Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k SSE3 u AMD až ve dvoujádrových procesorech.

Mozna to bude znit trochu laicky ale mam takovy dotaz:Ve specifikacich MB je uveden Dual Channel..znamena to ze potrebuju pameti parovat nebo ze jednu ovladaji dva radice? potrebuju k tomu specialni typ ddr nebo je to jedno?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petr: Stačí jakékoliv DDR (samozřejmě pro přiměřenou rychlost), ale je vhodné mít obě identické. A Dual Channel znamená, že musíš osazovat po párech. Ono jde vlastně většinou o nesprávné označení, většinou by se to, co nazýváme Dual Channel paměťový řadič, mělo označovat jako 128bitový paměťový řadič.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč zrovna 128 bitové ? Samotný DDR modul už je 128 bitový, akorát se těch 128 bitů fyzicky přenáší po 64 "drátech" (což je právě podstata DDR).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

phanatic: vazne? ja jsem dotedka zil v domeni, ze DDR je DoubleDataRate, coz znamena ze se prenaseji data 2x v jednom hodinovem cyklu(pri nabezne a pri sestupne hrane casovani)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono SSE3 je u všech Pentií IV s HT, ne až u Prescotů. Hyperthreading byl sice uveden zároveň, ale není součástí SSE3 (má vlastní identifikaci). Hyperthreading nemá moc vliv na skutečný multiprocesing a vzhledem k jeho "efektivitě" dost pochybuji, že by ho AMD uvedla, ale to je jenom můj názor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si některé z vás vyvést z omylu. Dual Channel ve specifikaci základní desky NEVYŽADUJE osazení paměti v párech. Deska poběží i s jedním modulem, ovšem s poloviční šířkou/rychlostí paměťové sběrnice (takže je lepší koupit dva identické moduly - každý s poloviční velikostí - než jeden velký). :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Anders: No samozřejmě, že u DDR se přenášejí data na náběžné a sestupné hraně. Ale uvědom si, že ta paměť se musí nějak dozvědět, jaká data má do té sběrnice poslat (a ekvivalentně kam má zapsat data co jí posílá CPU při zápisu). A dozví se to pomocí adresové a řídící sběrnice, která samozřejmě v žádném "DDR" režimu neběží, takže ty data, co běží na náběžné a sestupné hraně jsou vždy souvislý blok paměti dlouhý 128 bitů (64 drátů sběrnice x2 protože DDR). Identického výsledku bych dosáhl, zapojením dvou SDR o stejné frekvenci paralelně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jedna věc - paměťová sběrnice SDRAM i DDR SDRAM modulu je stejná - 64 bit, což je šířka paměťové sběrnice Pentia III/IV nebo Athlonu. Dual Channel paměťový řadič má datovou sběrnici o šířce 128-bit, kdy je možné zapojit dva 64-bitové moduly paralelně. Čtení i zápis pak probíhají prokládaně, tím se podstatně zvýší propustnost paměti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dýka: Neni tak úplně pravda. Počet drátů datové sběrnice je 64 od dob prvního pentia až po PIII, proto pro tyhle CPU nemajá DDR paměti žádný význam, stejně jako RAMBUSy blahé paměti. Ale K7 má už DDR datovou sběrnici, takže efektivní šířka je 128 bitů. A P4 má dokonce QDR, takže efektivně po těch 64 drátech jede 256 bitů (nutné dva spárované DDR a čipset to pak sloučí do jednoho QDR). A konečně K8 s dualchannel má dva (nezávislé?) DDR řadiče.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>phanatic
mas v tom gulas. Dýka ma pravdu. sirka datove sbernice je od dob P1 az do dnes (tedy i u P4, nikoli pouze do P3) prave 64 bitu. Akorat se pres tech 64 bitu prenasi data rychleji (2x ci 4x) nez je taktovana sbernice. To ze to ve vyslesku vede k datovemu toku ekvivalentnimu dvoj- ci ctyrnasobku toku jako kdyby byla data prenasena presne v taktu sbernice, na danem faktu, ze sbernice je 64 bitova, nic nemeni.
Rozdil u vybavovani dat z cipu je opet pouze v tom, ze DDR cip je interne schopen mnohem rychleji pokracovat ve cteni dat z nasledujicich adres, nez tomu bylo u SDRAM cipu. Ovsem se sirkou datove sbernice (jednoho pametoveho modulu) se opravdu hezkych par let nic nezmenilo.
Nastuduj si to a pak se poustej do diskuzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no pro hyperthreading tam sou tusim jedna nebo dve instrukce; a to tak ze prakticky o zadny vylepseni HT neslo jak se psalo ze to bude jedna z vlastnosti noveho prescottu
 
amd ht vyuzivat nebude

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.