Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Teclast F5 - Malý počítač plný překvapení

Prakticky vše se vyrábí v Číně. Proč by tedy produkt zakoupený přímo v Číně pod prakticky neznámou značkou měl tedy být fiasko? Pojďme se společně podívat na jeden vydařený produkt - Teclast F5. Laptop a tablet v jednom, který funguje.

Kapitoly článků

Během rozsáhlého testování jsem Teclast používal jako své hlavní zařízení. Používal jsem jej na konzumaci videa na YouTube, sledování svých oblíbených seriálů přes Kodi, kde mám předplacený kanál, až po úpravy fotografií z výletu či psaní delších textů.

Nezaměřoval jsem se tak na urychlené otestování a zahození. Model F5 jsem vystavil zcela běžnému používání tak, jako by se k tomu choval zcela běžný uživatel.

Z toho jsem vyvodil překvapivý závěr. Prvně je potřeba si opět uvědomit, že Teclast je především náhrada netbooku, který do jisté míry supluje tablet. Tím pádem jej nelze brát jako skutečné pracovní zařízení. Omezení je hlavně na straně klávesnice, kdy chybějící klávesa Insert a PrintScreen mi značně komplikovala práci v redakčním systému či v Putty. Rovněž limitovaná nabídka portů a chybějící plnohodnotné USB-A mě pro náročnější věci limitovala.

Nebyl jsem schopen zcela bez přemýšlení třeba nachystat instalační USB či přenášet data mezi počítači. Absence síťové karty tomu jen napomohla a doplnění skrze USB tomu moc nepřidala. Ano, bezdrátová síť je možná budoucnost, ale opravdu nikomu nepřeji kopírovat 60+ GB dat skrze Wi-Fi ve velmi zarušeném prostředí. 

Ovšem když se podívám na zařízení tak, jak bylo určené, tedy především na konzumaci obsahu, občasné psaní textu a nouzovou práci, jde o bezkonkurenční stroj. Tloušťka samotného zařízení je až absurdně nízká. Při přímém srovnání s ThinkPadem je skutečně neuvěřitelné, jak se rozměry zmenšují. S tím se také nese radikální snížení hmotnosti. Váha lehce přes jeden kilogram sice tak ohromující není, stroj je ale dostatečně lehké pro denní přenášení. Studenti toto tedy ocení. S tím se nese i výdrž na baterii. V běžném provozu jsem se dostal na 4 - 5 hodin používání a sledování videa. 

Vzhledem k tomu, že se celý Teclast nabíjí skrze USB-C, tak je pochopitelné, že celý adaptér je rovněž kompaktní. Při poklesu baterie pod hodnotu 15% jsem prostě vytáhl nabíječku na telefon s USB-C a byť adaptér není schopen dodat 12V tak, jako dodávaný adaptér, byl jsem schopen i přes mobilní nabíječku pomalu nabít celý laptop. A zde je vtipná věc, Teclast šel nabíjet i z běžné power banky, kterou občas nosívám sebou. 

Takže abych shrnul hlavní výhody a nevýhody:

+ Nízká hmotnost a kompaktní rozměry- Nerovnoměrné podsvícení obrazovky
+ Intel Celeron N4100 má slušný výkon s velmi nízkou spotřebou- V balení pouze MicroUSB redukce
+ Šasi je vyrobeno z hliníku a působí prémiovým dojmem- Limitující porty / omezená klávesnice
+ Přítomný USB-C konektor- Špatná podpora Linuxu
+ Krásný IPS panel s dotykovou vrstvou- Boční tlačítko hlasitosti má mizernou odezvu při stisknutí
+ Cena ~ 8500 Kč- TrackPad by mohl být lepší

Kladů, ale i záporů je poměrně dost. Mohl bych zmínit i nemožnost hrát moderní hry nebo nemožnost připojit kvadrilion zařízení skrze USB, ale opět je potřeba si uvědomit kategorii, do kterého Teclast spadá.

Jde o skvělé zařízení ke konzumaci obsahu a kancelářské práci. IPS panel rovněž poskytuje solidní barvy a lze jej použít i jako pracovní nástroj k úpravě fotografií v terénu nebo jako zápisník do školy pro studenta (Nízký výkon ve hrách tak nebude žáka lákat ke hraní her, když by se měl věnovat učivu ve škole). 

A to vše za cenu pod deset tisíc a to včetně poštovného a CLA, o které se stará přímo sám dopravce. Po zaplacení pak stačí vyčkat měsíc (nebo pár dní, pokud je zařízení naskladněné v EU skladě) a počítač je u Vás. Není dokonalý, ale není ani vůbec špatný. Osobně jej můžu s velkým úsměvem doporučit spíše méně náročným uživatelům.

Ocenění Deep in IT - stříbrné

Tímto chci poděkovat GearBestu za poskytnutí Teclastu F5 k otestování. 


Internetový obchod Gearbest poskytl pro 2 000 našich čtenářů slevový kupón ALL5%OFF, platný pro všechny produkty na skladě CN-99. Využijte ji například k nákupu výše recenzovaného Teclast F5 nebo v souvislosti s právě probíhající 24-hodinovou slevovou horečkou

Kapitoly článků

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Teclast F5 je malý počítač plný překvapení

Úterý, 2 Říjen 2018 - 09:21 | thr | Malá poznámka k režimu tabletu... Mám doma v...
Neděle, 30 Září 2018 - 10:22 | roob | tos neviem co to je za TP na obrazku ale...
Sobota, 29 Září 2018 - 19:15 | LOLLL oo | U dopravy Priority Line resi DPH prodejce.
Pátek, 28 Září 2018 - 15:12 | Karáš Svorka | Typicky záleží na konkrétním notebooku, nicméně i...
Pátek, 28 Září 2018 - 14:31 | DRK | Free shipping je mi houby platný, protože to jde...
Pátek, 28 Září 2018 - 13:34 | DRK | Free shipping je mi houby platný, protože to jde...
Pátek, 28 Září 2018 - 12:35 | sonice | aktuálně je: FREE SHIPPING to Czech Republic Via...
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 21:12 | ldx | Být v tom podsvícená klávesnice, miniDP a mini...
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 16:36 | DRK | Bohužel sklad v číně čili + dph +clo +zdržení....
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 15:49 | simik | S repasy souhlasim.

Zobrazit diskusi