Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mobil s 240W nabíjením je tu. Problém je však jinde [přehled standardů nabíjení]

je to sice hezké, ale na beztrátové nabíjení, tedy jeho komfort to nemá. Občas se to sice může hodit, ale to se asi dá spočítat na prstech jedné ruky za celý rok. Proč sahat po nabíječce a tahat se s kabelem když stačí aparát položit na dané místo... nic lepšího zatím není.
Výrobci se honí za x-watt drátovým nabíjením a bezdrátové je čím dál větší luxus u nejvyšších modelů. Přitom v civilizaci je mnohem použitelnější a pohodlnější bezdrátové. Ty turbo režimy jsou nejlepší do oblastí kde jsou časté výpadky proudu nebo je přidělen jen určitý čas. Ale kde tohle v Evropě najít vyjma dočasné válečné zóny na části Ukrajiny...
P.S: k tomu konci článku - postačí jim dodržet nejnižší možnou verzi USB-PD (namátkou mě napadá jako ideál verze PD 2.0 bez čipu do 45W) jako "režim kompatibility" který výrobce nedoporučuje oproti svému rychlejšímu řešení. EU byrokrati se nakrmí a prasátko zůstane výrobci celé .-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Bezdrát je zbytečná ptákovina pro lenochy vedoucí k rychlejšímu opotřebovávání akumulátorů, nic víc. A jestli ten vynucený EU základ bude 45W USB-PD? Proč ne, to je plně dostačující pro jakýkoli smartphone na trhu, cokoli víc je víceméně zas jen marketingová chujovina a rychlost nabíjení, která rychleji ukusuje životnost akumulátoru. A právě ta životnost je podle mě věc, které by se měla věnovat co nejvyšší pozornost. Pokud budeme za pár let žít ve světě, kde typický, i ten nejlevnější smartphone pojede se 45W nabíjením a nenechá se přebíjet nad 80%, aby akumulátor déle vydržel, pak to bude dobré.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vynimocne suhlasim. Ale nie v tom, ze staci 45W-60W. S tym sa uz ani stredne vykonny notebook nabijat neda.
Standardom by sa mal stat USB-PD 3.1. Nabijacky aj zariadenia podporujuce PPS. Kable 5A s EPR.

A toto vsetko zabezpeci, ze kazde zariadenie sa bude nabijat PRESNE TAK ako potrebuje a NAJRYCHLEJSIE ako je mozne.
Jedno potrebuje 18V a 3,6A a ine 24V a 4A .... Proste nebude problem s cimkolvek aj mimo pevnych napati 5V, 9V, 15V, 20V, 28V, 36V, 48V.

A s tym istym kablom mozem pri standarnych 5V a 2,4A (t.j. pri 12W) nabijat nejaky 7-rocny mobil "na plne pecky" so starou nabijackou, rovnako aj pri netypiclych 42V a 4,75A (takmer 200W) nabijat nejaky notebook s patricnym novym adapterom. Lebo vsetko bude podporovat vsetko.

Zariadenia, adaptery a kable ktore neumoznuju veci v prvych dvoch riadkoch, BY SOM NEPUSTAL NA TRH !!! Na trhu musi zavladnut svato-svata UNIFIKACIA do boha !!!

To jak keby USB-A konektor (dirka samica a adekvatne k tomu aj dindzik samec) mal fyzicky v Cine sirku 15,3 mm, v Europe 15,45 mm, v USA 15,55 mm a v Rusku 15,2 mm a vsetci by su cudocali, preco do boha ten rusky USB-A ide tak lahko do americkeho, ktory v nom takmer nedrzi, ze je skoro na volno - a opacne to pritom nejde ani bohovi ...

UNIFIKACIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pred vyse pol druha dekadaou sme sa zbavili FYZICKEJ podoby nepreberneho mnozstva nativnych nabijacioch konektorov (a k tomu pribalenych nabijaciek). Proste konektor nabijacky pre Siemens telefon bol uplpne iny ako pre Motorolu telefon.

Lenze sudruhovia ktori sa v tom case zaoberali unifikaciou a vsetky mobily sa uz dali potom chvalabohu jednu dekadu nabijat pomocou USB-mikroB, akosi pozabudli, ze fyzicka podoba konektora NIE JE VSETKO !!! Vidme dnesne USB-C a mega-mrdnikovy boldel v nabijacich standardoch.
Na druhej strane pred 2 dekadami, ked sa niekomu rodila v hlave myslienka ze je ozaj na prd aby mal kazdy mobil fyzicky iny konektor a bolo by dobre ten konektor fyzicke zjednotit, tak vtedy sa asi nikomu nesnivalo, aky bude za 20 rokov mega-bordel v nabijacich standardoch na fyzicky jedinom kompatibilnom konektore.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze ta unifikacia sa tyka hlavne mobilov. Ale laptopom by tiez nezaskodila.

Ono v konecnom dosledku je jedno, co bude vybrane za minimum. Ci to bude PD 2.0, alebo 3.1 alebo 3.51. Pri USB-PD sa robi negotiation. 15W na 5V/3A da USB 3 kazdemu, kto si o to poziada rezistorom, na viac treba pouzit PD negotiation. Vyssie napatie tam urcite nie je preto, ze by ho zariadenie potrebovalo. Ale proste preto, ze vyssie napatie umoznuje pouzit mensie prudy. A zahrievanie rastie s druhou mocninou prudu.

Pri USB PD si zariadenie s nabijackou dohodne, kolko V chce a tolko od nej dostane. Ak nabijacka az taky velky vykon podporuje. Ak nie, dostane najblizsie nizsie napatie (a prud), ktory nabijacka podporuje. A musi s tym vediet vyzit.

Takze z pohladu zariadenia je zbytocne forcovat, aby vedelo trebars 65W nabijaci rezim (lebo ho nejaka verzia standardu podporuje). Staci, ze podporuje USB-PD a s USB-PD nabijackou sa nejako dohodnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, zle som sa vyjadril, samozrejme ze lacny mobil za 150 € nebude predsa podporovat 240W nabijanie, ale iba dajme tomu 27W.
Ale to 27W nabijanie mu musi poskytnut kazda nabijacka, ktora bude mat na sebe napis s ciselkom vacsim alebo rovnym ako 27W (a to dnes neplati kedze nejaka 120W Oppo nabijacka iste nebude davat Xiaomi telefonu podporujucemu 120W nabijanie, onych 120W). To iste pri kabloch.

Proste nebude to zalezat od znacky ci Oppo/Realme, ci Xiaomi, ci Samsung, ci Jablko, ci taky alebo hentaky mobil, ci Toshiba ci Acer, co Lenovo alebo taky hentaky NTB ...

Vysledok: ak by som mal Oppo/Realme, ci Xiaomi, ci Samsung (teoreticky) smartfon so 100W USB-PD nabijanim, k tomu tri 100W USB-PD nabijacky od vyrobcov a 100W USB-PD kable, tak pri akejkolvek kombinacnej zámene smartfonov, nabijaciek a kablov, musi byt vysledok absolutne identicky. Preco? Lebo na zariadeniach, nabijackach a kabloch by svietilo to iste ciselko: 100W nabijanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co máš za laptop, že potřebuje 200W nabíječku? Výkonný MacBook Air M1 nabiju i z monitoru s 15W USB-C PD (při práci jen pomalu, ale stoupá to místo klesání). Aha, ty máš x86, tak to chápu. Pro zajímavost: MacBooku stačí jakákoli nabíječka, poradí si se všemi napětími a proudy. Jsou i takové HP a Lenovo, že jdou nabíjet skoro jen tou svou.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mám moto - g60 v základu, a nabíjecí režimy si můžu nastavit. Mám i max nabití na 80%, víc to nabíjí jen v noci a pomalu. Taky nejsem fanda ničení baterek a zahřívání. Nejhorší je nějakej turbo režim na nekvalitním kabelu, ničí baterku i konektor...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ptákovina pro toho kdo to nezkusil. Já zkusil a zůstal u toho. I do druhého aparátu Xiaomi 11 Lite NE jsem si dal pod kryt adaptér na bezdrátové nabíjení. Jednoduše velice návyková záležitost, žádné hrabání po kabelu. Opotřebení baterie, kde jsi to vzal, to je obvykle nabíjení mnohem nižší rychlostí než drátové rychlonabíječky, takže úplně v pohodě, mě se nabíjí i OnePlus 9 15W a i tak mi to přijde poměrně rychle oproti starým nabíječkám co i tlačítkový telefon nabíjely přes 4 hodiny.
No a k "přebíjet nad 80%" snad nepotřebuje komentáře, to patří do sekce bajky a pověry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja v tom velku pridanu hodnotu nevidim. Nespominam efektivitu, ktora je hlbokooooo pod 50% a snad aj 40% (pri dratovom nabijani je to pod 80%, snad 70%).

1. nabijacia podlozka musi byt pripojena snorou na elektrinu, rovnako ako nejaky dedikovany adapter, obe musia mat dedikovany svoj decimeter stvorcovy, kde to proste bude byvat polozene

2. polozit mobil na nabijaciu podlozku trva 1 sekundu, zastrcit USB-C kabel 1 a pol sekundy, kde je rozdiel?
Kable su nepohodlne a zavadzaju? Od toho tu mame terminus technikus "cable management".
A davno su prec casy, ked som musel 10 sekund v ruke obracat mobil aj kabel a sleponit sa (ked bolo malo svetla), ze ktorym smerom tam mam strcit to nesymetricke USB-mikroB

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bezdrátové nabíjení je dost neefektivní. Tady v tom videu třeba říkají, že účinnost je běžně kolem 60%, což při obrovském množství bezdrátově nabíjených zařízení, znamená, že se propálí šílený GWh denně úplně zbytečně (na příkladu 30 milionů bezdrátově nabíjených iPhonů je to 415MWh denně)...takže pokud se nevyvinou bezdrátové nabíječky s minimálně 90% účinností, tak je to dost neefektivní technologie...

https://www.youtube.com/watch?v=iOVg62_DUYU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna se o:
"z 1 do 20 % se baterie dostane za 80 sekund"
Což mě překvapuje.
Co jsem měl telefony (Od tlačítkové Nokie po Samsung) tak nejrychlejší nabíjení probíhalo od 30 do 70%.
Obzvláště pomalé je křišení baterky z 0%.
Trvá to i 5 minut než se vůbec rozsvítí displej aby ukázal 1%. Bez ohledu na rychlost nabíječky.
Vždy jsem měl Li-ion baterku.
Realme má Li-Po s kterou nemám zkušenosti. Že by Li-Po bylo hladovější? Nebo jen výrobce posunul stupnici a 1% je to co 20% u jiných výrobců?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já si taky pamatuju že na velmi nízkých procentech se dycky nabíjí pomalu, protože rychle != bezpečné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není z důvodu bezpečnosti ale z důvodu jak samotná chemie li-ion či li-pol akumulátorů funguje. A nabíjení z hlubokého vybití akumulátoru je samotná kapitola. Při hlubokém vybytí totiž dochází k nevratnému poškození akumulátoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nabíjanie z 0% prebieha pomaly lebo sa "oživuje" batéria. Nie je bezpečné a neodporúča sa dobíjať "podvybité" batérie lebo môžu byť poškodené a môže prísť následne k prehriatiu, nafúknutiu alebo iným javom.
Stratégie dobíjania sú rôzne ale prakticky každý moderný mobil sa od 1% dobíja max rýchlosťou a potom sa znižuje rýchlosť dobíjania.
viď graf v tomto článku:
https://www.chongdiantou.com/archives/207351.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, protože 0% ve skutečnosti minimálně 10%, firmware to hlídá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb klasický USB bordel schovaný pod kobercem.
USB je dlouhé roky nejpatetičtější rozhraní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No ono za to USB vlastně až tak moc nemůže. USB je fajn, a byl by to super standard, kdyby si na něj každý, kdo má do zadku díru nevytvářel svůj vlastní protokol na cokoli... Trochu mi to připomíná doby, kdy měl každý výrobce telefonu svou vlastní nabíječku s vlastním konektorem. Teď sice má každý stejný konektor, ale ten kabel pokaždé umí něco jiného... Tohle je na palici... nikdo to nereguluje a pak je v tom takový bordel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S USB můžeš vzít jakýkoli telefon a propojit jej kabelem s jakýmkoli USB konektorem a ono se to nějak nabije. Jasně, tu malými jednotkami wattů, tu třeba stowattově, ale nabije. Limitují to jen možnosti toho, co podporuje telefon - kabel - nabíjecí zařízení. Tak co ti jako vadí? Že každý USB konektor nepodporuje 100W nabíjení? A on nějaký jiný "standard" nabíjení něco takového garantuje? Co ti na USB vadí?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, to ze clovek muze nabit jakykoliv mobil jakoukoliv nabijeckou je celkem vyhoda.

Me na nem vadi jedna vec: ze se po rozsireni ten standard+konektor zacal cpat uplne vsude, i tam kde je to idiotske (a zbytecne) reseni. Jedno konkretni: napajeni laptopu. Laptop mam pri pouziti vetsinou pripojen k napajeni. A kdyz s tim laptopem clovek hybe, tak ten USB-C konektor diky sve uzasne konstrukci a odolnosti blbe, a zacne ti laptop hlasit ze neni pripojen do site, i kdyz je. Klasicky kruhovy konektor je 1000x bytelnejsi a tenhle problem nikdy nemel.

Dalsi priklad: napajeni Raspberry Pi (a jine SBC). Ma to USB -> spousta lidi to samozrejme bude zkouset napajet nabijeckou baterii, pak jim to blbne protoze ty nabijecky nejsou stabilizovane (tj prestoze jsou "USB" nedodavaji ve skutecnosti 5V); a jelikoz to potrebuje stabilizovanych 5V, tak si clovek stejne musi koupit stabilizovany zdroj. Klidne tam mohli dat kruhovy konektor... ale ne ti blbci tam museli nacpat USB. Vysledek: spousta lidi resi ve forech problemy ktere vubec nemuseli vzniknout. Proste tohle idiotske nutkani nacpat USB uplne vsude ma spousta vyrobcu. Ale uznavam ze tohle neni defacto chyba USB, ale chyba vyrobcu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S SBC ani tak nie je problem v tom, ze by nabijacky neboli stabilizovane. Taku sietovu nabijacku dnes uz asi bude problem najst, pretoze doby, ked sa nabijacka robila ako trafo a Graetzov mostik su takych 20 rokov prec. Uz aj cinska nabijacka pajkovana na kolene bude mat pulzny zdroj (aj ked je pravda, ze som uz mal tu cest s cinskou nabijackou, ktora sice mala pulzny zdroj, ale nemala z vystupu feedback, takze napatie plavalo).

Problem je niekedy v tom, ze vela tych SBC na napajanie pouziva napriklad micro B port, ktory pri 2A zacne generovat prechodovy odpor a straca sa na nom napatie. Zariadenie sa potom resetuje, alebo robi ine divne veci, lebo brown-out detektor to zostreli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>a ono se to nějak nabije
Bohuzel. Osobni zkusenosti hovori jinak. Treba prvni Asus ROG Phone se nabijeckou od Samsung Galaxy S10+ nenabije vubec a je jedno jaky kabel se pouzije. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se to děje u některých mobilů, tak to je síla. U notebooků je to aspoň nějak ospravedlnitelné, že ten bezpečný malý výkon (když se zařízení a nabíječka nedohodnou) je pod možností notebooku fungovat (i jen běh, natož nabíjet). To se mi líbí na MacBooku, že si rozumí se spoustou kombinací napětí a proudu a zároveň mu stačí i hodně málo (Air jede v poho i na 15W USB-C PD z monitoru, kde to bylo určeno jen pro mobil). V tomhle nemám obavy ohledně iPhonu na přechod na USB-C - nabít půjde vším. Samozřejmě za rychlé nabíjení si člověk bude muset připlatit "Apple tax", ale furt lepší, než když vidím lidi, co marně sháněj někoho se specifickým konektorem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc mě na celém tomto bordelu fascinuje, že se téměř nedá dopátrat, který "standard" rychlonabíjení konkrétní mobil používá, případně jestli jich umí několik. A to kupodivu často platí i pro mobily, dodávané bez nabíječek.
Výrobce ani recenzenty vůbec nezajímá, jestli bude uživatel vůbec moci mobil předpokládaným způsobem používat, nebo jestli bude 120W mobil nabíjet pěti watty. Například jsem pátral, který protokol používá můj realme, a je to Dart Charge. Ovšem nevím, co to je, s čím je to kompatibilní, jestli je to nějaká specialita nebo jen firemní pojmenování něčeho běžného. Kdyby mi odešla nabíječka, najít v obchodech novou s protokolem Dart Charge je práce pro nájemného vraha.
Nevíte, neexistuje někde nějaká obsáhlá tabulka kompatibilit nabíjecích protokolů?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ona v podstatě není potřeba, protože proprietární protokoly samy o sobě vzájemně kompatibilní nejsou. Jediná výjimka je QC4 (a vyšší verze), který zahrnul částečnou kompatibilitu s USB-PD. Pokud u ostatních nějaká kompatibilita je, není to věcí protokolu (který je sám o sobě nekompatibilní s jiným), ale věcí konkrétního typu telefonu, na kterém se výrobce učí (krom svého protokolu) implementovat podporu USB-PD. Ne vždy to uvede ve specifikaci, protože ne vždy je situace ideální.

Flash Charge / Dash Charge / Warp Charge / Dart Charge by měly být zaměnitelné, ale není to důsledkem vzájemné kompatibility, ale prostého faktu, že jde o různé názvy pro stejnou technologii = VOOC.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Díky. S dovolením jsem si vzal poslední větu a uložil do poznámek pro soukromé účely.

Koupil jsem z Alíka nabíječku do auta, která má na konektoru A protokoly QC 2 a 3, SCP, AFC a MTK PE; na konektoru C QC 4, PD3, FCP, SCP a AFC. Z A mi jde rychlonabíjení, z C jen pomalé. Jinými slovy, možná umí i Pump Express, když má SoC Mediatek. AFC a SCP mají oba konektory, takže ty to být nemůžou, a QC jsou snad zpětně kompatibilní, pokud vím. Zbývá PE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Odporúčam skúsiť nájsť svoj mobil alebo čo najpodobnejší tu:
https://www.chongdiantou.com/
zvyknú pretestovať kopec nabíjačiek a podľa toho sa dá trochu zorientovať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako ze sa neda dopatrat? Nikto ineho nic nepodporuje, iba to svoje. Xiaomi svoje, Oppo/RealMe svoje, Samsung svoje ...... Proste ked vymenis Xiaomi a Oppo originalne nabijacky k telefonom, si v prdeli a koncis na 5-7,5-10-12W, proste ziadne 27-33-45-67-100-120-150-160-200W sa nekona ... (no a niekedy tam mozno niekde vystreli trocha viac kompatibility ze sa dostanes nad 15-18W, to je vsetko)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gratulujem k najlepšiemu/najbezchybnejšiemu článku čo sa týka dobíjania mobilov.
Zabudli ste na Mediatek Pump Express, čo je ale v podstate mrtvá vec.
Prvý krát počujem za GaN má nejaké generácie. Viete má odkázať k nejakému článku?

Anker PowerIQ nikdy nebol unikátny a ani prvý ale marketingovo a technicky to bola veľmi dobre podchytená vec. Jedná sa o kombináciu dvoch vlastností ktoré by mala podporovať každá lepšia nabíjačka.
So zvyšujúcim prúdom sa zvyšuje napätie čím sa vyrovnávajú straty na konektoroch a káble. Pri horšom kábly si telefón môže myslieť že nabíjačke dochádza dych a spomalí dobíjanie.
A tiež skúša viaceré protokoly a uvidí pri ktorom sa mobil bude nabíjať najrýchlejšie. Keby niekto mal technickú dokumentáciu ako to robí, prosímm dajte mi vedieť. Mám prečítanú špecku USB čo sa nabíjania týka ale nedostal som sa špecke nejakého čipu kde by bolo popísané ako to majú vymyslené.

Inak to že existujú rôzne štandardy je pekné ale v realite sa v podstate nedá byť ničím istý. Kompatibilita je smiešna. Mnohé mobili si nevedia poradiť s nabíjačkami o generáciu staršími alebo inými ktoré nie sú pribalené k mobilu. Recenzie a testy v podstate neexistujú. Jedna jediná stránka ktorá sa tomu venuje je Činska www.chongdiantou.com

Pre zaujímavosť:
Xiaomi 13 Pro. Oficiálne sa dobíja 120W.
S originálnou nabíjačkou namerané 85W, s Xiaomi 67W nabíajčkami sa dobíja max 55W, s 55W dobíja 40W a s 35W dobíja 22,5W.
S neoriginálnymi v lepšom prípade 20W, v horšom 12W.
https://www.chongdiantou.com/archives/207006.html

ZTE Red Magic 8 Pro+. Oficiálne sa dobíja 165W.
S originálnou nabíjačkou namerané 130W. Sem tam s nejakou vie aj rýchlejšie ale inak končí na 19-25W.
https://www.chongdiantou.com/archives/207351.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"So zvyšujúcim prúdom sa zvyšuje napätie"

e?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som tým že nabíjačka nastavuje napätie podľa prúdu.

Pri úplne pasívnej závisí výstupne napätie od záťaže. Klesá so zvyšujúcim prúdom.

Rozumnejšie nabíjačký fungujú ako tvrdý zdroj na svojom výstupe. Napätie je konštatné a nezávisle od prúdu. Jedine keď je na konci s dychom tak začne nabíjačka úmyselne alebo neumýselne znižovať napätie.

Niektoré nabíjačky sa snažia o tom aby sa správali ako tvrdý zdroj nie na konektore nabíjačky ale na konci kábla, takže ako stúpajú úbytky napätia na kábly/konektoroch so stúpajúcim prídom tak sa snaží odhadnúť túto stratu a zvyšuje napätie na konektore čo je na nabíjačke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S těmi testy může být jeden zásadní problém. Výrobci nabíječek (a vlastně to vyplývá i z některých uživatelských diskuzí) upozorňují, že se kompatibilita může měnit s verzí firmwaru. Takže skutečnost, že jedna kombinace telefonu a nabíječky nějak fungovala v testu, bohužel není 100% zárukou pro uživatele. Naštěstí jde spíše o změny k lepšímu, ale vypadá to, že i opačné případy existují.

Generace GaN uvádějí někteří výrobci nabíječek a asi půjde o informaci převzatou od výrobců čipů. Více-méně ale sedí, že novější generace = menší nabíječka (dále uvádějí nižší zahřívání, což nemohu porovnat). https://ae01.alicdn.com/kf/Se14e4ac7b3924c98a5b637ca9806ffb6c.jpg

Např:
GaN: https://www.aliexpress.com/item/1005004815241907.html
GaN2: https://www.aliexpress.com/item/1005004831386039.html
GaN3: https://www.aliexpress.com/item/1005002042949874.html
GaN5: https://www.aliexpress.com/item/1005004375704924.html

„Lepší značky“ pak ještě rozlišují třídy GaN Lite, GaN a GaN Pro, kde Lite je menší čip určený pro malá (cestovní) zařízení, GaN bez přívlastku je pro střední třídu a GaN Pro je určený pro výkonné víceportové nabíječky. Pochopil jsem, že to rozlišují proto, aby poukázali na nešvar, kdy někteří výrobci dají do velké víceportové nabíječky levný GaN Lite, rychlé nabíjení je pak dostupné jen na primárním portu a ostatní porty jsou pomalé (<10W).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tým informáciam na Aliexpresse neviem ako by som veril. Pred zopár rokmy som chcel začať robiť Youtube kanál ohľadom tejto problematiky. Mal som zo 10 micro USB káblov kde výrobca udával nejaký čip na zlepšovanie nabíjania a v rámci mojích interných testov iba jediný vykazoval iné správanie ako obyčajný kábel (mal na výstupe natvrdo rezistor aby sa tváril pre mobil že je zapojený do apple 2,4A nabíjačky).

Verím že výrobcovia čipov postupne ich vylepšujú. Skôr z môjho (amatérskeho) pohľadu ide o posun v topológií a použitých súčiastkach v rámci nabíjačky ako v posune kvality GaN čipu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o Aliexpress, tak popisům prodejců u těchto typů zařízení věřit lze, pokud jde o „značkové“ věci, tedy produkty nesoucí značku, která má vlastní obchod, vlastní portfolio a nějaká léta prodejů za sebou. Lidé, co za nimi stojí, se snaží získat dobrou pověst na základě kvalitních produktů a přesných specifikací. Často nabízejí i možnost vrácení zboží zdarma bez udání důvodu. Takže si nemají důvod kazit pověst nepravdivými popisy. Jako příklad bych dal třeba Kuulaa, Baseus, Essager.

Někteří výrobci značí i generace ostatních součástek (zejména čip pro distribuci mezi jednotlivé porty, který má taky docela zásadní vliv na chování nabíječky), ale přinejmenším rozměry nabíječky korelují spíš s uvedenou generací GaN. Ještě jsem narazil na informaci, že GaN3 měla snižovat zvlnění a šum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nabijaci protokol, ktory si vytvori jedna firma (hoc aj velkosti Samsungu alebo Applu) nie je standard.

A cinsky curbes s nazvoslovim a podporou je celkom kvalitne na smiech :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I proprietární standard je standard :-)
https://us.profinet.com/open-standards-proprietary-standards/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja nenarazam na to, ze si to vymyslela jedna firma. Aj QC je vymysel jednej firmy. Skor na to, ze to skoncilo tak, ze to nakoniec vyuziva iba jedna firma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba mě by ještě ani tohle neuráželo, ale dost se mi nelíbí přístup Xiaomi, která ani specifikace některých svých novějších standardů nezveřejňuje, takže je výrobci nabíječek nemohou podporovat (respektive ono to možná funguje tak, že mobil detekuje, zda je použita originální nabíječka a pokud ne, tak standard pro rychlé nabíjení nepoužije). Ve chvíli, kdy Xiaomi přestane dodávat originální nabíječky, se ztráta nebo porucha nabíječky rovná pomalému nabíjení do konce životnosti telefonu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vedel jsem o cipech v nabijeckach, v mobilu a baterii, ted se nove dozvidam i o pritomnosti cipu v kabelu, co jeste prijde? Cip v displeji?

Nejvetsi svinstvo vidim ja jako zakaznik prave v tom ze ty kurvy nedodavaji k tem novym ultra super rychlym pokrokovym AI disponujic smartphonem jiz nabijecky zadne, jako koupim si vic jak 800€ telefon a jebou na mne, odkazuji se na ekologii jenze ja jim odkazuju se pak ty jeji interni proprietární nabijeci rezimy nemuzu vubec vy-uzit cili jsem primo vojeban/omezen!

Dalsi vec co me sere ze kdyz i ma telefon rozhrani USB-C, tak to jeste automaticky neznamena ze i disponuje nativnim rozhranim USB 3 generace cili USB 3.2(Gen 1x1, 2x1 a 2x2), proste a jasne bezite na 480Mbit/s rychlosti, presne jako v pripade auta kdyz mate naznacene vyfukove potrubi ale vyfuky sou vyvedene pod autem coz je dalsi ukazkova píčovina protoze tech par metru ocele by automobilku nezabilo.

Ja vidim jako nejschodnejsi reseni USB-PD rozhrani, nabijete pres to jak notebook, smartphone tak tablet, to mi pripada jako nejake to sjednoceni.

Anker PowerIQ me rovnez zaujalo, tohle presne potrebujeme, necht se(AI) nabijecka ridi inteligentne sama, necht si sama prozkousi kabel, mobil a jeho baterii.

Dalsi zajimava vec sou GaN nabijecky, tenke, energeticky efektivni a pritom vykonne, jenom to zas a znova sere to zbytecne trideni na GaN Lite, GaN a GaN Pro, clovek aby mel na tohle cas.

Nejlepsi by byla Anker PowerIQ se GaN Pro technologii primo podporujic USB-PD(USB-C) dodavana i primo s kabelem(1, 2 a 3m) ve kterem by byl pro danou tridu GaN Pro umisteny cip, samozrejme 3 portova.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. cipech v nabijeckach, v mobilu a baterii, ..., v kabelu, co jeste prijde? Cip v displeji? .."

G-Sync
V "lepších" modelech tak žravý a tak horký, že potřebuje aktivní chlazení.

Už chybí jen kabel s ventilátorem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že celá tato problematika rychlodobíjení je jeden velký nesmysl. Každý výrobce má svoje standardy a honí si triko, že vymyslí nějaký nový standard s bambilionem W. Pro mě osobně je vše nad 30W nesmysl z hlediska výdrže baterie. Výrobci mobilů by měli řešit velikost x kapacitu baterie a počet použitelných cyklů baterie a ne to, jestli mobil nabiju za 20minut nebo za 5. Je to fetiš ne na zrovna správném místě k řešení.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tom aby se prase vyznalo, nedávno jsem zde (myslím že zde) četl test několika nabíječek na různých telefonech, nekompatibilita nabíjecích standardu pak že 100W nabíječky udělá nabíječku s 9W.....

Nedávno jsem přítelkyni vybíral nabíječku,,chtěla 4ychlonabiheni ale aby adaptér měl jak micro-USB tak i USB-C, žádnou originální k značce telefonu jsem nenašel, tak si vybrala nějakou NoName a říkal jsem jí ať nepočítá s rychlonabíjenim.

Nedávno mi do práce přinesla kolegyně tablet s nabíječku, hned jsem nabíjení vyzkoušel,
z 10% na 85%(ochranný limit baterky) na S22 mi to ukázalo 3,5H , běžné rychlonabíjení to zvládne za 50min.

Nejlepší je tedy kupovat nabíječku stejné značky jako je telefon/tablet a nemusím tohle řešit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To lze, dokud ji výrobce telefonu vyrábí a prodává. Často pak stačí vydání nové generace telefonu, se kterou jde na trh nová generace nabíječky a je po kompatibilitě i v rámci stejné značky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.