jeste ty intelacke igpu meli vyber levnych desek s HDMI 2.0 + ECC tak by to byl velmi zajimavy pocin ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, to uz je na nem, muze byt ta GT1030.

Nechapu ale proc by mel chtit ECC?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

treba kdyby to chtel pouzit jako srdce moderni multimedialni domacnosti a zaroven pro zalohu a zpracovani dulezitych dat tak bych stroj bez ECC ani nestavel ...a v iddle by mu to zralo par wattu jako vykonnejsi router :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"pro zalohu a zpracovani dulezitych dat"

Se zpracovanim dat na HTPC nevim, ale co se tyka zaloh, tak MD5 kontrolni soucet, netreba ECC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MD5 prave nic neresi :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bys mel rozvest, pokud chces seriozni diskuzi.
Mam soubor na jednom pocitaci na disku a chci ho zalohovat na druhy pocitac na disk, tak ho zkopiruju. Na original na prvnim PC vytvorim MD5 soucet a na druhem PC po zkopirovani overim, ze je MD5 shodne. Tim ziskam zarucene dve identicke kopie a o to mi pri zaloze jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

neni 100% spolehlivy (to asi nic) a neresi pripad kdy necham server zpracovavat mensi ci vetsi projekty na pozadi ... pokud nekomu na datech opravdu zalezi tak kazdy stupen navic pro jejich bezpecnost je jen plus (ac je ta sance na ztratu/poskozeni mala porad tam je ;) ...) jasne na nejaky movie storage ci herni PC to mam u zadku ....tam je to zbytecna investice

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ECC je pro HTPC naprostý nesmysl stejně jako přídavná/diskrétní grafika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mít doma slušné PC s nízkou spotřebou a vysokým výkonem které lze použít jako spolehlivý server a zaroveň jako HTPC které zvládne HEVC i HDMI 2.0 je naprostý nesmysl ? :) tak se nechám poučit jaké jiné spolehlivé univerzální zařízení bez kompromisu mi doporučíš :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já to taky budu používat spíš jako přenosný PC a jako výkonná náhrada notebooku a na občasné hraní, coby HTPC to bude sloužit jen doplňkově - protože od toho už je domácnost vybavená o dost lepší krabičkou na Enigmě2 (Vu+ 4K), multimédia a streamování to valí perfektně.

Jinak do toho casu přijde výkonnější 350W Seasonic, takže to myslím v pohodě utáhne 2 x 95 W (cpu + ta grafika).

Až tam ten Ryzen zastará, tak za ty peníze nebude problém dokoupit novější, úspornější nebo výkonnější typ, na rozdíl od šílícího Intela očekávám kompatibilitu socketů :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

když už se tu hádáte jestli je ten power consumption vysoký nebo ne, jak je to s cenou? Vyplatí se ten "vytočený" intel na krev o proti ryzenu bez OC v poměru výkon/cena? Nebo bude ten intel "vytočený" na krev lepší než ryzen "vytočený" na krev v poměru výkon pokud přehlédnu spotřebu a musí to prostě taktit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud nevyjdou oficiální testy vše je jen zbytečné odhady a dohady

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.