Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Střípky o AMD

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů
Ve středu mělo několik hlavounů od AMD konferenci s finančními analytiky ohledně aktivit AMD a plánech do budoucna. Prozradili opravdu hodně zajímavých informací a tak se na ně spolu podíváme. Mimo to se ještě zamyslíme, jak je na tom vlastně AMD s 0,13 mikronovou výrobou a proč vlastně dělalá poslední dobou změny v plánech.

Kapitoly článků

2.  Střípky o AMD

Na konferenci se ještě objevilo prohlášení, že podíl výroby 0,13 mikrony roste a přechod na čistě tuto technologii byl posunut o jedno čtvrtletí později, na konec třetího čtvrtletí. A tady bych se trochu pozastavil. AMD má problémy s výrobou 0,13 mikronových procesorů. O tom jsme se sice zmínili už v prosinci, ovšem od té doby se ukázalo několik dalších náznaků, že s 0,13 mikrony u AMD opravdu není něco v pořádku.

První náznaky o 0,13 mikronovém Thoroughbredu totiž hovořili o datu uvedení "na začátku prvního čtvrtletí". Ještě v prosinci se lidé od AMD tvářili, že Thoroughbred tu bude během prvního čtvrtletí. No a nyní je první čtvrtletí pryč a procesor stále nikde (ano, AMD má vzorky, ale mluvíme tu o normální výrobě). Navíc se nyní hovoří o uvedení desktopových Thoroughbredů až na koneci tohoto čtvrtletí.

Další indícii nám může poskytnout fakt, že AMD začne dodávat první Thoroughbred Athlon XP 2200+ na 1,8 GHz. A do konce roku momentálně plánuje zvýšit frekvenci na 2,06 GHz (2600+), což je o pouhých 266 MHz výše. Pro srovnání Celeronu při přechodu z 0,18 na 0,13 mikronů stoupla frekvence téměř 1,5×.

A napětí Thoroughbredů také prozrazuje nějaký problém. Zatímco Intel při přechodu u Celeronů snížil napětí jádra z 1,7 na 1,5 V, u AMD to bude změna z 1,75 na 1,65 V. To je znatelně méně (pokud to bereme relativně, tak více jak 2×) a značí to, že je nutné mít vyšší napětí, aby byla zachována dostatečná výtěžnost procesorů.

Další náznak najdeme ve spolupráci AMD s UMC. AMD totiž už dříve spolupracovalo s Motorolou, mimo jiné společně vyvinuli SOI a 0,13 mikronovou technologii. Jenže proč by AMD šlo do výroby s UMC, když tu má Motorolu? Důvodem může být fakt, že 0,13 mikronová výroba vyvinutá s Motorolou není tak dobrá, takže spojení s někým, kdo již má 0,13 mikronů pod palcem není od věci.

A ještě se toho týká také Athlon s jádrem Barton. AMD mělo původně v plánu pro Bartony poprvé využít SOI technologii, která mu měla umožnit ještě větší zvýšení frekvencí. Jenže jak odhalila změna roadmapy minulý týden, Barton nebude vyráběn pomocí SOI, ale bude mít 2× větší L2 cache. Pravděpodobně k tomu AMD dospělo tak, že mu UMC zkusilo cvičně vyrobit Thoroughbreda a společně pak zjistili, že i při zvětšení L2 cache zůstane zachována dobrá výtěžnost. AMD bude díky tomu mít tři až šest měsíců navíc na doladění SOI technologie, jelikož SledgeHammer je plánován později než byl Barton. A změna u Barton procesorů má ještě jeden efekt: AMD si uvolní kapacity pro Hammery se SOI technologií. UMC totiž nemá připraveny linky pro SOI, takže by takové Athlony s Barton jádrem nemohl vyrábět.

Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Střípky o AMD

Diskuse ke článku Střípky o AMD

Žádné komentáře.