Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Světový rekord v Cinebench R23 překonán dvojicí Epyc 7763. Bez OC a vzduchem.

benchmarky uz nikoho nezajimaji, CEO intelu prece prohlasil, ze dulezity je pocit z te platformy

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Z AMD platformy je super pocit, umí hodně RAM, hodně jader/vláken, kotel PCIe Gen4 linek. Prostě paráda.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Z AMD mit nikdo dobry pocit mit nemuze, pouze Intel dodava i pocity (a v cene!)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pocit, ze te nekdo ojebava... K nezaplaceni! (Doslova.) :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

S frází "feelings inside" opatrně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím potvrdit, že bez samolepky "Intel inside" to prostě není ono. Mám tu nový Dell s i5-kou bez samoleply a prostě to nějak nefunguje. Chybí ten "user experience boost +10%" pro zaměstnance, kteří teď zaostávají za těmi se samolepkou :-(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Někde tu mám starý Alcatel pořízený tuším před rokem 2000, na kterém jsem měl průhlednou samolepku „Intel Inside Celeron“. Pokud by to mělo zachránit podnik, mohu ho najít, samolepku zkusit sloupnout a zaslat ke druhotnému použití. Je sice jenom jedna, ale pokud by se nalepila na kousek ochranné fólie, co se používá na displeje, dala by se přemisťovat ze systému na systém, podle toho, který pracovník je zrovna pro firemní chod kritický.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A co když někomu na notebook dám lepík ještě Samsung SSD Activated? Dávali je k 850 Pro po dvojicích :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na aukru se dají koupit klidně po desítkách kusů, tuším 30 za kus, nebo i množstevní slevy, určitě se domluvíte :D :D :D

Jinak na mých noteboocích to byla vždycky první věc, která putovala do koše... ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A já si říkal, že to někomu stojí za vystavení... a ejhle. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom cislo, navic si myslim, ze 128 jader se jen tak vyuzit neda, na hry je to uplne zbytecne. (Takze krome benchmarku by me spis zajimala podpora relevantnich aplikaci, jak dobre to skaluje ve Virtualboxu atp.)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to zatím veřejně neotestovali v server relevantních aplikacích neznamená, že je to zbytečné. A proč do tohoto motáš hry? On by si snad někdo koupil dvojici procesorů za téměř $20k, aby si na tom zahrál Cyberpunk? Vím, že rád prudíš v diskuzích, ale tohle je i pod tvou úroveň. Zkus najít lepší argumenty a nedělej ze sebe vladaře.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

KVMko si s tím poradí ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Cinebench je spíš pro zajímavost, na serverech ho pro zajímavost pouštím taky. Virtualbox tam nejspíš nikdo používat nebude, na virtualizaci spíše VMware ESXi nebo proxmox či KVM, nebo něco podobného (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

napriklad pri postprocesingu fotografie na bilboard vyuzije SW 64 jadier na 80%
doma postacia 2 Intel jadra s priplatkom za 4 vlakna ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Svatá pravda. Hafo jader k ničemu a zbytečně vyhozenej křemík. Kdyby místo to dělali Radeony, udělali by líp. No aspoň k tomu nebalej chladiče... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chválím za to, že se zde porovnává 280W verze Zenu 2 (7H12 pro vodní chlazení) a ne slabší verze 7742 s 240W nebo dokonce 225W. Proti 280W Zenu 3 je to konečně fér srovnání.

No dobře CB23, ale když uvažuji o nákupu nových serverů, tak se budu rozhodovat podle linuxových testů třeba na Foronixu a tam to žádná sláva teda není.

1P systém 280W TDP 7763 je jen 14% rychlejší proti 7742 (240W)
1P systém 240W TDP 7713 je jen 12% rychlejší proti 7742 (240W)

Nic moc tedy vzhledem k tomu že Zen 3 má lepší výrobní proces než Zen 2. Být Zen 3 na stejném procesu tak by nárůst byl možná kolem 5% v rámci stejného TDP. Těch 19% IPC Zenu 3 bych čekal že bude mít větší přínos na efektivitu. Ukazuje se že ty tranzistory na zvýšení IPC v AMD utratili spíš za brute force než za "smart" techniky.

Zajímavé je že u dvouprocesorových 2P je ten nárůst 7763 až 24%, což vypadá že Zen 2 má nějaké bugy u 2P meziprocesorové konektivity, které se povedlo vyřešit. Každopádně pokud u Zen 2 budou slevy tak se u 1P systémů Zen 3 snad ani nevyplatí. U 2P Zen 3 nemá konkurenci.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=epyc-7003-linux-perf...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U těch 2P to IMHO nebudou bugy, ale bude to dané tím, že Zen2 má více CCX a více rozsekanou L3 cache, takže se tam snadněji nastřádají nějaké latence, než u Zen3 s méně CCX a větší L3 cache v rámci jednoho CCX. Prostě je méně NUMA nodes.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, to by mohlo být CCX, míň NUMA nodů.

Každopádně se nedivím jak tu No-x psal že se nejvíc prodávaly Zen 1 servery po uvedení Zen 2 Epyců, tak to asi bude těmi slevami na starou verzi. Tady navíc ještě umocněno tím, že Zen 3 žádný velký výkonostní skok pro 1P systémy nepřináší.

Skoro mi to přijde že Zen 3 architekturu vyvíjeli pro spíš pro max výkon v desktopu než pro servery. Což neříkám že je špatně :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to rozhodování okolo serverů není okamžité, ale klidně se počítá s provozem 5-7 let. Navíc do toho může kecat dostupnost a use-case.

Jinak Zen3 EPYCy nemají zatím všechna CPU venku, chybí třeba levné osmijádro a nejsou žádná dvanáctijádra.

Takže na levnější EPYC servery volím Zen2 EPYC 7232P nebo 7282.

Zajímavá jsou ty 28-56 jádra, takový trolling směrem na Intel, zajímavé je, že 28 jádro stojí stejně jako 24 jádro, jen je pak potřeba počítat s licencema na wokna navíc, pokud se tam plánuje provozovat wokna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty 28 a 56 jádra nedávají smyl, protože tím se přizpůsobují Intelu a AMD ztrácí iniciativu. Jenom v tom dělají zbytečný chaos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je to schválně na specifické případy, kdy je v nějakých zakázkách požadavek na 28-56C na míru Intelu. Takové soutěže se pak může účastnit i AMD, navíc odpadá pak argument, že 32C AMD vyjde dráž oproti 28C Intelu kvůli licencování na jádra pokud to je třeba řešit.

Už jsem zažil výběrko, kde jsem chtěl použít servery s EPYCy, ale někdo nacpal do specifikace, že CPU by mělo mít frekvenci 3,7GHz a žádný EPYC takový boost nemá, takže tam putovaly Intely, protože mají jednojádrový boost ještě vyšší. To, že se ohulí cca 16 jader a ta frekvence klesne někam na 2,8GHz nikoho nezajímá. Specifikace říká prostě 3,7GHz :D

Takže tipuji, že ta CPU jsou možná schválně na tyhle případy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak to je korupce když někdo vypíše výběrko se specifikacemi na míru jednoho výrobce.

Já bych je nechal koupit Intel, ať si užijí ten "výkon".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Casteji jsou takovehle veci a to nejen v IT spis neznalost nez umysl. Muze to byt divne, ale je to bohuzel tak.

Si pamatuju dotaz v jedne vetsi prodejne pocitacu v minulosti:
Zakaznik: Mate Celeron?
Prodavac: Ne, pevne disky mame jen znacek WD, Seagate, ... .
Zakaznik: Ale to je procesor!
Prodavac: Ne, mame procesory od Intelu, AMD, .... .

A takovych perlicek jsem uz zazil ... .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad slevy, aktuálně je velmi zajímavý EPYC 7282, často je za cenu 12C verze (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou super ceny. Zen 2 servery teď půjdou na dračku a budou se prodávat ještě dlouho. Řekl bych že další významný krok v serverech bude až Zen 4 kvůli 5nm. To bude nárůst výkonu kolem 35% v rámci TDP. To bude 3x víc než co přinesl Zen 3.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeny 2 i 3 mají přece stejný výrobní proces 7nm.
Významný posun byl EPYC 1 -> 2.
EPYC 3 je jen optimalizace, rozšíření nabídky. Upgrade se moc nevyplatí.
Další velký skok bude EPYC 3 -> 4 (5nm, DDR5, PCIE5, 96 jader)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se pletes, Epic se Zen 3 je na stejnym procesu jako Epic Zen 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Interesantné! Spíš bych ale ocenil nějakou novou architekturu na 12nm procesu. Mega cache jako na 7nm není potřeba, iGPU bych ocenil, ale není zcela nutná. Nevěřím, že by se tenhle projekt AMD nevyplatil. Mám podezření na retardované vedení GF, které nechápe, že míří akorát do...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky si myslím, že AMD mohla připravit čip pro 12nm nebo 12nm+ proces se čtyřmi jádry Zen 3 a integrovanou grafikou o polovině té v Cezanne. 4-8MB L3 cache a osm linek PCIe pro grafiku. Zvládalo by to takty do 4,2 GHz, což je akorát pro low-end generace Ryzen 5000 pro AM4 socket a s jedním 12nm čip(let)em by to nebylo drahé na výrobu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, něco cheap do desktopu místo starého 4 jádrového Zenu. Jenže to korporát asi nenapadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak on by to nemusel být jen lowend. Když vidím co a za kolik prodává na 14nm Intel, tak Ryzen 3 na nižší frekvenci se zajímavou grafikou (což je jakákoliv s ovladači od AMD a ne Intelu)....

Bylo by to výhodné i pro GF (vyšší marže).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná napadne, ale třeba jen nejsou kapacity. Nevím o žádných zprávách o vytížení linek GlobalFoundries, takže těžko soudit. Nakonec je fakt, že limitující jsou i kapacity pouzdření a z hlediska výrobce dává smysl využít dostupnou pouzdřící kapacitu na $300 čipy než na $100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nestíhají pouzdřit, tak je logické že upřednostňují Epyc a na staré APU kašlou. To dává smysl. Ale snad to bude jen otázka času než navýší kapacity pouzdření.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel to není jenom problém kapacity pouzdřících linek, ale je problém i s dostupností materiálů na pouzdření

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co lidi? Těm nebude vadit pracovat místo 8h denně 16h aby se pokryla dodávka čipu? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kde su v tabulke tych vysledkov 4S a 8S Intel server zostavy? Ci to je tabulka s vlastnostou 1S or 2S systemy? Jako mame tomu rozumet? Lebo 8 najvykonnejsich SUCASNYCH 14 nm++ 28C Xeonov (ziadne 40C 10 nm nove kusky) by zrejme dva najvykonnesjie Epyc3 prekonalo este s rezervou 10%

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8P servery s Xeony je překonají i spotřebou a cenou za licence :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A kolik takový 8S systém bude stát a žrát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tohle je jedenáct let starý Nehalem :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě vám ušla ta část o "8 najvykonnejsich SUCASNYCH 14 nm++ 28C Xeonov" v komentáři, na který jsem odpovídal. 8 současných 28C Xeonů stojí 50kKč z druhé ruky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vám ušlo, že je za každou větou ;-) smajlík. Ten slouží k označení vět, které se nemají brát zcela vážně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že je rozdíl mezi tím, že něco není zcela vážně, a že to je zcela mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I na starší platformě lze orientačně zjistit jak tato v rámci SMP škáluje. Například pro výše zmíněnou starší konfiguraci v CB15 je single-CPU score 656bodů versus octa-CPU score 3700bodu. Tj. cca 5,6xCPU. Moderní 8P řešení na tom asi nebudou výrazně lépe, ale pokud máte výsledky benchmarků z přímo Vámi zmíněné konfigurace sem s nimi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to předně nikoho nezajímá, protože 4S a 8S servery se už prakticky nevyrábí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pokud jej někdo náhodou má, tak asi nemá moc možnost tam pouštět testy :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.