Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tajfun nepřišel, voda došla, výroba čipů v TSMC je ohrožena

Hej, Evropo zajisti si konečně výrobnu s pokročilými technologiemi !!

PS: USA si to už "vyboxovaly"...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Evropa dělá vše ale proto, aby to nešlo a lidi kteří to umí nakonec utekli za lepší životní úrovní jinam. Je jenom otázka času, jak bude v EU klesat životní úroveň v důsledku šílené zelené politiky, než kvalifikovaní lidé, kterých je všude na planetě nedostatek, začnou masivně odcházet. Pro koho myslíte, že jsou v Číně vystavěna ty úplně nová, ale úplně prázdná města? Oni nejsou vůbec hloupí, naopak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Evropa dělá vše ale proto

Opravdu, a co takoveho ? napriklad ?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To se tady už rozebíralo 100x. Nepodpořila Nokii a její OS, nenechala ARM v britských/evropských rukou, žádný vládní OS a hardware odvozený z ARM, házení klacků pod nohy spalovacím motorům, které EU firmy umí lépe než Čína, naopak zbrklá podpora elektromobilů, které jsou spojeny s mimoevropskými státy, úpadek zbrojního průmyslu, protože se nepostavili vydírání od američanů a určitě jsem na něco zapomněl.
Edit - jo zapomněl minimálně ještě na úpadek jaderného průmyslu kvůli podpoře výroby a vývoje solárních panelů a větrníků v Číně-mimo Evropu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jim chybí tajfun a tsunami a v Holandsku, Belgii a v Hamburku zase sněží.
Ale není to sníh, nýbrž kokain, který si tam vozí mafie po tunách. Za leden a únor 2021 skoro už 20 tun v hodnotě několika mld €.
https://www.zdf.de/nachrichten/panorama/kokain-hamburger-hafen-16-tonnen...

Dřív to vozili do Evropy přes přístavy v mafiánské Belgii a Holandska, ale kvůli Corona a kontrole hranic to museli jednou vzíti přes Hamburk a tam je odhalili.

Mafie teď za to skupuje bankrotující hotely, rekreační zařízení a podíly ve firmách.
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-koronavirus/667428/zkaza-karlovych-va...

V alpách viní Němci vládu z podvodů a ze spolupráce s mezinárodním zločinem, protože oddaluje uvolnění. Jednou říká při incidenci 50%, když je 45% tak prý až při 30% atd. Asi ještě nemají všichni nakoupeno a čekají na další levné nákupy a lockdown uměle prodlužují. Asi čekají i na další zásilky kokainu :(

Je Corona umělá hysterie sloužící k ovládnutí zemí organizovaným zločinem? Kokainový tajfun?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Nepodpořila Nokii a její OS"

Naštěstí...

"nenechala ARM v britských/evropských rukou"

A to by mělo na volném trhu fungovat jak?

"házení klacků pod nohy spalovacím motorům, které EU firmy umí lépe než Čína, naopak zbrklá podpora elektromobilů, které jsou spojeny s mimoevropskými státy,"

Tak to by se firmy EU už měly konečně naučit dělat elektromobily, ne?

"jo zapomněl minimálně ještě na úpadek jaderného průmyslu kvůli podpoře výroby a vývoje solárních panelů a větrníků v Číně-mimo Evropu."

Jaderný průmysl se likviduje sám vlastní neschopností. Když nejsou schopni dodat zakázky a přestřelují ceny dvoj- a trojnásobně, každý si ty příští zakázky pořádně rozmyslí. Až si dají věci do pořádku, tak si u nich zase někdo něco objedná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak naštěstí, té Android srajdě a omezujícímu jabku by mohlo konkurovat cokoliv, co by si vytvořilo minimální zákaznickou základnu (státní zaměstnanci EU) a pak by přišli i ostatní.

„A to by mělo na volném trhu fungovat jak?"
Normálně. Zeptej se v Japonsku, USA, Jižní Koreji atd. Myslíš, že stačí jen mít peníze a mužeš si koupit cokoliv? Že je takový problém mít strategické podniky vlastněné částečně státem? Nikdy si nečetl o zablokování nějakého prodeje společnosti? Nevíš, že VW je částečně vlastněn státem?

„Tak to by se firmy EU už měly konečně naučit dělat elektromobily, ne?"
A kdo by jim jako měl být vzorem? Kdo podle tebe ty elektromobily umí dělat? Problém je úplně jinde a to ve faktu, že i když jsou elektromobily extrémně finančně protěžované, tak je chce asi tak 5% zákazníků.

„Jaderný průmysl se likviduje sám vlastní neschopností. Když nejsou schopni dodat zakázky a přestřelují ceny dvoj- a trojnásobně, každý si ty příští zakázky pořádně rozmyslí. Až si dají věci do pořádku, tak si u nich zase někdo něco objedná."
To platí jen pro američany a francouze. Rusové, Číňani a částečně Korejci tyhle problémy nemají. Podíl na tom má tolerování a respektování imbecilů jako je Gréta. Např. Němci jako technicky vzdělaný národ (kdysi) se nechali strhnout těmahle idiotama a sami to zabalili, i když je jejich spojení s Fukušimským šlendriánem minimální. Zcela iracionální krok, který může udělat jen ten co ten problém vůbec nechápe - jak typické pro EU. Byrokrati z EU ani nejsou schopni pochopit, že biopaliva jsou energeticky ztrátový a tudíž nesmyslný projekt, i když jim to vědci říkali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Normálně. Zeptej se v Japonsku, USA, Jižní Koreji atd. Myslíš, že stačí jen mít peníze a mužeš si koupit cokoliv? Že je takový problém mít strategické podniky vlastněné částečně státem? Nikdy si nečetl o zablokování nějakého prodeje společnosti? Nevíš, že VW je částečně vlastněn státem?"

No tak pak je zřejmé, že to Britům ani nevadilo, že to někdo koupil -- jejich stát snad býval mohl získat většinový podíl dávno před prodejem ARMu Japoncům, ne? A nějaký Červíček z Čech jim do toho bude kecat, co chtějí nebo nechtějí?

"A kdo by jim jako měl být vzorem?"

Tím chcete říci, že evropské firmy nedokáží nic vymyslet samy? Tak to si možná tyhle problémy zaslouží.

"To platí jen pro američany a francouze. Rusové, Číňani a částečně Korejci tyhle problémy nemají."

Jistě, protože nepřestřelují plánované náklady trojnásobně.

"Podíl na tom má tolerování a respektování imbecilů jako je Gréta."

Ne, nemá. "Gréta" nemůže za neschopnost podniků, co nedokážou nabídnout finančně konkurenceschopná řešení.

"Např. Němci jako technicky vzdělaný národ (kdysi) se nechali strhnout těmahle idiotama a sami to zabalili, i když je jejich spojení s Fukušimským šlendriánem minimální."

Němci nepředpověděli Fukušimu deset let před svým legislativním rozhodnutím kolem roku 2000, takže netuším, proč do toho taháte Fukušimu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„No tak pak je zřejmé, že to Britům ani nevadilo, že to někdo koupil -- jejich stát snad býval mohl získat většinový podíl dávno před prodejem ARMu Japoncům, ne? A nějaký Červíček z Čech jim do toho bude kecat, co chtějí nebo nechtějí?"

Ty vole, o tom tahle celá diskuze je. Jsou/byli hloupí a udělali chybu. To není o tom, co chtějí hlupáci, ale o tom, že některé věci by neměly být na prodej, protože je to strategická hloupost. Být ARM americký nebo čínský, tak prodej od původních vlastníků nikdy neprojde. To není o mých názorech, ale o tom, jak se chovají země co přemýšlí.

„"A kdo by jim jako měl být vzorem?"
Tím chcete říci, že evropské firmy nedokáží nic vymyslet samy? Tak to si možná tyhle problémy zaslouží."

Demagogická reakce jak vyšitá - laskavě si přečti předchozí odpověď minimálně 3x. Utíkej od tématu a překrucuj realitu jak chceš, ale beze mně. Nakonec mně ani nestojíš za vyvracení všech těch kravin cos napsal. Kdyby se zeptal někdo jiný, tak odpovím, ale tobě už ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidim ze problematike Nokie zasadne rozumies.
Chapes tomu ze keby neboli vytunelovany Microsoftom tak ich novy OS po symbiane je teraz dominantny hrac na trhu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte tie mestá, o sa rozpadajú po pár rokoch?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale prd. Evropa dělá pitomosti, ale to neznamená, že je jinde nedělají. Ta prázdná města fakt nejsou pro lidi z Evropy, to je jen výsledek investiční bubliny. Taková místa jsou třeba i ve Španělsku, chceš snad tvrdit, že i tam stavěli města takto dopředu s nějakým záměrem?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jinde je dělají menší. Mám čím dál víc informací z automotive, které jaksi potvrzují ten dřívější „hoax", že Brusel je semeniště nekompetentních dementů. Jak rád bych napsal o něčem, čím chytrost EU vypálila rybník Asii nebo Americe...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že pozitiv má EU víc než dost. Jen je bereme jako samozřejmost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Negativ ale víc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Do vedení EU jdou jací politici? Ti, kteří neuspěli v domácích volbách - tedy druhá a třetí kategorie. Necháváme vládnout lidi, které bychom si pravděpodobně domů nepozvali...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Když budu troufalý a budu tvrdit, že jsem inteligence, což snad jako návrhář ASIC můžu, tak není jednoduché někam emigrovat, všude jsou nějaká ale. o pár destinacích jsem uvažoval:
1) Taiwan - je tam spousta pracovních příležitostí a bílé cizince si tam velmi považují (mají je jako živý štít proti ozbrojené invazi komunistů), carrefour prodává i nějaké evropské potraviny a nemají tam dědictví byrokracie z CK. Zdravotní péče je na super úrovni. Problém je, že kamkoli chce člověk vycestovat (ostrov je menší jak ČR) musí letadlem, cena bydlení je šílená a platy jsou podobné jako v ČR, na hory se musí do Japonska a k tomu věčná zemětřesení, tajfuny a hrozba tsunami.
2) Severní Amerika: Minimum regulací, stát člověka tolik nebuzeruje a nechává víc věcí na jednotlivci. Jako pozitivum vidím velký trh, kde asi není moc výrazná hranice Kanada/USA takže všechno na co si člověk vzpomene bez problému sežene. Co mi na nich hodně vadí je nezvládnutá kriminalita a díky snadné dostupnosti zbraní je člověk vystaven z našeho pohledu šikaně, než se prokáže, že je člověk neozbrojený a nemá drogy. Bohužel svoboda tam ubývá, kdy před berňákem se američan nikde neshová, na netu všechy sleduje NSA, za černý humor se zavírá do vězení pro rasisty a neomarxismus tam nabírá na síle a rozumných lidí jako Jordan Peterson mají pomálu.
3) Austrálie: Nestudoval jsem ji detailně, ale spoustu věcí dělají dobře (migrace, ochrana před importem škůdců a invazních druhů) ale je to strašně daleko a malý trh a všechno dovozové zboží je tím pádem napálené. Pracovních příležitostí v high-tech není moc.

Takže pokud si chci dopřávat všechny věci, na které jsem zvyklý: bezpečnost( v noci mě na ulici nikdo nezastřelí ani na rizikovém místě), zdravotní péče, svoboda vyjadřování a internetu, normální jídlo, kvalitní lyžování, nezbývá mi než migrovat v rámci Evropy a když mám nějaký majetek, tak se mi vůbec nevyplatí někam se stěhovat. Děje se v EU hodně špatného, ale pořád je to tady na žití nejlepší. No a když se podíváme, kdo je prezidentem a premiérem, tak je naše zemička fakt zemí, kde každý může dosáhnout čehokoli.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro Vás? Texas - Dallas, Austin. Jsem ze stejného oboru, a mám lehký přehled o tom, jak je to tam s touto kvalifikací.
Akorát problém bude s tou lyžovačkou, na druhé straně, v USA je běžné za rekreací létat, taždé městečko má letiště, takže si stačí doletět. S penězi nebude problém, místa v tomto odvětví - 120-300k USD/ rok, při průměrné americké mzdě 50k. Na dům vyděláte mezi rokem až pěti....
A v Texasu neomarxismus není. Naopak, s tím jak sílí jinde, v Texasu proti němu roste odpor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Letos se dalo lyžovat i v Texasu. Je to pár dní zpátky. :) Pravda, připravený na to tam moc nebyli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fak by zaujimalo naco potrebuju take obrovske mnozstvo vody. Denne spotrebovat 15ML vody je docela dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty si nikdy nevidel jake to tam maju ciste? co si myslis? cely den len lestia podlahy o.i... :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je tak interesantní číslo, že si to musím zkusit napsat: 15 km^3 vody (kilometr krychlový). No ty kráso, to je úplně neuvěřitelná spotřeba. Předpokládám, že pokud to jenom trochu jde, tak tu vodu čistí a točí v systému dokola. Takže mě napadá, čím to tak znečistí, že už ji znovu vyčistit a použít nemůžou a kam pak to množství vody vyteče?
:-O

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Teda nejsem moc dobry matematik, ale nemas to trochu spatne? 1km krychlovy je 1000x1000x1000m = 1 000 000 000 (jedna miliarda krychlovych metru). Takze je to 0,015 km^3. Nebo se pletu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam to blbe. 1km^3 = 1 000 000 000 000 litru (1 000 000 000 m^3 x 1000l ). Takze 15 milionu litru je 0,000015 km^3. Tak snad ted :-). A jestli je to blbe, opravte me nekdo :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak už jsem se do toho tak zamotal že sám nevím. O.o Nemělo by to být spíš cca 25x25x25m^3 vody těch 15ML?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1km^3 je 1000x1000x1000 metru. Kdyz chci objem v litrech, musim nasobit jeste tisicem (1m^3 = 1000l). Takze 1km^3 je 1 000 000 000 000 litru (jeden bilion). 15 milionu je 0,000 015 bilionu, coz je tedy 0,00015km^3. Krychle o objemu 15 milionu litru by mela delku strany cca 24,6m.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

15 000 000 l = 15 000 m3 = 0.000015km3

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

bral jsem, že "k" je ×1000 proto 15 000 000 litrů = 15 000 m^3 = 15 km^3
Ale teď mě to dost znejistilo. Protože třeba a (ar) je 10 × 10 m = 10 m^2, ha (hektar) je 100 a (hekto-ar), tedy 100 × 10 × 10 m = 10 000 m^2. Stejně jako "hekto" je předpona pro 100×, tal kilo je pro 1000× => 1 kW není 1000 A × 1000 V = 1 000 000 W, ale 1000 W. Proto jsem bral, že 1 km je 1000 m, 1 km^3 je 1000 m^3. Ale je fakt, že v zeměpisu se používá km^2 jako 1 km × 1 km.
Tak jsem se ztrapnil a jdu se zahrabat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Yes, but no.
kilo je 10^3, ale tu sa bavime o objeme, teda trojrozmernej velicine, teda je to (10^3)^3 = 10^9

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dalsi co nezna rozdil mezi druhou a treti mocninou :P
1km3 vody, je 1km*1km*1km = 1000m*1000m*1000m = 1000M m3

Takze to neni 15km3 vody, ale 0.000015km3 :), nebo taky 0.015m * 1000m * 1000m :)

A nahodou je prutok Vltavy prave 150m3/s, takze tento objem Vltava "natoci" za 100sec :) Nebo taky, se jedna o 0.116 % toku.. takze az ak moc vody to neni.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Někd ejsem tu psal, že těžkými kovy, ale byl jsem upozorněn, že to ta jednoduché nebude. Takže po chvíli googlení

perfluorocarbons (e.g., CF4, C2F6 and C3F8), hydrofluorocarbons (CHF3, CH3F and CH2F2), nitrogen trifluoride (NF3) and sulfur hexafluoride (SF6). Semiconductor manufacturing processes also use fluorinated heat transfer fluids and nitrous oxide (N2O).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To sa vypáli napalmom a bude z toho zase čistá voda. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nestras...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na oplachovanie AMD FAB30 v Drážďanoch spotrebovala napr.100 000hl 100% kyseliny sírovej za 2 hodiny a podobné množstvá cca 200 podobne nebezpečných chemikálii a destilovanú vodu používajú na riedenie a oplachoavnie

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dal jsem plus, ale jsi si jistý, že 100 tisíc hektolitrů (hektolitr-100 litrů) za 2 hodiny? Já snad zase zapnu Athlona XP, abych se na tomhle ekologickém zvěrstvu podílel méně. A místo SSD jedině HDD - s linuxem to není nic nesnesitelného.
100 tisíc hektolitrů je 10 tisíc kubíků - to tam mají natažené trubky přímo z chemičky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bolo to v roku 1999, keď to AMD otváralo (AMD bolo založrné 1.5.1969 a číslo továrne bol rok od založenia AMD, keď začala továreň vyrábať.) a PC Revue bolo na podobnej návšteve ako Anand Tech
https://www.anandtech.com/show/1056/3

Ono e to strašná chemička
viď problém IBM, keď po výbuchu továrne v meste (s nepresným názvom) East Fishkill do dvoch rokov zomrelo na rakovinu 98% zamestnancov zmeny v čase výbuchu

https://www.anandtech.com/show/1056/3
https://www.eetimes.com/cancer-case-against-ibm-roils-industry/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

100% kyseliny sírovej ?
A to je jako co? I laboratorní je pouze 96%.
Jinak těch 100 000 hl je 10 000 000 litrů, za ty 2 hodiny to odpovídá "průtoku" 83 333 litrů za minutu (10 000 000 / 120), respektive 1 388 litru za sekundu...
To jako fakt, jo?

Jeden IBC kontejnér "zmizí" za necelou sekundu...?
Jedna vagónová cisterna má cca 45 m3 = 45 000 litrů (dm3). Na ty 2 hodiny provozu by museli stočit cca 222 cisteren! Na osmihodinovou směnu pak 889 cisteren... ani nebudu psát jak dlouho trvá vyčerpat jednu cisternu... a kolik by to bylo vlaků.

Dívné, moc divné... neřknu-li totální nesmysl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v celej továrni 3300m^3 cleanroomu+ 4x toľko mimo clean room

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj?
Moc času jsem tomu nevěnoval, ale v těch tvých odkazech jsem vyhledáváním "Sulfuric acid" ani "acid" nic nenašel...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj časopis PC REVUE 6,7 alebo 8 /1999 . Som písal, že to bola podobná návšteva PC Revue ako bol návšteva z toho linku, ale nešlo o tú istú návštevu

Presnejšie v tom článku bolo koncentrovanej kyseliny sírovej t.j. s max. koncentráciou, čo je 100% koncentrácia možná v reále. Ja som nepísal o kyseline sírovej s koncentráciou 100%, ale o 100% kyseline sírovej teda o t.j s max. koncentráciou... Ale možno je v ČR pojem 100% kyselina iné, ako učili nás

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš recht. Novinári popíšu toľko pitxovin, až to nie je pravda.Fodrek to buď prevzal, alebo tiež píše pitxoviny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

100 % kyselina sírová neexistuje. Na polovodičovou výrobu se používá ≥96% v kvalitě selectipur, např.: https://www.slaughter.co.uk/index.php?route=product/product&product_id=2...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Viď vysvelenie vyššie . nás učili , že 100% látka je s maximálnou možnou koncentráciou aka koncentrovaná látka

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nás učili na základní a střední škole. Na vysoké škole nás učili, že občas je praktické používat procenta vyšší než 100%, např. zrovna u kyseliny sírové. Matematicky to vychází dobře a stejně tak to i odpovídá skutečnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro výpočet koncentrace roztoku se to použít dá, ale skutečnosti to neodpovídá. Složení roztoku totiž neodpovídá vzorci kyseliny sírové - při správné množství oxidu sírového vznikne kyselina disírová. Ale jinak je to stále oxid sírový rozpuštěný v kyselině sírové.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si drobnou opravu. 100% kyselina sírová existuje, a dokonce i 160%. Vyrábí se rozpouštěním oxidu sírového v kyselině sírové a říká se tomu pak oleum.

Pro potřeby polovodičového průmyslu je zřejmě potřeba technickou kyselinu přečistit destilací a jejím produktem je to co uvádíte - azeotropická 96% kyselina sírová.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale to už není kyselina sírová (zastoupení prvků neodpovídá poměru H2SO4), ale prostě oxid sírový rozpuštěný v kyselině sírové (ySO3·H2O). Označení 160% kyselina sírová je zkratka, která naznačuje, kolik vody je do roztoku potřeba přidat, aby vznikla koncentrovaná kyselina sírová.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc vody, důkladně vyčištěné, spotřebuje čistička vzduchu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naši politici by jim nabídli řešení - „možná omezíme mytí automobilů". Lidstvo je zbytečně nenažrané a kapitalismus tu nenažranost ještě podporuje. Chce to globální boj proti kurvítkům a další změny. Nedělám si iluze, že bez velkého otřesu něco takového samo přijde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jediné co to chce je myslet a nekašlat na infrastrukturu.
Pak může pouštní stát jako Israel zásobovat Evropu zeleninou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak až ukážeš celý řetězec, ze kterého vyplyne, že zásobování Evropy zeleninou z Izraele je z energetického hlediska srovnatelné s pěstováním zeleniny v Evropě, tak uznám, že i nenažranost lze ukočírovat ekologicky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je úplně jednoduché - pokud by to nedávalo smysl, tak se to nezaplatí a nikdo to dovážet nebude.
Energie není problém, pokud se řeší bez ideologie - tzn. z jaderných zdrojů. A zelená ideologie a její purismus mě fakt nezajímá a nehodlám na ní brát sebemenší ohled.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, jde mně ale čistě o energetickou stopu, která může být menší. Ekonomicky to bezpochyby funguje, z hlediska globálního šetření energií už je to určitá forma rozežranosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Energetická stopa není problém, pokud máme čisté zdroje.
Víte něco o entropii? Zrovna výroba čipů mění entropii naprosto extrémně - proto ttaky potřebuje tolik energie.
Život jako takový je velká změna entropie a čím ta bude větší, tím více energie bude potřeba. Popravdě si myslím, že těm pravověrným zeleným nevadí jaderná energie z objektivnách příčin - ale právě pro ten svůj extrémní energetický potenciál (protože se bavíme o poměru asi 1:100 000 000 vůči uhlí) - což je taková moc a možnost měnit entropii a tím svět kolem sebe, že se tohoto skutečně bojí. Né té technologie jako takové, to je jenom omáčka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V rámci boje za lepší zítřky Teda ekologii se kurvitka zavádí ve velkém. Výsledkem je že pak musíme vyrábět ve větším množství a tím jde veškerý eko přínos do... .

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Největší kurvítko zavedli sami ekologové - bezolovnaté pájení.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to uz uplne neplati. V prvej faze po zavedeni to bolo k*rvitko ako hrom a maloco z tej ery dnes funguje. Potom technologiu vylepsili a uz sa to dostalo spet na podobnu uroven.
Ale suhlasim ze to bol ekologicky blud kedze sa olovene baterie mohli pouzivat smelo dalej, co ma vecsi dopad na ekologiu ako olovo v pajke.

Najvecsie k*rvitko sme aj tak my ludia a toto zmenit nebude lahke.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli největší, ale rozhodně jedno z velmi dlouhého seznamu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Viete si predstaviť, že by neboli? Fabrika (výrobca) zásobí a nasýti celý trh (nie nevyhnutne všetkých obyvateľov). Čo potom? Na dva roky preruší výrobu? Skrachuje? Všetci zamestnanci na ulicu? Alebo sa vrhnú na pestovanie zemiakov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se samozřejmě nestane. Jednak vždy nějaké životnost bude (nakolik lidí vymění mobil proto, že ho prostě fyzicky zničí). Navíc lidem zůstane víc peněz - takže si toho nakonec koupí víc - místo toho, aby s během deseti let koupili 2 pračky, koupí sí za stejné peníze na deset let pračku a sušičku, nebo si třeba koupí jednu pračku a lepší dovolenou. Tzn. ty prachy protočí stejně, ale jejich životní úroveň vzroste - a to všech a ve všech skupinách - i ti nejchudší si budou moci koupit třeba použitou pračku, která vydrží déle, takže i oni ušetří na něco jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chci videt tu dodavku s cisternou o objemu 200 kubiku. To bude odhadem celej vlak, ne? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1 cisterna = 46 m3. Takže celý vlak ne, ale zhruba 4 vagóny a kousek.

http://www.lovochemie.cz/sites/default/files/lovochemie/attachments/Navo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

eee nejsou nahodou ostrovem? v mori? tak sup sup nejlepe asi do Izraele pro technologie na odsolovani. ;-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě vychází ještě vhodněji, protože odsolená voda pro technické účely je vhodnější než ta spodní. Před vpuštěním do vodovodního řádu pitné vody by se musela remineralizovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by fajn, kdyby autor clanku k tomu dohledal nejake souvislosti.
Napr. na co se ta voda pouziva a co se pak s ni deje? Predpokladam, ze se jen tak nevypari.
A souhlas s @neo029 ... odsolovani je taky reseni, nebo ze vzduchu. Kdyz to jde na Sahare, tak na taijwanu urcite.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jde asi všechno, ale cena/energetická náročnost hodně věcí zařízne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Než ze vzduchu, tak to vyjde levněji a ekologičtěji ji vozit soukromými letadly z Jižní Ameriky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

z toho vzduchu to jde lokalne, ale ve velkem by to melo asi tezko odhadnutelne dusledky...
ono obsah H2O v prizemni atmosfere = 0, asi nebude to prave orechove...
holt vse je spojeno se vsim....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak si na tohle a moje dřívější komentáře v mnoha diskusích vzpomeňte, až si nebudete moci koupit skvělý "Ryzen 6950X", zatímco o něco horší a o něco dražší dražší Alder Lake(+), vyráběný třeba v USA, bude dostupný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ryzen 6950X ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo. dal jsem to tedy do uvozovek, aby bylo jasné, jak je to myšleno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neprovokuj, hade.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak on nejde koupit ani ten Ryzen 5950X a 5900X. :( Stále čekám a moc dobře to nevidím. Objednáno od začátku ledna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě ho podporuj, zlomyslníka a škodolibce jednoho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyráběný v USA? Kde by se vzal? Leda v Malajsii nebo v Kostarice, maximálně ve Vietnamu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V Malajsii a Kostarice se procesory pouzdří, ale křemíkové waffery Intel dělá v USA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V USA robí Intel minimum CPU. Intel vyrába hlavne v Izraeli

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto by to bol povedal, že Sandy a Ivy Bridge sa opäť začnú vo veľkom predávať (žartujem, len som zaznamenal ich zvýšený predaj na online bazároch, ľudia začali upgradovať pentiá na i5).

Budúci týždeň poprosím správu, že pevniská Čína obsadila ostrovnú Čínu a aby sa šlo na istotu, Godzillu ktorá po zničení Japonska zaútočí na Čínu cez Kóreu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak voda došla, však jsou uprostřed oceánu, pyšní se moderními technologiemi, tak šup šup začít odsolovat....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevím, školy nemám, ale nemělo jít o monzun? Tajfun je přece jen něco jiného...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úpřimně, mě monzun hned nenapadl.
Byl sem z titulku že někomu chybí tajfun tak uhranutý, že jsem ve svém postu ještě doplnil tsunami, coronu a kokain po tunách :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, na Tchaj-wan skutečně přinášejí vláhu Tchaj-foony:

„The problem started in 2020, the first time in 56 years that Taiwan did not register any typhoons at all“

https://www.taiwannews.com.tw/en/news/4126942

„Since Taiwan gets the bulk of its water from typhoons, this can only mean an increasingly dire water situation over time. Last year was the first since 1964 without a typhoon, forcing the government to implement water saving measures in October, the earliest such move ever.“

https://www.taipeitimes.com/News/feat/archives/2021/02/08/2003751970

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u nás pod pojmem tajfun rozumíme uragán, hurikán, tornádo, prostě větrnou smršť. Fakt se tam na ně těší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No těší prostě si na to zvykli, když to tam měli pravidelně každý rok...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Holt si TSMC bude muset vylepšit čističku a postavit recyklační okruh. Když se jim takhle zvýší náklady, tak výstavba trvalého řešení už by se jim mohla vyplatit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel toto dělá. Zvláště u FABů v Texasu a Arizoně se tím dost chlubí, mají recyklaci cca 98% vody...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.