Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Také Kingston HyperX Predator M.2 SSD umí 1400 MB/s jako Plextor

Recept na 1,4GB/s+ SSD je jednoduchý: vezmi nejnovější NAND flash čipy, nějaký dostupný řadič pro M.2 a pověs to na čtyři PCI Express 2.0 linky. Kingston také uvařil svůj výrobek, což je skvělé.

Protože Plextor M7e díky tomu dostane konkurenci a jelikož obě značky jsou zastoupené na českém trhu, máme se na co těšit.

SSD řady Kingston HyperX Predator M.2 jsou klasické M.2 kartičky, které budou též bundlovány s PCI Express 2.0 ×4 adaptérem. Řadičem je opět Marvell 88SS9293, což už je taková M.2 klasika této doby. I Kingston sází na 19nm MLC NAND flash čipy, tedy výrobu Toshiby. U rychlosti sice tentokrát nemáme k dispozici přesné měření, ale podobně jako Plextor, i Kingston dosahuje sekvenčních rychlostí kolem 1,4 GB/s. Bodejť by ne, když vlastně používá stejné komponenty. Nedivil bych se, kdyby to lezlo obojí ze stejné fabriky někde v Číně, ale to berte jen jako spekulaci.

Pokud mě paměť nešálí, tak v minulosti jsem označil SATA Express za výbornou věc. Ano, výrazně zvyšuje přenosové rychlosti pro SSD klasického 2,5palcového form factoru, nicméně stále je to jen taková zvláštní obezlička vzniklá pouze proto, že 12Gbit/s SATA se nějak ne a ne zrodit. Navíc i kdyby bylo k dispozici, tak by stejně přenosové rychlosti končily reálně někde kolem 1,1 GB/s, tedy daleko níže než tato M.2 SSD živená čtyřmi PCI Express linkami.

Osobně vidím budoucnost spíše v M.2 či podobných řešeních, kdy není úložiště limitováno komunikačním rozhraním, ale naopak mák dispozici plnou rychlost a pokud možno „přímou linku“ (linky) na CPU. Technicky už dnes lze konstruovat SSD (byť de facto díky RAIDu 0), která svými sekvenčními přenosovými rychlostmi mohou překonat klasické DRAM paměti (včetně současných DDR4), což je vpravdě o 180° obrácená hypotéza vůči kdysi nadějnému projektu Gigabyte i-RAM, který jsme testovali v roce 2006 (ale že ten čas letí!).

S příchodem nanometrově menších NAND flash pamětí zde bude potenciál i pro další pokles fyzické velikosti SSD. Už dávno jsou často uvnitř 2,5palcového šasi jen takové prťavé kartičky a trend se bude dále prohlubovat. Podle mě zvoní 2,5palcovým SSD umíráček, je jich potřeba jen z důvodů zpětné kompatibility, ale díky moderním Intel platformám a také nastupujícím AMD, kdy bude - doufejme - vždy k dispozici M.2 slot, je to již mrtvá větev vývoje.

Kingston HyperX Predator M.2 bude nabízen v kapacitách 240, 480 a 960 GB. Na trhu se objeví v únoru tohoto roku.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Také Kingston HyperX Predator M.2 SSD umí 1400 MB/s jako Plextor

Úterý, 13 Leden 2015 - 20:16 | ODSakEda | Nápodobně! Mavíc mě kámoš z IT branže odrazoval...
Úterý, 13 Leden 2015 - 18:08 | Chupas | Nevim jak u jinych desek, ale me po nakupu desky...

Zobrazit diskusi