Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ten pocit, když má 7mm notebook běžet na ≤64W procesoru…

Hodne by sa mi pacil format notebooku v tvare klinu >.
Notebok by bol vzadu vysoky napr 30-40mm, cim by dodal aj sklon na klavestnici.

Hlavne by ale vzadu bol poriadny radiator a tiche ventilatory, tak aby to bolo schopne odviest 60-80W tepla trvale.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyráběla firma Digital Equipment, tuším s x386 procesorem. Měl jsem jej v ruce na výstavě a (na tehdejší dobu) byl božský.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DEC měl i jiné velmi božské věci, takže byl po zásluze rychle eliminován... Alphy třeba.
BTW, někdy kolem roku 2000 jsem od nich měl vývojový vzorek dotykového PDA, něco jak pozdější Palmy... vyvíjeli i tohle, kupodivu. Takže je ostatní korporáty urychleně rozkulačili...
V každé z později veleúspěšných firem byla grupa inženýrů od DECu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DEC měl hezké věci, ale velice drahé a na trhu špatně konkurenceschopné....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínky jsou nejhorší informační zdroj: DEC zanikl v roce 1998, první Palmy přišly v roce 1997, Newton tu byl od roku 1993. "Kolem roku 2000" už dělal dotyková PDA absolutně kdekdo.

Nicméně DEC skutečně vyvíjel PDA, jmenovalo se to Itsy Pocket Computer a byla to spíš reakce na to, co se dělo kolem, než nějaký výrazný technologický předvoj - i když i na tom prototypu bylo pár věcí, které se do praxe dostaly až později, třeba akcelerometry. Prakticky zařízení dokončili - plus mínus v době kdy je Compaq koupil - a po drobném přepracování se stalo základem slavné řady Compaq iPaq.

(Jinak říct o firmě, která byla na trhu nějakých 40 let, že "byl rychle eliminován", to chce hodně smyslu pro nadsázku!)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, i placky by mohli mit tenhle profil, byt uzsi "V" nez u vykonejsich verzi.
Ono by stacilo rozumne chladit treba tech 25W, to by byl pro placky asi idela pomeru vykon/teplo/velikost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrkni na Legiony 5, odvádí to trvale možná 200W (grafika je 130) a je to rozumně tichý. Při normální práci (ne hraní) opravdu tichý. https://notebooky.heureka.cz/lenovo-legion-5-82ju003dck/#prehled/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Legion mam. Je uzasny. Ale herni notebook. Nema nic spolecneho s ultrabooky. Zdroj 300w těžký samo sobě asi 1.5kg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

procesor bude v krabičce mimo notebook :-D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"Krabička" bude ve skutečnosti menší batoh, ideální pro frikulíny, frikulínky budou mít růžovej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychle si to patentuj. Jestli už není pozdě.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

len ako ho tam pripoja, nie je tam USB port :D
bluetooth? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako máš iGPU a dGPU, resp eGPU, tak tady bys měl malá jádra v iCPU a velká jádra v eCPU ;-) (to bude fungovat jen s adaptérem - nejen že fyzicky bude v něm, ale i kvůli spotřebě a výdrži na baterii - podobně jako v notebookách už teď spadne výkon dGPU po odpojení adaptéru, takže výsledek podobný).

EDIT: Amiga 500 (klávesnicová) to takhle taky měla (a asi i další počítače, možná QLko). Uvnitř Motorola 68K na 7 MHz a expansion blok s navazujícím designem s 68K na 14 nebo 16 MHz (a bonus RAM). OS to přemostil - externí CPU byl na stejné sběrnici a mohl šahat na RAM a další HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

QL určitě, daly se připojit expanzní boardy s mnohem výkonnějším CPU. U Amigy to nebyla jen pětistovka, uměly to prakticky všechny. Nešlo to moc u typu 600, protože ten byl zmenšený a bylo to znát na absenci slotu a mnohem menším prostoru pro expanzní kartu. Ten prostor stačilo zabrat pouhé rozšíření RAM. A u CD32 se to taky moc nepoužívalo, z povahy věci (konstrukce zařízení - konzole není moc šikovná na obsypání expanzními kartami). Nevím, jak to bylo u CDTV, na ní existují nějaké moderní turbokarty, ale nevím, jestli se vyráběly už historicky, tam nemám přehled. Ale typické modely 500, 500+, 1200 a desktopy 2000, 3000, 4000 se osazovaly turbokartami zcela běžně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super. Přesně podle dnešního trendu. Nikdo to moc nepotřebuje, je to tak placaté, že se na tom vůbec nedá psát, hřeje se to jak cyp, ale jinak je to děsně cool :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

pokiaľ by bol ntb kovový a tým pádom by mohol byť chladičom celý povrch, to by myslím šlo. ale chudák užívateľ, jeho intímne partie by pocítili stredovek!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V stredoveku bol protizmysel "anti koncepcia"?

On je to totiž vzorový antikoncepčný notebook. Aj keď v článkoch o to na slovenských weboch je veľa bohemizmov (kapsa namiesto vrecko, porovozná namiesto prevádzková, horkej namiesto horúcej,,,,)

Provozná teplota prístroja ľahko presiahne 70 stupňov a laptop potom zahreje miešok až o 2,7 stupňa. Laptop okrem toho vyžaruje vysokofrekvenčné žiarenie, ktoré tvorbe spermií tiež neprospieva. Podobne ako aj mobil v kapse u nohavíc alebo rad domácich spotrebičov: mikrovlnka, mixér, multifunkčný vysávač apod.
https://www.adiel.sk/clanky-a-rady/teplota-semennikov-ovplyvnuje-pohybli...

4) Laptop musí preč

Máte často notebook na kolenách? Hneď s tým prestaňte. Teplo, ktoré batéria produkuje, je veľmi blízko Vašich semenníkov a to znižuje produkciu spermií.

5) Dajte pozor na Wi-fi

Ďalší dôvod, prečo dať notebook preč. Podľa tejto štúdie, dlhodobé vystavenie sa Wi-fi signálom spôsobuje zníženie pohyblivosti spermií.

11) Obmedzte pobyt v teplej vode

Teplo patrí medzi najväčších zabijakov spermií. Iba 30 minút v teplej vode (38° C alebo viac) dokáže znížiť počet Vašich spermií. Jedna štúdia z roku 1950 preukázala, že muži, ktorí sa kúpali pol hodiny v horkej vode každý druhý deň, boli neplodní po dobu 6 mesiacov.

V tejto štúdii sa mužom, ktorí sa prestali kúpať v teplej vode, zvýšil počet spermií o 491%.
https://www.primulus.sk/37-tipov-pre-zdrave-spermie-alebo-muzska-neplodn...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fotoba, to si taký mladý, že fráza "Tvá prdel pozná středověk!" ti už nič nehovorí a musíš rešeršovať pol internetu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten film mi nič nehovorí, aj keď vyšiel keď som bol v high teens rokoch

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 4) Teplo, ktoré batéria produkuje...

Tedy, pokud bude teplo produkovat baterie, je nejvyšší čas notebook popadnout a rychle zahodit než baterie bouchne a začne mi hořet na klíně. To by mělo vliv i na funkci. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My, co už se zabíráme elektromobily, kde se to projevuje v mnohem silnější míře, víme, že baterie vytváří teplo přirozeně - podle situace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Macbook Air s M1 je celokovový a šasi jako odvod tepla NEPOUŽÍVÁ ořitom leckdo to tak modifikuje - stačí přidat dva thermal pady a v podstatě to odstraní celý throttlin M1, jenže..

Teplota šasi se zespod začne blížit teplotě, která je považována za teplotu která je u kovového povrchu považována za zdraví škodlivou = může způsobit bolest při delším kontaktu s pokožkou. Bez toho thermal padu je celý povrch, jak zezhora, tak zespod i při 24/7 plné zátěži příjemný na dotek, při běžném užití je doslova chladivý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7 mm zariadenie ani nebude mať moc iných možností, ako to teplo odvádzať povrchom... aký hrubý je ten mekbuk?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se držel hesla, že je třeba se vrátit ke kořenům, a dal bych do výroby opět retro formát tohoto stylu:

https://en.wikipedia.org/wiki/Compaq_Portable

Do takového stroje není problém dnes dát téměř jakýkoli CPU i s dostatečným zdrojem a chlazením :-) A majitelům se při přenášení zlepší fyzička.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně takovýhle stroj jsem léta tahal, v 90. letech i chvíli později. Můj oblíbený... Velikost "pilotního kufříku", s popruhem přes rameno. Jeden čas se daly koupit takovéhle prázdné case jen s displejem, klávesnicí/myší a zdrojem, pasovaly do toho miniITX boardy a bylo to zcela super. Některé firmy takhle dodnes dodávají různé laboratorní či vědecké mobilní přístroje. Výkon se tam dal dát mnohem vyšší než do notesu a za mnohem menší peníze. Plus výhoda normálních přídavných karet jako do desktopu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem podobné přenosné počítače viděl na výstavách. No, bylo to drahé jako prase. Ale dneska je to veliké i na desktop. Díky tomu by se do takového stroje dal namontovat i "herní" PC a jako přenosný komp na LAN párty, nebo rychlý úklid malého stolu možná lepší, jak "herní" notebook.
Takže pánové děkuji za připomenutí :)
BTW, nemáte tip na zdoj takovýchto "kejsů"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí za pár korun koupit náhradní držadlo ke kufru, přimontovat ho svrchu na běžný ATX case a můžeš vyrazit na cestu s přenosným PC. :)
Jen v tom asi nebude vestavěný displej. Na druhou stranu, třeba se někde najde LCDčko, které by se vešlo vepředu místo dvou 5,25" pozic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ONO! Úžasné retro! :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže lidi dneska hýkají, že 200g je mobil moc a 1,5kg notebook je příliš těžký.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když s tím přijde Apple, do roka to budou mít všichni výrobci a každý to bude chtít :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

200g ale je na mobil moc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. co když to TDP28W CPU budou provozovat v režimu "Configurable TDP-down", tedy s TDP kolem 12W?
2. zbytečně frikulínský nadpis

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, i 12W je na něco takového poměrně hodně, hodnotka do 10W zdá se reálná a bez problémů chladitelná, viz například iPady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. A není to ještě navíc taky zbytečně frikulínský notebook? :-)

1. Obrovská magsafe hrouda na zadní straně displeje tenoučkého notesu, který nemá pořádné panty, aby ji dlouhodobě unesl
2. Klávesnice buď komplet dotyková nebo se zdvihem kláves asi tak 0.5 mm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' co když to TDP28W CPU budou provozovat v režimu "Configurable TDP-down", tedy s TDP kolem 12W? ''

no to asi tezko dyz to nepodporuje.. (: 1280p je v podstate zregulovanej 45w 12800h.. i na 15w dava intel jenom dve velky jadra.. tohle ma 6 velkejch a ctyri maly.. obcas je dobry kouknout do specifikace..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono i kdyby to nekdo delal v konfiguraci 6+x, tak yo tim TDP bude tak stlacene dolu, ze to fakticky asi nebude mit smysl. Ta velka jadra si cucnou..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je přiměřeně frikulínský nadpis.
Zbytečně frikulínský nadpis by zněl: "Nacpali 64W CPU do 7mm notebooku. Neuvěříte, co nastalo!"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bacha jó, příklady táhnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověk by řekl, že sníh sotva slezl a blbost už kvete.
Nejspíš někdo použil jiného druhu "sněhu" nebo jiné stimulanty a pohrál si s vizualizačním softem.

Ale nakonec, proč ne - před 30-ti lety by si také sotva někdo představil, že běžný "telefon" bude 8mm tlustá 6" placka a jaksi návdavkem k tomu bude výkon 10-ti mainframe té doby, satelitní navigace a 4K/8K foťák se třemi objektivy, fungující jako videokamera, úložiště pro 1000 filmů nebo celoživotní rodinný fotoarchív. A kompas, INS systém s akcelerometry a gyroskopy, ...

Technologicky to možné samozřejmě je - i když ne s 65W Intel mobilním opékačem topinek. Čekám, kdy někdo vyprodukuje něco podobného, ale s ARM, a výkon to bude brát přes 5G sítě z cloudu v ceně notesu, včetně mnohojaderných x86_64 virtuálů a GPU akcelerace. Něco jak PConIP od Teradici, ale v placce a bezdrátově.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

t\akových s Amem na trhu již najdeš hromady, v podstatě všechny tablety, nebo pokud ti nevoní ANdroid či iPadOS, můžeš mít 7,3mm tlustý Microsoft Surface Pro X.

Cloudový výkon můžeš používat už dlouho, stejně jako na těch placičkách můžeš používat třeba remote desktop na v podstatě jakkoli silný počítač.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Má to dole měděnou plochu, na kterou se magnetem přichytí venkovní chladič (který se nezapočítává do rozměrů).
:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měď není magnetická. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem to tak četl tak jsem si čím dál tím víc říkal, že to zas bude nějaká super nabídka pro hejly ze kterých vytáhnou prachy v super sbírce na rozjezd výroby :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My technicti maximalisti na to samozrejme koukame z uhlu maximalniho vyuziti vsech zdroju a to tady nejde.
Ale vyhoda tech novych mobilnich Alder Laku je i v tom, ze i na vyrazne mensi vyuziti budou davat dostatecny desktop/web vykon. Tj naplno ten procesor pojede treba i jen par vterin v kuse, spicka tady, spicka tam, a podle baterky/teploty se proste zpomali kam bude potrebovat.
Porad nevim jestli to je i tak realny vyrobit, prakticka vydrz bez proudu nemusi byt pak pro kazdeho, ale ten omezovany soustavny max vykon nemusi vybec vadit cilovy skupine lidi, kdyz to bude mit narazovou spickovou odezvu a i na anti-turbo to da YT a psani emailu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle taky fungovat nebude, pokud i základ je mnohem víc než zvládne chlazení.
V tom případě se možnosti chlazení vyčerpají i relativně běžnou činností a na byť krátkodobý boost nebude prostor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam na mysli kratky a v beznym provozu nenarocny boosty s 'prestavkama'. A zaroven lze ocekavat, ze ten procesor mozna nebude na svuj plnej potencialni vykon vyuzitej skoro nikdy a to je taky ok, kdyz jsou priority jinde.
A neni to uplne porovnatelnej priklad do detailu, ale Apple v M1 Airu chladi tusim 10W TDP M1 malou kovovou destickou 10-20min v kuse na (skoro) plnej vykon. I 30W kousek s dobrym 'rozvodem' by mel zvladnout narazovy daleko kratsi (vterinovy) spicky pro sviznou odezvu - a podle teploty se zaridi, opet klidne na level, kterej nam muze prijit jako nevyuzity potencial.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle znásilňování termodynamiky nedopadne dobře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou casy hernich notasu s Pentium 4 :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otvorite veko tak sa to prevrhne do zadu, a ked tam date tu krabicu tak to spadne zo stola.

Epicky napad sem s nim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.