Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SSD Asus RAIDR Express s rychlostí 830 MB/s vyjde na 7800 Kč

Rychlost SSD Asus RAIDR neni nijak zazracna.
2 x SSD Corsair Force 3 Series 120GB v raid0 ma dle ruznych testu vetsi rychlosti nez je tenhle Asus takze by to byly zbytecne vyhozene penize, radeji za polovinu penez koupit 2x nejake SSD Sata III a dat do raid0.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to, že Asus je 240GB a Corsair Force GT 240GB (series 3 je pomalejší a výběhový model, o kvalitě fw raději nemluvě) krát dvě tě vyjde na DESÍTKU, plus zaplácneš 2 porty na desce (tzn. komplet všechno co je v Z77 deskách :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ja jsem psal, ze 2x SSD do raid0, nikde jsem se nezminoval o velikosti kazdeho SSD aby byla 240GB, psal jsem, ze jsem mel 2xCorsair Force 3 series o velikosti 120GB (120GB kazde SSD) tzn. ze celkova velikost raid0 je 240GB a tahle varianta rozhodne nestoji desitku jak si psal ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pardon, omlouvám se, já jak vidím raid tak mám zautomatizovaný alespoň mirroring (jinak imho nemá raid cenu).

Pokud se podívám na výsledky Raidru http://be.hardware.info/reviews/4241/7/asus-raidr-express-240gb-pci-expr... tak je většinou nad Corsairem GT (podotýkám, že 240GB modely jsou rychlejší než 120GB). Při použití dvou disků bude dostávat záhul řadič a co si budem povídat, ty integrované raidy na deskách jsou většinou tristní.

Co jsem prolétl heuréku tak Force 3 120GB začíná kolem 2.8k, Raidr 240GB 90MB0G60-M0EAY0 na 8.1k

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uprimne, nekoupil. Ale uz se tesim az prijdou prvni SSD, ktera budou mit nativne radic na PCIE a ne pres zpomalujici SATA radic. otazka je kolik budou stat :-)

BTW ze nekdo neudela radic do PCIE a na nem dva pozice na 2.5" sloty na 2 ks SSD (staci prisroubovat k hlavni desce), vysledek bude stejnej a mozna to vyjde levneji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Montovat disky primo na radic je nesmysl. Ses pak omezen asi 2 disky, vic to asi mechanicky nezvladne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten radic by udelat sel i se 2-ma slotama, ale neskutecne to "mrtve misto" prodrazi desku :)

Nativne PCIe radic - viz NVMe (NVM express), samsung ted uvedl prvni disky, ale na cenu se neptej... nebude to consumer vec: http://www.storagereview.com/samsung_announces_industry_s_first_25inch_n...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád je to jenom SandForce... 830 MB/s na souborech se samýma nulama je v praxi k ničemu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje: tisková zpráva a vpravo dole vidím SWECLOCKERS. A já už chtěl jásat, že jste pořidili ten softbox a ono ne, pan Ježek pouze začal krást cizí obrázky. Jen tak dál, přesně tohle začal dělat tenkrát i DD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to na 2x SATA3 SSD v RAID0, za 4.500 Kč :-)

V desktopu je zbytečně moc (no na Intelu jenom 2x) SATAIII, akorát to tam sedne.
Velké disky v desktopu stačí na SATAII (i když by to byly hybridy, tak ten rozdíl SATAII-SATAIII je nepatrný).

Zato PCIe x8 tam tolik není, ani místa. A už vůbec ne, pokud je instalovaná větší grafika a důležité je také chlazení a průchod vzduchu. To pak každá další karta dost vadí.

IMHO předražený produkt, i za ty 4.500 Kč by to bylo nevýhodné, z výše zmíněných důvodů. I pro nějaké speciální účely je to nevýhodné - je to moc pomalé. Když už PCIe SSD, tak proč to nemá 2GB/s a IOPS 500k.

A do serveru nic (kromě předražených PCIe SSD s rychlostí nad 2GB/s) nepřebije třeba nejlevnější SAS HBA (bez hw RAID) plus 8x SSD pod ZFS, v konfiguraci strip/zrcadlo (RAID10). A pod ZFS se to dá zrcadlit i vícekrát, přes různé HBA. Pod ZFS stoupá rychlost i díky zrcadlení.
Kdyby jste to potřebovali nějak extra větší nebo spolehlivější, nasadíte nad to třeba Lustru. Nebo jiný clusterový blázinec.
Jo a rovnou to má integrované RDMA pro NFS, iSCSI, CIFS. Další mega výhoda, pokud to umíte použít. Obchází to všechny protocol stacky, takže nevzniká úzké místo v procíku, přerušeních atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PCIE x8 karta se dá v klidu vložit do x16 slotu ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No to je jasné, přece. Někdy jde x8 (i x16) dokonce i do x4 slotu, jen to běží pomaleji :-)
Ale jde o to místo. A chlazení.
Nedávno jsem si sbastlil spolehlivý desktop na práci, mám to bez vetráku (jenom dva 140mm nahoře v bedně plus jeden in-take vepředu dole, kdyby došlo k nejhoršímu, ale ty se ještě nikdy netočily).
Jakákoliv vyšší karta stojí v proudu vzduchu, co proudí zespodu od zdroje (fanless Seasonic), přes pasivní grafiku na pasivní chladič procáku.
Nehledě na to, že podobný strojek teď stavím kolegovi, jenže s ITX deskou, tam žádný PCIe mimo na grafiku už ani není. Ale dva SATAIII tak jsou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno já mám na větráky nahoře a cedníkoidní bedny celkem nekompromisní názor (větší debilitu nevymyslel ani Intel s BTX :) - vím o čem mluvím, mám SilverStone Fortress Mini (ITX)

OT: také plánuji pasivní ITX, ale o pasivní bedně nevím (opět mám vyhlídnutou SilverStonku nebo Lian-Li, ovšem ta je s nešťastně řešeným chlazením takže se mi nevejde stromeček na vga), nemáte nějaký tip?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukněte se na silentpcreview.com, tam to probírají pravidelně.
Hlavně na HTPC jsou krásné bedýnky s chladiči po stranách (nebo nahoře) bedny, ke kterým vedou heatpipes - musíte si to tam ručně namontovat při skládání.

Jiná cesta je takový chladič ze samých maličkých heatpipes, ale monstrózní velikosti. Taková kulatá měděná obluda, to jsem také viděl tam. Dokázalo to pasivně uchladit 95W procesor, bez dalších ventilátorů (samozřejmě to chce průvan v bedně).

Jinak právě takovou cedníkoidní bednu s větráky nahoře mám :-)
Funguje to v pasivním režimu celé, větráky se ani nerozbíhají. Ale to bude také tím, že v místnosti mám klimačku a zimu pořád. A grafika dělá jen OpenGL, většinou dost nečinně a procesor se taky nepředře. Pro běžnou práci je to zkrátka fanless.
A Chromium nebo Android nekompiluju každý den :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě, že ty bedýnky s hp po stranách jsou už dost velké. Sháním něco do čeho se dává vga naležato (s pcie stromečkem) a zároveň aby se do toho vešla normální itx deska (nikolim slim) plus ještě aby se do toho vešel sfx zdroj. Zatím jsem ovšem došel k závěru, že si to budu muset nechat vyfrézovat (cca 4 tis. bedna což je polovina těch heatpipe htpc).

Fortress taky nechladí špatně, ale popravdě na dospělý workstation bych cedník neaplikoval ani náhodou. Je to plné prachu, izolace hluku téměř žádná (nejsem sice netopýr, ale v noci slyším cívky v notesech), měkká konstrukce, navíc když se pak na ty cedníky podívám tak ve mě nebudí respekt krom jediné vůbec žádná :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastní výroba je dobrý nápad. Ono je tady v ČR spousta docela schopných firmiček, co mají třeba CNC centra a umí i povrchovou úpravu. A heatpipes se dají koupit hotové, v různých průměrech, tvarech, délkách atd.
Také jsem to jeden čas chtěl zkusit, ale není kdy, je spousta jiných věcí ...
Každopádně je lepší, než kupovat krabici za $400, si ji nechat za 4k vyrobit.

Proč SFX zdroj, do malé mašinky do 150W je lepší použít picoPSU a externí notesový zdroj. je to menší a bez ventilátoru.

Další věc je třeba kompresorové chlazení - není to vůbec složité ani drahé, podobné mikro chladící jednotky s chladícím výkonem pár desítek nebo stovek Wattů se dělají pro přístrojovou, laboratorní nebo lékařskou techniku úplně běžně, až mě je divné, že to nikdo ještě nepředělal do kompu (až na pár vyjímek pro nízké teploty).

Takže nějaký CAD a ruče do toho :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heatpipe jsou tu hodně předražené, navíc by se musel frézovat heatsink (případně celé bočnice) a vzhledem k tomu, že už mám za sebou dva pokusy (byť úspěšné) tak do toho víckrát nejdu. Pokud bych počítal svou práci strávenou nad návrhem, kreslením, vlastní konstrukcí a frézováním tak jsem také na jiném čísle, ale tak zase nepopírám, že mě to baví.

PicoPSU u větších wattáží vyjde finančně hůř, jisté pochybnosti mám i o jejich kvalitě. Ty SFX (nebo redundant serverové) mám osobně odzkoušené.

Kompresor nevím nevím, s tím naopak zkušenosti nemám žádné. Maximálně peltiér, ale u nich je zas problém ve spotřebě - do malého kompu imho nesmysl a "dospělý" dokážu uchladit pasivně. Mě zas nejdeou do hlavy vodní chlazení - neřeknu kdyby tím chladily třeba ty peltiéry, ale když vidím ty "herní" blbosti, které ve finále chladí stejně vzduchem (nejlépe tou nejdražší noctuou :D) tam se trhám smíchy ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Heatpipe jsem objednával v Číně za pár dolarů, to je stejné jako se vším, jen to najít a sehnat (to stojí čas a čekáte třeba dva měsíce na poštu). S tou náročností na práci a tím, že se to nezaplatí souhlasím, ale je to koníček, byť poněkud luxusní, jen tak si konstruovat v CAD vlastní case a obíhat výrobu (sám jsem to nedodělal a pasivní case na HTPC koupil nakonec hotovou).
S picoPSU mám ty nejlepší zkušenosti, prošlo mi jich rukama snad 50 a co vím, všechny fungují stále, ani jedna reklamace. Samozřejmě, profi SFX (nebo jiné) serverové zdroje, to je zcela jiná kategorie, nejen že to býbá "Platinum" a má vysoké MTBF, ale také stojí třeba 10kKč kus, to by bylo vážně smutné, kdyby to za ty peníze nebylo to nejlepší.
Ohledně chlazení kompů obecně, mám dojem, že to většinou dělají amatéři z jiných oborů a podle toho to vypadá. Je to snad nejvíce technicky ošizená oblast v ICT (jako když jsem před lety dělal IT support pro Solaris jednomu fyzikovi, který za pár hodin práce dokázal zvednout účinnost elektrického přímotopu téměř jakékoliv značky o stovky procent - a pak prodával těm fabrikám průmyslové vzory; kromě toho, že to lépe topilo a nepotřebovalo tolik aktivního ventilátoru, také se to pak tolik nešpinilo). Takže čekám, že konečně nějaká firma udělá chlazení, které někdo exaktně spočítá.
Konec OT :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Abych něco řekl k SSD raidu. Protože jsem jej sám provozoval.

Je to úplně k ničemu. Obvykle to neškáluje vůbec dobře, je problém s TRIM, je problém se všim. Na Inteláckejch ICH je ok RAID1, tam s poslednim iastor driverem funguje TRIM i v raidu. Ale jinak je to vše, pokud nejde o industriální SSD, k prdu.

Navíc to stejně zvedá jen sekvenční výkon a to je to poslední co člověk u SSD potřebuje. IO výkon se nezvedne, naopak lehce poklesne velikost samotnejch stripů je většinou větší jak 4K, takže ty drobné sub 4K operace nikdy neurychlí.

Jak je na tom tenhle Asus vevnitř nevim, ale čekam podobnou hrůzu jako byly ty od OCZ, ala dva sandforcy v raidu na cheapest řadiči, degradace s použííváním, obrovská poruchovost, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Marvell 88SE9230 + 2x SF-2281 takže je to "trošku" dál než RevoDrivy se SiL ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD jde provozovat v RAIDu, ale musíte vědět, co a jak.
Také je poněkud rozdíl mezi třeba notesovým SSD za 3k nebo enterprise (light) Intel DC S3700, o kus (velký) lepším SmartStorage Optimus nebo pak plně enterprise HGST nebo sTEC.

Ono moc "drobných sub 4K" operací dneska není, když se filesystémy snaží používat směrem k disku 4K bloky a zbytek se dělá cachováním v paměti. A i kdyby, strip na 4K bloky stejně škáluje dobře - pokud to používáte třeba na editaci fotek nebo videa (tj. sekvenční čtení větších souborů více vlákny). Takže i do desktopu to má smysl, už jen proto, že se zátěž rozloží na více SSD a tím dojde k ucpání SSD nebo vyčerpání buněk později.

Provozuji dva OCZ Vertex 240GB v RAID0 pod fake RAID radicem, bez TRIMu, jen jsem jim nastavil velikost jen 150GB (zbytek je overprovisioning), takze se o cisteni stihne postarat (pri me zatezi) vnitrní garbage collector a TRIM to nepotřebuje. Mozna by stacilo to zmensit mene, ale neni cas na zkousky a tolik místa zase nepotřebuji.

Jinde běží databáze na ZFS strip/mirror - dva HBA LSI92xx, na tom 2x 8 SSD Intel X25-M 60GB, vytahaných ze starých notesů Lenovo. Konfigurace je mirror x (6x strip + 2 spare). A ty disky mají nastavený OP na 40GB plus tam je firmware, co nepotřebuje TRIM. A chodí to excelentně už přes dva roky.
(je to samozřejmě totální nouzovka, ale zákazník byl kolenovrt a 4x SmartStorage Optimus pro něj byl moc drahý, HBA se tam tak nějak válely okolo a disků bylo plné šuple, jak si je tam někdo syslil, že je ukradne, až se na ně zapomene).

U SSD pak záleží ještě na mnoha věcech, třeba zda to má kondenzátory na napájení při výpadku, aby to stihlo uložit cache, zda to dělá na požádání skutečně flush() nebo to kecá ... jak se to chová při stálé zátěži (u spotřebních SSD klesne rychlost zápisu klidně na jednotky MB/s), ...

Plně souhlasím s názorem, že tyhle amatérské PCIe SSD bazmeky jsou cesta do datového hrobu. Bastl všech bastlů je to ! To už je lepší si to prasit sám, jak píšu výše, to alespoň víte, co se tam interně děje.
Mám hrozné zkušenosti s těmi PCIe SSD kartami od OCZ, po půl roce je to všechno zpátky u výrobce, peníze vráceny. Nebrat !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

za te peniaze radsej viacej ramky a spravit si ramdisk kde sa dostanete na tisicky mb/s

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S kvalitní UPSkou proč ne :-)
Paměti není nikdy dost a je relativně levná.

Tuhle jsem si všiml, že nové AMD FM2(+) desky umí v desktopu už 64GB RAM.
Teď ještě kdyby AMD ráčila vrátit do desktop procesorů (APU) také ECC a memory scrubber, jako to mají FX a staré Phenomy.
Když už se v tomhle směru polepšil i Intel (některé desktop procíky IvyBridge umí ECC, samozřejmě jen na C2xx čipsetech).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpoved:
Ne nekoupil, uz jen radic SF je duvod a ty cisla nebudou odpovidat realite. Jinak myslenka dobra, snaha se pocita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NEKOUPIL.

Důvody:
1. Aušus a jeho prasácky psané SW
2. Sandforce a jeho prasácký FW
3. nedůvěra v ten Aušusí SW RAID0 co je na té desce
4. nic moc výkon, na to kolik to stojí a jakou to má kapacitu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam http://ocz.com/consumer/revodrive-3-pcie-ssd 120GB a nechapu, proc bych si mel kupovat nejakej RAID nebo co :-))
Jinak obecne - PciE SSD je super věc, na instalaci her a programu, spousteni / ukladani/nacitani je fakt rychle :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.