Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TÉMA: Cesta k vícenásobné použitelnosti kosmických raket

Moc pekne cteni a souhrn informaci k tematu. Jen bych poprosil autora, aby si cely clanek jeste jednou precetl a opravil chyby
- shoda podmetu s prisudkem
- chybejici slova vedouci k nesrozumitelnosti vety/sdeleni
- slova navic/opakovana vyplyvajici z toho, ze se autor rozhodl vetu prepracovat a neumazal predchozi cast

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Nejúčinnější by bylo, kdyby to kontroloval jiny redaktor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Efektivních a levných raket SSTO se jen tak nedočkáme. Zvojnásobením objemu paliva se "dolet" nezvýší na dvojnásobek, ale jen o méně než polovinu. S dalším zdvojnásobením paliva se tento zlomek ještě zmenšuje. Každý SSTO odpálený ze Země bude mít buď mizivý náklad, nebo bude dosahovat obludných rozměrů, složitosti a ceny.

Země má ideální gravitaci a atmosféru pro život, ale co do odpalování raket stojí za howno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BFR zřejmě bude první SSTO. Měla by mít schopnost dostat se na orbitu bez prvního stupně, ale bohužel i prakticky bez užitečné zátěže, takže to nebude zrovna praktické.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen proto, že na Zemi je optimální TSTO, bych netvrdil, že "Země co do odpalování raket stojí za howno". TSTO je bezproblémový koncept. Dokonce možná lepší než SSTO na planetách s hustší atmosférou vzhledem k návrhovým omezením na motory (resp. vzhledem k jejich absenci).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vícenásobné použitelná raketa je více méně ekonomický nesmysl, Aby se taková raketa vyplatila proti jednorázové raketě musela by mít zajištěno minimálně 50 startů ročně , tím se nemyslí 50 startů daného kusu, což je nesmysl, ale 50 startů ročně daného typu.
Důvod?
Jednak je vícenásobně použitelná raketa vždy dražší než jednorázová, její start je také draží ,ale především jde o sériovost výroby a z toho vyplývající kusové cena.
nezávisle na sově to počítali v Rusku, na Ukrajině i v USA a více méně všem vyšla potřeba min 50 startu ročně, aby se to vyplatilo.
V současné době a ani v dohledné době není trh pro takový počet startu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Vícenásobné použitelná raketa je více méně ekonomický nesmysl"

Vy jste ekonomický nesmysl.

"V současné době a ani v dohledné době není trh pro takový počet startu."

Jasně, SpaceX chce s lidmi letět na Mars, NASA chce s lidmi letět na Mars, ESA chce postavit základnu na Měsíci, SpaceX a OneWeb chtějí postavit megakonstelace, ale přitom v dohledné době "není trh pro takový počet startů". :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Falcon je už na přibližně polovině Vámi udávané frekvence startů - 10 startů za necelých 5 měsíců (a to Falcon Heavy počítám jen jako jednu raketu).
Přitom naplňuje zhruba 20% současné světové kapacity a frekvence jeho startů zvolna stoupá.
Takže i pokud byste měl pravdu, tak kté padesátce ročně má celkem solidně nakročeno a trh zjevně je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

polkud si mam vybrat vas nazor nebo nazor pana Muska, zrejme se priklonim na jeho stranu. Nevim, co jste dokazal vy, ale tak nejak tusim ze rakeru do vesmiru jste asi uplne nevyslal a to nemluvim o dalsich jeho aktivitach. Mam totiz tendenci vice verit lidem, kteri neco dokazali, nez tem, co jen nekoho kritzuji na internetu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.