Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Teclast F5 - Malý počítač plný překvapení

Prakticky vše se vyrábí v Číně. Proč by tedy produkt zakoupený přímo v Číně pod prakticky neznámou značkou měl tedy být fiasko? Pojďme se společně podívat na jeden vydařený produkt - Teclast F5. Laptop a tablet v jednom, který funguje.

Kapitoly článků

1.  Úvod
5.  Hardware a Software
6.  Závěrem

Hardware a pár testů do placu

Lidé, kteří vybírají přenosný počítač, se mimo vzhledu a fyzických rozměrů zaměřují především na výkon procesoru a grafického jádra. Testovaný Teclast F5 nabídne čtyřjádrový Intel Celeron N4100 postavený na architektuře Gemini Lake. Procesor je docela novinka. Oficiální představení došlo ve čtvrtém kvartálu roku 2017.

Tento Celeron je postaven na 14nm výrobním procesu, což se pozitivně projevilo na jeho celkových vlastnostech. Ano, na renderování výkonu příliš není, ale jeho celková spotřeba a odpadní teplo, jenž procesor generuje při chodu, je doslova zanedbatelný . Právě díky nízkému TDP pouhých 6 W je procesor chlazen zcela pasivně, a to bez snížení frekvence pod základní takt.

N4100 má základní takt 1.1 GHz, avšak disponuje funkcí turbo, kdy se procesor přetaktuje až na 2.4 GHz, a dosáhne tak na maximální přípustné TDP 10 W. Na této frekvenci zůstane přibližně minutu, což bohatě stačí na všechny běžné operace, kde je potřeba okamžitý výkon.

Při delšímu vytížení pochopitelně procesor narazí na teplotní limit, který je nastaven na 86°C, poté frekvence klesne na hranici 1.8 GHz a zde zůstane po dlouhou dobu. Minimální turbo frekvence při dlouhodobém vytížení pak zůstala na 1.6 GHz, což je stále o 500 MHz více, než základní frekvence. Chlazení je tedy udělané velmi dobře a zcela tiše. Dokonce ani zvuk elektroniky není slyšitelný. V tomto segmentu jen těžko najdete tišší zařízení.

N4100 se sice příliš netváří, ale je dostatečně výkonný na běžné operace. Subjektivní operace s fotografiemi v testovací verzi Adobe Lightroom procesor zvládal hezky bez příliš rušívých záseků. Nahrání přibližně 100 fotografií, kdy jeden snímek byl pořízen v RAWu s rozlišením 16 MPx, se načetl během dvou minut a procházení bylo takřka plynulé. Sice nejde o ideální zařízení k úpravě fotografií, nicméně na nouzové úpravy v terénu je výkon dostačující, a to včetně exportu. Jediné, co tuto práci kazí, je přítomnost pouze MicroSD slotu namísto plnohodnotného slotu.

Kde ale výkon schází, jsou hry. Zde není limitace na straně procesoru, nýbrž na straně integrovaného grafického jádra. Oproti předchozí generaci Apollo Lake si grafické jádro polepšilo o 20 %, ale nejde o žádnou hitparádu. Je třeba brát na paměť zaměření zmíněného zařízení.

Osobně jsem otestoval velmi náročnou hru z roku 2007, Crysis. Během hraní jsem byl schopen dosáhnout na nízké detaily s rozlišením 1024x768 px (což je hluboko pod rozlišení panelu laptopu) na hratelných 30 fps.

Hra Doom 3 běžela na nízké detaily při rozlišení 1280x720 px na příjemných 35 fps, což je více než hratelné. Bohužel se mi nepovedlo rozchodit titul Fortnite, ale z předchozích testů je celkem jasné, že by výsledek nebyl ohromující. Ostatně, nejvíce o celkovém výkonu bude mluvit výsledek benchmarku a tabulka.

O ano, dovolil jsem si pustit několikrát po sobě benchmark, abych poskytnul co nejpřesnější údaj o reálném výkonu. Není ho sice mnoho (jak už lze tušit z předchozích testů her), ale Teclast na herní třídu nemíří. Ovšem potěší, že na něm lze spustit starší tituly bez většího problému:

Teclast se sice umístil na poslední místo, jde ale o velmi dobrý výsledek, vzhledem k zaměření laptopu.

Výběr zařízení ke srovnání je všelijaký, ale mám k tomu důvod. Ti, kteří vlastní techniku podobnou Teclastu F5 z posledních dvou let, je těžké přesvědčit k nahrazení zařízení, které má jen nepatrně vyšší výkon. Pro koho to ale smysl má, jsou uživatelé především starších zařízení, například těch, které mají procesory z řady Core 2 Duo či Core i první a druhé generace z řad Celeronu, Pentií a nízkonapěťové Core i3.

Je třeba mít na paměti, že Intel Celeron N4100 je chlazen zcela pasivně a má TDP pouze 6 W. V klidu celé zařízení má spotřebu necelé 4 W na baterii, což kolikrát nedosahuje Core 2 duo ani v režimu spánku, natož zapnutý.

A je opravdu fascinující, že oproti dnes už velmi letitému Core 2 Quad procesoru, který má frekvenci prakticky dvojnásobnou, ztrácí jen 25 %, což už vůbec není daleko. Skutečně je vidět masivní posun ve výkonu i u nízkých řad procesorů, byť by se zdálo, že se vývoj procesorů zpomalil, či skoro až zastavil.

Počítač na baterii při běžném používání vydrží něco přes 4 hodiny. Běžným užíváním myšleno sledování videa na youtube, lehké operace a psaní dokumentů či brouzdání na internetu.

Při náročnější práci a neustálé instalaci souborů, přístupu na disk a vytěžování procesoru do maximálních možných frekvencí si počítač ukousne opravdu hodně z baterie a reálně se dostaneme na 2 hodiny. Posléze je nutnost hledat nabíječku a doufat, že to stihneme. Nabití baterie do plna zabere přibližně 2 hodiny. Vzhledem k fyzické velikosti baterie jsem doufal v lepší výsledek, ale s touto cenou a při velikosti 11.6 palce je to stále slušné.

Poslední výhodu u moderního procesoru je akcelerace. Na procesorech Intel Core u první ani druhé generace si ani náhodou nepustíte video ve 4k. Už při spuštění videa na FullHD na starších procesorech dochází k výraznému vytížení procesoru a tedy vyšší spotřeby, kdežto Celeron N4100 to zvládá hravě a procesor se ani nezapotí - to vše díky akceleraci. 

Mimo samotného výkonu je třeba zmínit i disk. Teclast narozdíl od konkurence nabízí skutečné SSD namísto pomalého a nevyměnitelného eMMC disku. A je to znát. Rychlosti jsou sice průměrné, ale výrazně převyšují jinak tristní eMMC disk.

Informace z CrystalDiskInfo jsou jasné:

Samotný disk je pak značky Teclast, připojený přes rozhraní Serial ATA 600. Disk je formátu M.2 a jak jsem už zmínil, lze jej uživatelsky se šroubovákem snadno vyměnit za jiný M.2 disk o rozměru 2242. Mimo samotný disk lze připojit přes MicroSD slot paměťovou kartu a tím kapacitu rozšířit až do 256 GB ( v současnosti největší karta, kterou lze zakoupit na českém trhu).

Software

Teclast jako takový pochází z Číny, kde si plně uvědomují neznalost čínského jazyka u nás v Evropě a proto hned po spuštění byl systém již nastaven do základní angličtiny. Předinstalovaný systém je Windows 10 Home v anglickém jazyce. Není ale problém v nastavení doinstalovat češtinu tak, jak jsem to udělal i já a to včetně klávesnice podporující českou diakritiku. To je jediná hlavní výtka vůči stroji ze zahraničí.

Po kontrole předinstalovaných aplikací od soudruhů jsem nalezl jen dvě aplikace, které jsem příliš nezkoumal a rovnou odinstaloval. Kromě ovladačů a jiných programů nutných k chodu systému zde nebylo nic dalšího, co by jakkoliv rušilo či zabíralo místo.

Při porovnání s laptopy jiných výrobců, jako je Acer či Asus je bloatwaru opravdu minimum. Zde by se výrobci mohli učit a neinstalovat zbytečné programy, které jen a jen zpomalují systém. Nehledě na to, že konkurence poskytuje rovněž eMMC disk s kapacitou 32 nebo 64 GB a již při první aktualizaci je disk přeplněný, takže uživateli stejně nic jiného nezbyde, než pracně mazat nevyžádané programy s láskou doručené od výrobce.

Zde dávám velké plus.

I když Windows přináší ten kýžený pocit nadšení při používání léty prověřeného systému, najdou se i uživatelé toužící vyměnit Windows za jiný operační systém - Linux.

Teclast naštěstí nemá uzamčený BIOS a lze bez problému změnit pořadí, ze kterého se načítá zavaděč ke spuštění systému. S pomocí toho jsem přepnul z interního disku na flash disk, na kterém jsem měl připravenou live distribuci systému Ubuntu a posléze i Linux Mintu v poslední dostupné verzi.

Po načtení systému do operační paměti se sice prostředí načetlo bez problému, nešlo ale používat kurzor, tedy touchpad, bezdrátovou síť a ani dotykovou vrstu. Po připojení myši jsem se pokoušel zmíněné periferie rozchodit, ale bez úspěchu. Pro linux Teclast není příliš vhodný a doporučil bych se podívat buď po značce Chuwi, které kupříkladu GearBest nabízí jak se systémem Windows, tak i Linux, anebo být trpělivější a více si hrát s nastavením.

Připojení například USB síťové karty a externí myši skrze BT v linuxu problém nebyl. S tím také souvisí i podpora samotného produktu na stránkách Teclast. Mimo základní informace a dosti vágní popis toho, co Teclast dokáže, výrobce nenabízí ani možnost si stáhnout jiné ovladače ani nic tomu podobného. Je tedy potřeba zcela spoléhat na integrované ovladače v systému Windows či na ty, které jsou ukryté na SSD disku.


Internetový obchod Gearbest poskytl pro 2 000 našich čtenářů slevový kupón ALL5%OFF, platný pro všechny produkty na skladě CN-99. Využijte ji například k nákupu výše recenzovaného Teclast F5 nebo v souvislosti s právě probíhající 24-hodinovou slevovou horečkou

Kapitoly článků
1.  Úvod
5.  Hardware a Software
6.  Závěrem

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku RECENZE - Teclast F5 je malý počítač plný překvapení

Úterý, 2 Říjen 2018 - 09:21 | thr | Malá poznámka k režimu tabletu... Mám doma v...
Neděle, 30 Září 2018 - 10:22 | roob | tos neviem co to je za TP na obrazku ale...
Sobota, 29 Září 2018 - 19:15 | LOLLL oo | U dopravy Priority Line resi DPH prodejce.
Pátek, 28 Září 2018 - 15:12 | Karáš Svorka | Typicky záleží na konkrétním notebooku, nicméně i...
Pátek, 28 Září 2018 - 14:31 | DRK | Free shipping je mi houby platný, protože to jde...
Pátek, 28 Září 2018 - 13:34 | DRK | Free shipping je mi houby platný, protože to jde...
Pátek, 28 Září 2018 - 12:35 | sonice | aktuálně je: FREE SHIPPING to Czech Republic Via...
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 21:12 | ldx | Být v tom podsvícená klávesnice, miniDP a mini...
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 16:36 | DRK | Bohužel sklad v číně čili + dph +clo +zdržení....
Čtvrtek, 27 Září 2018 - 15:49 | simik | S repasy souhlasim.

Zobrazit diskusi