Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: 6Gbit vs. 3Gbit SATA v podání 640GB WD Caviar Black

"Plugin FileCopyEx umožňuje ze zdrojového umístění číst a na cílové umístění zároveň zapisovat,"
To akože Total Comander, či štandardný Explorer vo WIndows takto nerobí???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně ne tak dobře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale 6% je tak možná chyba měření ale ne relevantní výsledek, z kterého se dají dělat nějaké dalekosáhlé závěry. Nemůže necitovat : A zase prd :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 6 % může být chyba měření, ale když ona se ta chyba příliš pravidelně opakuje ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je možné, že Sata 6Gbps má lepší řadič a elektroniku, tudíž dokáže z disku vytáhnout ještě o trošku větší rychlosti než Sata 3Gbps. Ale to je tak okolo 10 MB/s a toho si v běžném použití nevšimneš. Když tedy disk s 3Gbps čte rychlostí 120 MB/s a se 6Gbps 130 MB/s, tak ti to moc práci nezrychlí. Jasně, rozdíly jsou vidět v benchmarcích, ale kdo si kupuje disk, aby ho testoval na maximální teoretickou rychlost?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Posuzovat rychlost rozhrání podle rychlosti "HW" "RAID" 0 na jednom konkrétním řadiči? Myslel jsem, že DIIT má trochu větší úroveň...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, je fakt, že jsme otestovali jen 50 % existujících řešení, zkusíme sehnat ten Marvell, abychom pokryli všechny existující 6Gbit. SATA řadiče ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ono je to jednodussi nez se zda.Ve skutecnosti ten 6Gb disk by rchlejsi nez 3Gb nebyl.Coz si vyrobci velmi odbre uvedomuji.Takze se zvetsila cache a voila mame vyssi vykon a marketing muze tvrdit ze to je dano tim ze je 6Gb.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neuniklo ti, doufám, že jak 6Gbit, tak 3Gbit testy proběhly s jedním a tímtéž diskem se stejně velkou cache?

Pro ostatní nevěřící tomáše: Taky jsem si myslel, že rozdíl mezi 3Gbitovým a 6Gbitovým SATA rozhraním na HDD je kravina, že se to nemá šanci pro fyzickou rychlost disku projevit. Proto jsem tenhle test zpunktoval a už jsem se těšil na to, jak řeknu, že je to jen marketing a že to na HDD v praxi nemá žádný význam. Sám jsem si dokázal, že to není až tak docela pravda. Ale jsem si jist, že v praxi ten rozdíl tak nějak nepoznáte, je opravdu malý, ale je tam.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Takže podľa poslednej vety nestojí za pár sto korún kupovať takýto disk s 6Gbitovým SATA. To je realita.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A představ si, že většina lidí, co hlasovali v únorové anketě, by udělala přesný opak.
www.diit.cz/clanek/6gbitove-sata-disky-od-western-digital-v-japonsku/35627/
Ono je to totiž také o té cache. Její vliv ale v testu pochopitelně otestován nebyl a je to záměr. Chtěli jsme prověřit vliv jen a pouze 6Gbitového SATA. Tam nějaký vliv je, dvojnásobná cache nejspíše také něco málo na výkonu přidá ... a pak už je to rozhodování trochu o něčem jiném. A faktem je, že disky se 6Gbitovým SATA oproti svým 3Gbitovým variantám často tu větší cache mají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám SSD, které čte 220Mb/s. Budu tudíž muset vyměnit svou "starou" základní desku a svůj "starý" disk (protože jsou oba jen SATA II) a pořidit novou desku a tento mechanický disk, abych dosáhl vyššího výkonu, které 6Gbit SATA nabízí, hned si to běžím koupit :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hee?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsi borec, že máš SSD disk. Já ho mám sice taky, ale necítím potřebu si s ním na diskuzích honit ego.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co to treba zkusit pod linuxem? jakej tam bude rozdil oproti driverum ve win? sw raid? jinak ten pseudo raid v radici se s hw raidem neda sravnovat ale to je vam v diit snad jasny

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Linux rád přenechám někomu, kdo se v něm vyzná. Nedovedu si ani představit, že bych udělal srovnatelné testy s těmi ve Windows.
Co se týče pseudo RAID - který skutečně HW RAID řadič umí 6Gbitové SATA? Pokud ho snad najdeš: kolik stojí?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v rychlosti sem nasel treba tenhle:
http://www.suntech.cz/produkt/106325/LSI-MegaRAID-SAS9212-4I4E-SAS-RAID-...

kdyz mi priste nam tom testovaci stroji rozjedete ssh tak vam tam ten hdparm -t klidne pustim

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neplést si SAS a SATA, prosím.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Type SAS/SATA 6gbit 8-Port - k SASu neni problem pripojit SATA disky a podle mne by to melo jet na SATA 6Gbit otazka je co to udela v praxi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prax je taka, ze kombinovane radice SAS/SATA funguju v 6Gbit rezime len pre SAS disky a SATA idu klasicky na 3Gbit. SAS a SATA sa okrem rovnakeho konektoru dost lisia. Na radice, ktore podporuju 6Gbit SATA si este chvilu pockame...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"...kdyz mi priste nam tom testovaci stroji rozjedete ssh tak vam tam ten hdparm -t klidne pustim..."

:-D :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Měl bys zájem poslat postup, jak to otestovat? Ono konkrétně toto totiž bude v praxi asi o dost jednodušší a rychlejší, než ve Windows. Jediný snad možná problém bude vymyslet, jak pravidelně získávat LiveCD s co nejnovějším jádrem, aby to bylo aktuální - ale teď vyšla nová Fedora, tak třeba vzít tu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nechci postup. Já bych tomu potřeboval rozumět - pak nepotřebuju postup ;-).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

http://www.cyberciti.biz/tips/linux-hard-drive-speed-benchmark-software-... jinak jadro moc vliv na rychlost nema, snad jenom hw radicu kde je potreba specilani driver

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom nove sas radic neni zrovna levna sranda. O 6Gb bych radej ani neuvazoval. Ze sem se sam dival tak by se snad dalo uvazovat o jetem radici, ty prodavaj na ebay za celkem slusny ceny.

http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=sas%20pci-e&rt=nc&LH_ItemCondition=2&_f...

Pro potreby recenzi bych vybiral http://cgi.ebay.com/Intel-Sasmf8I-Pci-Express-X4-Raid-Controller-Card-/1...
nebo http://cgi.ebay.com/Adaptec-ASR-3085-SAS-SATA-RAID-Card-PCI-Express-x8-/...
Ten adaptec je 100% ciste hardware reseni a ten intel snad taky.

Ty nejlevnejsi dell by taky usly, stoji par supu a prodejce tam i navod, jen to nepojede na kazde desce, je to driv pro nadsence. http://cgi.ebay.com/Dell-P-N-0HN359-SAS-5-PCIE-Adapter-Card-USC-51-CABLE...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mam jen dve poznamky:
1. zajimave by bylo srovnat dva disky stejne kategorie, ovsem jeden se SATA 3Gbs a druhy 6Gbs, nekde jsem cetl, ze ty 6Gbs verze maji rychlejsi kontroler, coz muze byt pricinou rozdilu ve vykonu.
2. znate nekdo RAID 1 radic, ktery skutecne zvysuje vykon pri cteni ? Pro sekvencni cteni je to totiz prakticky vyloucene (tedy pokud se bavime o klasickych discich ne o SSD), protoze disku je uplne jedno kolik sektoru behem cteni musi preskocit, stejne mu to cteni tech zbyvajicich sektoru trva +- stejne dlouho, tedy dokud by preskakovany usek nebyl dlouhy presne na cely track nebo tak neco. Aby fungoval interlacing tak jak jej zminuje WIFT, musela by byt data ulozena napr. na prvnim disku od zacatku do pulky jen liche logicke sektory and pak sude a na druhem naopak (tedy sude od zacatku do pulky). Pak by se z obou cetlo sekvencne jeden sektor za druhym a v radici (nebo ovladaci) by se to prokladalo a kombinovalo. Toto jsem ovsem jeste nikdy nevidel, data na RAID1 diskcich jsou vzdy ulozena klasicky sekvencne (coz lze snadno overit po vyjmuti disku a pripojeni k ne-RAID radici). Jedine urychleni tedy pripada v uvahu pouze pri nahodnem pristupu, napr. pri soucasnem cteni dvou rozdilnych souboru, by teoreticky mohl byt jeden nacten z jednoho disku a soucasne z druheho by se mohl nacist ten druhy. To by ovsem vyzadovalo sakra inteligentni logiku v radici (dlouhou frontu, velkou cache s read-ahead logikou, atp.), proto se obavam ze bez spoluprace s OS na urovni file-systemu je to take velmi nepravdepodobne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ad. 1: proto byl testován jeden a tentýž disk, abychom zkoumali jen to rozhraní.

Ad. 2: Aby to zrychlení nastalo, stačí číst "ob stopy" (z jednoho disku lichá, z druhého sudá), v ten moment nečekáme na nějaké přeskakování. Zkusme jednoduše odhadnout, kolik má asi tak stopa mega. Disk čteme na vnějším okraji rychlostí zhruba 120 MB/s. 7200otáčkový disk udělá během jedné sekundy 120 otáček. Za předpokladu, že se čte skutečně sekvenčně a nic se neopakuje, znamená to, že jedna stopa má přibližně 1 MB (na vnitřním okraji to bude ještě méně). To už je dost malé množství na to, aby se nějaké zrychlení čtením "ob stopy" nachytat dalo, zejména při sekvenčním přístupu. Praxe na str. 5 ukazuje, že to tak horké není ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ad 1. No prave proto rikam, ze by to mohlo byt zajimave srovnat treba Caviar Black 3Gbs s tim co jste testovali vy. Ale pochopitelne jen jako zajimavost prakticky vyznam je asi 0 :-)
ad 2. To samozrejme ano, take to zminuju, ovsem vzhledem k tomu, ze pocet sektoru na tracku je variabilni a host controler o tom nic nevi, tak by bylo dost tezke to nejak rozumne implementovat. Oproti tomu mnou navrzene reseni je univerzalni a jednoduche, nicmene nikdo jej podle mne zatim nepouzil, ze bych si to mel nechat patentovat ? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám tu ...AALS (3Gbit 640GB Caviar Black), I na 3Gbitovém rozhraní je křivka jiná, dokonce mám dojem, že jsem zaznamenal křivku u toho AALS "rychlejší" než u toho AAEX. Ty disky jsou zkrátka nesrovnatelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tsss...to jsou problemy :-))
Pamatuju, jak jsem na 286/16MHz laboroval s formatovanim MFM disku a hledal optimalni Interleave :-) Vetsinou to vychazelo tak, ze zatimco na pro XTcka bylo potreba nejaky Interleave mit, protoze radice nestihaly z disku tak rychle cist, a tudiz rychlost cteni / zapisu byla cca 20kb/sec , tak 286 uz stihaly komunikovat rychleji, a po odstraneni interleavu (interleave 0) slo z MFM disku dostat az 200kb/sec, z nekterych i 220-230kb/sec :-)))
Tady se resej nejake 3GB/6GB ... tssss :-)))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

není to tak dávno, co byly kontroléry jen na PCI sběrnici, která měla reálnou propustnost maximálně 90MB/s. I blbé PCIe x1 v2.0 už má v jednom směru teoretických 500MB/s a i kdyby to bylo v reálu o 20% méně, tak má SATA 6Gbit ještě stále rezervu. Ovšem RAID kontroléry na PCIe x1 považuji za hračky, tam už se limit sběrnice x1 projeví

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.