Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

SSD RAM disk DDRdrive, zatím jen pro Windows

DDRdrive X1
Pokukujete po ultrasvižném SSD a nejste limitováni cenou? Nevadí vám prozatímní podpora pouze Windows? Netrápí vás malá kapacita a jdete hlavně po rychlosti? Pak by vám mohl padnout do oka DDRdrive od stejnojmenné společnosti, která svůj pravděpodobně první a jediný produkt právě včera po více než třech letech od představení prototypu uvedla na trh za cenu bez pěti 1 500 USD. S trochou nadsázky se dá říci, že jde o 4GB PCI Express ×1 flashku, která jak je velká, takovou má také cache…

DDRdrive logo

DDRdrive nabízí úctyhodných 300 000 IOPS při náhodném čtení 512bajtových bloků (což je nejmenší použitelný blok) a 200 000 IOPS v obdobné situaci, ale při zápisu. Když jsme zmínili, že by mohlo jít o 4GB flash paměť se 4 GB cache, mysleli jsme to de-facto stejně vážně, jako kdybychom řekli, že jde o 4GB RAM disk se 4GB flash zálohou. Veškerou dřinu odvádí FPGA čip, který zde činí roli paměťového řadiče, přesněji prostředníka mezi PCI Express ×1 rozhraním a DDR pamětí (pokud si vzpomenete na náš test Gigabyte i-RAM, tam jsme našli něco podobného). Zálohování, nebo obnova celých 4 GB dat trvá 60 sekund. Pro ty, kterým to ještě nedošlo, nebo jsou „zaslepeni čtyřmi DDR moduly“: karta má na sobě také 4 GB flash paměti (na větším obrázku v úvodu je vidět pod chladičem, ono 4 GB ve flashce, to se dneska snadno přehlédne, když už existují třeba i 32GB SDHC kartičky ;-).

DDRdrive X1

Karta je navíc vybavena konektorem pro externí napájení z běžného napájecího adaptéru, nějak se však z materiálů výrobce nedozvídáme, k čemu toto napájení slouží. Máme dvě teorie: jedna možnost by byla zajištění překlopení dat z DDR na flash při vypnutí, kdy by jednoduše došlo v případě vypnutí PC k přesunu dat, který by tak mohl probíhat ještě poté, co už je počítač vypnutý, zatímco karta je stále napájena. Druhá možnost, která nevylučuje tu první, je udržování dat v DDR paměti i po vypnutí PC, takže po zapnutí se rovnou pracuje z DDR a vše je svižné od samého počátku. Pokud bychom s druhou možností vyloučili tu první, pak by měla existovat možnost uživatelsky ovlivnit, kdy se vlastně data budou z DDR na flash překlápět a kdy zase obnovovat. Jednou z vlastností DDRdrive je totiž efektivní eliminace opotřebovávání flash právě tím, že se vše během práce počítače děje v DDR paměti karty a na flash buňky se tak vůbec nesahá. V materiálech k DDRdrive se totiž lze dočíst cosi o 100 000 cyklech uložení obsahu DDR na flash (marketingově zaobaleno do výrazu „100 000+“, což znamená, že minimálně těch sto tisíc přepisů by flash paměť snést měla).

DDRdrive X1

Pokud bychom přijali myšlenku. že limitujícím faktorem rychlosti přenosu dat ze systému do DDRdrive bude PCI Express rozhraní, pak za předpokladu, že karta ještě nebude využívat možností PCI Express druhé generace, se dostáváme na maximální efektivní přenosovou rychlost 250 MB/s v každém směru (reálně to bude jistě o něco méně). Spodní hranici přenosové rychlosti lze snadno odvodit z hodnoty IOPS a šlo by o zatraceně krásných téměř 150 MB/s pro čtení a skoro 100 MB/s pro zápis.

DDRdrive X1

Pokud by vás zajímala spotřeba, pak vězte, že výrobce udává 4,96 W v klidu (když po DDRdrive nic nechcete) a 9,91 W při přenosu dat. Aby ospravedlnil vysokou cenu tohoto zařízení, přepočítává výrobce tuto spotřebu na IOPS a dostává hodnoty přes 30 tisíc IOPS/W nebo 33 µW/IOPS. Pokud přijmete fakt, že si nekupujete „SSD“, ale „IOPS“, pak vězte, že to vychází zhruba na něco přes 200 IOPS/$ neboli 0,005 $/IOPS. Kouzelný marketing, jen co je pravda. Takhle nějak pak s ohledem na něj vypadá srovnání s konkurenčními řešeními:

Srovnání DDRdrive X1 s konkurenčními produkty

Na závěr dodejme, co už bylo naznačeno v úvodu. Společnost DDRdrive má v tuto chvíli ovladače jen pro Windows, zato však pro celou škálu od Windows 2000 až po Windows 7 Beta, a to jak v 32bitové, tak v x64 verzi (IA-64 se v seznamu podporovaných OS nevyskytuje). Do budoucna však slibuje i podporu Linuxu. Ovladače jsou údajně „šity na míru danému hardwaru“ a nepoužívají se tak překlady různých protokolů, které by mohly mít za následek zpomalení operací. Nějak se však v materiálech nedočítáme, zda lze na DDRdrive nainstalovat systém (tedy zda má karta vlastní BIOS umožňující bootování). Vzhledem ke kapacitě pouhé 4 GB a prozatímní podpoře jen Windows, kdy by se na kartu daly nainstalovat pouze dosluhující Windows 2000 a stále ještě čile se k světu mající Windows XP, je však tato otázka v podstatě bezpředmětná. Zbývá dodat, že užitná kapacita nejsou celé 4 GB, ale přesně 4 GB − 128 MB, které jsou použity jako redundantní úložiště. A nakonec ani nevíme, zda za zmíněnou cenu 1 495 USD dostanete DDRdrive rovnou osazený 4 GB DDR paměti, nebo si ji budete muset dokoupit, hádáme však, že by to mělo být už osazené.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku SSD RAM disk DDRdrive, zatím jen pro Windows

Úterý, 5 Květen 2009 - 14:55 | Anonym | antiladik: Ale to vis ze by to bootovani slo ......
Úterý, 5 Květen 2009 - 13:13 | Anonym | Starej Gigabyte I-RAM stal nakych 150 babek,...
Úterý, 5 Květen 2009 - 13:10 | Anonym | Naprostej nesmysl. Do serveru to evidetne neni,...
Úterý, 5 Květen 2009 - 12:54 | Anonym | Připadá mi to jako špatný vtip...
Úterý, 5 Květen 2009 - 12:44 | RaStr | Cele je to jakesi o nicem. 4GB dnes v pohode...
Úterý, 5 Květen 2009 - 12:43 | Anonym | Koho tyto výkonné RAM úložiště zajímají: ACard...
Úterý, 5 Květen 2009 - 12:14 | Anonym | Bootovat z toho asi nepude, kdyz sou zapotrebi...
Úterý, 5 Květen 2009 - 11:56 | Anonym | ZWZ: pokud se nemylim tak problem je v patentu...
Úterý, 5 Květen 2009 - 11:45 | Anonym | na DDr disk pomýšlím už dávno nacpat tam takových...
Úterý, 5 Květen 2009 - 11:17 | Vojtech Julina | Nevím co jim tak dlouho trvalo, když snad každý...

Zobrazit diskusi