Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Stylus stále žije: Samsung Galaxy Note 9 oficiálně představen

Zvěsti o tom, jak bude nový Note 9 od Samsungu vypadat, jsou u konce. Samsung oficiálně představil svou vlajkovou loď Galaxy Note 9 vybavený stylusem a doplněný o zajímavé vychytávky.

Když Samsung uvedl na trh svůj první Note zařízení doplněný o pasivní wacom stylus, našel doslova prázdnou mezeru na trhu, díky čemuž se Note série stala bezkonkurenční. Rok se s rokem sešel a na světě máme už dvátou generaci tohoto špickového zařízení se stylusem, který se každou generaci zlepšuje.

Řada Note dokonce přežila svou vlastní smrt v podobě chyby ve výrobě řady Note 7, kdy špatný návrh interního uložení baterie způsobil vážné poškození zařízení v důsledku běžného chování baterie.

Parametrově byl Note 7 bomba (doslova), ale problém s baterií uvrhl na celou značku špatný stín a výrobce byl nucen celou řadu stáhnout a již zakoupené výrobky za plnou cenu vykoupit zpět od uživatelů.

S další generací byl vydán Note 8, který byl ve všech ohledech skvělý, až na tu baterii, která byla záměrně zmenšena, aby se výrobce vyhnul případnému poškození. Vše zlé je ale k něčemu dobré, a tudíž Samsung značně vylepšil proces implementace baterie a nyní představuje Note 9, který by se dal označit za současnou špičku mezi mobilními telefony. 

Nyní k telefonu samotnému. Výkon nejde zvedat donekonečna, Samsung ale i přesto přináší řadu vylepšení. Novinkou je osazení procesoru Snapdragon 845 na americký trh, pro zbytek světa bude k dispozici Exynos 9820. Výkonově přináší zhruba 20% nárust, což umožní zařízení utilizovat zas o ždibec více.

O procesor se bude starat vylepšené chlazení, které zamezí snižování taktu a tím i výkonu procesoru v důsledku vysoké teploty. Operační paměť doznala také lehkého navýšení. V základu bude k dispozici 6 GB RAM, v dražší verzi pak 8 GB RAM. Obrazovka se dočkala jen drobného zvětšení - AMOLED panel s úhlopříčkou 6.4 palce (Note 8 má úhlopříčku 6.3 palce s rozlišením 1440x2960 px), přičemž rozlišení zůstane beze změny.

Masivní vylepšení se ale událo v oblasti baterie, kdy kapacita vyskočila z 3300 mAh na rovných 4000 mAh, a můžeme tak čekat znatelný nárust výdrže na baterii. V minulosti byla řadě Note 8 vyčítána právě nízká kapacita baterie na takto velké zařízení, což by současná kapacita baterie měla vyřešit. Na oficiální testy si zatím budeme muset počkat, ale z ostatních zařízení lze usuzovat, že výdrž bude znatelně lepší a to i díky úspornému, ale výkonnému procesoru.

Základní kapacita interního úložiště rovněž poskočila - 128 GB pro nejnižší verzi a 512 GB pro tu nejvyšší. Pokud by ani 512 GB nestačilo, lze do Note 9 vložit microSD kartu až o kapacitě 512 GB, což bylo vyzkoušeno známým YouTuberem Linusem Sebastianem, který vložení karty do zařízení jasně demostroval. Note 9 neměl žádný problém s detekováním karty a přenosem dat.

Jako systém bude Android 8.1 Oreo, na novější Android 9 Pie si budoucí majitelé budou muset počkat. Zbylé parametry zůstávají beze změny. Přední i zadní strana je pokryta tvrzeným sklem, střední rám je z kovu. NFC a bezdrátové nabíjení zůstává z Note 8. Příjemný bonus je použití stereo reproduktorů, takže při sledování videa se dočkáme lepšího zvuku.

Reproduktory rovněž obdrželi AKG certifikaci, a 3.5mm jack vítězoslavně zůstává! O konektivitu se postará jediný USB-C, který bude kombinovat funkci OTG i výstup obrazu. Fotoaparát byl mírně vylepšen a zůstává optická stabilizace pro obě čočky. Na ukázkové fotky ze zařízení si budeme muset počkat až na recenze.

Obrovské vylepšení dostal systém DeX, který už nevyžaduje vlastnit dokovací kolébku, ale k přeměně v počítač stačí dongle s HDMI výstupem. Samsung se tak přiblížil konceptu jednoho zařízení pro všechno. Další vylepšení dostal stylus, který mimo pasivního psaní po wacom vrstvě obdržel bluetooth, a lze jej tak využít i například jako vzdálenou spoušť fotoaparátu, ukazovátko nebo jako ovladač na přepínání prezentace. Stylus nemá v sobě baterii, ale kondenzátor, který se v těle zařízení nabije během 40 vteřin a vydrží fungovat mimo telefon po dobu 90 minut.

Telefon se v základu bude prodávat draze. Cena začíná na 999 dolarech (~22 300 korun) a nejvyšší verze se vyšplhá s cenou až na 1249 dolarů (~27 900 korun). Oficiální prodej začne 24. srpna 2018 ve 4 barevných variacích - černá, měděná, purpurová a modrá, přičemž modrá varianta bude mít stylus ve výrazně žluté barvě.

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Stylus stále žije: Samsung Galaxy Note 9 oficiálně představen

Pondělí, 13 Srpen 2018 - 14:40 | mixal 11 | Ma to Snapdragon 820. https://m.gsmarena.com/...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 13:36 | Anonym | Na mojem LG G6 podporuje, sice je to na dvě...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 13:33 | Anonym | To určitě :)
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 10:18 | mixal 11 | Teraz som kupil cez ebay lg v20 za 180 eur aj s...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 09:32 | mixal 11 | Mam LG v20, super telefón, ten širokáč je občas...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 09:32 | Anonym | Tak LG G6 je starý teprve asi rok, takže mám tam...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 09:30 | mixal 11 | Škoda stále zahnuteho edge display, považujem to...
Pondělí, 13 Srpen 2018 - 08:21 | HofkoSK | Jj, umiestnenie čítačky tak, ako je je nič moc...
Neděle, 12 Srpen 2018 - 11:32 | Tom | Ne ze by to necemu vadilo ale takto draha...
Neděle, 12 Srpen 2018 - 11:19 | corwin78 | Tak už zbývá vyřešit jen poslední problém, a to...

Zobrazit diskusi