Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pozor na popáleniny: brutální AMD FX-9590 s TDP 220 W v testu

A proč v Blenderu nepoužít standardní benchmarkovací scénu s modelem BMW pro Blender Cycles? Aspoň to nebude to běžet patnáct sekund, a s více jádry se Cycles umějí poprat lépe. Nebo nějakou jinou... http://www.blenderguru.com/articles/proof-that-cycles-is-getting-faster-...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ahá, díky za tip. já blender moc neznám, takže to kdyžtak zkusím a ten graf překopu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Poprosil bych o změnu měřítka v testech komprese.
Jinak při procházení testů jsem čekal jiné ocenění ... vlastně jsem myslel, že na stránce o Blenderu byla nápověda.
Srovnání s 5930 mi příjde zbytečné. Srovnání s 4770 je bližší, i když vám z něj vypadla bezpodmínečná nutnost navíc pořídit drahý chladič (pod 500Kč ani omylem, spíše tak 1000Kč) a drahou desku (220W nezvládne jen tak něco). Toto když započtete, tak nemá žádný smysl o tomto procesoru uvažovat a nemusíme se ani dostat ke spotřebě a jejímu počítání.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pokud myslíš "4. ocenění", tak na to to fakt není. nebýt té spotřeby, tak je to fakt boží procesor. uvědom si, jak nízkou má cenu, to je velice důležitý faktor.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je těžké pochopit, že s koupí u FX-9xxx jsou spojené další náklady jako drahý chladič (cca 1000Kč) a drahá deska (další tisícovka i více), které u i7 nejsou třeba a dorovnají cenu, tak se můžeme podívat na jiné CPU. I když u 5930 jste tisícovky zvládal připočítávat.
Ale co takový Xeon E3-1230v2(s1155)/1231v3(s1150)? Cena jen trochu nad tento FX, výkon i spotřeba i7. Nulový důvod i bez počítání spotřeby kupovat toto FX.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A taky ještě připočíst něco na kvalitní zdroj (takovýhle CPU + nežravá 550Ti nebude zrovna častá kombinace). Ne že by k Haswellu nebyl taky vhodný kvalitní, ale může to být klidně dobrý 350W zdroj i se slušnou grafikou, tady asi ne. A ten chipset na desce je už notně fousatý, se divím, že AMD s tím nic neudělá. PCI-E 3.0 bych oželil, ale nenativní USB3.0?
Tomu ocenění tady se už vůbec nedivím ...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Co je z uživatelského hlediska tak podstatné na tom, jestli je USB 3.0 nativní nebo nenativní, pokud splňuje specifikace a funguje?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No třeba, že to může být více portů na desce, ne-li všechny. Jde z takového řadiče bootovat? Jsou rychlosti srovnatelné s onboard řešením při využití jednoho případně více portů? Na kolik PCI-E linek je připojen?
Chápu, že tohle nebyla recenze desky, ale zrovna by mě to zajímalo. Ptám se proto, že při upgradu desky je nativní USB 3.0 vlastně moje jediná podmínka. Teď mám třeba řadič "externí" píchnutý do PCI-E (a expresscard u ntb), je to lepší než USB2.0, ale vím, že na praktické maximum rychlosti USB3 se nedostanu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda také není jasná nějaká exklusivní výhoda. Je přece jedno jestli je to přes PCI Express uvnitř švába čipsetu a nebo do cizího švába na desce. Já mám starou desku s "cizím" řadičem USB 3.0 a dosahuje svých maxim celkem v pohodě (navíc nebyl problém flashnout upgrade). Jestli v tom NTB nebude nějaká jiná brzda či úzké hrdlo.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No v noťasu je to připojené jednou linkou PCI-E, což samo o sobě problém musí být. Hlavně když těch disků na řadič připojíš víc. Když na něj lupnu disk jeden a ještě je to notebookový, tak mě to neomezuje. Jaké máš maximum? Třeba máš na desce připojený usb šváb přes více linek.
Nevím, jak je to řešené u chipsetů, které mají USB3.0 interně, ze schémátek intelu toho moc nevyčtu.
Botoovat ze svých USB3.0 samozřejmě taky nemůžu, ani u řadiče, který je v desktopu píchnutý ve svém PCI-E slotu, s tím jsem počítal. To ale mohou mít externí řadiče integrované na deskách vyřešené v biosu (stejně jako se dá bootovat z IDE/SATA řadiče mimo chipset), nebo ne?
Jak říkám, momentálně si nestěžuju, ale proč si kupovat novou desku, která má 12x USB2.0 a jen 4 USB3.0, když by to klidně mohlo být obráceně?
Že je 990FX stařešina, to mi nikdo nevymluví - je to tři roky starý chipset (a to jsem optimista a budu tvrdit, že vlastně 880FX je úplně jiný chipset, jinak ještě rok přidejte). Jasně i440BX tu s námi taky bylo dlouhou dobu a když je dobrý chipset a odladěný, proč ne. Na druhou stranu AMD chipsety pro APU docela inovuje a tam integrované USB3.0 problém není. To je jen vidět, že AM3+ je už odepsané.

PS: analogicky na to co psal no-x, bych se mohl zeptat: Co je z uživatelského hlediska tak podstatné na tom, jestli je SATA 6G nativní nebo nenativní (jmicron, marvell..), pokud splňuje specifikace a funguje.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze
- pomer prodeju Intel:AMD je ~ 10:1
- AMD prodava APU:CPU ~ 3:1
- o pomeru prodeju (Phenom+Athlon+Sempron) : FX mi neni nic znamo, ale predpokladam, ze FX je ve znacne mensine, pak:
jedna se o dost obskurni vyrobek ktery klade zvysene naroky jak na CPU chladic, chlazeni skrine tak i zdroj samotny.
Ale jako spolecnik do hure zatepleneho RD nebo na chatu na zimni mesice to nemusi byt uplne spatne ;)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já také myslím, že boží není. Resp. mi není jasné, kam ten procesor míří. K profesionálům? Těžko, volil bych Intel, optimálně Xeon. Pro hráče? No, možná, ale to zase popírá myšlenku samotného AMD, kdy se všechno náročné má přesunout z CPU na GPU - takže potom proč tak "brutálně" rychlý procesor. Pro běžné uživatele? Zbytečně drahé a neefektivní. Pro mě je to jen z nouze ctnost, aby AMD měla hi-end procesor, který se blíží "na dohled zad" konkurence, a jehož cena, aby byl prodejný, musí být nastavena neskutečně nízko. Ale to je můj názor, nějaké kupce si to určitě najde. :) Mimochodem, mě osobně to trošku připomíná (vyjma té cenové politiky) jednu architekturu od Intelu, která byla slušně výkonná (neustálým zvyšováním MHz), ale dalo se jí také hezky topit, přičemž tahle nehezká vlastnost byla přetřásána pořád a tady v poho, stejně tak jako ty frekvence (prostě vyšponované, aby byl dosažen co nejvyšší výkon). :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

bylo by mozne zkusit undervolting, na kolik klesne spotreba?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

teď je toho moc, když mi vyzbude chvilka, zkusím si s tím hrát. zatím nám 9590 v redakci zůstává.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych kvuli te spotrebe zadne hodnoceni nedal... Preci jen oproti 4770k je cenovy rozdil po roce minimalni, po 2 letech ta i7 vyjde lip...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba do testu zkusit i5-ku nebo i7-ku ve variantě S (65W) - ta se dá bez problémů uchladit i pasivně, se slušným chladičem

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že AMD už podobné procesory nové generace neuvede. Spíše bude tlačit APU. Škoda.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ja zese tajne doufam, ze AMD neocekavene uvede CPU, kter bude vsem trhat zily... ( cena/vykon)
zatim vyvoj CPU nezabilo, stale vyviji, snazi se v ramci moznosti snizovat vypalene mm atd...
treba se zitra vzbudim a budu mt hlavu v nocniku, kdo vi...?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když se tak dívám na ty výsledky.... furt stejná písnička co před x lety co při první recenzi buldozerů - stejný výsledek, bez dvou jader navíc a brutální frekvence by ani starým Phenomům II X6 neutekl. By mě zajímalo, proč bych ho měl měnit za něco tak nenažraného....

No nic, sice jsem vždy tak nějak AMD fandil, přece jen abychom si mohli vybrat jen mezi intel nebo intel není pěkná vyhlídka.... ale s tím, co teď AMD má v nabídce.... stejně není jiná volba....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ten závěr je nějaký zvláštní.

Jednak hodnotit spotřebu a cenu elektřiny ve 100% zátěži je docela mimo, protože desktoptový počítač nejede 100% času na 100%. Právě naopak, většinu času na idle. Takže cena za elektřinu by se spíše měla počítat z idle spotřeby.

Jestliže se při 100% výkonu řešení od Intelu začne "vyplácet" až po dvou letech, tak při +- idle by se nevyplatil nikdy.

Jinými slovy tento procesor při započítání výkonu, ceny a spotřeby je jednoznačně nad Intelem. A to buď jen o dva roky při 100% zátěži, nebo mnohem mnohem déle při běžném použití.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono asi jak pro koho :-) pro někoho, kdo na pc hlavně hraje, renderuje, upravuje foto, video,... tak se vyplatí i7.
kdo na pc nic nedělá, tak se mu vyplatí i3, i5, nebo buldíci s nižším TDP :-) respektive supr volba je teďka cpu do socket AM1 :-)

sečteno a podtrženo ten bulldozer je jen pro pár jedinců tady v naši republice :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, jak pro koho. Já si osmijádro od AMD nemůžu vynachválit a nevidím na trhu žádný lepší desktopový procesor. Sice bych po roce očekával nabídku 16 jader (místo navýšení frekvence to mohlo jít klidně o 20% níž ale na dvojnásobek cores), ale kde nic není, ani smrt nebere.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo pro desktop dobré aby AMD opustila x86 platformu úplně. Intel by se tak stal monopolem se všemi důsledky.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Vy mate vela penazi, co?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ale pokud by se to stalo, byla by to pro Intel velmi nepříjemná situace. Vrhly by se na něj antimonopolní úřady po celém světě.

Nedělejme si iluze, AMD nebude mít schopnost Intel rozumně dohnat. A bohužel na platformě x86 nikdo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Antimonopolní úřad by byl v tom okamžiku k ničemu, ten se snaží těmto situacím předcházet, v okamžiku vzniku už s tím nic udělat nemůžou. A navíc tu máme ARM :-D :-D nevím jinak co si tím rozumným dohnáním představuješ, ale AMD je ten důvod, proč nemá intel dvojnásobné ceny. V lowendu AMD docela pěkně konkuruje, v mainstreamu taky na tom není špatně.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Může například dojít k zneplatnění patentů, rozdělení firmy na produkční a vývojářskou atd.

Ale my se tu bavíme střední, vyšší střední a top řadě. Tam už konkurence není a podívej se na ceny.

ARM ... řekněme že v lowendu a nižší střední třídě to půjde a pak fakt není důvod pro AMD aby produkovala x86. Ve střední a top třídě už neprodukují nic teď a jen dobíhají staré řady.

Takto by se alespoň nemohl ohánět papírovou konkurencí a bylo by jasno.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak, také si myslím, že hi-end procesor (ač v podání s AMD s cenou mainstreamu) je osazován do PC, které vydělává popř. je majitel nadšenec v oblasti, která vyžaduje vysoký výkon procesoru (video apod.) - a tady se maximální zátěž počítá na hodiny.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Lol jak vidim, tak upgradem sve 4 roky stare i7-860 bych si prechodem na nejnovejsi AMD hi-end vubec nepomohl a navic bych mel 3x vyssi spotrebu, takze nizsi porizovaci cena by se mi spalila po pul roce provozu a pak bych jen prodelaval.
Dost me prekvapila vysoka idle spotreba novych i7-5xxx intelu, to bude chyba ne? Prece bez zateze by samotny procesor nemel zrat nic (nebo skoro nic), jestli tam nebude problem s deskou.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako jiní zde nechápu to bronzové hodnocení. Celou recenzí se tu táhne "...ale za tu cenu...". Tak jsem čekal, že cena bude tak 2500Kč. Sám mám i7-2600K a tohle je jen o fous rychlejší za stejnou cenu jakou jsem kupoval ?2? roky zpátky. Od dob kdy AMD vydalo X6 procesory tak mám pocit, že nabralo pořádnou zpátečku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takové názory se tu ale nesluší, prostě je to výhodný procesor za super cenu, ze strany AMD vlastně charita, prostě no!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bronz ? Tak to uz aj bronz slusne devalvoval. Mozno ako vykurovacie teleso je to fajn ale ak ako jediny parameter ktory vzdy vylezie - "ale je to za taku cenu", tak to je smutne hodnotenie. To potom asi 10 Atomov od Intelu v clustry bude na Gold. V jednovlaknovej aplikacii tragicky vykon, multithread bude mozno aj slusny, spotreba mozno aj prijatelna a cena hmm no pri 10 Atomoch... Asi tak isto zmysluplny mi pride tento CPU od AMD.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by k tomu dávat ještě Stirlingův motor, aby to část tepla recyklovalo zpět do elektřiny. :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nejlepší komentář :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych tomu procesoru,svého času dal i stříbrné, nebo dokonce zlaté ocenění. A hned vám vysvětlím proč. Asi dva roky jsem pracoval v budově co měla dřevěnou nástavbu místo střechy. No a co vám lidičky budu povídat, ten horký vzduch co šel z PC přímo na křehnoucí nohy, bylo jediné, co mě v zimě chránilo před maroděním (byla tam kosa jako blázen), no a v létě šlo naštěstí otevřít dokořán okno...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No... neznám teda Blender, možná má nějakou svoji dost podivnou specialitu, ale jinak všeobecně - antialiasing není nějaká další fáze po renderingu. Antialiasing se dělá renderingem. Není žádný důvod, proč by se kvůli tomu neměla využít všechna jádra.
Řekl bych, že to bude spíš tím, co si pamatuju ty posměšky při uvádění bulldozeru, a piledriver bude asi dost podobný, že jádra v bulldozeru nejsou plnohodnotná jádra, ale spíš trochu vylepšený hyperthreading - něco má každé jádro svoje, ale něco ne, takže skutečně plnohodnotných jader je na AMD polovina.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.