Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Srovnání Western Digital Green 1TB HDD s 16MB a 32MB cache

Člověk by čekal že zelenej disk v dnešní době bude mít 4ry plotny po 500GB (2TB) a bude točit 5400 rpm. Stát bude jako sud piva a dodáván bude plný porna (Optional). Plnej ušetří 3 kila CO2 který jsou potřeba k naplnění tim co tam tejně příde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kert: :)))) pobavil jsi :)))

Hezky test... dekuji za nej :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NSK (novych slovenskych korun) ? nechapem tomu niekto mi to vysvetli ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hugo3: Asi Eura ne??? :-)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jamoko : ako ftip to absolutne nechapem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hugo3: A ine vtipy chapes? Ak nie, tak chyba bude urcite v tvojom systeme -> skontroluj si sluzbu spracovania humornych narazok...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

test velice zajímavý, hlavně "ticho tam v komoře", mohl by mi autor testu sdělit, jak velký byl šum pozadí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl teplot bude tím že S.M.A.R.T. zřejmě měří na jiném místě než vy, pravděpodobně někde v oblasti integrovaných obvodů kde to samozřejmě bude teplejší než z té odkryté strany a taky přesnost toho měření bude taky +/- autobus kvůli ceně tam nebude tak přesné meřidlo jen obyč dioda. I běžně prodávané digitální teploměry které ukazují teplotu pomocí diody a stojí několikset korun ukazují teplotu na desetiny měří ale i o několik stupňu jinak, měl jsem tu čest mít možnost porovnat digitál kterej měří vnitřní a venkvní teplotu a to ještě dva stejné kusy ze stejné várky které ukazovali všechny čtyři hodnoty ne o desetiny ale o stupně úplně jinak... Digitální technika je dobrá ale běžné digitální teploměry jsou teda katastrofální, zaté klasické teploměry...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě dodatek, běžně prodávaná měřidla spotřeby elektřiny taková ty co se dají do cesty do zásuvky mají uvedeno že měří až od 10W někdy 5W, doporučuji se podívat co máte ve specifikaci toho měřáku uvedeno. Nižší hodnoty to samozřejmě ukáže taky ale jsou tak nepřesné že se tam uvádí že to měří až od 10W. Jo a ten zdroj aby byl teplej tak to nemůžou udělat pouhé desetiny W takže reál bude běkde dost jinde..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta AAM finta spočívá v tom, že disky, které mají v označení -00, mají AAM vypnuté a ty, které mají v označení -65, mají AAM zapnuté. Většina obchodů je nijak nerozlišuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Kluzo1:
Co se týče rozdílů teplot, některé disky se až podezřele hodně trefí, některé naopak i ve SMARTu ukazují menší hodnoty, než my v reálu změříme.
Co se týče měření tzv. "nějakým wattmetrem", to děláme hlavně proto, abychom mohli relativně porovnávat a ne brát hodnoty za "absolutní".

Jo, a kdo nepochopil narážku NSK, tak tomu se hluboce omlouvám, že jsem se netrefil do jeho vkusu, co se týče humoru. Každý jsme holt jiný. Naštěstí.

>> sabo:
Šum na pozadí byl dostatečně slabý na to, abych slyšel, jak mi hučí v hlavě :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je u fotek obou HDD rozmazané s/n? Co je na tom tak tajného?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

muff> To je proto, aby si zákazníci nestěžovali, až koupí tyhle disky zapůjčované do testů v obchodě jako nové ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MildaEvilda> myslím, že bo to šlo poznat i tak (nezalité v orig. stříbrném sáčku atd.) Ale stejně je to bordel... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, co se týče měření teploty infrateploměrem, myslím si že takové měření je spíš věštěním z křišťálové koule. Takovéhle měření (speciálně u levných IR teploměrů) je přibližně stejně přesné jako měření teploty prstem. Jde o to, že měření teploty pomocí IR strašně závisí na emisivitě měřeného materiálu. Pro každý materiál je nutné IR teploměr nastavit (emisivita bývá nastavena na 0.95, což funguje například pro dřevo, ale už ne pro kovy). Doporučuju třeba tyto články: http://www.omegaeng.cz/prodinfo/infraredthermometer.html - Vyrábějí a prodávají laboratorní a průmyslové přístroje a opravdu vědí co dělají, nebo třeba tady: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=25918
Jinak nechci nijak snižovat informační hodnotu tohohle testu. Jen dál. Ale na měření teploty bych doporučoval trošku zainvestovat a koupit nějaký rozumný termočlánkový teploměr (nestojí zas tolik). K tomu jeden až dva termočlánky (dělají se i nalepovací placičky) a máte dost přesný teploměr. Ovlivnění měřeného objektu termočlánkem je zanedbatelné a nepřesnost měření bude určitě nižší než při použití IR teploměru.
Podobně bych doporučil měřit teplotu při testech základních desek, grafik a podobně. Protože tam zase záleží na zorném poli toho IR teploměru. Když bude měřená součástka menší než zorné pole, tak ukazovaná teplota bude nižší než skutečná (IR teploměr měří "průměrnou" teplotu celého zorného pole)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, pro mě by byla čest mít v počítači disk proklepnutý testovací sekci CDR. Kdybych ho pak prodíval na aukru, tak dám jenom odkaz na test. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milosh: Máš naprostou pravdu, hlavně se mi libí když si někdo koupí teploměr v Tescu za 300,- a je tam uvedena přesnost +/- 0.1 °C a ještě tomu věří. Přesnost těchto "teploměrů" bývá cca. +/- 0.8 °C, ne-li horší a o časové stabilitě rači vůbec nehovořím.
Přesnosti měření +/- 0.1 °C není z metrologického vůbec jednoduché dosáhnout, a natož u snímače/teploměru za 300,- nebo dokonce i 5000,- (jenom kalibrace v akreditovaná laboratoři stojí více než 500,-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete tip na měřič spotřeby, tak mám vyhlídnuto toto: http://www.e-conrad.cz/meric-spotreby-elektricke-energie-energy-logger-3...
Měří přesně a záznam ukládá do paměti a na SD kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dále jeden z nejlevnějších IR teploměrů s nastavením emisivity od 0.1 do 1.0 je http://www.e-conrad.cz/infracerveny-teplomer-ir364+dp105224/ . P.S. neberte to jako reklamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No na měření teploty u RC modelů doporučují modeláři laserový teploměr ten má být přesný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milosh: tie IR teplomery za 300Kc sa casto pouzivaju na meranie teploty kominovych ruru a teploty v peci, takze ich presnost tam je dostacujuca a co sa tyka merania prstom, to je neaplikovatelne, zvlast u rur s teplotou nad 300°C alebo s vyskou nad 5m.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mkarpala: No jestli máš na mysli IR teploměr s "laserovým naváděním" tak tam je jediný rozdíl v tom, že víš kde přibližně měříš. Ale že by to měřilo jen v tom bodě kam to svítí, tak to tedy ani náhodou. V cenách dostupných pro normálního člověka nejsou žádné přesné věci. Prostě se s tím musíme smířit. To se jen PR oddělení snaží nás o tom přesvědčit (u běžných lidí úspěšně - já občas taky podlehnu klamu :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám tento disk s 16MB cache a mohu jej vřele doporučit. Není vůbec slyšet a rychlostně ujde, ale jak píše autor článku, jako systémový bych ho nepoužíval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To Milosh
V podstate mas pravdu. S presnosti je to jeste horsi nez pises, a to neni u levneho teplomeru z Tesca ale u draheho teplomeru z Conradu . V reklame se uvadi ROZLISENI na display +-0.1 C co vypada moc dobre ale az v navodu se doctes ze presnost v rozsahu -20C az +200C  je +- 2 C !!!! Slovem dva stupne !!!  Takze az taka sláva to neni.
Staci si otevrit trn link z Conradu a stahnout si PDF navod k pouziti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No zase nikdo nemůžeme čekat že CDR bude investovat do laboratorního vybavení, na těch pár testů by se jim to nevyplatilo a nevím jak vám ale mě je jedno jestli disk má 37,0 nebo 37,5. stačí mít představu jaký je zhruba rozdíl. Takže můžem být rádi že mají vůbec takové vybavení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ma clovek PC a vystaci s merenim u PC nebo s notebookem tak se da do 800Kc poridit vybaveni pro mereni s presnosti 0,1C.  Staci koupit platinove odporove cislo treba od HAYASHI DENKO maji presnost od 0.1C v třide 1/3B , ale i v bezne A třídě +-0,15C pri cene 80Kc. Dale je to jen o zapouzdreni do medene sondy a o dobastleni nejakeho ADC prevodniku odpor / cislo. Presnost i dlouhodoba je 0,02C/1000hod. Pri pouziti trocha matematiky lze presnost dale o neco zlepsit, ale chce to nejake presnejsi meridlo pro kalibraci, tech +-0.15 lze dosanout bez kalibrace a defakto na prvni zapojeni, pro mereni odporu to vsak chce nejake 4 vodicove zapojeni.
 
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kkkk: pokud si to správně spočítáš tak přesnost tvého navrhovaného zapojení bude tak +/- 0.3 °C (a bez kalibrace si to ani nedovedu představit). Přesnosti +/- 0.2 °C lze celkem jednoduše dosáhnout pomocí digitálního 1-ware čidla od Dallasu (např. DS18B20)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hnz: to je právě běžný omyl, chtěl bych vidět jak s vámi uvedeným čidlem DS18B20 s přesností +/-0.5°C v rozsahu -10°C až +85°C (mimo tento rozsah je to ještě horší) uděláte přesnost +/-0.2°C. Možná si to pletete s tím, že rozlišení senzoru je při 12bitech až 0.0625°C, ovšem přesnější nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: chybička se vloudila, ta přesnost je opravdu těch 0.5 °C; ale jak jsem už psal skutečná přesnost +/- 0.1°C není u žádného přístroje pod 10k,- (a kalibrace v ČMI na tyto přesnosti je pěkně mastná)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hnz: můžu odkázat na přístroj pod 10000,- s certifikátem o kalibraci a externí sondou z Pt1000, jenže ta sonda zase není příložná a pro tyto účely nepoužitelná.
http://www.cometsystem.cz/dataloggery-vlhkost.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda: znám velmi dobře přístroje firmy Comet ... viz. moje IP :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hnz: Tak to mne ani nenapadlo :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Julda+HNZ:
Pánové, vím že je to OT, ale neneapadá mě nic kde by bla potřeba přesnost měření 0,1 stupně (pominu-li lékařský teploměr s rozsahem několika stupňů). Nejde mi o přesné určení toho zda teplota stoupá či klesá, ale o to, kde záleží na tom, zda je teplota X,5° nebo X,4°. Díky za odpověď.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TR: osobně taky nevím kde bych použil teploměr s přesností 0.1 °C v nějakém velkém rozsahu (dejme tomu od -20 do +100). Hodí se to snad jenom ke kalibraci dalších přístrojů. Ale osobně taky neznám všechno a třeba nějaké využití existuje...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo srování těchto WD Green s diskem SAMSUNG HD103UI? 32 MB cache, 5400 RPM, 5,0/6,2 W.
http://www.samsung.com/global/business/hdd/productmodel.do?group=72&...
Bylo by báječné, kdybys jej WIFTe sehnal a otestoval stejně jako WD. :)
Sice jej ještě pořádně v ČR nejde sehnat, ale snad už brzy... ;)
Já bohužel WD nedůvěřuju... :(
Nebo máte ještě jiný tip na úsporné a tihché terárko? :) Ď!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> Brepta:
Teď máme v oblasti disků trošku jiné priority, ale jakmile Samsunga seženem, rád bych se mu na zoubek podíval ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> WIFT:
Jine priority? Napr. SSD? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> DuckDaffy:
Taky ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ale do domácího serveru bych nedal tyhle, ale WD1000FYPS, RE2-GP. Ten je na 24/7 přímo určený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, po delším uvažování jsem koupil WDGP 1TB/32MB cache do mediatanku eGreat 31B, a to z jednoduchého důvodu - v tom multimediálním přehrávači je 4cm fufrníček, který sice docela dobře chladí, ale randál dělá pořádný, což poněkud ruší, když se díváte na filmy, fotky atd., takže jsem samozřejmě sáhl po HD, který produkuje nejmíň tepla... O rychlosti zápisu atd. v tomto případě vůbec nejde. Funguje (zatím) k plné spokojenosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.