Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Závěr příběhu o týraném 40GB SSD Intel 320

Data z SSD s pravděpodobností hraničící s jistotou nevytáhne nikdy žádná jiná firma, než výrobce. Možná taková, které výrobce prodá know-how, ale to by stálo ještě násobně větší pálku, jak u disků.

Důvod je prostý. Netřeba ani šifrovat (což mimochodem dneska interně dělá docela hodně a stále víc SSD). Logika a algorytmy pro zápis do buněk je v podstatě u každého výrobce jiná a tak složitá, že to nebude nikdo schopen rozklíčovat a i kdyby umřel jen řadič a čipy zůstaly netknuté, stejně na nich bude od pohledu akorát naprosto nesourodý shluk dat, který nedá žádný smysl.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Znám jednu, co se chvástá tím, že data z SSD doluje, ale říkají ,že je to pakárna. Mám dojem, že mi říkali, že v případě SandForce-based SSD je dolují jen v případě, že je v pořádku řadič, protože klíč k uložení dat je právě v tom řadiči a je to klíč unikátní pro každý kousek řadiče. Přečíst data z flešek je sranda, dát jim smysl, to je ten oříšek.
Zatím jsem neměl tu čest dát jim na záchranu nějaké SSDčko. S diskama si zatím poradili se všema, co jsem jim dal. Chtěl jsem o jednom z nich (disk utopený v rybníce) napsat článek, ale po prvním pokusu psaní o této firmě, kdy jsem byl nařčen z propašování PR článku na web, jsem si řekl, že mám jen jedny nervy a že mi to za to nestojí :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná by šlo propašovat alespoň PR komentář?

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Na to se vys* a dej to sem…

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dám to sem do komentáře: byl jednou jeden disk a ten byl spolu s notebookem ukraden. Poté, co se původní majitel vzdal naděje, že by byl notebook ještě nalezen, se nějakou neuvěřitelnou shodou náhod povedlo ten notebook najít v rybníku. Majitel chvilku asamovolně disk sušil, pak ho dal svému ajťákovi, ten se jal disk připojit a že zkusí data kopírovat. Poté, co se k překvapení všech kopírování zahájilo, najednou v disku cvaklo a tím kopírování skončilo. Samozřejmě před tím, než bylo zahájeno kopírování těch důležitých dat, co nikde jinde nebyla.
Tu do hry vstupuju já jako člověk, co by taky mohl zkusit zjistit, jak z disku data dostat. Já disk opatrně otevřel, zahlédl jsem urvanou hlavu na plotně, vyfotil jsem si to a disk zase složil. Pak jsem ho předal do té oné firmy, co se zabývá záchranou dat, kde nejdřív tvrdili, že mission impossible, protože zoxidovaná plotna, urvané hlavy a kdesi cosi.
Disk tam nicméně nějaký čas zůstal a protože se nějak rozmohly lokální povodně, přišlo do firmy více takových zatopených disků. A tak se údajně firmě vyplatilo investovat do zařízení schopného vyčistit plotny, no a ve výsledku zachránit z tohoto konkrétního disku drtivou většinu těch důležitých dat.
A to je konec příběhu, věřte si, čemu chcete :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, podle tech povodni bych tipoval na Datahelp :-))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak já myslim, že lidi už si dohledali, o čem jsem to tuhle psal a nesetkalo se to s kladnou odezvou ;). Ano, je to Datahelp. I přesto, že jsem s nima často jednal hodně osobně, mám lehkou nedůvěru k tomu, co mi bylo sdělováno (téměř jistě v rámci neprozrazení know-how), což ale nic nemění na faktu, že s výsledky jejich práce osobně nemohu být nespokojen.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No ja s nima mam 100% uspesnost čehokoliv, co jsem tam kdy daval:-)
Pravda, ten disk s utrzenou hlavickou prisel tu pani na bratru 10 tisíc, no mohla si to dovolit, tak jsem to nejak neresil...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Mě by to třeba dost zajímalo...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam dobre zkusenosti s Datahelpem, zachranili mi i data z disku, se kterym někdo svihnul o zem tak, az upadla hlavicka a nasledne byl disk pusten (teda bylo to tak, ze se jednalo o notebook, kterej leptel na zem a pak se ho slečna pokousela zapnout).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Článek se mi vůbec nezobrazuje ani na jednom počítači, jen bílá prázdná stránka.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

článek je asi na tom SSD :)

+1
+51
-1
Je komentář přínosný?

Zkontroloval bych cache. Ve zdroji stránky je jen řádek:
<!-- Page cached by Boost @ 2014-07-30 10:53:32, expires @ 2014-07-30 10:58:32 -->

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Už to de :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

A zkoušeli jste ten disk opravit? Takhle ty 320 totiž uplně běžně chcípaj. Prostě se vypnou a po dalším zapnutí je z nich jen 8 MiB težítko. Je to chyba firmwaru a ač byla údajně opravena děje se pořád.
Ty disky se dají zachránít a pak slouží vesele dál.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mohlo by se jednat o bug Firmwaru. Pokud mate na disku starsi firmware zkuste ho aktualizovat (http://www.techspot.com/news/44694-intel-confirms-8mb-bug-in-320-series-...). U meho disku se tento bug projevil (disk hlasil ze ma kapacitu 8MiB), ale odemceni disku a aktualizace firmwaru tento problem odstranila a disk bezi do ted bez problemu.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Na krabičce je napsáno <code>FW: 0362</code>, ještě když byl disk živý, hlásil firmware <code>4PC10362</code>, takže by tam měl být právě ten firmware, který jakože ten „8MB bug“ řeší.

První, co jsem chtěl zkusit, je Secure Erase, ale z předchozí zkušenosti s jedním Inteláckým SSD vím, že to nepomáhá, takže zkusím ještě popátrat, co by se s tím dalo dělat. Kdyby se zde náhodou objevil další článek, tak víte, že se to povedlo ;).

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ten firmware to vubec neresi, ty disky sou schopny to udelat za par mesicu znova i kdyz maji udajne "bug free" firmware.
Ja je vzdycky napravuju pomoci tohodle postupu http://www.tested.com/forums/pc-and-mac/44240-huge-bug-in-intel-ssds-com...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mně ani tak nejde o to, jak ten bug vymýtit. Mně jde jen o to uvést disk znovu do chodu, i kdyby se ten bug měl zítra objevit zas ;)

Ten postup jsem si přečetl a nápadně připomíná Secure Erase, i když fakt nevím, jestli je rozdíl mezi Secure Erase a tím Fast Erase, o kterém se tam píše. Pokud ano, pak to za zkoušku stojí a rozhodně to zkusím. Teoreticky pak můžu dlouhodobě metodou pokus-omyl zjišťovat, jak dlouho vlastně data na tom disku budou držet ;).

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tak musím ohlásit, že jsem postup vyzkoušel. Zahesloval jsem SSD, pustil fasterase a indikátor BUSY jsem nechal svítit přes noc, déle jsem to nevydržel. Ráno jsem to jen vypnul a zmizel jsem do rachoty, dál jsem to nezkoumal, takže pokračování někdy jindy :).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Az to vzdas, tak bych mel zajem o to SSD - mohli bychom zkopirovat ty flashky, resp. udelat na nich test zda si opravdu vsechny bunky pamatuji/zapominaji stejne nebo ne (zhodnotit uspesnost wear levelingu)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Beru na vědomí :).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem ještě nezjišťoval možnosti znovuoživení takového SSDčka.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

hele kdyz jste tady natukli Datahelp tak jsem mrknul na web, a hned na me koukal napis ze uz umi obnovovat data ze series320 :)) me by treba zajimalo jestli by to fakt dokazali. mohli by se teda pochlubit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JJ, zrovna jsem se chystal napsat, že závěry v článku jsou chybné, že je to well-know fw bug. Když jsem asi 10x 120GB koupil, tak se vyrojily tyto informace (možná jsem se o této chybě dočetl i na diit ;) tak ještě před instalací do PC všechny prošly upgradem fw a teď nám tady vesele 1,5(??) roku šlapou...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle well known fw bug je sice well known fw bug, ale v tomhle případě i věřím tomu, že data se prostě poztrácela, protože je k tomu celkem i důvod. Chcete, abych SSD oživil a zkusil zase na půl roku odstavit, abych vám ukázal, že to dopadne stejně? ;)

Já bych si tipnul, že neustálým opotřebováváním SSD se zkracuje i doba, po kterou buňky data udrží po odpojení napájení. Takože pokud by nové SSDčko mělo udržet data rok, vyčerpané to skutečně nemusí zvládnout ani ty tři měsíce. A dalšími přepisy se to bude zkracovat tak, že jednou to neudrží ani den. A pak ani hodinu. A pak tam ta data nebudou držet vůbec a SSD bude definitivně odvařené. Anebo se zavčasu přepne do read-only režimu a data pak bude držet jen chvilku poté, co se připojí k napájení (chvilka může být několik dní, nebo týden, měsíc, těžko říct).

Prostě si myslím, že ten bug se standardně projevuje jen za situace, že se někde něco blbě zapíše nebo nedopíše (výpadek napájení při zápisu apod), a v tomto případě se zjevil proto, že kamsi zapsaná důležitá data jednoduše zmizela, protože se neudržela v opotřebovaných flash buňkách.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Doba se určitě zkracovat bude, protože se zvyšuje svod plovoucího hradla. Jinak je podle mě jedno, zda je SSD pod napětím nebo ne, nevěřím tomu, že by data byli nějakým způsobem refreshovány.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Trošku netuším, jak souvisí zmíněné 3 měsíce s 13 týdny v tabulce níže"
Že by to souviselo jako, že 3 měsíce = 13 týdnů.

Asi jsi chtěl říct, jakto že enterprise má horší tabulku než client.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ajo, vono těch 13 tejdnů jsou ~zhruba ty tří měsíce, já už ani počítat neumím :). Opravim, díky.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak nechápu, proč se kombinuje Power off temp + Active temp do jedné tabulky. To jako při odpojeném disku záleží ještě na teplotě, při které předtím disk pracoval?
Zajímavé je i, že čím vyšší Active temp, tím delší retention (zachování) dat. Podle tý tabulky je tedy dobré při provozu disku, co nejvíc přiložit pod kotlem, a po odpojení šup s ním do mražáku.

Stejně je divný, že enterprise má horší tabulku než client. Kdoví, co je to za tabulku.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to, že tomu tak skutečně je. Data zapéct a pak zmrazit :)

(Nevíte někdo, proč jsem si teď vzpomněl na Data Tresor Disc? ;-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Já to chápu tak, že enterprise je jen druh zátěže, v tomto případě 24h/den při 55stupních, proto má pak horší hodnoty, protože byl disk víc namáhán.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jednak má enterprise jiný druh zátěže (ta metodika, při které tahle tabulka vznikala, se zase popisuje v jiném dokumentu, nečetl jsem ho), ale především u enterprise se počítá s provozem 24/7 a primární je tam fofr a výdrž za běhu, nikoli spolehlivost po vypnutí. Enterprise disk vypnete jen po dobu servisu, přesunu mašiny a podobně a pak zase jede na plný knedlík. Imho i proto tak krátká doba.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

tak seriovy cislo toho SSD haze kod, ktery se neda poradne dogooglovat, takze v buhvi v jakym stavu ten disk je... moje teorie je, ze kdyz se pamet hodne wearne, chce pristup ke stave vice, proste tim opotrebenim nedokaze bunka drzet informaci.. takze mozna kdyby se disk hodil na zkousku driv, nebyl by problem. podle me to i vysvetluje proc je skladovani enterprise kratsi nez consumer...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

No, díky moc za varování jak to dopadlo. Chápu statistické varování, že jedno SSDčko jaro nedělá, ale na druhou stranu je mi to potvrzením, že SSD&company (SD,SDHC a podobné karty, USB fleshky...) je jen taková lepší RAMka (důsledky z pohledu spolehlivosti uložení dat vs. čas, ne od principu) a tudíž volatilnější, co do uložení dat, než ten imbecilní vynález vyžadující mechaniku s chirurgickou přeností zvaný pevný disk.
Takže zálohovat, zálohovat, zálohovat, zálohy pak archivovat, archivovat, archivovat, a archivy zálohovat, zálohovat, zálohovat a nejlépe ještě jednou archivovat. Ach jo ... je lepší papír nebo elektronická média? Čert aby to spral.
Ještě že jsem si koupil DataTresorDisc compatible vypalovačku, asi mě opět čeká DVDhell (ono už se mi toho pár 100GB na backup naskládalo ... a dokumenty a možná i vybrané fotky půjdou na DTD, videotéka pak na BR). Jenže tohle použít ve starém Egyptě či Řecku, tak ani nevíme, že byli! A co zůstane po nás?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co zůstane po nás?

bordel...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Prave naopak.
"takova lepsi ramka" ? vazne? vies kolko to je pol petabajtu dat ? pri mojom pouzivani tolko nezapisem ani moje 2 zivoty... inak povedane ten test dokazal ze SSD je v domacich podmienkach neznicitelne z dovodu velkych zapisov.
Ak SSD zlyha tak z ineho dovodu. Napriklad zlyhanim radica a podobne. Kazdopadne najskor ten disk moralne zastara, to je iste a ak aj nie tak takmer naisto prezije väcsinu klasickych HDD, ktore dnes casto koncia kratko po zaruke.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já to beru tak, že když se tím HDD prohnalo 0,5 PB dat, tak mu životnost při odpojení spadla pod 5 měsíců. Nevím, kolik jsem toho zapsal/načetl na svém stávajícím SSD, protože to mrška neměří. Ale díky tomuto vím, že tím, že je v provozu takřka 24/7 mu výrazně ubírám schopnost přežít vypnutí. Takže pokud z nějakého důvodu (zdravotní, změna typu zaměstnání - kdo ví, co mi život přinese) na delší dobu notebook odložím, taky se s daty na tom SSD už nemusím shledat. Co víc, je to přece jen consumer SSD pod docela velkou zátěží a i s ohledem na to, jak ta technologie funguje a i s ohledem na to, co bylo napsáno v článku - jak je to "křehké", to prostě beru z hlediska perzistence dat jako vysoce nesolidní prostředek. Srovnej s papírem, papyrusem, kamenem, LPčkem (a to včetně těch hodně starých), magnetofonovou či LTE páskou a ok, zvažme i magnetooptiku a klasické HDD. Jo kvalita (rychlost (=>replikovatelnost), váha(=>přenositelnost), kapacita, spotřeba energie) je samozřejmě někde úplně jinde, tam ti vyjmenovaní srovnání samozřejmě nesnesou, ale bohužel si o lidské práci myslím, že by ji mohlo lidstvo mít taky nějak lépe podchycenou, než jen "ústním" podáním či "neustálým obnovováním a přesunem na mladší média".
A tady už jsme se dostali pod únosnou hranici, kdy prostě nelze vzít SSD, narvat ho do PC a následujících několik let se o nic nestarat (to nikoliv z hlediska možné chyby HW, SW i OW obecně, ale z hlediska principu spolehlivosti uloženého). Prostě chodíme po mostku a dáváme tam čím dál tím křehčí prkna. To je prostě špatně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ano nemusis shledat, ale musis brat do uvahy kondiciu toho SSD... samozrejme ze pri takom stave buniek tie data tam nemusia vydrzat, ale opät ak sa bavime o beznej domacej prevadzke tak nemal by som strach o data aj po roku, mozno by vydrzali aj 2 ci 3 bez toho aby bol ten disk zapojeny... toto test nepotvrdil ani nevyvratil... ukazal len ze pri zapise 0.5PB dat sa so zapisanymi datami mozme rozlucit po <6 mesiacoch...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Norma JEDEC rika, ze ssd musi data udrzet 12 mesicu pote, co byly vycerpany vsechny zapisove cykly (wear level = 0).
Jestli je ssd zapnute nebo vypnute je na rozdil od plotnoveho hdd uplne jedno, jedine o co bezi je zapis.
Mimochodem, ten retencni interval se zapisem neustale resetuje, protoze ssd si hlida, aby se postupne zapsalo do vsech bunek kvuli rovnomernemu opotrebeni. Jakmile zapises na 120GB ssd 120GB, tak jsi ho cely prepsal a jedes ten interval od nuly. Takze jestli ti to kvuli necemu zdechne, kvuli opotrebeni to nebude.
Za dva roky moreni a virtualizovani na prevazne zaplnenem intel 320 300GB mi wear level hlasi 99, tkaze mi zbyva jeste cca 200 let, +-. Zapsano 23TB.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není problém SSD obecně, tohle je konkrétní problém Intel 320 Series, takových vadných (a následně opravených) jsem tu měl už pěknou řádku.

Problém je v tom, že při odpojení napájení ve špatnou chvilku řadič zapomene všechno včetně klíče k uloženým datům a tím je hotovo. Jde to opravit - ale během opravy se generuje nový klíč, takže data jsou nenávratně pryč.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Takže pro dobro čtenářů by bylo fajn dát i tento SSD disk do Datahelpu, nemyslíte? Kdo je pro? :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To je zbytečné ze dvou důvodů: 1. nikdo by to nejspíše nezaplatil a 2. už jsem se pokoušel o oživení a přestože se dosud nepovedlo, mám důvod domnívat se, že v tom SSDčku probíhaly minimálně hodně snaživé pokusy o přepisování, (edit) resp. o resetování buněk.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle kontaktovat Intel, požádat je o vysvětlení, diagnostiku a třeba i obnovu dat?
Jen je třeba se vyhnout supportu a managementu, jít přímo k vývojářům...
Zeptal bych se na cestu tady: http://uk.linkedin.com/pub/miro-mlejnek/1/325/773
Poznal jsem ho osobně, dobrý chlapík, hodně angažovaný, třeba poradí, kontakt k dispozici.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pro data retention samotných pamětí (hlavně pro vypnutý stav) by mnělo platit že jeho hodnota exponencielně závisí na počtu přepisů/mazání.Udávaný rok platí "zhruba" pro hranici 10% maximálního povoleného počtu zápisů, pak to jde hodně dolů.
(Do hry ale vstupují i různé wear algoritmy, samoopravné kódy, ...)
Něco málo lze najít na http://www.flashmemorysummit.com

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

8MB bug je i ve firmware, který by ho měl řešit
pokud není disk zaheslovaný, tak lze disk znovu inicializovat
http://www.tested.com/forums/pc-and-mac/44240-huge-bug-in-intel-ssds-com... (vyzkoušeno několikrát, za pár minut je disk jako nový :))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Už to tu někdo linkoval. Zkoušel jsem to podle toho postupu (jestli se nepletu, není to nic jiného než starý známý Secure Erase), i jsem zkoušel alternativní Secure Erase utility, nepomáhá nic. Secure Erase se sice zahájí, ale buďto se nedokončí a trvá pořád (vydržel jsem to jen den), anebo skončí v nějakém jiném tuhém stavu, každopádně po resetu napájení se dá odheslovat a zase je v 8MB BAD_CTX módu.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?
+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.