Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Teclast F5 - Malý počítač plný překvapení

Prakticky vše se vyrábí v Číně. Proč by tedy produkt zakoupený přímo v Číně pod prakticky neznámou značkou měl tedy být fiasko? Pojďme se společně podívat na jeden vydařený produkt - Teclast F5. Laptop a tablet v jednom, který funguje.

Kapitoly článků

1.  Úvod
2.  Balení a zpracování
6.  Závěrem

Jako tradičně začneme s balením. Nízká cena se někde prostě musela podepsat, a to především na balení. Po rozbalení balíku na nás čeká jednoduchá krabice. V krabici se nachází samotný počítač, černá papírová složka s dokumentací, napájecí adaptér a MicroUSB na USB-A redukce. Toť vše.

Upřímně bych spíše ocenil USB-C redukci na klasické USB-A, ale ta se dá vždycky dokoupit dodatečně.

Po vybalení samotného přístroje nás nečeká žádný plast, ale pravý a nefalšovaný hliník, v testované verzi s tmavě šedou barvou nebo také vesmírně šedou, ale to už záleží na úhlu pohledu. Na pohled jde o prémiový vzhled. Kupodivu vše přesně lícuje, při otevření obrazovky laptopu klouby drží pevně a při manipulaci s obrazovkou a překlápění jsou klouby opět přesné. Zde po stránce pevnosti nemám co vytknout.

Při kroucení obrazovky jsem nenašel slabé místo a ke kroucení prakticky nedocházelo. To stejné platí o těle, kdy celý laptop lze vzít za okraj bez nutnosti se strachovat z následné trvalé deformace. Zvolený materiál byla vhodná volba.

Rozevření víka laptopu narazíme na klávesnici a poměrně velký touch pad, který nemá žádné fyzické tlačítka, namísto toho lze zmáčnout touchpad ve spodní pravé nebo levé části. Mimo to máme k dispozici i dotyková gesta například na rolování stránky tak, jak jsme už dnes zvyklí.

Samotný touchpad funguje docela přesně, i když klik pravého tlačítka vyžaduje přesně zmáčknout v pravém spodním rohu. Není to nejlepší ovládací prvek na světě, ale není ani špatný. Považuji to za lehce nadprůměrný produkt.

Klávesnice je kapitola sama o sobě. Na první pohled vypadá decentně s příjemnou a silnou odezvou. Při psaní nevydává velký hluk, klávesy se neviklají a stisknutí klávesy je jisté. Z klávesnic typu Chicklet bych ji označil opět jako lehce nadprůměrnou, osobně jsem si ji oblíbil více, než poskytují současné řady Dell Latitude.

Odezva ale není všechno. Z pro mě nepochopitelného důvodu se výrobce rozhodnul ušetřit asi pár desetin centů a odebral poměrně důležité klávesy ze samotného zařízení. Chybí zde základní navigační klávesy PgUp/PgDown/Insert/PrintScreen.

Osobně nejvíce postrádám Insert, který není k dispozici ani přes funkční klávesy. Pro někoho jde o zbytečnou klávesu, avšak při časté práci s příkazovým řádkem či putty mi klávesa chyběla jako sůl na rozvařených těstovinách. Namísto potřebných kláves zde najdeme přes funkční klávesu NumLock pro psaní číslic a klávesu Delete, která jak je známo vše před sebou zcela odstraní - v textu.

Další problém zvláště pro populaci mluvící česky může být anglická klávesnice bez českých znaků s rozložením QWERTY. Pokud plánujete laptop využívat a nehovoříte anglicky, nepamatujete si klávesy poslepu či vám nevyhovuje toto rozložení, lze dokoupit české přelepky v jakémkoliv obchodě s výpočetní technikou.

Poslední výtku mám k prohnutí při silném tlaku na šasi přístroje u mezerníku. Dochází k viditelnějšímu prohnutí přístroje, ale to je spíše kosmetická drobnost než závažný problém. Okolí klávesnice je potaženo materiálem připomínající měkčenou gumu. Podobný povrch je například na víku starších počítačů ThinkPad. Nezanáší se nečistotami a je příjemný na omak. Zde nemám coby.

Po stranách jsou poté umístěny porty a ovládací tlačítka. Jelikož jde o zařízení dva-v-jednom, z laptopu lze překlopením obrazovky udělat tablet. Právě z tohoto důvodu se tlačítko hlasitosti a vypínací tlačítko přesunulo na levou stranu. Zapínací tlačítko je v pořádku, nicméně horší odezvu přináší právě regulace hlasitosti. K zeslabení či zesílení zvuku je třeba vynaložit poměrně velký tlak, abych tlačítko donutil k činnosti . V tomto případě se raději uchýlím k regulaci hlasitosti skrze funkční klávesy.

Spodní strana je téměř jednolitá plocha s jedinou šachticí. Pod šroubkem se ukrývá M.2 SSD disk, který lze uživatelsky vyměnit a namísto současného Teclast SSD 128GB lze osadit disk s vyšší kapacitou, ale jen do formátu M.2 2242.

Rozebírání je opravdu snadné, ale je třeba dbát na vnitřní háčky, které lze nepatrnou manipulací poškodit. A k výměně SSD není vůbec potřeba sundávat celý spodní kryt.

Lze odšroubovat všech 10+1 šroubků a podívat se do vnitřku přístroje, ale celá deska je jednolitý kus a nelze na ní mimo disku nic vyměnit. Jediná komponenta, co lze s trochou šroubování vyměnit, je dvoučlánková baterie bez jakéhokoliv označení kapacity.

Jediné, co lze ze servisního štítku vyčíst je napětí - 7.7 V, což není příliš obvyklé, jelikož jeden článek by podle všeho měl produkovat 3.7 V, ale to pominu. Podstatné je, že baterii lze odšroubovat a vyměnit, kdyby bylo třeba.


Internetový obchod Gearbest poskytl pro 2 000 našich čtenářů slevový kupón ALL5%OFF, platný pro všechny produkty na skladě CN-99. Využijte ji například k nákupu výše recenzovaného Teclast F5 nebo v souvislosti s právě probíhající 24-hodinovou slevovou horečkou

Kapitoly článků
1.  Úvod
2.  Balení a zpracování
6.  Závěrem

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Teclast F5 je malý počítač plný překvapení

Úterý, 2 Říjen 2018 - 09:21 | thr | Malá poznámka k režimu tabletu... Mám doma v...
Neděle, 30 Září 2018 - 10:22 | roob | tos neviem co to je za TP na obrazku ale...
Sobota, 29 Září 2018 - 19:15 | LOLLL oo | U dopravy Priority Line resi DPH prodejce.
Pátek, 28 Září 2018 - 15:12 | Karáš Svorka | Typicky záleží na konkrétním notebooku, nicméně i...
Pátek, 28 Září 2018 - 14:31 | DRK | Free shipping je mi houby platný, protože to jde...
Pátek, 28 Září 2018 - 13:34 | DRK | Free shipping je mi houby platný, protože to jde...
Pátek, 28 Září 2018 - 12:35 | sonice | aktuálně je: FREE SHIPPING to Czech Republic Via...
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 21:12 | ldx | Být v tom podsvícená klávesnice, miniDP a mini...
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 16:36 | DRK | Bohužel sklad v číně čili + dph +clo +zdržení....
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 15:49 | simik | S repasy souhlasim.

Zobrazit diskusi